Gpw ma ok 2 lata na zrobienie szczytu póki dywidendy i napływy ppk równoważą suwak później będzie 3-4 lata suwak ponad 1.5 mld na miesiąc mogą pod to korektę zrobić taką wymuszoną ...
Benitor za długo jesteśmy w tym bagnie by nie wiedzieć że oderwanie od PLN nie trwa wiecznie ani długo. Sam krajowy kapitał nie pociągnie zbyt długo wzrostu. Może zrobić cuda na małym obrocie ale nie trwały wzrost. Potem jest bolesna i szybka korekta.
Ravcio, mam wrażenie, że na Forum powiedziałem już wszystko :) Jakoś straciłem motywację do rozmów na temat giełdy, szczególnie dlatego, że wpadłem w rutynę i mało zajmuję się wróżbami na nawet bliską przyszłość. Słucham Dyrygenta i nawet czasem nie pamiętam poziomów czy lokalnego trendu. Po Nowym Roku jakoś mnie naszło na oglądanie wykresu i przy okazji się odezwałem.
Ja wchodzę w ten etap że też mi się już nie chce pisać o giełdzie choć czasem mi się jeszcze zbierze na pisanie. No ale zawsze choć można czasem zajrzeć i tylko się przywitać.
Pokuszę się o prognozę kilkugodzinną dla W20... Teraz spadek do poziomu 2235-2230, a potem góra powyżej 2250... Zobaczymy, czy się sprawdzi zabawa w fale na wykresie 15M ;)
Dnia 2025-01-03 o godz. 15:09 samkam napisał(a): > Dnia 2025-01-03 o godz. 14:57 ~xyz napisał(a): > > Temat wątku wyraźnie określa, że dotyczy on FW20 a nie WIG20, więc nanieś poprawkę > > Hmmm. A FW20 to kontrakty terminowe na podkłady kolejowe, czy na soję?? > Nie bądźmy PEWEXami... >
Instrument bazowy a jego pochodna to dwa różne instrumenty, więc jeżeli chcesz robić zgadywankę to na pochodną indeksu WIG20, bo jego zachowanie jest na tym wątku komentowane.
Rozumiem że gdybyśmy rozmawiali o d... maryni to byłoby nie na temat ale krytykować kolegę że piszę o WG20 ? To może już nie otwierać wątku jak ma być na nim rygor jak w państwie policyjnym.
Ja nie krytykuję tylko wyjaśniam, że piszący na tym wątku grają na FW20 a nie na WIG20, który jest instrumentem nietransakcyjnym, więc gracze są zainteresowani poziomem FW20 a nie WIG20.
Dodaj odpowiednio parę punktów. Jakby ta wróżba wynikała z czegoś to wyjście FW ponad adekwatny poziom świadczy że jest "coś nie tak" z prognozą i należy ją ponownie rozważyć w myśl "czy inni widzą coś więcej czego ja nie widzę" czy tylko dali się zrobić i wpadli w pułapkę. Jednak zdecydowanie twierdzenie że ogon merda psem jest bez zastosowania - przynajmniej wg mnie.
Kto kupuje PKO po 60 i wyżej to nie wiem, ale jak uważają, że bank więcej warty jest to mi jest OK z tym :-) podłączony do byka to proszę mnie nie zawieść po weekendzie. Może Trzej Królowie sypną groszem - udanego weekendu!
Według NBP zysk netto sektora bankowego w listopadzie 2024 r. wyniósł 4,557 mln PLN, co oznacza wzrost o 10% w porównaniu z październikiem. Wśród najważniejszych danych trzeba wymienić poprawę marży odsetkowej oraz spadek wskaźnika kredytów zagrożonych (NPL) dla klientów firmowych. Zysk netto polskich banków w okresie od początku roku do listopada był o 44% wyższy r/r. Co zaskakujące, w listopadzie sektor zanotował odbicie marży odsetkowej o 15 p.b. Ceny depozytów pozostawały stabilne, wzrosły natomiast średnie ceny kredytów.
Obrót który się pojawił dołożyli na zejściu. Piobor a dzień wolny miał nie mieć znaczenia.... Jakoś nie byli wyrywni dobierać na koniec przed weekendem.
Panie ravcio aby spadało to muszą skupić akcje, zeby mieli czym sypac. We wtorek będzie dzida jakiej najstarsi górale nie pamiętają! Kto nie zamknął S ten gapa i ciapa. Dax 21k przeteści- nie ma bata.
Dnia 2025-01-03 o godz. 17:10 ravcio napisał(a): > We wtorek będziemy dyskontować dwie Jankeskie sesje i powinien wrócić u nas obrót i poważny kapitał do gry.... Ktoś będzie miał ciepło od rana ;-) > > Ja dalej podtrzymuje tezę że Jankes jedzie na oparach.
Pochodna na DAX zakończyła wczoraj swoją sesję na takim samym poziomie jak ten z godz. 17 kiedy nasza giełda kończyła swój bieg, a na S&P500 tylko o 0,38% wyżej, więc niech byki tak się nie cieszą bo może ravcio ma rację. W poniedziałek, kiedy GPW będzie świętować pojawią się ważne dane makro z USA, indeks PMI dla usług oraz zamówienia na dobra trwałego użytku i w przemyśle, i to one mogą zdecydować o wtorkowym otwarciu na GPW.
W obecnych czasach wróżby benitora i jemu podobnych to można kant ...... Wystarczy popatrzeć jak przebiega gra na poszczególnych sesjach i kto na nich zarabia - wróżbici, czy gracze jednosesyjni?
Jasne jasne gracze chwilówkowi bo tak można ich nazywać, są na chwilkę. Wpadają i robią zamieszanie, wyrzucą SL dużemu graczowi po przeciwnej stronie. A rynek jak ma rosnąć to chwilówkowi tego nie zmienią. Mogą pomarzyć o rozdawaniu kart przy stole. Wielokrotnie było tak, że dane nie miały najmniejszego znaczenia w trendzie. Znaczy miały na chwilkę, a później chwilówkowcy przepadali w otchłani strat ;-) buhahaha
Sesja piątkowa-pokazała, że jak nie ma chęci spadać to nawet dość mocne ciśnięcie eSkowców, za wiele nie dało im. Kilkanaście pkt to chyba nie był szczyt marzeń na piątek. Nie chce spadać będzie rosło-proste zasady i prosta gra!
Człowieku grasz nas FW a nie na fut DAX czy fut S&P. Rozumiem, że lubisz porównywać jeden do jednego ruchy - buhahahaha
Autor: ~tamtam [37.225.74.*]2025-01-04 08:12 Pochodna na DAX zakończyła wczoraj swoją sesję na takim samym poziomie jak ten z godz. 17 kiedy nasza giełda kończyła swój bieg, a na S&P500 tylko o 0,38% wyżej