• Moto
  • Alert
  • Notowania
  • Kursy walut
  • Centrum Finansowe
  • Bankier.TV
  • Newsletter
  • Zaloguj się
Bankier.pl - Polski Portal Finansowy
  • Rynki
    • Giełda
    • Depesze PAP
    • Komentarze rynkowe
    • Waluty
    • Gospodarka
    • Surowce
    • Fundusze
    • Narzędzia
    • Wiadomości z rynków
    • Wywiady ze spółek
    • PPK
    • Binance (serwis partnera)
  • Twoje finanse
    Jak zarządzać Twoimi finansami?
    • Tanie konto
    • Oszczędzanie
    • Jak wziąć kredyt?
    • Mieszkanie na kredyt
    • Pożyczki pozabankowe
    • Nieruchomości
    • Moto
    • Ubezpieczenia
    • Emerytury
    • Domowe finanse
    • Narzędzia i kalkulatory
  • Biznes
    • Prowadzenie firmy
    • Podatki i ZUS
    • Płaca i kariera
    • Finansowanie
    • Windykacja
    • Technologia
    • Narzędzia
    • Konta firmowe
    • MamBiznes.pl
  • Porównywarki
    Porównaj produkty finansowe Logotyp Smart.Bankier.pl
    • Kredyty gotówkowe
    • Konta osobiste
    • Kredyty hipoteczne
    • Pożyczki na raty
    • Konta oszczędnościowe
    • Lokaty
    • Karty kredytowe
    • Konta firmowe
    • Promocje bankowe
    • Kredyty firmowe
    • Kantory internetowe
    • Kalkulator OC i AC
    • Ubezpieczenia turystyczne
    • Chwilówki
    • Kredyty konsolidacyjne
    • IKE i IKZE
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF
  • Forum
    • Giełda
    • Jak grać na giełdzie?
    • Dzienniki giełdowe
    • Forex
    • Złoto
    • Gospodarka i polityka
    • Jak zacząć inwestować?
    • Banki
    • Chwilówki
    • Kryptowaluty
    • IKE/IKZE
    • ETF
  • Jak zacząć inwestować?
    • Dodaj wątek
    • Moje posty
    • Obserwowane

Forum

• Giełda
  • Jak grać na giełdzie?
  • Dzienniki giełdowe
  • Forex
  • Złoto
  • Gospodarka i polityka
  • Jak zacząć inwestować?
  • Banki
  • Chwilówki
  • Kryptowaluty
  • IKE/IKZE
  • ETF

Warto wiedzieć

• Regulamin Forum Bankier.pl
  • Zgłoś naruszenie
  • Zgłoś skargę
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Podatek giełdowy

Twoje Forum

• Obserwowane wątki
  • Twoje posty

Archiwum

• Podatki
  • Prowadzenie firmy
  • Ubezpieczenia i emerytury
  • Po godzinach
  • Nieruchomości
Forum Jak zacząć inwestować? powrót do głównego postu
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~HIT88 [83.24.73.*] 2014-01-08 08:53
    mnie zaskakuje brak kanalizacji
    są szamba
    /ludzie se tną koszty i wylewaja ścieki do przydrożnych rowów/
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 1
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~warek8 [176.221.121.*] 2014-01-15 12:36
    Mnie nie tyle zaskoczyła cała budowa co koszt hipoteki...
    Generalnie na kalkulatorze zdolności kredytowej: http://www.comperia.pl/kalkulator-zdolnosci-kredytowej.html wyszło, że taką zdolność z żoną posiadamy jednak nie sądziliśmy, że raty będą takie wysokie. Niestety albo będziemy żyli na niskim poziomie albo wypada więcej zarobić ...
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 2
  • przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne Autor: ~kuba [31.61.138.*] 2014-02-09 19:23
    Wykonanie przyłącza wod-ka, to na razie najbardziej nieprzyjemna niespodzianka.
    Koszty wykonania studzienki kanalizacyjnej z jakimś zaworem podciśnieniowym ścinają z nóg. Oczywiście na mój koszt. Sąsiadowi w dodatku kazali zrobić przed domem hydrant.
    Jak się nie podoba - może Pan wziąć sobie inną firmę - wykonać projekt, uzgodnić go z "przedsiębiorstwem", potem odbiory, itd, itp ....
    Na kilka firm tylko jedna powiedziała, ze może się podjąć (inni nie chcieli się podjąć współpracy z tym "przedsiębiorstwem"), ale wycena była jeszcze wyższa i w dodatku zastrzegli, że jak pojawią się kłopoty to może wzrosnąć.
    Ostatecznie przyłącze wod-kan robi gminne przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne wg swoich monopolistycznych warunków i po bandyckich cenach. A próba dyskusji? Jednie można iść do sądu i tracić mnóstwo czasu na procesy, bo żadne inne argumenty nie przemawiają.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 2
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~Chary [89.74.118.*] 2014-03-05 15:11
    Najbardziej chyba to jak trzeba pilnować budowlańców, żeby nie odwalali fuszerki/nie obijali się/nie podkradali materiałów.

