Witam Państwa.
Mam załozoną firmę w Polsce. Niemiecki przedsiębiorca zleca nam układanie bruku w Niemczech. Czy są jakieś przeszkody w takiej inwestycji?
dziekuję za szybka odp.
Prosilabym bardzo o pomoc chcialabym wiedziec Czy istnieje możliwość założenia firmy w Polsce, a wykonywać pracę w Niemczech?Jakie są zasady założenia takiej firmy. Jakie trzeba ponosić koszty za prowadzenioe firmy? wszelkie informacje mile widziane.ewqa-1987@o2.pl
Czy istnieje możliwość założenia firmy w Polsce, a wykonywać pracę w Niemczech?Jakie są zasady założenia takiej firmy. Jakie trzeba ponosić koszty za prowadzenioe firmy?
Prosilabym bardzo o pomoc.zalezy mi na podjeciu pracy w Niemczech.
lub zalozeniu firmy jednoosobowej tak zebym mogla normalnie tu pracowac, 2 lata bylam Au-pair, konczylam szkole jezykowa w Lipsku i Zertyfikat Miedzynarodowy Zd ,(w Polsce skonczylam Pedagogike:doradztwo spoleczne, 27 lat) obecnie robie praktyki do maja , projekty polsko-niemieckie. Pozniej niestety nie mam pracy.-praktyki ktore robie sa bezplatne.Bardzo prosze o pomoc, czy jest jakas mozliwosc podjecia pracy w Niemczech(-prosze o porade.Ich habe Erfahrung:Verwaltung, sozialpädagigin , Sekretärin, Kindernbetreuuerin etc...kontakt go_eva@poczta.onet.pl Z gory Dziekuje
Prosilabym bardzo o pomoc.zalezy mi na podjeciu pracy w Niemczech.
lub zalozeniu firmy jednoosobowej tak zebym mogla normalnie tu pracowac, 2 lata bylam Au-pair, konczylam szkole jezykowa w Lipsku i Zertyfikat Miedzynarodowy Zd ,(w Polsce skonczylam Pedagogike:doradztwo spoleczne, 27 lat) obecnie robie praktyki do maja , projekty polsko-niemieckie. Pozniej niestety nie mam pracy.-praktyki ktore robie sa bezplatne.Bardzo prosze o pomoc, czy jest jakas mozliwosc podjecia pracy w Niemczech(-prosze o porade.Ich habe Erfahrung:Verwaltung, sozialpädagigin , Sekretärin, Kindernbetreuuerin etc...kontakt go_eva@poczta.onet.pl Z gory Dziekuje
Szanowni Pañstwo:
Mieszkam na stale w Argentynie, juz od 54 lat, bedac bowiem obywatelem argentyñskim. Skoro jestem jedynym synem Polskich rodziców obecnie staram sie o obywatelstwo Polskie.
Z zawodu jestem inzynierem elektrykiem, i zajmuje sie m.in., kojarzeniem Polskich firm z argentyñskimi, glównie jesli chodzi o ustalenie kontraktów transferów technologicznych i projektów innowacyjnych pochodzacych z Polskich przedsiebiorstw, zakladów i isntytucji wyzszego wyksztalcenia (czyli Uniwersytetów).
Pragnalbym nawiazac ta droga kontakty z osobami lub przedsiebiorstwami Polskimi których interesowalyby najprzerózniejsze sposoby wspólpracy i inwestycji w Argentyie.
Interesuja mnie takze mozliwosci osiedlenia w Argentynie róznych przedsiebiorstw lub zakladów montazowych w róznych dziedzinach.
Wysluchuje wszelkie propozycje zwiazane z ta oferta wspólpracy a recze iz odpowiem na wszelkie logiczne zapytania i bede sie staral doprowadzic do szczesliwego portu, wszelkie zaniepokojenia.
