Chciałbym podjąć współprace z InvestBankiem , od kilku lat współpracuję z Raiffesen Bankiem ale u nich musze przesyłac paczki z ich programu Multi Cash czyli praktycznie tylko z jednego kompa. w razie jakiejś awarii jest straszna jazda . Interesują mnie opinie ludzi którzy współpracują z Invest Bankiem
z IB współpracuję od 2005 wcześniej Millennium i Raiffeisen. To przyjemność współpraca z nimi wiem bo przećwiczone mam już wszytko w tych trzech bankach. Mam program firmy Milamedia z Koszalina. Ale nie ważne na jakim programie tyko w jakim banku i na jkaich zasadach. Jak mam problem to nawet na telefon wycofują paczki z przelewami. Pomagają w pisaniu reklamacji - w millennium zapomnij o pomocy a czas na reakcję w przypadku pomyłki to 14 dni - roboczych :) w IB reakcja jest natychmiastowa.
no i dodam ze są przelewy ekspresowe, sms z potwierdzeniem przelewu na komórę klienta, no i kredyt w ramach rachunku b. nisko oprocentowany na szybsze opłacenie rachunków klientów.
Mam własne konto gospodarcze i nikt poza mną nie ma dostępu do kasy. Jestem Panem całej sytuacji a nie narzędziem patrz Okienko, Grosiki i inne z pełnomocnictwem do kont. A i pracuje tam w Poznaniu taka fajna dziewczyna co ma anielski głos. Ale to juz pełna prywata :)
W millenium jak i raifaisenie to te programy typu home banking to porażka w przypadku awarii. 2 tyg czekania na informatyka to można jajko znieść. wiem można przez milleneta ale to juz inna bajka pracy no i ta infolinia do pomocy gdzie nikt nie wie o co chodzi.
tylko IB. :))))))))))))
co do punktów partenrskich Investu to raczej nie polecam. Mój kolega ma, zimenił z multiagencji na ich szyld no i wtopa. Miał kredyty róznych banków a teraz tylko ich no i nie sprzedają się - wiec mało kasy w kasie. Opłaty może i lepiej ale co z tego jak pieczątka to nie moze byc Investu na tych dowodach wpłat tylko ich własa firmy Grzybek... no i klient wietrzy podstęp. Słusznie - bank nie odpowieda za przelewy :( wiec to niczym nie różni się od zwykłej firmy Opłaty Jan Grzybek
Kredyty słabe bo jak sami sprzedajecie to wiecie że mają dużo odrzutów a nadrukować i napisać się trzeba. Faktem jest ze tu nie ma dużych kosztów do uruchomienia ale coś za coś. Program do opłat zewnętrzny wiec jak coś padnie to ratuj się sam bo bank nie pomoże. może z czasem coś drgnie. Jak ktoś od zera rusza to nie wytrzyma na rynku. To moje zdanie. MOżecie sie nie zgadzać, tylko prosze o rzeczowe odpowiedzi.
fan IB Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> z IB współpracuję od 2005 wcześniej Millennium i
> Raiffeisen. To przyjemność współpraca z nimi wiem
> bo przećwiczone mam już wszytko w tych trzech
> bankach. Mam program firmy Milamedia z Koszalina.
> Ale nie ważne na jakim programie tyko w jakim
> banku i na jkaich zasadach. Jak mam problem to
> nawet na telefon wycofują paczki z przelewami.
> Pomagają w pisaniu reklamacji - w millennium
> zapomnij o pomocy a czas na reakcję w przypadku
> pomyłki to 14 dni - roboczych :) w IB reakcja jest
> natychmiastowa.
> no i dodam ze są przelewy ekspresowe, sms z
> potwierdzeniem przelewu na komórę klienta, no i
> kredyt w ramach rachunku b. nisko oprocentowany na
> szybsze opłacenie rachunków klientów.