Trzeba być na miejscu codziennie, najlepiej dwa razy.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 1
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: czif [85.221.249.*] 2014-04-24 13:13
    niski poziom fachowców oraz ich krętactwo i lepkie raczki. A jak sie ich złapie na kradzieży to obrażeni na maxa
  • Wykonawcy Autor: ~zezo [37.47.228.*] 2014-03-19 23:36
    Mnie najbardziej zaskoczył mój elektryk, który wykonywał instalacje el., rtv, alarm.
    Jedyny uczciwy i rzetelny wykonawca. Nie tylko fachowiec, ale porządny człowiek - uczciwy, punktualny, słowny, itd.
    Cała robota zrobiona zgodnie z ustaleniami, potrafił mądrze doradzić i odradzić, zrobił co trzeba i nie wymyślał "wie Pan, tu trzeba byłoby jeszcze to czy tamto no i byśmy musieli .... wicie rozumiecie ...."
    Największym zaskoczeniem przy budowie domu to uczciwy i rzetelny wykonawca !!!
    Cała reszta to banda naciągaczy, brakorobów, wyłudzaczy i naciągaczy.
    Jak tylko poczują, że masz jakiś budżet na budowę domu, to zlatują się jak hieny do padliny i patrzą wyszarpać jak najwięcej dla siebie - a jak dasz kasę, zapomnij.
    A przy poprawkach - jedno zrobią, drugie spieprzą ....
    Człowiek musi się na wszystkim znać i na każdym kroku patrzeć na ręce i pilnować roboty na miejscu.
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~Mat [37.31.246.*] 2014-03-25 11:21
    Komin przecięty na pół i przyklejony klejem do stropu, gdy nie chciał się zmieścić w przygotowanej dziurze, 4-częściowe okno, które falowało podczas wiatru oraz szczelina o szerokości kilku centymetrów na całej długości dachu (na szczycie), przez co zimną można było podziwiać małą zaspę na strychu :) Tak to się buduje z niektórymi polskimi deweloperami :)
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: paraska [83.28.130.*] 2014-03-26 14:29
    Partacka robota murarzy. my swoje a Oni swoje .Kompletnie nie trzymali sie planów .
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~ajajsddsfdg [89.230.199.*] 2014-04-08 00:24
    Mnie to najbardziej zaskoczyło, ze dostałem kredyt! Nie wiem jak oni to wyliczyli w banku, ze mi na utrzymanie 3 osobowej rodziny wystarczy 1,5 tys. zł na m-c. W 2 osoby trudno za to wyżyć, raczej można za to wydziadować cały miesiąc, a nie wyżyć.
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 3
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: denzi [89.186.28.*] 2014-04-09 10:44
    co najbardziej? mnie dach:D a raczej panowie ktorzy go u mnie ukladali. smiech na sali... ale ulozyli poprawnie! :)
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~Iwan bezdomny [159.205.251.*] 2014-04-11 21:07
    Najbardziej mnie zaskoczy;o bankructwo dewelopera : zostałem i bez kasy i bez domu....
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 1 3
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.21.149.*] 2014-04-14 23:03
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.27.247.*] 2014-04-29 12:21
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: zuzanna11 [217.76.115.*] 2014-05-08 12:54
    Najbardziej zaskoczył mnie architekt wnętrz (Łódź) :). http://projektofficyna.pl/domy-2/
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 2
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~gienek [77.91.5.*] 2017-08-19 20:57
    mnie też on zaskoczył tym ile kasuje, jest cała masa innych lepszych i tanszych architektów w Łodzi....
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 0 0
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: peter5 [79.185.83.*] 2014-05-12 13:26
    Najbardziej mnie zaskakuje to, że kosztorys okazał się zbyt niski :)
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Zaskakujące wydatki Autor: ~Katrad [83.29.150.*] 2014-05-23 21:21
    Nas najbardziej zaskoczyło to, że nawet najbardziej ostrożne szacunki kosztów zawsze okazywały się o jakieś 20-30% za niskie.
    Jeżeli chodzi o wykonawców to najlepiej brać jedną ekipę na większość prac, bo jak wiedzą że będą musieli krzywo wymurowane mury wytynkować to się bardziej starają (inaczej mają gdzieś czy mury są proste).
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Zaskakujące wydatki Autor: peter788 [5.172.237.*] 2017-08-18 10:34
    w moim przypadku koszty wykończenia wnętrz okazały się wyższe niż się spodziewałem, chociaż i tak miałem świadomość, ze to nie jest tani temat...
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: zuzanna11 [217.76.115.*] 2014-05-27 15:23
    Ogrzewanie. Dużo możliwości i naprawdę fajny wybór - można i ekonomicznie i ekologicznie. Zaskoczyło mnie ogrzewanie elektryczne zewnętrzne, ogrzewanie rynien, dachów, podjazdów itp., np coś takiego http://www.avi.net.pl/oferta/systemy-przeciwoblodzeniowe-28
    Odpowiedz Zgłoś do moderatora 2 1
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~teslafan [77.91.5.*] 2017-08-19 20:55
    z tego co slyszalem to firma to totalny partacz - na maksa ja odradzam
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~ANU [31.0.125.*] 2020-05-30 17:34
    to co mnie za kazdym razem zaskakuje a czego powinienem sie zawsze spodziewac to ludzka niekompetencja i brak myslenia, jak ktos kto nazywa sie architektem , niby posiadajacy uprawnienia, dostajac pod nos gotowy projekt, wyliczenia itd nawet nie zadaje sobie trudu zeby cokolwiek przeliczyc czy sprawdzic, kuswa szlag mnie trafil jak w geoprestizu z mogilna po roku czasu przy zamawianiu materialu wyszlo, ze plyta fundamentowa za cienka, wysokosc budynku nie taka jak zamawialem , ba nawet dom nei w tym miejscu co pokazywalem palcem, kiedy to bylo geodeci jakos z rok temu, koles ktory prowadzi ta firme i zowie sie prezesem , przyjmuje najchetniej po godzineie 18tej (pewnie wyklada pomidory w biedronce do 18tej) i jeszcze ma pretensje jak sie wizyty nie umowi tydzien naprzod <0>
    kolejna rzecz co mi mozg zgwalcila to kieronik budowy, ktory chcial kase ale na teren budowy nie zamierzal nawet przyjezdzac i po paru tygodniach odezwal sie z oburzeniem, ze nie po to jest kierownikiem zeby jezdzil