Pozdrawiam serdecznie z dalekiego Buenos Aires, Argentyna
Telefon: ++54 11 4269-7697
Róznica czasowa pomiedzy Polska i Argentyna. -5 godzin. Prosse ew. donic od 13:00 do 01:00 nastepnago dnia czasu Polskiego. Dziekuje.-
prowadze działalność gospodarczą i mam propozycje postawienia domu w niemczech.czy ktos wie jak mogę to zrobic legalnie? za podpowiedz z góry bardzo dziękuje
moj maz ma dzialalnosc w polsce czy wystarczy to jezeli ma tam umowe zlecenie jako podwykonawca,czy powinien zalozyc jednak tam firme ,jakie sa koszty miesieczne tam i co z zus tu,dziekuje i czekam na odpowiedz
Tomek112 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jakie są procedury prowadzenia polskiej firmy w
> Niemczech. Jakie sie wiążą z tym koszty
Znam sie na tych sprawach bardzo dobrze. W Niemczech mozna zakladac firmy i pracowac tam legalnie - w zaleznosci od dziediny sa inne wymogi. Co do dalszych informacji i formalnosci zakladania, prosze sie zglosic na ww adres E-Mail.
zgadza się,ponad to,właśnie....3 mieiące w roku i nie więcej.niedotyczy tylko kilku zawodów, które to mogą panoszyć się po rfn bez ograniczeń czasowych legalnie funkcjonując jako polscy pracownicy
Drodzy Panstwo,
Znajomy, ktory jest Niemcem, chce zarejestrowac swoja firme transportowa w Polsce. Firma ta bedzie dzialala jednak w Niemczech oraz w innych krajach, ale w Polsce prawdopodobnie nie.
Prosze odpowiedziac mi, czy jest to legalne.
Witam,
mam takie pytanie.
Odbywam praktyke w firmie niemieckiej z siedziba w Niemczech i moim zadaniem jest rozwiniecie rynku w POlsce.Firma sprzedaje swoje produkty za pomoca internetu jest to przewaznie sprzet komputerowy.
Na poczatku dzialalnosci firma ta jednak nie chce ponosic wiekszych wydatkow i chce pominac koniecznosc korzystania z firmy kurierskiej, chcac samemu dowozic produkty.
Jakich formalnosci trzeba dokonac, aby mozliwa byla nastepujaca operacja:
pracownik firmy przekracza granice pol.-niem. i za pomoca poczty polskiej wysyla zamowienia do polskich nabywcow. Konieczne jest zalozenie jakiejkolwiek spolki, ktora bedzie wykonywac ta operacje na zasadzie umowy zlecenia? Przede wszystkim pojawia sie problem adresu zwrotnego.
dziekuje za odpowiedz
Witam . Czy ktoś byłby w stanie odpowiedzieć na pytanie czy zakładając firmę jednoosobową w Niemczech mogę wystawiać rachunki tylko na jedną firmę. Mogę prowadzić winiarnię z miodami pitnymi ale nie wiem czy nie będą kontrole i czy to jest legalne. Chcę tam wyjechać na stałe z rodziną . Prosiłbym o pomoc jak to działa. Dzięki.
ugtlhubert Napisał(a):
> mam jednoosobową firmę e Polsce chce wykonywać
> usługi budowlane w niemczech jak to zrobić
> legalnie
chciałabym założyć działalność gospodarczą w polsce na usługi transportowo- budowlane, jak to zrobić, co jest mi potrzebne oraz czy będę mogła świadczyć swoje usługi w tej branży np.firmie niemieckiej w niemczech. proszę o porady i opinie z własnego doświadczenia, z góry dziękuje za każdą informacje. Jak maja sie sprawy transportu i podatkow? jezeli mam zamowienie na dany towar wniemczech, ktory nabywam w firmach produkcyjnych w Polsce.kto placi w ktorym mamencie podatek i wjakich procentach?
Prosilabym bardzo o pomoc chcialabym wiedziec Czy istnieje możliwość założenia firmy w Polsce, a wykonywać pracę w Niemczech?Jakie są zasady założenia takiej firmy. Jakie trzeba ponosić koszty za prowadzenioe firmy? wszelkie informacje mile widziane. ewqa-1987@o2.pl
Prosilabym bardzo o pomoc chcialabym wiedziec Czy istnieje możliwość założenia firmy w Polsce, a wykonywać pracę w Niemczech?Jakie są zasady założenia takiej firmy. Jakie trzeba ponosić koszty za prowadzenie firmy? chodzi mi dokladniej o:pomoc domowa ewentualnie opieka nad starszymi ludzmi ,wszelkie informacje mile widziane. ewqa-1987@o2.pl
Uprzejmie prosze o ustalenie jakie formalności musze spełnic aby załozyc jednoosobowa firme w Niemczech o charakterze usługowym w sektorze rolnictwa lub budownictwa.Jak i gdzie odprowadzac podatki dochodowy i vat., czego sie wystrzegać?Z góry dziekuje.