> Mam własne konto gospodarcze i nikt poza mną nie
> ma dostępu do kasy. Jestem Panem całej sytuacji a
> nie narzędziem patrz Okienko, Grosiki i inne z
> pełnomocnictwem do kont. A i pracuje tam w
> Poznaniu taka fajna dziewczyna co ma anielski
> głos. Ale to juz pełna prywata :)
> W millenium jak i raifaisenie to te programy typu
> home banking to porażka w przypadku awarii. 2 tyg
> czekania na informatyka to można jajko znieść.
> wiem można przez milleneta ale to juz inna bajka
> pracy no i ta infolinia do pomocy gdzie nikt nie
> wie o co chodzi.
> tylko IB. :))))))))))))
Witam, też podjąłem współprace z IB, jeśli dasz rade odezwij się do mnie na kom (601 980 758) lub zostaw swój nr kom. Mam kilka pytań, także odnośnie anielskiego głosu Pani z obsługi w Poznaniu;) pzdr
Poprzednikowi odpowiem pytaniem na pytanie:
Czy jakikolwiek bank może zabezbieczyć się przed głupotą właściciela, lub pracownika placówki? Jeżeli wysyłasz w paczce np. 10 identycznych
przelewów, bo klient spłaca szybciej kredyt (a są zlecenia bez opisów)
to czy centrum rozliczeń banku weryfikuje tę sytuację?.. Nie! Bank realizuje Twoje zlecenia bo ma taki obowiązek. To Ty /pracownik/ ponosi odpowiedzialność za to co znajduje się w paczce, oraz ile jest tych paczek. Jeżeli dysponujesz zapasem gotówki na koncie, bank zrealizuje
wszystko na co zadysponujesz jako zleceniodawca.
Jednym słowem - nie ma żadnego zabezpieczenia przed głupotą i nieodpowiedzialnością.
Przewaga Investu polega na tym, że w przypadku zaistniałej pomyłki,
można telefonicznie "odkręcić" to co błędnie przesłano do realizacji, zatem przyjemność współpracy z Investem jest zdecydowanie większa
niż a Raiffeisenem czy innymi bankami. Jeżli komuś to nie odpowiada, zawsze może zainwestować kilkadziesiąt, kilkaset tysięcy złociszy i otworzyć nawet kilkanaście placówek bankowych we franczyzie a nawet założyć własny bank.
Oferta Investu ,jest skierowana przede wszystkim do tych, ktorzy
chcą i potrafią ciężko pracować. Natomiast ci, którzy od razu chcą posiadać, muszą niestety korzystać z ofert innych banków.
Fajnie że się reklamujesz ale skoro macie już 10 letnie doświadczenie to może warto się wysilić i zmienić coś w temacie:
"...Po zakończeniu dnia, Punkt Opłat wpłaca uzbieraną kwotę na wskazane przez nas konto..."
Nic nie sugeruje ale wg mnie to amatorka trochę i stwarzanie zbędnego ryzyka.
Jeśli już chcesz się dobrze zareklamować podaj przedział cenowy brutto prowizji za szt.
Koniec Punktów Opłat
art 136. z projektu ustawy o usługach płatniczych przytłacza nas obowiązkiem posiadaia funduszy własnych
*Art. 136.* 1. Biuro usług płatniczych, z zastrzeżeniem ust. 4, jest _obowiązane posiadać w każdym momencie fundusze własne,_ dostosowane do rozmiaru prowadzonej działalności i ustalone w oparciu o kwotę wykonywanych transakcji płatniczych.
4. _W odniesieniu do osób fizycznych, spółek cywilnych i jawnych, kwota wyliczona_ w oparciu o metodę ustaloną zgodnie z ust. 2, _zostanie zdeponowana na rachunku bankowym w banku krajowym albo oddziale instytucji kredytowej. Jej wycofanie w całości możliwe jest wyłącznie po wydaniu przez KNF ostatecznej decyzji o wykreśleniu z rejestru._
5. Biuro usług płatniczych, o którym mowa w ust. 4, w okresach półrocznych oblicza kontrolną kwotę depozytu. Do obliczenia kwoty kontrolnej stosuje się odpowiednio metodę określoną zgodnie z art. 136 ust. 2 uwzględniając średnią miesięczną kwotę transakcji z danego półrocza.
