Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,94 zł , zmiana od tamtej pory: 88,76%

Re: WZA Energa 20.VI

O tym wykluczeniu z indeksów pisałem w innych wpisach ,nawet poszedłbym dalej spółka jest w indeksach dotąd aż jest notowana .można wprowadzić jakieś szczegółowe dodatkowe oznaczenie niski free float .Ogólnie w wezwaniach dobrowolnych byłoby tak jak jest ale jeśli przejmujący przekroczy 95 % głosów a może lepiej akcji to dopiero wtedy bez zgody WZA podejmuje decyzje czy robi delisting ,czy przymusowy wykup czy jednak chce notowań.Jak zdecyduje się na delisting to robi wezwanie którego cena nie może być niższa niż wycena biegłego który nie może wycenić mniej niż wartość aktywów netto przypadającej na 1 akcje a może więcej wycenić ..taki zapis jest w art 418 ksh ...gdyby tak ustalona cena była niższa niż średnie notowania to przyjmujemy wyższą kwotę na podstawie kryterium średniej ceny ,pozostałe kryteria ustalania które obowiązują aktualnie dalej ważne nie mniej niż najwyższa cena zapłacona przez przejmującego ileś do tyłu ...jak robi przymusowy wykup to tez po tak ustalonej cenie ...przy delistingu nie będziepotrzeby uchwały NWZA i likwidujemy możliwość sprzeciwu do uchwały ....ale wprowadzamy tak jak poza GPW że jeśli nie zgadzamy się z ceną ustaloną przez biegłego to przez sąd rejestrowy możemy złożyć wniosek o wyznaczenie przez sąd drugiego biegłego który ustali cenę jeszcze raz jeśli nie zgadzaliśmy się z poprzednią wyceną .dodatkowo gdyby 95 % przekroczył przejmujący na podstawie wezwania to jeśli cena ustalona w wezwaniu delistingowym lub w przymusowym wykupoe byłaby większa niż cena tego zwykłego wezwania to należy zrobić aby nie musiał tamtym dopłacać Kiedyś delisting był 80 % głosów na WZA a przymusowy wykup 90 % ...kiedyś samo PO z poparciem róznych uczestników rynku złożyło projekt aby zrównać oba na 90 % ale ustawa poszła do zamrażarki ,potem zaczęło rządzic PIS ...ja dotarłem do projektu tej uchwały i przekonałem uzyskując ponad podziałami politycznymi poparcie z Pisu i z PO ...przekonałem ich do zrównania przymusowego wykupu z delistingiem ,na podkładke zaprosili mnie na posiedzenie komisji sejmowej gdzie wprowadzono taka poprawke do uchwały ...tlumaczyłem @ telefonicznie i osobiście że to nie rozwiązuje do końca problemu ale wtedy cięzko było wprowadzić szersze zmiany . Z czasem sam PIS podniusł przymusowy wykup na 95 % aby utrudnić ale zapomnieli podnieść próg delistingu ....dziś nie powinno być problemu ponownie zrównać dwa progi ...jednak to dalej nie rozwiąże problemu bo ruchy oporu na róznych spółkach nie zgadzają się z wyliczeniem wartości spółki na podstawie średnich notowań ...Dlatego należy zrobić tak jak opisałem .przekonałbym posłów do takiej zmiany ale mi się niechce ,zobaczymy co potrafią organizatorzy GG

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA -1,72% 20,00 2026-02-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.