• Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~spokojny [31.178.124.*]
    plan podzialu zakladal odciecie 30%
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~olek [89.77.184.*]
    Tutaj nie ma z czego odciąć 30 %
    To prawda ze nie ma za bardzo z czego odcinac.... Ponizej link a propos debiutu VD
    http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,11079584,Vantage_Development_liczy_na_debiut_na_GPW_na_przelomie.html
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~IMPEL [89.174.254.*]
    To jeśli nie ma z czego odcinać to może najwyższy czas by walor był notowany wyżej żeby było z czego odcinać . Ten papier według mnie to już powinien chodzić po 50 zeta za sztukę .
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~jac [83.17.162.*]
    Witam. To jak posiadam
    200 akcji spólki impel (załóżmy cena obecna 29zl x 200 szt = 5800 zl )
    otrzymam
    600 szt akcji VD parytet wymiany 1:3 z groszmi ( 600 szt x 4,72 zl = 2832zł )
    czyli wartosc akcji pomniejszą o 14,16zł (3 szt VD x 4,72zl = 14,16zł)
    29 zł - 14,16zl = 14,84zl tyle akcjie impel będa kosztowały
    ostatnie obliczenie
    200 szt moich akcji impel x 14.84 zł = 2968 zl
    600 szt moich akcji VD x 4,72 zl = 2832 zł
    2832 zł + 2968 zł = 5800 zł wychodzi dobrze

Tak to rozumiem jesli źle licze powiedzcie jak wy to widziecie? Pozdrawiam

• Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~spokojny [46.112.8.*]
    Nieprawidlowo policzyles. Ma byc tak:
    1) Z danego kursu (ustalonego jako dzien podzialu) zdejma 30% z IPL
    2) Dostaniesz 3,2 akcji VD (tak jak opisywales) w cenie emisyjnej tak jak opisywales.

Jaki bedzie kurs jednego i drugiego - pokaze rynek.
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~jac [83.17.162.*]
    oby tak było jak piszesz, bo według twojego to dostaniemy kasę za darmo a znając zycie to nic nie ma za darmo a tym bardziej na giełdzie.
    mowisz tak.
    kurs ustalony na dzień podziału załózmy = 29,00 zl x (-30%) = 20,30 zł cena akcji po odjęciu.
    200 szt x 29,00 zł = 5800,00 zł wartośc portfela przed odjeciem 30%

200 szt x 20,30 zł = 4060,00 zł
    600 szt x 4,72 zł = 2832,00 zł
    4060,00 zł + 2832,00 zł = 6892,00 zł - 5800,00 zł = 1092,00 wychodzi że tyle dostajemy za darmo. Mi pasuje ale trudno mi w to uwierzyć??
    liczba akcji w nawiązaniu do tamtego przykładu.
    Z tego co ja zrozumiałem czytając prospekt to w dniu referencyjnym nastąpi odcięcie 30.12% od kursu . A ile to będzie to nie wiadomo bo nie wiadomo jaki będzie kurs jeden dzień przed dniem referencyjnym . Chociaż ja tego do końca nie rozumiem bo według mnie to powinna być wyksięgowana kwota po jakiej jest to zaksięgowane w impelu podzielona przez ilość akcji i wyszła by kwota o ile kurs będzie niższy . Ostatecznie jeśli vantage w impelu był niedowartościowany to debiut vantage powinien być premią miedzy księgowaniem tego w impelu a ceną godziwą na giełdzie .
    teoretycznie mogloby tak byc jak mowisz. Z innej strony to rynek moglby: wyzej wyceniac dzial. operacyjna impela i wyceniac wyzej wartosc gruntow (a realnie gruntow wartych kilkaset banie wogole nie widzi). Rynek nie jest doskonaly. Glowni akcjonariusze (i slusznie) wyszli z zalozenia ze aktywa sa niedowartosciowane i chca podnies baze wychodzac z zalozenia ze niech lepiej rynek koryguje w dol niz musialby w gore.
    Można by postawić inną tezę mianowicie taką że rynek w impelu widzi tylko wartość gruntów a reszty nie dostrzega . Impel teraz mniej więcej kosztuje tyle co posiadana przez niego ziemia . Co Ty powiesz na tak postawioną tezę ?
