Borys!!! Nie mieszaj Urzędu Skarbowego z ZUSem!!! Podatek dochodowy płacisz do US w zalezności od formy opodatkowania, a skladki społeczne i zdrowotne w zalezności od stażu działalności (mam tu na myśli 5 lat od ostatniej działalności) płacisz w określonej przez przepisy o ubezpieczeniach społecznych wysokości do ZUSu.
O jezu... można być VATowcem i być na ryczałcie. Ogólnie ryczałt 3 % przy handlu 5,5 % przy usługach liczone od przychodów netto. Niestety przy ryczałcie nie mamy zadnych kosztów firmowych do odliczenia.
natomiast chciałbym się dowiedzieć jak się ma ryczałt do późniejszego rozliczenia rocznego. Czy będąc na ryczałcie mogę odliczyć sobie np. dużą ulgę budowlaną? proszę o konkretne odpowiedzi, pozdrawiam...
Witam muszę kupić sprzęt na potrzeby zakładanej firmy przed jej zarejestrowaniem.. faktury będą z datą przed założeniem..
czy jest jakiś sposób (forma rozliczeń z Urzędem Skarbowym) bym po założeniu firmy (będę Vatowcem) mógł sobie odliczyć vat z tych zakupów od wystaiwnych przez moją firmę faktur???
Cześć. Moja rada- zanim cokolwiek założycie, douczcie się CHOĆ TROCHĘ, jak funkcjonuje system podatkowy w tym kraju. Bo zadajecie trywialne pytania. Odpowiadając na pytanie powyżej od Marc32- w jaki sposób chcesz odliczać VAT od faktur wystawionych na nieistniejącą firmę? Najpierw założyć firmę, potem generować koszty.
Dalej - ZUS nie ma nic do US i podatków i ŻADNA forma opodatkowania nie zwalnia z płacenia składek ZUS. Są to składki na ub. społeczne (emerytury, renty itd) i zdrowotne. Można je odliczać od dochodu lub podatku w sposób określony w ustawie.
A.... i w ogóle szkoda słów. W 5 minut chcecie, żeby ktoś powiedział wam, jak prowadzić księgowość. Nie da się. Trzeba czasu, uczyć się, uczyć...
Mam zamiar prowadzić uslugi remontowe mieszkan. Bede musial zakupic sporo roznych narzedzi, przyczepe lub samochod dostawczy. Bede tez wystawial faktury za usluge z materialem.
Doradzcie kochani co wybrac zeby moc odliczac koszty narzedzi, samochodu jednoczesnie placac jak najmniejszy podatek Ryczalt, karte podatkowa czy KP i R ?
Witajcie
Mylicie pojęcia. Nie mozna zadawać pytania "VAT czy ryczłt?". Poniewaz sa to dwa odrębne i niezalezne podatki.
Ryczałt jest forma opodatkowania przychodów - dochodów z wykonywanej działalności.
Natomiast VAT jest podatkiem od towarów i usług.
VAT-owcem może zostać każdy kto prowadzi działalność gosp. Są niektóre rodzaje działalności, które z "urzędu" są obarczone koniecznością bycia podatnikiem czynnym.
Ryczałt jest jedną z japrostrzych form opodatkowania nie wymagajaca duzych znajomosci z zakresu podatków. Nie każda działalność może byc na ryczałcie zalezy od tego jakie mamy PKD.
Pozdrawiam
vat a ryczałt to całkowice różne sprawy. można być na ryczałcie i być vatowcem. ryczałt to forma opodatkowania tak jak karta podatkowa, księga przychodów i rozchodów albo zasady ogólne.