Mam 22 lata. Z zawodu jestem stolarzem, posiadam również umiejętności w lakiernictwie samochodowym. Jestem bardzo odpowiedzialny. Poważne podchodzę do tego co robię.
Witam!
MAM KILKA PYTAŃ:
Czy zakładając jednoosobową firmę w Niemczech będę płacił podatki w Polsce(i czy muszę się wymeldować z Polski by tego uniknąć)?
Czy niemiecka jednoosobowa firma, ale (założona przez Polaka)może współpracować z jednoosobową Polską firmą? Jeśli tak to na jakich warunkach?
Czy taka firma z Polski może pracować cały czas w Niemczech, czy są jakieś ograniczenia czasowe?Gzie mósiałbym płacić podatki jeśli siedziba firmy byłaby w Polsce.
Witam!
MAM KILKA PYTAŃ:
Czy zakładając jednoosobową firmę w Niemczech będę płacił podatki w Polsce(i czy muszę się wymeldować z Polski by tego uniknąć)?
Czy niemiecka jednoosobowa firma, ale (założona przez Polaka)może współpracować z jednoosobową Polską firmą? Jeśli tak to na jakich warunkach?
Czy taka firma z Polski może pracować cały czas w Niemczech, czy są jakieś ograniczenia czasowe?Gzie mósiałbym płacić podatki jeśli siedziba firmy byłaby w Polsce.
Moje pytanie do kolegów forumowiczów:
Do tej pory pracowałem w polskiej firmie wykonującej zlecenia w Niemczech i Austrii.Chcę wykonywac usługi(elektryczne) na własny rachunek jako polska firma. Nie wiem jakie wymogi formalne powinienem spełnić i jakie są koszty takiej działalności.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie. Czy może ktoś polecić firmę zajmującą się doradztwem dla jednooosobowych przedsiębiorstw tego typu?
Z góry dziękuję i pozdrawiam www.groseg@wp.pl
bjak firme moze zalozyc ukrainiec?na jakich zasadach?ile musi miec pieniedzy?czy i jak moze zostac wspolnikiem polskiej firmy bez osobowosci prawnej?czy moze prowadzic firme jednoosobowa?
Kochani chcę założyc jednoosobową firmę , ale pracowac w Danii jeżeli możecie pomóżcie i wyjaśnijcie na jakich zasadach można to zrobic
mój adres internetowy darekmaja@interia.pl
PYTANIE DO MONI
Jesli szukasz kogo do pracy z niemiec do polski.
Mj maz mieszka 20 lat w niemczech ma obywatelstwo polsko-niemieckie.Chcemy sie przeniesc do polski ale nie mozemy znalezc pracy dla niego w Polsce.Ma30 lat i jest z wyksztalcenia ekonomista.Ma 5lat przepracowane w branzy samochodowej a obecnie pracuje w firmie kosmetycznej.Biegle zna j.polski,niemiecki i angielski.
Mam pytanie do radcy prawnego, może znajdzie się ktoś życzliwy kto mi pomoże.
Moj mąż chciałby założyć w Polsce firmę, która bedzie zatrudniać paru pracowników. Będą to roboty budowlane, wykonczenia wnętrz itp. Z tym, że praca bedzie sie odbywac w Danii. Bedzie otrzymywał zlecenia od dunskiego kontrahent, który posiada firme w danii. Moje pytanie brzmi jak zalatwic rozliczanie sie z vat? Bo z tego co zdarzyłam sie dowiedziec nie bedzie sie roziczał w Poksce tylko w miejscu wykonywania usługi czyli w Danii.
