Moja cierpliwość się skończyła. Nie warto czekać na przystanku na autobus, tylko dlatego, że dawno go nie było, bo może przestał kursować. Ten biznes w tej formie nie ma przyszłości. Straciłem dużo i jeszcze stracę sprzedając resztę, ale przynajmniej obniżę istotnie bazę PIT8C za ten rok. Trochę szkoda, bo kiedyś dobrze się zapowiadało.
Napisz do Omoda & Jeacoo bo oni pewnie nie wiedzą po co przepłacają dla spułeczki PLI i dla Szczęsnego skoro pan Miecio zrobi to w garażu użyje AI i wrzuci na YT za 10% tego co wydali i nie trzeba będzie jeździć latać do Barcelony XD
https://www.omodajaecoo.pl/o-nas/nowosci-i-wydarzenia/artykul/rusza-kampania-promujaca-jaecoo-8-super-hybrid-z-udzialem-wojciecha-i-mariny-szczesnych-pod-haslem-daj-sie-poniesc-przygodzie
naprawde kuszące, jednak ja zainwestowałem wszystkie srodki w tym żony w ZondaKrypto wiem ze teraz jest nagonka na zbijanie akcji w dol, jednak jestem pewien ze wyszczeli i będę machał do was z Teneryfy już niedlugo
Ostatnie 5 lat elegancki przespane, kurs z 30 na 5 pln.
Teraz czekamy kolejne 5 lat na kurs z 5 pln na 0
Biało-czerwony za 5 lat napisze, ze trzeba dobierac
Pomijajac pociski po naszym ekspercie, to faktycznie pozbycie sie tego zarzadu (calego) byloby imho pozytywne. Znaczyloby to 1) przyznanie sie do porazki, 2) po jeszcze gorszym okresie przejsciowym, bedzie jakakolwiek szansa na poprawe w kolejnych latach, 3) nasz ulubieniec moze przestal by spamowac, ze zarzad ma wielkie plany
Problem w tym, ze osoby ktore odpadly tak naprawdę są najmniej winne. Małek to CFO, bez wplywu na dzialalnosx operacyjną. COO, ktory byl pol roku zapewne zobaczyl, ze nie zmierza to w dobrą stronę i odpuścił.
@didi
Pocisnąć to se możesz ale w nachy :)
No musi być źle skoro odchodzi będzie -5zł za papier jak nic xD
Z Benefit System gdy odchodził to też było źle :)
Główkujcie eksperci haha
Zrezygnowanie z CFO chwilę przed raportem dobrze nie wygląda, tym bardziej bez wymianki. Tylko pewnie Bialoczerwony uważa, że to dobry znak przed skokiem na 50 zl. W sumie ciekawe, kto ten raport złoży
Teraz dobra rada! Skoro AI wykończy PLI wg was, skoro wcześniej odchodzi COO, teraz odchodzi rownież CFO bo jest źle i nikt nie przygotuje raportu to na co czekacie? Sprzedawajcie akcje póki jest czas bo tu będzie -5zł za akcje xD W takich właśnie momentach jak ten widać poziom ekspercki na bankierze xD
Nie mam czasu na szukanie więc podparłem się AI, tak tą właśnie AI której wy nawet nie pomyśleliście żeby by użyć i sprawdxic zanim zaczniecie wypisywać swoje "złote myśli" xD
Wybrane przykłady....
20 spółek z GPW bez CFO w zarządzie (praktyczne przykłady)
Duże / mid-cap
CD Projekt
Dino Polska
LPP(w części okresów)
Benefit Systems
LiveChat Software
Asseco Business Solutions
11 bit studios
XTPL
Technologie / growth / founder-led
Shoper
Brand24
DataWalk
Vercom
Synektik
Mniejsze / sWIG80 (częsty brak CFO w zarządzie)
Ambra
Auto Partner
TIM
Oponeo.pl
Voxel
Mercator Medical
7.Onde
To nie jest stała cecha — zarządy się zmieniają więc czasem: CFO istnieje, ale jako „dyrektor finansowy” poza zarządem albo jakis członek zarządu odpowiada za finanse, ale bez tytułu CFO.