Chcę otworzyc firmę budowlaną świadczącą usługi budowlane i remontowe nie wiem co wybrac vat czy ryczałt,przewidywane dochody roczne 300000 zł.Chciałbym odliczac paliwo za dojazd i ewentualny zakup narzędzi potrzebnych do pracy.Pomocy!!!!!
mam zamiar otworzyć zakład tapicerski to wiąże się z dużymi wydatkami. zakup samochodu,maszyn,wynajem lokalu,opłata za energię.zus i inne.moje pytanie dotyczy jak większości vatczy inna forma rozliczeń?jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat i mogłby się wypowiedzieć to bardzo proszę.waldek
jestem taksówkarzem i do tej pory płacę podatek w formie Karty Podatkowej . W m-c grudniu 2005 r przekroczę (prawdopodobnie) 10000 eur
i będę musiał wejść na VAT .Proszę o informację kiedy muszę to zgłosic do Urzędu Skarbowego, od kiedy to będę musiał płacic i jakie formularze złożyc .Z góry serdecznie dziękuję z pozdrowieniami
Ludzie. Jak bedziesz prowadzic ta działalność jak nawet niewiesz co to jest podatek dochodawy a co to jest podatek od towarów i usług ????
Ruszcie troche tylki i popytajcie po urzedach np. w Urzedzie PRacy, albo poszukajcie w internecie - jest tam tego pelno.(np. ten link: http://www.1praca.gov.pl/index.php?id=9&tresc=2827&a=).
Ja sam zamierzam otworzyc działalność ale nie siedze i nie czekam aż ktoś mi wszystko powie! Jezeli bedziecie tak prowadzili dzialalnosc napewno dlugo nie pociagniecie. ????
A co do twogo pytania:
1. ryczałt ewidencjonowany to jest forma opodatkowania twoich DOCHODOW z
działaności, sa jeszcze inne formy(karta podatkowa czy zasady ogólne)
- to ty wybierasz po analizie argumentow za i przeciw forme jaka
bedziesz chciała sie rozliczc z US ( z pewnymi wyjątkami oczywiscie).
2. NATOMIAST PODATEK VAT NIEMA NIC WSPOLNEGO Z ryczałtem(chyba tylko
tyle ze jest tez jakim podatkiem :>>>)
Jest to podatek (pośredni, ktory może byc przezucony na inne podmioty
np. jezeli odsprzedajesz coś to podatek ten przerzucasz na nabywce -
ty dostaniesz po poczatkowym jego zapłaceniu zwrot z US!jako koszty
usyskania przychodu)od towarów i usług czyli od obrotu (podatek
obrotowy),ktory po rozpoczeci działalnosci nie musisz odrazu płacic!
(limit 10.000 euro obrotu)natomiast musisz go ewidencjonowac (bo US
musi wiedziec jaki masz obrut i czy nie przekroczylas limitu).
Dopiero po przekroczeniu tego limitu musisz zarejestrowac sie US jako
czynny podatnik VAT i musisz go odprowadac.
O kurde ale sie napialem
Dobra tyle na ten temat
Ach jedna uwaga LUDZIE WIECEJ SAMODZIELNOSCI - NIE LICZCIE NA TO ZE KTOS ZA WAS WYKONA CALA CZARNA ROBOTE A WY TYLKO BEDZIECIE ZBIERAC TEGO OWOCE
NARAZIE LUDZISKA - przyszli przedsiebiorcy :>>>>>>>>>>>>>>>>>>
nie dostałam odpowiedzi na wczesniejsze pytanie wiec pisze jeszcze raz !!!!Od nowego roku otwieram kiosk ruchu i nie wiem czy mam byc na vacie czy na ryczałcie?Mam mało czasu wiec prosze o pomoc i szybka odpowiedz prosze o rade!?
chce prowadzić małą firmę usługowo-handlowa .usługi remontowe a rzadko tez sprzedaz na małym stoisku okazyjna sprzedaz. Jaką mam wybrac formę opodatkowania .przy usługach koszty sa niskie. czy w tej sytuacji zaczac tez działalność wprowadzając vat
chce prowadzić małą firmę usługowo-handlowa .usługi remontowe a rzadko tez sprzedaz na małym stoisku okazyjna sprzedaz. Jaką mam wybrac formę opodatkowania .przy usługach koszty sa niskie. czy w tej sytuacji zaczac tez działalność wprowadzając vat
no to sie wypowiedział specjalista..."ryczałt ewidencjonowany to jest forma opodatkowania twoich DOCHODOW z
działaności,"---w opodatkowaniu ryczałtem ewidencjonowanym opodatkowany jest PRZYCHÓD BEZ UWZGLĘDNIENIA KOSZTÓW i sam popytaj i doczytaj...w szczególności o różnicy między PRZYCHODEM A DOCHODEM...
