Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Co Was najbardziej zaskoczyło przy budowie domu?

to co mnie za kazdym razem zaskakuje a czego powinienem sie zawsze spodziewac to ludzka niekompetencja i brak myslenia, jak ktos kto nazywa sie architektem , niby posiadajacy uprawnienia, dostajac pod nos gotowy projekt, wyliczenia itd nawet nie zadaje sobie trudu zeby cokolwiek przeliczyc czy sprawdzic, kuswa szlag mnie trafil jak w geoprestizu z mogilna po roku czasu przy zamawianiu materialu wyszlo, ze plyta fundamentowa za cienka, wysokosc budynku nie taka jak zamawialem , ba nawet dom nei w tym miejscu co pokazywalem palcem, kiedy to bylo geodeci jakos z rok temu, koles ktory prowadzi ta firme i zowie sie prezesem , przyjmuje najchetniej po godzineie 18tej (pewnie wyklada pomidory w biedronce do 18tej) i jeszcze ma pretensje jak sie wizyty nie umowi tydzien naprzod <0>
kolejna rzecz co mi mozg zgwalcila to kieronik budowy, ktory chcial kase ale na teren budowy nie zamierzal nawet przyjezdzac i po paru tygodniach odezwal sie z oburzeniem, ze nie po to jest kierownikiem zeby jezdzil

projekt zorbilem sam , dalem do podpisania w biurze projektowym ewentualnie (bo nie majac odpowiednich kwalifikacji moge sie mylic) prosilem o niezbedne wyliczenia , ktorych nie wykonano,

TUTORIAL BUDOWY DOMU :
wybierz projektanta ktory mysli i ma pozytywne opinie , nie wybieraj tego ktorego masz najblizej z nadzieja ze byc moze pofatyguje sie te pare kilometrow,
kierownika wybieraj z odpowiednimi uprawnieniami *sprawdz*, najlepiej w sile wieku, zeby mogl utrzymac late w reku lub zobacyc punkt w niwelatorze, jak ktos jest na emeryturze niech odpoczywa i nie zabiera ludziom pracy