przestań już tworzyć te swoje brednie,niżej masz swojego "patriotę"Obajtka z grupą Aramco,pewnie nie bez przyczyny słowo /Polski/ zniknęło z nazwy Orlen,kto wie,kto w przyszłości będzie rządził Naszą Ojczyzną,ale chyba każdy się zgodzi,że łatwiej jest sprzedać połączony z 4 spółek koncern niż 4 spółki oddzielnie.Dlatego Energa powinna wrócić na GPW choćby z tego powodu.
Dnia 2024-06-14 o godz. 06:42 ~darek napisał(a): > przestań już tworzyć te swoje brednie,niżej masz swojego "patriotę"Obajtka z grupą Aramco,pewnie nie bez przyczyny słowo /Polski/ zniknęło z nazwy Orlen,kto wie,kto w przyszłości będzie rządził Naszą Ojczyzną,ale chyba każdy się zgodzi,że łatwiej jest sprzedać połączony z 4 spółek koncern niż 4 spółki oddzielnie.Dlatego Energa powinna wrócić na GPW choćby z tego powodu. > > https://moto.pl/MotoPL/7,175394,31053485,orlen-sam-sie-ogral-saudowie-chca-stworzyc-siec-stacji-paliw.html#do_w=58&do_v=1076&do_st=RS&do_sid=1274&do_a=1274&s=BoxOpImg11
1. zadać pytania na piśmie przed WZA na rożne tematy /najpóźniej w poniedziałek / tak aby zdążyli dać ESPI z odpowiedziami ,przygotować kontrpytania do udzielonych odpowiedzi i zadać to na WZA 2.zażądać udostępnienia aby była możliwości zapoznania się z raportami rocznymi spółek zależnych np na stronie w dziale WZA lub w przeglądarce krs / w krs mogą nie zdążyć / ... brak tych dokumentów to żądać przełożenia WZA do czasu udostępnienia dokumentów ewentualnie domagać się przerwy w WZA / i tak będzie mało osób więc nie będzie to aż tak uciążliwe.Należałoby to skonsultować z prawnikami czy iść tą drogą.
Dnia 2024-06-14 o godz. 15:20 ~emeryt napisał(a): > 1. zadać pytania na piśmie przed WZA na rożne tematy /najpóźniej w poniedziałek / tak aby zdążyli dać ESPI z odpowiedziami ,przygotować kontrpytania do udzielonych odpowiedzi i zadać to na WZA > 2.zażądać udostępnienia aby była możliwości zapoznania się z raportami rocznymi spółek zależnych np na stronie w dziale WZA lub w przeglądarce krs / w krs mogą nie zdążyć / ... brak tych dokumentów to żądać przełożenia WZA do czasu udostępnienia dokumentów ewentualnie domagać się przerwy w WZA / i tak będzie mało osób więc nie będzie to aż tak uciążliwe.Należałoby to skonsultować z prawnikami czy iść tą drogą.
Wszystko jest ważne co piszesz,tylko podaj art.ksh na podstawie którego można to zrobić,ja znalazłem art.401 ksh, ale My przecież 5% nie mamy,odnośnie art.428 mają wytrych w postaci &6,więc raczej pozostało tylko przygotowanie pytań na wza i do tego Państwa zachęcam.Jeżeli kogoś nie będzie na wza,to pytanie napisane na forum może zadać akcjonariusz będący osobiście.