Cześć ja mam pytanie rozpoczęła działalność od 1.12.205 i jestem ryczałtowcem. jak mam płacić podatek dochodowy bo watu nie płacę. czekam na odopwiedz dziękuje.
czy moze chtos mi pomoc!! wypisuje wniosek na rozpoczecie dzialalnosci i co chce prowadzic i czym sie zajmowac to wiem,ale jak to napisac a moze ktos zna strone w internecie bym byl wdzieczny. pozdrawiam.
Biorę ślub z obcokrajowcem, mamy nieduży kapitał początkowy. Chcemy razem założyc firmę na zasadzie partnerstwa lub czegoś podobnego. Bedzie to sklep z importowanymi rzeczami z Indii lub restauracja orientalna, nie podjęliśmy ostatecznej decyzji.
Nie wiemy jednak nawet od czego zacząć. Gdzie szukać informacji, które pomogą nam w podjęciu radykalnych kroków związanych z rejestracją działąlności, no i przede wszystkim, jaki rodzaj współpracy wybrać, aby zminimalizować koszta zakładania małego biznesu i na jakiej podstawie poźniej sie rozliczać???
Dzień dobry
Mam pytanko jestem młoda osoba i chce od tego roku załozycz działalnosc gospodarczą w formie ryczałtu. wszedzie czytam ustawy itp ale nigdzie nie ma w jaki sposób obliczyć podatek miesięczny od tego ryczałtu. Posiadam rente rodzinną co mnie zwalnia z płacenia kosztownego ZUS bede tylko płaciła UZ.Przeczytałam w jednej z ksiażek że jest to tak:
przychód - składaka na UZ *np. 3%
Cze to prawda???
bardzo prosze podac wzór jak sie oblicza miesięczny podatek w ryczłcie!!!
CZEŚĆ JESTEM NA KPIR.BO TAK ZAZYCZYŁ SOBIE PRACODAWCA.DOSTAJĘ MIESIĘCZNIE JEDNĄ FAKTURĘ I MAM SWOJE KOSZTA, PŁACĘ SKŁADKI ZUS.JAK MAM OBLICZYĆ PODATEK DLA US.
Prowadzenie małej gastronomii wiązę się z dość znaczymi wydatkami oraz kosztami i na początku i w trakcie działalności gospodarczej . Proponuję jednak podatkową księge przychodów i rozchodów oraz opodatkowanie VAT . Po pierwszym lub drugim roku działalności można zmienic formę opodatkowania , składając stosowne pismo do 20 -go stycznie nastepnego roku . Rezygnacja z VAT jest trudniejsza i możliwa po 3 latach od osiągnięcia obrotów ponżej limitu VAT .
Witam. Chce założyć mały sklepik z używanymi rzeczami i mam pytanie co najlepiej mi sie opłaca: vat czy ryczał a może ksiązeczka? Nie jestem obeznana w tym temacie a muszę szybko wybrać.
Prowadze zakład fryzjerski.Do końca 2005r byłam na karcie podatkowej.Od roku 2006 doszła mi kasa fiskalna. Nie wiem jak teraz mam się rozliczać z Fiskusem, jaką forme opadatkowania przyjąc. PROSZE O POMOC!!!