    Mysle ze widzi jednak dzialanosc outsourcingowa - choc i tak nie docenia jej . PAtrzy przez pryzmat ryzyk zwiazanych z dotacjami i placa minimialna. Nie rozumie ze dotycza te kwestie calej branzy (tak wiec zmiany dobrze zarzadzone nie powinny long term miec negatywnego wplywu na wyniki) . Po prostu branza podnosi ceny i tyle (pozatym IPL podpisuje coraz wiecej umow z automatem waloryzacyjnym - tzn. ze jesli sie zmienia placa minimialna to automatycznie rosna stawki ) Pozatym rynek nie wie ze IMPEL ma SAP-a dzieki ktoremu jest w stanie kontrolowac profitowosc na poziomie klienta (a klientow ma 4000) - SAP to wazne cos, czego jeszcze nie mieli przed 2009. IPL dziala w branzy o niskich nakladach kapitalowych - głowne koszty to ludzie. Developerka zas to inna bajka bez synergii z outsourcingiem. Developerka ma zupelnie inny cykl konwersji gotowki, pozatym wymaga duzo duzo wiekszych nakladow kapitalowych. Tak wiec pomysl wydzielenia b. trafiony.
    a... jeszcze 1 rzecz w ramach klaryfikacji. Wartosc wszystkich gruntow VD to okolo 300 baniek . Na akcjonariuszy IPL przypada z tego okolo 200mln.
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~mirek [89.77.184.*]
    Z uwagą przeczytałem waszą dyskusję i dodam jeszcze jeden wątek. Nikt z Was nie poruszył czegoś, co dla mnie jako posiadacza akcji Impela jest bardzo ważne tj. jaki zysk na akcje wypracuje spółka za 2011 r. Po 3 kwaartałach 2011 r. jeżeli się nie mylę zysk na akcję wyniósł ok. 4,50 zł.Zakładając, że 4 kwartał będzie podobny do trzech pozostałych to mamy ok. 6,00 zł zysku na akcję. I jak dla mnie to jest kluczowa informacja. W mojej ocenie Impel może kosztować nawet 15 zł za akcję byle przynosił co roku godziwą dywidendę. Jak pokazuje historia dywidendowa Impela jest coraz lepiej. Tj. 1,00 zł, 1,50 zł i za 2010 rok 2,00 zł dywidendy na akcję. W tym roku liczę, że przy ostrożnie szacownym zysku na akcję w wysokości 5 lub 6 zł może być kolejna godziwa i mam nadzieję rekordowa dywidenda ... czego życzę wszystkim posiadaczom akcji i sobie oczywiście.
    Racja co do zysku na akcje. Moze 6 pln nie bedzie ale ponad 5 pewnie tak - co i tak jest super. C/Z =5 . Wchodzic w biznes ktory sie zwraca w 5-6 lat przy obecnej wycenie - warto czy nie? Mysle ze pytanie retoryczne.
    Dla tego jestem zdania, iż nawet chwilowa obniżka na Impelu o 30 % (pytanie ile impel będzie kosztował w dniu referencyjnym ?) nic nie znaczy dla wyceny tej spółki i jest bardziej zabiegiem księgowym, niż odzwierciedleniem rynkowej ceny akcji.
    Jak co roku będzie 2 lub 3 zł dywidendy na akcję to kurs jest nieważny a inwestorzy na pewno to dostrzegą i uwzględnią w wycenie akcji.
    Ja sądzę że to nie jest tak że rynek nie rozumie biznesu impela i na pewno nie jest tak że rynek nie wie że impel ma SAP-a . Po prostu akcje tej spółki od wielu lat są traktowane jak obligacje . Zauważcie że nawet w czasie hossy w 2007 r. akcje nie przebiły się przez 50 zeta które tam rychło wieszczono jako formalność . Obecnie notowania spółki nazywam FENOMENEM ponieważ spółka w kwartał zarabia teraz tyle co kiedyś w jeden rok a mimo to i tak kosztuje mniej niż kiedyś . Więc może czas żeby impel wreszcie zaczął rosnąć jako pełnowartościowa spółka która z roku na rok mnie osobiście zadziwia swoją dynamiką przychodów a mimo to nie doczekała się "podwyżki " ze strony rynku . Ja uważam że akcje zanim nastąpi to wydzielenie powinny kosztować co najmniej 50 zeta . Oczywiście to moje zdanie .