Takie pytania możesz zadać w dowolnym momencie i odpowiadają spółki komunikatem ESPI ,jest wiele takich odpowiedzi dodatkowo jeśli jest okres przed WZA to możesz dodatkowo powołując się na ten artykuł motywować że odpowiedzi na pytania są niezbędne do tego jak zagłosujesz na WZA nad uchwałami
Przygotuj najlepiej współnie z GG ,możesz wykorzystać pomoc forum ,i najlepiej miejscowa osoba niech zaniesie do siedziby spółki aby udzielili odpowiedzi przed WZA w formie ESPI
Każdy akcjonariusz nawet z 1 akcją może zgłosić do zarządu spółki wniosek o udzielenie informacji poza walnym zgromadzeniem. W takim przypadku pytanie nie musi mieć związku z porządkiem obrad walnego zgromadzenia. Z oczywistych jednak względów pytanie powinno być związane jednak z działalnością emitenta.Inwestor zwracając się z wnioskiem do spółki o udzielenie informacji powinien załączyć kopię świadectwa depozytowego, na potwierdzenie, że jest akcjonariuszem spółki./tutaj można wykorzystać też dane z listy akcjonariuszy zgłoszonych na WZA zamiast świadectwo depozytowe/Odpowiedzi zarząd udziela akcjonariuszowi na piśmie, a dodatkowo wówczas zobowiązany jest do publikacji tych odpowiedzi w formie raportu bieżącego/ espi jest korzystniejsze bo więcej osób które ewentualnie dopiero mogą kupić akcje przeczyta espi bo jest łatwiej dostępne niż będzie szukać linka do relacji z WZA/ W przeciwieństwie do pytań zadawanych podczas obrad walnego zgromadzenia, dotyczących porządku obrad, zarząd może, /treść par 6 z art 428 ksh ale nie musi na nie wcale udzielić odpowiedzi ...99 % odpowiada zgodnie z kodeksem dobrych praktyk GPW ...choć często są to wymijające odpowiedzi ....dlatego tym bardziej przy nowym podejściu zarządu odpowiedzą ...
Pytania nie muszą mieć związku z porządkiem obrad ale też można zadać takie które są z tym porządkiem związane i tłumacząc że odpowiedz na nie jest potrzebna przed WZA aby mógł podjąć decyzje jak głosować itd ,poniżej przykład odpowiedzi na pytania akcjonariusza MAP dotyczące punktów agendy NWZ Orlenu ...osobiście różne wszystkie pytania pozbierajcie i zadajcie
@Woyd
Jeśli bierzesz na poważnie to co wypisuje Finansista to współczuję i nie wiem jak sobie radzisz w życiu ale bądź ostrożny bo powiedzieć że jesteś naiwny to nic nie powiedzieć
Jeśli przyjmiemy założenie że Finansista w swojej twórczości używa porównań ,przenośni itd to cytując Na każdą rzecz można patrzeć z dwóch stron. Jest prawda czasów, o których mówimy, i prawda ekranu, która mówi: „Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera”. Zróbcie mi przebitkę zająca na gruszy... Nie, nie! Zamieńcie go na psa! Zamieńcie go na psa. Niech on się odszczekuje swoim prześladowcom z pańskiego dworu. Niech on nie miauczy...