6. Jeżeli kwota kontrolna, wyliczona zgodnie z ust. 5 jest co najmniej o 5% wyższa od złożonego depozytu biuro usług płatniczych, o którym mowa w ust. 4, w terminie 20 dni od ostatniego dnia miesiąca kończącego półrocze dokonuje uzupełnienia depozytu do wysokości odpowiadającej kwocie kontrolnej.
Zapisy te doprowadzą przyniosą likwidacji biur tym bardziej że działanie bez uzyskania wpisu w rejestrze prowadzonym przez KNF (a uwarunkowane jest to posiadaniem funduszy własnych "zamrożonych" na koncie przez cały okres prowadzenia działalności) grozi odpowiedzialnością karną do 2 lat.
fundusze własne nie mogą być utworzone z kredytów czy pożyczek.
Kolejne ograniczenie:
Art. 143. 1 Biura usług płatniczych obowiązane są do wnoszenia wpłat na pokrycie kosztów nadzoru stanowiących iloczyn całkowitej kwoty transakcji płatniczych wykonanych przez biuro, w tym także przez podmioty za działania których ponosi ona całkowitą odpowiedzialność i stawki nieprzekraczającej 0,015 %.
policzcie ile macie rocznie środków klientów x 0,015% i macie kasę dla KNF.
Musicie się obudzić i działać.
nowa ustawa Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Koniec Punktów Opłat
> art 136. z projektu ustawy o usługach płatniczych
> przytłacza nas obowiązkiem posiadaia funduszy
> własnych
> *Art. 136.* 1. Biuro usług płatniczych, z
> zastrzeżeniem ust. 4, jest _obowiązane posiadać w
> każdym momencie fundusze własne,_ dostosowane do
> rozmiaru prowadzonej działalności i ustalone w
> oparciu o kwotę wykonywanych transakcji
> płatniczych.
>
> 4. _W odniesieniu do osób fizycznych, spółek
> cywilnych i jawnych, kwota wyliczona_ w oparciu o
> metodę ustaloną zgodnie z ust. 2, _zostanie
> zdeponowana na rachunku bankowym w banku krajowym
> albo oddziale instytucji kredytowej. Jej wycofanie
> w całości możliwe jest wyłącznie po wydaniu przez
> KNF ostatecznej decyzji o wykreśleniu z
> rejestru._
>
> 5. Biuro usług płatniczych, o którym mowa w ust.
> 4, w okresach półrocznych oblicza kontrolną kwotę
> depozytu. Do obliczenia kwoty kontrolnej stosuje
> się odpowiednio metodę określoną zgodnie z art.
> 136 ust. 2 uwzględniając średnią miesięczną kwotę
> transakcji z danego półrocza.
>
> 6. Jeżeli kwota kontrolna, wyliczona zgodnie z
> ust. 5 jest co najmniej o 5% wyższa od złożonego
> depozytu biuro usług płatniczych, o którym mowa w
> ust. 4, w terminie 20 dni od ostatniego dnia
> miesiąca kończącego półrocze dokonuje uzupełnienia
> depozytu do wysokości odpowiadającej kwocie
> kontrolnej.
>
> Zapisy te doprowadzą przyniosą likwidacji biur tym
> bardziej że działanie bez uzyskania wpisu w
> rejestrze prowadzonym przez KNF (a uwarunkowane
> jest to posiadaniem funduszy własnych
> "zamrożonych" na koncie przez cały okres
> prowadzenia działalności) grozi odpowiedzialnością
> karną do 2 lat.
>
> fundusze własne nie mogą być utworzone z kredytów
> czy pożyczek.
>
> Kolejne ograniczenie:
> Art. 143. 1 Biura usług płatniczych obowiązane są
> do wnoszenia wpłat na pokrycie kosztów nadzoru
> stanowiących iloczyn całkowitej kwoty transakcji
> płatniczych wykonanych przez biuro, w tym także
> przez podmioty za działania których ponosi ona
> całkowitą odpowiedzialność i stawki
> nieprzekraczającej 0,015 %.
> policzcie ile macie rocznie środków klientów x
> 0,015% i macie kasę dla KNF.