Brak CFO w zarządzie to norma, nie wyjątek szczególnie w: tech / gaming, founder-led, retail.
A teraz główkujcie dalej :)
Miłego dnia fani moi :)
Jak można być tak niekonsekwentnym? Po raz kolejny ekscytacja połączona z pisaniem od rzeczy. Skoro jest tak dobrze to dlaczego nigdy nie wyartykulowales postulatu o pozbyciu sie go? Nie można zjeść jabłka i mieć jabłko. Mamy kolejny dowód na to że spółka bądź co bądź przyznaje się do błędu, są jakieś wewnętrzne napięcia lub zmuszona jest ciąć koszty. W skrócie wydarzyło się coś co wiele osob przewidywało jako kolejny etap pokracznej realizacji wieloletniej strategii, co doprowadziło do bieżącej kapitalizacji.
Słuchaj ty widzisz to co chcesz ją coś innego. Małej był 7 lat w jednym miejscu wg mnie to naprawdę szmat czasu. Sprawdź sobie ile był w Benefit potem w Calypso i gdzie jest kurs Benefitt od momentu jego odejścia to tak półżartem.
Nawet jeśli coś zawalił to właściciela którzy mają kilkaset razy więcej akcji niż ty mieli prawo go odwołać o ile sam nie odszedł
Ludzie przychodzą i odchodzą, życie.
Czy w ogóle CFO w takiej spólce jest potrzebny? Do tego kosztuje z bańkę rocznie? Wiele spólek z GPW nie ma takiego stanowiska np CDR czy 11Bit, były okresy kiedy Platige długo funkcjonowało nawet bez prezesa. Ciekawe, czy obecnie restrukturyzacja dotarła tak głęboko? Jak dotąd wyższe poziomy raczej nie były ruszane. Prezes Juice pan Tunikowski opowiadał jak wyprowadził swoją spółkę na prostą poprzez podobne cięcie kosztów i dało to świetne rezultaty.
Tu nie ma co tłumaczyć... Z jednej strony ci co mają akcje siedzą wystraszeni, narzekają na zarząd na spółkę, ale akcji nie sprzedadzą bo ciągle gdzieś mają nadzieję, że to odbije i codziennie zerkają na kurs na forum.... Z drugiej ci co nie mają akcji i psioczą, że spółka nie ma szans na przetrwanie bo AI, bo zarząd bez pomysłu na spółkę, bo zarząd odcina kupony na Kanarach i jeszcze inne bzdety ze nie wiadomo czy śmiać się czy płakać ale też codziennie zerkają na kurs i na forum... Jak spółka nic nie robiła bo liczyła na szybkie odbicie po strajku to było źle, jak zaczęła robić optymalizację kosztową czyli zatrudniła Grabca żeby zrobił to i to i kiedy zrobił to odszedł, Małek tu akurat na dziś nie wiadomo, ale właśnie może tak być że spółka będzie funkcjonowało bez CFO to też źle.... Raz byłem naganiaczem na kupno przy 20zł, potem zostałem osobiście ubrany i straciłem kupę kasy do momentu gdy nie pokazałem swojej średniej, teraz znowu jestem naganiaczem tylko że przy 5zł i co wyskoczy jeden to mądrzejszy i tworzy nowe mity i legendy! W międzyczasie wpadają tu ludziska wywaleni na bruk wylać swoje żale jaka to spółka niedobra i ten prezes nieludzki i że AI zniszczy PLI :) A potem przychodzi temat odwołania CFO i czytasz na forum to co czytasz, zresztą nie pierwszy już raz. Teraz to ważne to jest to czy Małek będzie sypał papierem już bez konieczności espi czy jednak pomimo odejścia/zwolnienia zatrzyma akcje bo cena jest jaka jest dla jednych fair value dla innych mocno niedoszacowana. Opcje strategiczne vs. niski kurs! 19.11 ogłoszenie i potem systematyczny spadek do 5zł i nikt nic nie kuma co i dlaczego i nikt nawet słowem się nie zająknął czy to nie przypadek :) I wyskakuje ci ekspert i pisze że ta kapitalizacja to skutek realizacji pokracznej strategii xD A wystarczy zapytać AI o takie spółki a potem porównać do PLI 1,Medapp - kapitalizacja 45 mln zł przychody za ostatni rok 4 mln zł strata netto 2 mln zł 2. Bumech kapitalizacja 350 mln zł przychody za ostatnie rok 300 mln zł starta netto 1,08 mld zł 3. Imagis już zdążył zmienić nazwę na Optigis kapitalizacja 26 mln zł przychody za ostatni rok 20 mln zł zysk netto 2 mln a ich strategie były takie piękne.... I wystarczy porównać przychody i co zostało zrobione a co nie!