Ogólnie wszyscy z GG i poza uważają że spółka Energa jest znacznie więcej warta niż aktualne notowania giełdowe ,pomijam dlaczego i czy to się zmieni .Problemem jest to że na dowolnej spółce taka sytuacja jest wykorzystywana do ustalenia niekorzystnej ceny przejęcia spółek w wezwaniach .Oczywiście odpowiadamy na wezwanie dobrowolnie ,ale często niedoświadczony drobny inwestor mniejszościowy ulega szantażowi że jak nie sprzeda po tyle ile dają to zostanie z akcjami poza GPW bez notowań .Oczywiście są fundusze inwestycyjne ,OFE - na przykładzie sporu o delisting Kernela niby twierdzą one że nie mogą posiadać takich akcji poza GPW ...mamy też temat tabu czy zarządzający funduszami po znajomości lub korupcyjnie nie kupują lub sprzedają danych akcji ,a w przypadku gdzie wzywającym jest spolka w uproszczeniu państwowa to czy państwowe fundusze nie dostają nakazu aby sprzedać dane akcje w wezwaniu lub nie .Dlatego należy zmienić przepisy zrównać delisting z przymusowym wykupem i dopiero gdy przejmujący podmiot przekroczy 95 % / do dyskusji czy głosów czy akcji / wtedy ma prawo wyboru czy robi przymusowy wykup czy delisting / ale bez uchwały WZA/ z automatu / .Jednak w obu przypadkach cena nie może być niższa niż średnie notowania oraz nie niższa niż wycena biegłego która nie może być niższa niż wartość aktywów netto przypadającej na 1 akcje ..taki zapis jest w art 418 ksh .Jeśli przejmujący osiągnął 95 % w wezwaniu to osoby które odpowiedziały na takie wezwanie nie miałyby argumentu że szantażem bo zrobiły bo dobrowolnie i wiedziałyby że jeśli przekroczy 95 % to będzie następne obowiązkowe wezwanie z ustaleniem ceny tak jak napisałem ,dlatego jeśli cena tego obowiązkowego wezwania byłaby wyższa niż cena poprzedniego wezwania na podstawie którego przekroczono 95 % to należałoby zrobić aby wzywający nie musiał dopłacać tym którzy dobrowolnie sprzedali .Oczywiście przejmujący po przekroczeniu 95 % dalej może zostawić notowania giełdowe i nie robić ani delistingu ani przymusowego wykupu z tym że w dowolnym momencie może do tematu wrócić ale z ustaleniem ceny tak jak w opisie
Aby członkowie GG nie dawali argumentów do posądzania o robienie kółek to powinni wszyscy wystawić akcje po jednej cenie w arkuszu i wtedy widać że nie robią kółek ,jeśli zlecenie zniknie to sprawdzić czy członek GG nie robił kółka ,bo warto przypomnieć że nawet jak część akcji sprzedacie i odkupicie to powinniście płacić prowizję GG zgodnie z umową /choć GG tego nie egzekwuje /
Popieram! 95% - limit na 1. wyciskanie 2. delisting 3. wykluczenie z indeksów
Punkt 3 jest ważny, bo nie może być tak, że spółka z wyceną akcji w wolnym obrocie (free float) na poziomie ok. 400 mln zł jest poza indeksami. Gdyby 95% było limitem na wykluczenie z indeksów (zamiast obecnych 90%) to Energa byłaby nie tylko w WIG Energia ale także w MWIG! Wtedy fundusze/ analitycy nie mogliby tak gremialnie lekceważyć Energi. Byłyby i raport analityczne i rekomendacje, i wyceny! Wykluczenie spółki z indeksu powoduje, że fundusz nie musi się ścigać z taką spółką, nie martwi się o jej zachowanie na giełdzie. Więc tym chętniej się jej pozbywa. A jak fundusze nie są zainteresowane spółką to analitycy też nie, bo brokerzy biznes robią głównie z funduszami.