> Musicie się obudzić i działać.
Proszę autora o wklejenie całej ustawy lub podanie linka gdzie ją można przeczytać, sprawdzałem na stronie naszego sejmu i niestety (NA SZCZĘŚCIE) nie udało mi się nic takiego znaleźć..
Zależy mi na uregulowaniu rynku płatności masowych i nie ma to znaczenie czy współpracuje z acc czy tez mm. Ważne że mam odwagę nie zmieniać nicku co post aby nie można było mnie zidentyfikować właśnie tak jak to robisz właśnie Ty...
Co znaczy Twoje końcowe stwierdzenie "Musicie się obudzić i działać" ?
Czy autor miał na myśli :
- przejść do firmy powiązanej z bankiem ?
- znaleść pośrednika np mm która ma patent na obejście
- zbierać podpisy pod petycją o złagodzenie ustawy?
- wynająć kancelarię i próbować obejść nową ustawę jak wejdzie w życie ?
- zbierać podpisy pod petycją o złagodzenie ustawy?
- wynająć kancelarię i próbować obejść nową ustawę jak wejdzie w życie ?
tyle ja nie naganiam do tej czy innej
mój znajomy jest agentem Moneti, jak by nie było to agencja bankowa i wyżej cytowana ustawa jego nie dotyczy, czy mam racje? jeśli tak to jest to pewna alternatywa?
Monetia jest alternatywą ale koszt jest duży - ok 30 % prowizji.
Jak wejdziesz we współprace i później ewentualnie zrezygnujesz to już ich się nie pozbędziesz jako konkurencji tak sądzę.
Coraz więcej mam wątpliwości co do czasu wejścia tej ustawy i kształtu.
Ktoś chyba probuje zdobyć nowych partnerów strasząc ww regulacją rynku.
Radzę nie panikować. Będzie dobrze :)
Jeśli brak wiedzy uznać za szczęście, toś szczęściarz.
Grupa robocza do spraw implementacji Dyrektywy unijnej zakończyła konsultacje i powstały zręby projektu Ustawy o usługach płatniczych. Poczekaj chwilę aż właściwy projekt wpłynie do Sejmu, co stanie się niebawem, gdyż Ustawa ma obowiązywać od 1 listopada br.
A co do szukania - radzę "poszperać" na stronach MF oraz "przejrzeć"
teksty Dyrektyw UE dotyczących naszego kraju - arcyciekawa lektura.
Zwracam też uwagę na "pomruki niezadowolenia" z poczynań banków płynące ze wszystkich portali i mediów zajmujących się finansami.
Poczytać, zrozumieć a wnioski nasuną się same.
Cytowana ustawa nie zawiera ważnych kwestii których autor postu celowo nie umieścił i dlatego nie chce podać całej treści.
Ustawa m.in. przewiduje dla podmiotów okres na dostosowanie się do nowych wymogów. Nie ma co panikować co najmniej rok czasu nic się nie zmieni o ile w ogóle się zmieni.
Zastanawiałeś się Adam, jaki procent podmiotów będzie w stanie spełnić
warunki proponowane przez ZBP?... Przy obrocie miesięcznym na poziomie ok 1 mln zł - środki własne NIETYKALNE!/zamrożone/ nie będące kredytem,
będą musiały wynosić ca 70 tys zł. Ile podmiotów to wytrzyma?...
Wysokie progi są po to, by wyeliminować z rynku drobne podmioty niezależne. Kilkoma pozostałymi zajmą się już banki - zresztą te kilka
placówek będzie świadczyć o tym, ze w Polsce istnieje niczym nieskrępowana swoboda gospodarcza. Ot i wszystko w tym temacie...
Czy 70 tys do dużo dla kogoś kto działa uczciwie na rynku juz kilka lat i chce dalej prosperować. Większość posiada np własne mieszkanie na które może wziąść KREDYT pod hipotekę!
Tak kredyt bo nie sądzę aby mogli zabronić ludziom którzy posiadają zdolność podjąć z banku taką gotówkę. Wtedy układ jest prosty jesteś nieuczciwy lub nierozważny tracisz własne mienie.