projekt zorbilem sam , dalem do podpisania w biurze projektowym ewentualnie (bo nie majac odpowiednich kwalifikacji moge sie mylic) prosilem o niezbedne wyliczenia , ktorych nie wykonano,

TUTORIAL BUDOWY DOMU :
    wybierz projektanta ktory mysli i ma pozytywne opinie , nie wybieraj tego ktorego masz najblizej z nadzieja ze byc moze pofatyguje sie te pare kilometrow,
    kierownika wybieraj z odpowiednimi uprawnieniami *sprawdz*, najlepiej w sile wieku, zeby mogl utrzymac late w reku lub zobacyc punkt w niwelatorze, jak ktos jest na emeryturze niech odpoczywa i nie zabiera ludziom pracy

• Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~biller [213.189.56.*] 2022-06-14 08:13
    Zawsze spisuj umowę. Konkretną, niech będzie beż faktury jak się dogadacie ale żeby mieć papier który Ci pozwoli w razie coś ma jakieś manewry w przypadku niedotrzyma ia terminów, niezgodności z projektem itp. Jak nie chce podpisać umowy, to od razu podziękuj.

Dobrze jest też zastanowić się nad odpowienim pokryciem dachowym:
    https://dachprofil.com.pl/oferta/materialy-dachowe/blachodachowka-i-blachy-dachowe/blacha-trapezowa/ 
    U nas bardzo dobrze sprawdziła się blacha trapezowa.
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~gamdaro [37.28.153.*] 2023-04-13 08:29
    Zamiast okien typowych dlabym w sypialkach i innych pokokach duze balkonowe lub nawet FIXy, w kuchni okno jedno duze tzn jednoskrzydlowe zamiast dwuskrzydlowego