O tym wykluczeniu z indeksów pisałem w innych wpisach ,nawet poszedłbym dalej spółka jest w indeksach dotąd aż jest notowana .można wprowadzić jakieś szczegółowe dodatkowe oznaczenie niski free float .Ogólnie w wezwaniach dobrowolnych byłoby tak jak jest ale jeśli przejmujący przekroczy 95 % głosów a może lepiej akcji to dopiero wtedy bez zgody WZA podejmuje decyzje czy robi delisting ,czy przymusowy wykup czy jednak chce notowań.Jak zdecyduje się na delisting to robi wezwanie którego cena nie może być niższa niż wycena biegłego który nie może wycenić mniej niż wartość aktywów netto przypadającej na 1 akcje a może więcej wycenić ..taki zapis jest w art 418 ksh ...gdyby tak ustalona cena była niższa niż średnie notowania to przyjmujemy wyższą kwotę na podstawie kryterium średniej ceny ,pozostałe kryteria ustalania które obowiązują aktualnie dalej ważne nie mniej niż najwyższa cena zapłacona przez przejmującego ileś do tyłu ...jak robi przymusowy wykup to tez po tak ustalonej cenie ...przy delistingu nie będziepotrzeby uchwały NWZA i likwidujemy możliwość sprzeciwu do uchwały ....ale wprowadzamy tak jak poza GPW że jeśli nie zgadzamy się z ceną ustaloną przez biegłego to przez sąd rejestrowy możemy złożyć wniosek o wyznaczenie przez sąd drugiego biegłego który ustali cenę jeszcze raz jeśli nie zgadzaliśmy się z poprzednią wyceną .dodatkowo gdyby 95 % przekroczył przejmujący na podstawie wezwania to jeśli cena ustalona w wezwaniu delistingowym lub w przymusowym wykupoe byłaby większa niż cena tego zwykłego wezwania to należy zrobić aby nie musiał tamtym dopłacać Kiedyś delisting był 80 % głosów na WZA a przymusowy wykup 90 % ...kiedyś samo PO z poparciem róznych uczestników rynku złożyło projekt aby zrównać oba na 90 % ale ustawa poszła do zamrażarki ,potem zaczęło rządzic PIS ...ja dotarłem do projektu tej uchwały i przekonałem uzyskując ponad podziałami politycznymi poparcie z Pisu i z PO ...przekonałem ich do zrównania przymusowego wykupu z delistingiem ,na podkładke zaprosili mnie na posiedzenie komisji sejmowej gdzie wprowadzono taka poprawke do uchwały ...tlumaczyłem @ telefonicznie i osobiście że to nie rozwiązuje do końca problemu ale wtedy cięzko było wprowadzić szersze zmiany . Z czasem sam PIS podniusł przymusowy wykup na 95 % aby utrudnić ale zapomnieli podnieść próg delistingu ....dziś nie powinno być problemu ponownie zrównać dwa progi ...jednak to dalej nie rozwiąże problemu bo ruchy oporu na róznych spółkach nie zgadzają się z wyliczeniem wartości spółki na podstawie średnich notowań ...Dlatego należy zrobić tak jak opisałem .przekonałbym posłów do takiej zmiany ale mi się niechce ,zobaczymy co potrafią organizatorzy GG
Dnia 2024-06-14 o godz. 18:34 ~LECHIA_ULTRAS napisał(a): > Co za dziwne pytania ? > > Wyrazem zainteresowania jest wg Ciebie latanie na każde zbiegowisko ?
Nie rozumiem czego to ma dotyczyć. WZA to nie zbiegowisko a swoich interesów trzeba pilnować.
Tak, tak farmazon - 30 zł w maju, Saudi Aramco, dywidenda w czerwcu... A co będzie w lipcu, sierpniu, wrześniu etc? A za rok to samo co w tym roku - znowu w maju 30 zł....
pytań przed WZA aby odpowiedzieli w ESPI nie zadaliście !!!!!
Spółki nie chcą już łożyć na PFN. "Niejasności, wyrzucone pieniądze" a nowa zmiana w Energa dalej płaci ??? a przecież nie wypłacamy 8 groszy dywidendy na akcje bo inwestujemy Niektóre Spółki Skarbu Państwa się zbuntowały, część z nich nie chce już płacić na Polską Fundację Narodową. Analizują dotychczasowe wsparcie, mówią o "braku przejrzystości działań fundacji i wyrzuconych pieniądzach". A nowy zarząd PFN przeprowadza audyt wydatków poprzedników.