Po co wciskasz narrację o geniuszu Żbikowskiego i fenomenalnych osiągnięciach spółki? A dlaczego przegląd opcji w ogole ma miejsce? Dlaczego wyniki są jakie są? Dlaczego inwestorzy, którzy uwierzyli zarządowi i dali kilka milionów kapitału wychodzą ze spółki na stracie? Dlaczego Malek nie dostał akcji i podwyżki tylko pozegnal się ze spółką? Zjechali z kapitalizacją poniżej 20 milionów, a ty dalej zero refleksji, uważasz że realizacja strategii firmy to jakis majstersztyk. Pisałem ci że zarząd jest do zmiany to wcześniej wg ciebie gadałem bezpodstawne dyrdymały, teraz przyklaskujesz tej decyzji. I to jest śmieszne jak adaptujesz się do realiów i zmieniasz pozycje. Pewnie to samo będzie też pozniej. Kiedy kilka razy przy kursie powyżej 10 zł wspominałem o możliwej emisji grubo ponizej dla wybranych to nie miałeś specjalnie ochoty w to brnąć. Jak faktycznie będzie, też będziesz pisał, że wszystko w najlepszym porządku.
Proszę przytocz mi jeden post, jeden jedyny gdy napisałem cokolwiek o geniuszu Zbikowskiego! Dawaj potem jeden post, że realizacja strategii to majstersztyk Dawaj!
Nic nie przyklaskuje. Jesteś głupolem czy tylko udajesz? Po prostu to akceptuję bo mimo wszystko właściciele mają dużo więcej do stracenia niż ja, znają dużo bardziej realia tej branży niż ja i tyle.
Jesteś pewien że został odwołany?
„ Inna sprawa, że AI w domenie artystycznej nie przestanie się rozwijać. Prędzej czy później doczekamy pierwszego poważnego reżysera, który sam zrealizuje film. Do tego czasu firmy będą się adaptowały do zmieniających się warunków.”
https://m.youtube.com/watch?v=myjPSHuV1C4&ra=m
Wymowne to. Jakiś byle niszowy kanał na YT sobie tworzy treści od ręki. Wiem, że niedopracowane, nie nadaje się się duży ekran. Zasady komercjalizacji są zdecydowanie bardziej wygórowane. No ale sęk w tym, że oddolna presja będzie tylko narastała. Ciekawe co na to wszystko nowy zarząd.
We visited the set of Doug Liman's $70 million AI-made movie 'Bitcoin: Killing Satoshi.'
- It stars Casey Affleck, Gal Gadot, Pete Davidson and Isla Fisher - AI is being used to fill in the backgrounds, sets and even lighting - There were traditional wardrobe and props departments, and production employed 107 cast members, 100 shoot crew and 54 non-shoot crew - Producers say the film would have cost $300 million if made traditionally