• Re: Do Cercio Autor: ~Moritz [89.77.71.*]
    Pierwsze falę nowej hossy 2003-2004 również miały nic nie znaczące korekty.

http://moneycentral.msn.com/investor/charts/chartdl.aspx?PT=10&compsyms=&D4=1&DD=1&D5=0&DCS=2&MA0=0&MA1=0&CF=0&D7=&D6=&showchartbt=Redraw+chart&symbol=%24INDU&nocookie=1&SZ=0

Czytając uważnie Twoje komentarze można wysnuć wniosek (z którym się zgadzam), aby zbytnio nie przejmować się blue chipami lecz skupić się na małych i średnich, które będą miały teraz swoje "pięć minut", więc fale w dół których tak brakuję z pewnością się pojawią, a wig 5 niech sobie robi co chce.

Chciałbym zaznaczyć- często jestem antywskaźnikiem, dlatego z tak wielką uwagą czytam Twoję analizy lecz w moim mniemaniu korektą zacznę przejmować się na przełomie września i października, co o tym myslisz?

• Re: chodzik księżycowy Autor: ~cercio [89.231.13.*]
    Moritz,chciałbym ci przypomnieć,że jestem zwykłym śmiertelnikiem tak jak inni i też się mylę.Może rzadziej niż inni ale się mylę.Dlatego nie chciałbym aby każda moja napisana wypowiedź była traktowana jak wyrocznia.Wszystko jest fajnie dopóki jest fajnie.Miałem ostatnio niezłe trafienia ale nie znaczy to,że nie popełniam błędów.Też nieraz nazywam się antywskaźnikiem.Nieraz było tak,że coś sprzedałem bo myślałem,że już nie urośnie a tu rośnie.Nieraz coś sprzedałem ze stratą a odbiło.Jak jest dobrze to mnie kilka osób pochwali a jak się coś nie uda to wyjdzie z nory kilka razy więcej przeciwników niż zwolenników i będą mnie opluwać,gwarantuję ci to.Zawsze powtarzam,że nie myli się ten co nic nie pisze oraz to,że złe wieści rozchodzą się szybko a dobre wolno.

Na dzień dzisiejszy wydaje mi się,że wig20 powinien zlecieć w dół bo widzę wisielca na wykresie tygodniowym,pojawiły się sygnały sprzedaży,oscylatory pokazują wykupienie.Pisałem również,że kontraktowcy nie mieliby w końcu z kim zawierać kontrakty gdyby cały czas rosło.Ale przyszła mi taka myśl.Co będzie jak tym razem grubas nie będzie zamykał swoich longów i będzie chciał je potrzymać do 2500pkt a na wykresach utworzy się właśnie taka sytuacja sugerująca spadki?No właśnie,leszcz weźmie shorta i zdziwi się,że zamiast spadać rośnie i albo uzupełni depozyt albo zamknie pozycję albo bank za niego to zrobi.Zamknięcie shorta oznacza wzięcie longa czyli samonapędzające się wzrosty.Szkoda,że w środę już mnie nie będzie bo jest ciekawie i wiele się będzie można nauczyć.Może będę miał dostęp do netu to się na pewno odezwę.
  • Re: chodzik księżycowy Autor: ~Moritz [89.77.71.*]
    Cercio, masz chłopie wiedzę i zasady dlatego z taką uwagą czytam Twoje wpisy- co nie oznacza, że je wszystkie bacznie śledzę i papuguję Twoje inwestycję:)
    Staram się przede wszystkim nabyć doświadczenie oraz nabrać indywidualności. Myślę że właśnie Boryszew jest tego przykładem (wspomniałem o nim na wątku Netii).

Odpowiadając na Twój komunikat żeby nie traktować Cię jak wyroczni odpowiem w ten sposób. Zasady AT są mi znane ( nie w tak zaawansowanym stopniu jak Ty), ale również kieruję się intuicją i właśnie w przypadku Borka tak było. Czasmi myślałem że dostanę od niego w pysk... byłem pewny tego waloru choć przychodziły momenty zwątpienia i obawa przed dominacją myślenia życzeniowego zrobiła swoję (puściłem 30% z portfela, żeby później odkupić kilka groszy drożej)
    Wszyscy jesteśmy omylni i tak jak piszesz nie myli się ten co nic nie robi, lecz jesteś królem wyciągania wniosków i bacznym obserwatorem- sory że tak się Ciebie przyczepiłem, od września planuję poświecić się giełdzie w 100% wówczas będą nasuwać się pytania- ca Twoją pomocą zamierzam awansować ze zwykłego leszcza na starszego leszcza:)

Zauważyłem (zresztą chyba jest taka teoria) że hossa idzie kolejno sektorami, najpierw rosną spółki spożywcze (Duda, Jutrzenka, Mispol), następnie banki, a kolejne to przemysł ciężki i maszynowy (Chemos, Zremb). Jeśli wystrzeliła jedna spółka z tego sektora i za nią inna spółka, to bardzo prawdopodobne jest, iż będą rosły kolejne z tej branży- zwłaszcza te z niskim freefloatem lub stosunkiem ceny do wartości księgowej! Słyszałeś o tym (książkowo to chyba nie ta kolejność)?

Udanego wypoczynku z chwilami prawdziwego relaksu, ja swój urlop zaplanowałem od 20 do 31 sierpnia mam nadzieję że po powrocie nie zastanie mnie armagedon (przez ten czas nie będę online)

• Re: chodzik księżycowy Autor: ~Moritz [89.77.71.*]
    Poszedłem za ciosem i w portfelu mam impexmetal, który jest mocno skorelowany z boryszewem- ostatnio nie szalał, dzisiaj pięknie nadrabia :)
    Pozdr!
[x]
NETIA 0,00% 6,94 2021-07-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.