Po zmianie władzy w kraju, już nie wszystkie Spółki Skarbu Państwa chcą tak ochoczo płacić na Polską Fundację Narodową, która zasłynęła z jachtu "I Love Poland". Jak informuje TVN24, niektóre z nich zbuntowały się i nie wykonały przelewu. Jednocześnie nowy zarząd fundacji prowadzi audyt wydatków poprzedników. Przypomnijmy, że 28 lutego zarząd, składający się z trzech osób, złożył rezygnację z pełnionych funkcji. Tydzień wcześniej nowo mianowany minister kultury i dziedzictwa narodowego Bartłomiej Sienkiewicz odwołał Radę Polskiej Fundacji Narodowej. Powodem odwołania był brak przejrzystości w działaniach przez nią realizowanych
PFN? "Wyrzucone pieniądze" Polska Fundacja Narodowa powstała na przełomie 2016 i 2017 roku, za rządów PISu
- Będzie budowała markę, która nazywa się Polska, będzie budowała tę markę poza granicami naszego kraju - tak określała cele fundacji ówczesna premier Beata Szydło. Dziennikarze TVN24 skontaktowali się ze wszystkimi 17 spółkami Skarbu Państwa, które zobowiązały się wówczas do corocznych wpłat na działalność PFN. A mowa o milionach złotych, jakie spółki mają wpłacać do 2026 r. Jak podaje stacja na swoim portalu:
dla 10 spółek (PGE Polska Grupa Energetyczna, Enea, Energa, KGHM Polska Miedź, PZU, Orlen, PGNiG, Grupa Azoty, Polska Grupa Zbrojeniowa, PKO BP) to kwota 3,5 mln zł, co roku ,dla kilku innych mniejsza
Pieniądze te wpływały regularnie, rok w rok. Aż do zmiany rządu. Okazuje się, że składki nie opłaciły: Polskie Koleje Państwowe, Polska Grupa Zbrojeniowa, Giełda Papierów Wartościowych, grupa Azoty SA, spółka Enea, a także energetyczny gigant - PGE.
Mieliśmy wątpliwości co do niektórych wydatków fundacji już w ubiegłym roku. Poprosiliśmy zarząd o pisemne wyjaśnienia, ale nigdy ich nie otrzymaliśmy, stąd nie płacimy składki - mówi w rozmowie z TVN24 jeden z menadżerów GPW. Wątpliwości, czy płacić miała też w kilku ostatnich latach PGE. - Każdy miał wątpliwości, co do jakości projektów realizowanych w PFN lub ich uczciwości. Żaden z zarządów nie wyrwał się z tego błędnego kręgu, bo na koniec dnia uznawali, że bardziej im zależy na dobrych kontaktach z wicepremierem i ministrem kultury Piotrem Glińskim niż na milionach składki - podkreśla menadżer Polskiej Grupy Energetycznej. Z kolei związany z Polską Grupą Zbrojeniową rozmówca zdradza, że PGZ "jest w stanie pomyśleć o dalszym finansowaniu, ale na znacznie niższym poziomie". - I dopiero po rozmowach z nowym zarządem fundacji, który musi nas przekonać, że warto. Na razie byłyby to po prostu wyrzucone pieniądze - mówi. Później dokonanie wpłat potwierdziły biura prasowe: Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych SA, Totalizatora Sportowego, PZU SA, Orlenu oraz miedziowego giganta, KGHM. Większość z nich wyjaśniło, że wspieranie Polskiej Fundacji Narodowej jest zapisane w ich statutach. A kilka spółek jednocześnie "analizuje korzyści wynikające z zaangażowania w projekt PFN". Rozmówcy z Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych SA, zastrzegając swoją anonimowość, powiedzieli wprost: "U nas ten przelew to wielka, wstydliwa tajemnica". Jak podlicza TVN24, milionowe przelewy na rzecz Polskiej Fundacji Narodowej wykonało w tym roku siedem spółek fundatorów. Sześć innych tego nie zrobiło. Pozostałe cztery spółki-fundatorzy PFN do chwili publikacji tekstu, nie odpowiedziały na pytanie dziennikarzy.
