Dnia 2013-08-27 o godz. 17:07 ~bałwan śniegowy napisał(a):
> Może nie wyrażam sie zbyt precyzyjnie ale uważam, że kredyt
> w kwocie x dany jednej firmie będzie droższy niż ten sam
> kredyt udzielony kilku firmom. Podobnie firma, która
> otrzymuje kredyt w kwocie y jako członek konsorcjum ma go
> na lepszych warunkach niż gdyby występowała o taki sam
> kredyt pojedynczo. To miałem na myśli w poprzednim poscie.
> I nie są to dyrdymały. Ban też ponosi mniejsze ryzyko
> rozkładając kwotę kredytu na kilka podmiotów niż ładując
> całość w jeden biznes.
Sorki,ze pozno odpowiadam ale nie zawsze jestem przy kompie. Ostatnie zdanie to rzeczywiscie dyrdymaly i pachnie kompletna nieznajomoscia realiow. Jesli banki w taki sposob chcialyby sie zabezpieczac jak piszesz to nic, tylko konsorcja by tworzyly. A moze jeszcze firmy , ktorym biznes wychodzi placilyby wieksze raty i rekompensowaly bankowi straty z firm nie majacych tyle szczescia. Np Ty i sasiad kupujecie mieszkania na hipoteke - konsorcjum? Ty splacasz wszystko jak nalezy a on nie ma jak, to bank Tobie jego rate kaze placic aby ryzyko zmniejszyc i jeszcze w umowie to zapisac. To do d... z takim kredytem. No tak to nie dziala. W przypadku Dependa zabezpieczeniem jest CESJA, w przypadku gdy Kukolewskim biznes nie wyjdzie ML przejmuje wszystkie nieruchomosci jakie kupiono za jego kredyt. I jeszcze u amerykancow nie ma potrzeby wyrownania straty kursowej - jesli taka jest oczywiscie - a w przypadku naszego systemu bankowego to standart. Dla mnie zlodziejstwo.
Nie napisałem, że jeden członek konsorcjum spłaca raty za drugiego. Następny, co nie umie czytać ze zrozumieniem. Skoro jesteś taki znawca kredytowy to powinieneś wiedzieć, że ceny nieruchomości są zmienne w czasie i cesja nie musi być pełnym zabezpieczeniem kwoty kredytu. Nie wiesz też jakiego rodzaju biznesy chcą robić pozostali członkowie konsorcjum.
A skoro jesteście tacy pewni, że kredyt będzie przyznany na 100% to podajcie powód, dlaczego kurs jest tu, gdzie jest. Brak informacji ze spółki? Marny powód.
mistrz jest jeden 4,5% na początku czerwca dobrze wytypował kierunek kursu akcji brawo chodz z niego szydzili ale mają co niektórzy za swoje jakby posłuchali 4,5% to by wyszli ze sporym zarobkiem a tak wrócili a może i nawet zaliczyli stratę