Jaka jest różnica między dochodem a przychodem? Co jest dochodem a co przychodem w handlu? Przepraszam za te infantylne pytania ale nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.
mam problem bedac na ryczlcie nie wiem od jakiej kwoty odliczyc skladke na ubezpieczenie zdrowotne prosze o pomoc, lub jaka forme podatku wybrac najlepiej
tomcio Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> mam problem bedac na ryczlcie nie wiem od jakiej
> kwoty odliczyc skladke na ubezpieczenie zdrowotne
> prosze o pomoc, lub jaka forme podatku wybrac
> najlepiej
Mam mala firme i tez jestem na ryczlcie.Postaram sie przedstawic za pomoca pewnego schematu od cego nalezy odliczyc skladke na ubezpieczenie zdrowotne, oto on:
1/Przychod - ubezpieczenie spoleczne= przychod podlegajacy
opodatkowaniu
2/Przychod podlegajacy opodatkowaniu x /stawka ryczaltu/=podatek
3/Podatek - ubezpieczenie zdrowotne = podatek dochodowy nalezny
Urzedowi Skarbowemu
Przychod i podatek nalezny zaokragla sie do pelnych zlotych
Pozdrawiam Jola S. z Lodzi
Ok, fachowcem nie jestem, ale wczoraj po dłuugiej naradzie z doradca podatkowym dowiedziałm sie jednego:
RYCZAŁT - jest dobra formą dla jednoosobowej firmy, która ma zdecydowanie większe zarobki niz koszty - dla przykładu: Ktoś ma 1.000zł kosztów (nie liczmy ZUSU!!!) miesięcznie, ale wyciąga z tego 4.000 na czysto. Ryczał jest dla niego najlepszy. Nic sobie nie odlicza, ale i podatek dochodowy jest niski np. 3% dla handlu i 8,5 dla usług!
ZASADY OGÓLNE KPiR - Analogicznie - jesli prowadzona działanośc generuje ogromne koszty i nasz zarobiek to ledwie 20% tego co musimy wydac alby to zarobic, to lepiej być na KPiR, bo odliczymy sobie potem koszty uzyskania przychodu.
DOBRA RADA dla KPiR - aby nie miec na karku kontroli z US nalezy dbac żeby zwrot podatku nie byl wyzszy niz podatek zapłacony. Krótko mówiąc bądzmy lekko na minusie :) i nie rzucajmy w oczy.
Iza
Ps. polecam porady u doradców podatkowych! Konkretnie i bez głupot.
Jaka stawke ryczaltu obejmuje " dzialalnosc prowadzona poza siecia sklepowa , gdzie indziej nie sklasyfikowana " oraz " dzialalnosc prowadzona poprzez domy sprzedazy wysylkowej" ??? Oczywiście jest to sprzedaż odzieży, butów itd., itp...Bardzo proszę o odpowiedź.
Rozliczam się na zasadach ogólnych(książka podatkowa),od jakiej kwoty przychodu muszę zapłacić Vat. Podobno od około ,39000 zł jaka jest to dokładnie kwota?
Witam
Mam jedno dla niektórych może głupie pytanie ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Próg 10.000 euro - tzn. próg obowiązku przeskoczenia z ryczałtu na vat - to jest próg obrotu miesięcznego czy rocznego...bo już dosłownie zgłupiałem od różnych dziwnych wypowiedzi które czytam.
chciałabym prowadzić handel obwoźny Ale nie wiem od czego zacząć? Czy poza wpisem do ewidencji w gminie,NIP,REGONEM muszę jeszcze cos uzyskać? Np. jakies pozwolenie na handel (interesują nie tylko artykuły odzieżowe)? Gdzie je uzyskać? Jaka forma rozliczenia z ZUS w moim przypadku jest najkorzystniejsza?
Jaka jest odpowiednia forma opodatkowania dla handlu obwożnego..Czy może być księga przychodów i rozchodów jeśli prowadzę działalność na zasadach ogólnych i chcę rozszerzyć na handel obwożny.
kamaM Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> chciałabym prowadzić handel obwoźny Ale nie wiem
> od czego zacząć? Czy poza wpisem do ewidencji w
> gminie,NIP,REGONEM muszę jeszcze cos uzyskać? Np.
> jakies pozwolenie na handel (interesują nie tylko
> artykuły odzieżowe)? Gdzie je uzyskać? Jaka forma
> rozliczenia z ZUS w moim przypadku jest
> najkorzystniejsza?
właśnie otworzyłam działalność usługi transportowe nie wiem na jakiej zasadzie sie rozliczac a chciałabym odliczac koszty związane z samochodem tzn, paliwo oleje czesci