Już kiedyś stawiałem tezę że roczne wydatki na sponsoring sportu ,wsparcie lokalnych społeczności biednych i potrzebujących ,wydarzeń kulturalnych itd ,wydatki promocyjno marketingowe ,itp rocznie ich suma przekracza zysk wykazywany w jednostkowym raporcie .przykre że tak traktują emerytów akcjonariuszy mniejszościowych .Jak by jeszcze uwzględnił kwoty wydane na niepotrzebne obsługę prawną czy porady prawne
uzupełniając źródło informacji z poprzedniego mojego wpisu w tym wątku https://wiadomosci.wp.pl/spolki-nie-chca-juz-lozyc-na-pfn-niejasnosci-wyrzucone-pieniadze-7039443347286784a
przecież to Ty czy inni wspólnie z GG chcieliście zadawać pytania więc w wcześniejszych wpisach poinformowałem Was że istnieje również możliwość zadania pytań przed WZA wtedy odpowiedzi są w ESPI i tak jak mnie prosiłeś podałem podałem podstawę prawną i trochę informacji wspartych linkami .Ja gdybym chciał pytać już dawno bym to zrobił !!!! Nie wiem jaka jest strategia GG więc obserwuję jak to rozgrywacie .Ubolewam w imieniu akcjonariuszy którzy nie są w GG na komunikację GG z takimi akcjonariuszami a właściwie jej brak .
Ubolewam w imieniu akcjonariuszy którzy nie są w GG na komunikację GG z takimi akcjonariuszami a właściwie jej brak . -nie ubolewaj,zrób to lepiej,pokaż że potrafisz,że można,od "ubolewania"kurs nie urośnie,ja nie neguję Twojej wiedzy,wprost przeciwnie dziękuję,że się ją dzielisz na forum,ale jak Twoim zdaniem ktoś, coś robi żle,to pokaż,że można inaczej
Nigdy nie krytykuję tych którzy coś robią bo ich wyjściowe intencje są dobre ,w omawianym przykładzie zadawania pytań zwróciłem Wam uwagę że jest możliwość zadawania pytań również przed WZA czy w dowolnym innym momencie do zarządu dowolnej spółki np ENERGA czy ORLEN i nie muszą być to pytania związane z agendą uchwał głosowanych podczas WZA .Czy Wy z tego skorzystacie to macie wolną wolę .Przy okazji jeszcze raz przypominam że warto spróbować abyście choć wysłali ankietę do członków GG czy byliby w stanie uczestniczyć w wspólnej solidarnej comiesięcznej inicjatywie zakupu akcji Energa ,przez wszystkich członków GG / lub osoby wskazanej przez członka GG/ na ile kogo stać ,jeden 50 szt jeden 100 szt inny 200 szt inny 500 inny może więcej ale należy to zrobić wszyscy solidarnie razem .
Dnia 2024-06-17 o godz. 13:11 ~emeryt napisał(a): > przecież to Ty czy inni wspólnie z GG chcieliście zadawać pytania więc w wcześniejszych wpisach poinformowałem Was że istnieje również możliwość zadania pytań przed WZA wtedy odpowiedzi są w ESPI i tak jak mnie prosiłeś podałem podałem podstawę prawną i trochę informacji wspartych linkami .Ja gdybym chciał pytać już dawno bym to zrobił !!!! Nie wiem jaka jest strategia GG więc obserwuję jak to rozgrywacie .Ubolewam w imieniu akcjonariuszy którzy nie są w GG na komunikację GG z takimi akcjonariuszami a właściwie jej brak . > > a tymczasem edukacyjnie > > https://sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=1911&view=null
Kontynuując temat zadawania pytań tak jak pisałem można je było zadać przed WZA i odpowiedzi byłyby w ESPI ale możecie je również zadać po WZA ... spółki odpowiadają choć często są to wymijające odpowiedzi ...poniżej dzisiejszy przykład odpowiedzi na takie pytania POLENERGA gdzie pytający wprost mówi że informacje są konieczne dla prawidłowej oceny sporządzonego sprawozdania finansowego Spółki Polenergia S.A. z siedzibą w Warszawie za 2023 rok. edukacyjnie warto się zapoznać i rozważyć wykorzystywanie również takiej formy zadawania pytań