Nawet jeśli ustawa zabroni zabezpieczenia działalności środkami z kredytów ( co jest nie wyobrażalne dla mnie) to można taki zapis obejść...
Orientuje się ktoś czy punkty opłat powinny przesyłać jakieś sprawozdania do NBP ? Jeśli tak to proszę o bliższe informacje. Jak to ma wyglądać, na jakich drukach, jak często itp. Dziękuje
Dotyczy sprawozdań do NBP
*_PODSTAWA PRAWNA:_*
Sprawozdania te są składane na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 kwietnia 2004 r. (poz.1139) wydane w sprawie sposobu, zakresu i terminów przekazywania przez podmioty uczestniczące w rozliczeniach pieniężnych i rozrachunkach międzybankowych danych niezbędnych do dokonywania przez Narodowy Bank Polski oceny funkcjonowania rozliczeń pieniężnych i rozrachunków międzybankowych
TEKST:
Na podstawie art. 23 ust. 2b ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Narodowym Banku Polskim (Dz. U. Nr 140, poz. 938, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. _Rozporządzenie stosuje się do następujących podmiotów uczestniczących w rozliczeniach pieniężnych i rozrachunkach
międzybankowych: _
1) banki, oddziały banków zagranicznych oraz oddziały instytucji kredytowych utworzonych w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego;
2) spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe oraz Krajowa Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa;
3) izby rozliczeniowe w rozumieniu art. 67 ustawy z dnia 29 sierpnia
1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665, z późn. zm.3));
_4) przedsiębiorcy wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wykonywania i pośrednictwa w realizowaniu przekazów pieniężnych w obrocie krajowym i z zagranicą; _
5) przedsiębiorstwo państwowe użyteczności publicznej Poczta Polska;
6) przedsiębiorcy wykonujący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w przyjmowaniu wpłat na rachunki bankowe, inni niż wymienieni w pkt 1-5.
§ 2. Podmioty, o których mowa w § 1 pkt 1, przekazują do Narodowego Banku Polskiego, zwanego dalej NBP;, dane o liczbie i wartości transakcji dokonywanych w ramach danego podmiotu przez jego klientów przy użyciu:
1) poleceń przelewu i wpłat gotówkowych na rachunki bankowe;
2) poleceń zapłaty;
3) czeków rozrachunkowych;
4) innych form rozliczeń bezgotówkowych.
§ 3. 1. Podmioty, o których mowa w § 1 pkt 2, przekazują do NBP dane o:
1) liczbie prowadzonych rachunków;
2) liczbie i wartości transakcji dokonywanych przy użyciu:
a) poleceń przelewu i wpłat gotówkowych na rachunki prowadzone przez spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe,
b) innych form rozliczeń bezgotówkowych;
3) liczbie i wartości transakcji mających na celu naruszenie bądź obejście przepisów prawa.
2. Spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe przekazują do NBP dane, o których mowa w ust. 1, za pośrednictwem Krajowej Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej.
§ 4. Podmioty, o których mowa w § 1 pkt 3, przekazują do NBP dane o transakcjach rozliczonych w swoich systemach w podziale na:
1) polecenia przelewu i wpłaty gotówkowe;
2) polecenia zapłaty;
3) czeki;
4) inne formy rozliczeń pieniężnych.
§ 5. Podmioty, o których mowa w § 1 pkt 4, przekazują do NBP dane o:
1) liczbie i wartości przekazów pieniężnych w podziale na zrealizowane w obrocie krajowym i z zagranicą;
2) liczbie i wartości transakcji mających na celu naruszenie lub obejście przepisów prawa.
§ 6. Podmiot, o którym mowa w § 1 pkt 5, przekazuje do NBP dane o liczbie i wartości:
1) przekazów pocztowych w podziale na zrealizowane w obrocie krajowym i z zagranicą;
2) wpłat na rachunki bankowe.
§ 7. Podmioty, o których mowa w § 1 pkt 6, przekazują do NBP dane o:
1) liczbie punktów handlowych lub usługowych, w których można dokonywać wpłat na rachunki bankowe;
2) liczbie i wartości przyjętych wpłat na rachunki bankowe;
3) liczbie i wartości transakcji mających na celu naruszenie lub obejście przepisów prawa związanych z realizowaniem wpłat na rachunki bankowe.