Czy ktos mogłby mi pomoc???
Witam.Mam jednoosobową firme brukarską,forma podatkowa ryczałt jestem na vacie.Chce wykonywać usługi w niemczech czy za tego typu usługi mam płacić vat w niemczech?
Chciałabym sie dowiedzieć jak założyć firmę kurierską? Czy przy przeworzeniu paczek za granicę kraju do Unii Europejskiej potrzebny jest certyfikat kwalifikacji zawodowych i licencja?
joy99 Napisał(a):
> Chciałabym sie dowiedzieć jak założyć firmę
> kurierską? Czy przy przeworzeniu paczek za granicę
> kraju do Unii Europejskiej potrzebny jest
> certyfikat kwalifikacji zawodowych i licencja?
joy99 Napisał(a):
> Chciałabym sie dowiedzieć jak założyć firmę
> kurierską? Czy przy przeworzeniu paczek za granicę
> kraju do Unii Europejskiej potrzebny jest
> certyfikat kwalifikacji zawodowych i licencja?
Mam firmę w Polsce i możliwość pracy w Niemczech w ogrodnictwie we wpisie o działalności posiadam też ten zakres prac jestem vatowcem słyszałem że mogę wystawić pracodawcy niemieckiemu fakturę z klauzulą że Vat on zapłaci za mnie w Niemczech czy ktoś wie jak to wygląda ?
Masz prawo do pomocy krajowej i rządowej tak z poszczególnych Landów jak i od rządu niemieckiego i działasz legalnie w całej Europie.
Nie ma ograniczeń co do rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej, co oznacza, że możesz prowadzić działalność usługową (np. otworzyć zakład fryzjerki, szewski), rzemieślniczą (np. produkować meble), przemysłową (np. produkcja), handlową (np. przedstawiciel handlowy) lub działalność w zakresie wolnych zawodów.
Pamiętaj, że państwo, w którym prowadzona jest działalność, nie może przedsiębiorców - obcokrajowców traktować gorzej niż własnych przedsiębiorców. Regułą jest tzw. zasada traktowania narodowego.
Założenie własnego przedsiębiorstwa czyli samodzielnej działalności gospodarczej w Niemczech jest dobrą alternatywą dla poszukiwania pracy na terenie całej Europy.
Posiadam jednoosobową firmę w Niemczech, rozliczam się w urzędzie skarbowym także w Niemczech. Czy mogę wykonywać usługi na terenie Polski jako Polak mający firmę w Niemczech? Jeśli tak to na jakich warunkach i gdzie mam się rozliczać? Jestem również zameldowany w Niemczech.
Firma BODEX jest producentem najwyższej jakości przyczep handlowych do handlu obwoźnego.
Zapraszamy na naszą stronę www.bodexcompany.eu
Zapytania proszę kierować na adres: biuro@firmabodex.com.pl
Szukasz pomysłu na działalność gospodarczą? Nie wiesz jak zacząć? Przeraża Cię brak wiedzy na temat podatków, rachunkowości, administracji?
Mogę pomóc w założeniu działalności gospodarczej. Poprowadzę Cię "za rękę" przez wszystkie procedury i pomogę wystartować. Możesz korzystać z mojej pomocy dopóki się nie usamodzielnisz. Pomogę w sprawach administracyjnych i księgowych.
W dzisiejszym gąszczu przepisów trudno jest się połapać. Sam popełniałem mnóstwo błędów na początku prowadzenia firmy. Dzisiaj po wielu latach prowadzenia własnej działalności mogę doradzać innym. Jeśli ktoś potrzebuje rzetelnej wiedzy, może napisać do mnie.
Na początek muszę wiedzieć jaką działalność mógłbyś prowadzić, w jakim mieście, czy masz już jakiś kapitał, urządzenia, wiedzę?
Swoje usługi świadczę odpłatnie, ale zapewniam Cię, że zainwestowane dzisiaj pieniądze w rzetelną informację pozwolą zaoszczędzić wielu kłopotów w przyszłości.
Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Adres e-mail: helpme@final.net.pl . Strona: www.final.net.pl Telefon kontaktowy: 0609 190 886 - Jacek P.