Jestem natomiast zadowolony ze sposobu ogrzewania na jaki się zdecydowałem. Mianowicie z pompy ciepła. Ponownie podjąłbym na pewno tę decyzję: https://klimat-tech.pl/ Pompę ciepła w Lublinie montowała mi ta firma.
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~Nienacka [31.179.123.*] 2023-04-28 23:16
    Mnie zaskoczył sąsiad, wziął mnie od tyłu z nienacka.
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: deimonnatali [193.194.124.*] 2023-09-13 09:29
    Długo zastanawialiśmy się, czy kupić dom, czy zbudować go samemu! Najbardziej obawialiśmy się, że budowa potrwa 5 lat! Ale nasi przyjaciele doradzili nam zakup domy modułowe pod klucz ! To była dla nas właściwa decyzja, okres budowy trwał około 2 miesięcy. Dom został dostarczony i zainstalowany w ciągu 2 dni. Jedyną rzeczą było to, że musieliśmy sami zainstalować fundament. Dom został zamówiony w Unitbud https://unitbud.com/pl/ 
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: deimonnatali [193.194.124.*] 2023-09-13 09:32
    Сайт компании: https://unitbud.com/pl/domy-modulowe/
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [193.194.124.*] 2023-09-13 09:36
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~piatar [185.97.16.*] 2023-10-04 09:02
    Co polecam:
    Instalacja pod pompę ciepła, instalacja pod klimę, instalacja pod panele foto. woda za lodówkę, skrętka 2x do bramy, skrętka do każdego pokoju. Jeśli poddasze nieużytkowe to instancja elektryczna + wyjście rurami z CO (kiedyś można zaadoptować na pokój)

Garaż dobrze jest wybudować poza bryłą domu, dzięki temu wybudowanie domu będzie znacznie tańsze: https://www.deluxstal.pl/  Daję tutaj namiar na producenta garazy stalowych. Taki otynkowany garaż może prezentować sie naprawdę dobrze.
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~sorrow [216.131.88.*] 2024-04-16 12:57
    Co się przydaje przy budowie Laser,wkrętarka, wiertarka udarowa z młotem, latarka czołowa, szpadel, drabina, szlifierka kontowa,poziomnica, przedłużacz, taczka. Ogólnie to polecam zajrzeć osbie tutaj https://buythis.pl/nasadki-klucze-nasadowe/ Można kupic klucze oraz inne narzędzia przydatne przy budowie. 
  • Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu? Autor: ~GretaG [89.64.35.*] 2024-05-24 13:31
    Mnie zaskoczyły te wszystkie stare rzeczy związane z rolnictwem. Na chwile obecną będę to oddawać na skup złomu https://kamm.pl/skup-zlomu Nie przyda mi się to już do niczego, nawet do ozdoby ;)
Poprzednia
1 2
  • Kurs Euro
  • Kurs dolar
  • Kurs frank
  • Kurs funt
  • Wiron
  • Przelicznik walut
  • Kantor internetowy
  • Kalkulator wynagrodzeń
  • Umowa zlecenie
  • Kredyt na mieszkanie
  • Kredyt na samochód
  • Kalkulator kredytowy
  • Revolut
  • Winiety
  • Jak grać na giełdzie?
  • Jak wziąć kredyt hipoteczny?
  • Rejestracja samochodu
  • Jak rozwiązać umowę z Orange
  • Program pit
  • Rozliczenie pit
  • pit 37
  • Pit 36
  • Pit 36L
  • Pit 28
  • Pit 11
  • Ulgi i odliczenia podatkowe
  • Koszty uzyskania przychodów
  • Sesje elixir
  • PB weekend
  • RRSO co to jest?
  • Blogbank.pl
  • Promocje bankowe - zgarnijpremie.pl
  • Stopa procentowa
  • SMART Bankier
  • Pieniądze na dowolny cel
  • Wygodne oszczędzanie
  • Prawo i pieniądze
  • Porady w finansach
  • Średnia krajowa 2023
  • Kalkulator zdolności kredytowej
  • Pożyczki na raty
  • Sklep Bankier.pl
  • ePIT
  • O nas
  • Reklama
  • Redakcja Bankier.pl
  • Patronat Bankier.pl
  • RSS
  • Centrum Prasowe
  • Produkty Finansowe
  • Kontakt
  • Zgłoś błąd
  • Mapa serwisu
Bonnier Business Polska Bankier.pl – Portal Finansowy – Rynki, Twoje finanse, Biznes Puls Biznesu pb.pl - rynek, akcje, spółka, przedsiębiorca, budżet Pulsmedycyny.pl - Portal lekarzy i pracowników służby zdrowia Smart Bankier.pl - Porównaj oferty pożyczek i kredytów Spotdata - Wizualizacja i analiza danych ekonomicznych Arslege - Platforma do nauki prawa przez Internet

Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu. Polityka cookies | Polityka prywatności |