§ 8. Dane, o których mowa w § 4, są przekazywane na żądanie NBP kwartalnie, za okres kwartału, w terminie do końca ostatniego dnia roboczego miesiąca następującego po upływie kwartału, którego dotyczą.
§ 9. Dane, o których mowa w § 2, 3 i 5-7, są przekazywane na żądanie NBP co pół roku, według stanu za okres półrocza, w terminie do końca ostatniego dnia roboczego miesiąca następującego po upływie półrocza, którego dotyczą.
§ 10. 1. _Dane, o których mowa w § 2-7 są, przekazywane pisemnie lub za pomocą poczty elektronicznej. _
2. Przekazywane dane opatrzone są imieniem i nazwiskiem oraz, jeżeli są składane pisemnie, podpisem osoby je sporządzającej.
§ 11. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2005 r.
Minister Finansów: w z. E. Suchocka-Roguska
"Adresat: Narodowy Bank Polski, Departament Systemu Płatniczego, ul. Świętokrzyska 11/21, 00-919 Warszawa
(fax. 829-92-92, e-mail: dsp.zspd@nbp.pl)"
W razie wątpliwości dzwoń do nich - otrzymasz wzory sprawozdań.
Na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 23 kwietnia 2004 r. (poz.1139)
Nazwa podmiotu……………………………………………..
Informacje przekazywane przez przedsiębiorców wykonujących działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w przyjmowaniu wpłat na rachunki bankowe
za ….. półrocze …… r.
1 Liczba punktów handlowych lub usługowych, w których można dokonywać wpłat na rachunki bankowe (wg stanu na koniec półrocza)
2 Wpłaty na rachunki bankowe
a liczba transakcji /w szt./
b wartość transakcji /w zł/
3 Transakcje mające na celu naruszenie bądź obejście przepisów prawa dokonane przy użyciu bezgotówkowych form rozliczeń pieniężnych
Sporządził:…………….…...…………………...……Telefon:…………...…...……..…..Podpis………….…………………
(czytelne imię i nazwisko)
Podpis osoby upoważnionej………………….……………………….
Dane przekazywane do Departamentu Systemu Płatniczego co pół roku, według stanu za okres półrocza, w terminie
do końca ostatniego dnia roboczego miesiąca następującego po upływie półrocza, którego dane dotyczą.
Adresat: Narodowy Bank Polski, Departament Systemu Płatniczego, ul. Świętokrzyska 11/21, 00-919 Warszawa
(fax. 829-92-92, e-mail: dsp.zspd@nbp.pl)
ups ... coś nie wyszło ... ale zadzwoń do NBP napisz to prześlą Ci wzory. Sprawozdawczość jest obligatoryjna. Jak masz zaległości to je musisz nadrobić. :)
Na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 23 kwietnia 2004 r. (poz.1139)
Nazwa podmiotu
Informacje przekazywane przez przedsiębiorców wykonujących działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w przyjmowaniu wpłat na rachunki bankowe
Za półrocze r.
1 Liczba punktów handlowych lub usługowych, w których można dokonywać wpłat na rachunki bankowe (wg stanu na koniec półrocza)
2 Wpłaty na rachunki bankowe
3 Transakcje mające na celu naruszenie bądź obejście przepisów prawa dokonane przy użyciu bezgotówkowych form rozliczeń pieniężnych
Sporządził
Telefon
(czytelne imię i nazwisko)
Podpis osoby upoważnionej
Dane przekazywane do Departamentu Systemu Płatniczego co pół roku, według stanu za okres półrocza, w terminie
do końca ostatniego dnia roboczego miesiąca następującego po upływie półrocza, którego dane dotyczą.
Adresat: Narodowy Bank Polski, Departament Systemu Płatniczego, ul. Świętokrzyska 11/21, 00-919 Warszawa
(fax. 829-92-92, e-mail: dsp.zspd@nbp.pl)