    Właściciele dbają głównie o interesy akconariuszy - czyli swoje !, tak więc nam jako "drobnym" ale właścicielom nie powinna stać się krzywda. Mnie zastanawia jak VD będzie finansował działalność. Jeżeli będzie to tylko kredyt i czekanie na inwestora/klienta to może być różnie.
    Też jestem ciekawy ale z takim bankiem ziemi to vd może sobie wybierać partnerów nawet z czołowych firm developerskich i wspólnie z nim wznosić i sprzedawać budynki . Jestem również ciekawy co z zapowiadanym przejęciem jakiejś firmy przez impel no i czy będzie i w jakiej wysokości dywidenda . Ładny dzisiaj pakiet poszedł w czasie sesji ale skończyliśmy na minusie i popyt nam uciekł .
    Pakiecik faktycznie ładny. Mam nadzieję, że jutro będzie zielono. Tak swoją drogą jaki impel powinien mieć kurs, aby było z czego odciąć 30 % ? wg. mnie nie mniej niż 40 - 45 zł. Myślę, że gdyby w projekt "Promenad" weszli na przykład Chińczycy to miało by to przynajmniej trzy plusy tj. Finansowanie, popoyt na nieruchomości zresztą też i jak znam życie w dwa, góra trzy lata Promenady stały by, że aż miło by było popatrzeć. Perspektywa ukończenia promenad na 2018 rok jest jak wg. mnie zbyt odległa i palcem po wodzie pisana. Z ciekawostek dodam, że na necie doczytałem ostatnio, że ABM Solid wypadł na jakiś z zamówień publicznych, tak więc może to być dla Impela dużą szansą na zagospodarowanie tego rynku.
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~Olek [89.77.184.*]
    Sam nie wiem czy to dobra informacja z prospektu
    http://biznes.onet.pl/vantage-development-planuje-zatrzymac-w-spolce-zys,18512,5015505,1,news-detal
    Ale nam impel odpalił tylko że nie w tą stronę !!! Powiem tak impel jako spółka dywidendowa to jest bardzo dobra ale żeby z tego wyjść i zanotować zysk wynikający ze zwiększonej wartości akcji to już nie lada wyczyn .
    Ten trend boczny na impelu to jak zwykle jest zabójczy . Ktoś nas nie chce puścić wyżej .
    Moim skromnym zdaniem po całej operacji wydzielenia będziemy mieli wezwanie na akcje samego impela bo to również temu służyło odcięcie od kursu 30.12% według mnie . Takie jest moje zdanie , tyle że ja nie sprzedam nawet jednej sztuki . To duszenie kursu jest dość widoczne jak dla mnie . Pamiętajcie że główni akcjonariusze nie chcą tracić za bardzo wpływów jeśli dojdzie do wydrukowania warrantów subskrypcyjnych . Mają na to czas do końca czerwca przyszłego roku . Jeśli główni akcjonariusze zdecydują się na emisję tych warrantów dla jakiegoś podmiotu to ich udział ulegnie zmniejszeniu i to dość znacznemu dlatego uważam że najpierw zanim drukną warranty to będzie wezwanie by nie rozwodnić za bardzo akcji . Zapraszam do dyskusji co Wy sądzicie o tym co napisałem wyżej ?
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~Olek [89.77.184.*]
    Płynność i obrót - to może być przyszłość tej spółki
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~Maczek [92.42.114.*]
    http://www.forbes.pl/investor/gpw/artykuly/aktualnosci-gpw/impel-planuje-1-5-2-zl-dywidendy-na-akcje,24389,1
    ... no to się prezes nie popisał !
  • Re: Impel proszę więcej stabilności! Autor: ~machando [89.77.184.*]
    Ktoś stop klatkę zrobił na 28 zł. Znamienne jest to że końcówki sesji mają największe obroty.
    Co to za wymianki od paru dni ciągle na takim samym poziomie tj. magicznym 28 ? No dobra minęło ustawowe minimum dla sądu rejestrowego by zatwierdzić akcje vd .Po czym w każdej chwili może być info o harmonogramie tej oferty . A więc cierpliwe czekać znowu :/
[x]
IMPEL 0,00% 13,00 2021-03-03 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.