Gwałty na 100 tysięcy mieszkańców: 29,38 - Francja 29,25 - Belgia 1,99 - Polska" Migrant szarpiący się w biały dzień z młodą Hiszpanką. Kobieta nie miała szans - została okradziona. Atakowi przyglądało się dwóch mężczyzn, ale żaden z nich nie pospieszył z pomocą. Wyraźnie się bali. To wszystko widzimy na filmie, który pojawił się na Twitterze Arachnid. Poseł Dariusz Matecki podał bardzo interesujące dane dotyczące skali przemocy w Europie. "Znów w ogonie Europy po ośmiu latach rządów Zjednoczonej Prawicy", napisał parlamentarzysta PiS, podając bardzo interesujące dane: "Napaści w przeliczeniu na 100 tysięcy mieszkańców: 554 - Belgia 165 - Niemcy 17 - Polska
To mamy na rynkach tendencje i sekwencje spadkowe z interwaów H1. Dax wczoraj wyłamał wsparcie na strefie 16850-870 i spadł dalej do mocnego wsparcia na strefie 16600-650 ( dawny szczyt z lipca) Wig20 wyłamał 2320 i zatrzymał sie tez na kolejnym wsparciu 2284 Jak wiadomo od wsparć gramy pozycje Long. Co na dzisiaj? dax jeżeli utrzyma 15600-650 gram L z celem pivota czyli 16740 na wig20 jeżeli wyjdzie ponad 2328 wówczas celem jest 2350 Ropa dała ładny sygnał do zagrania Longa ale zabrakła 1 usd do aktywowania pozycji po czym kurs planowo wyszedl w górę do 73 ale lepiej stracic okazję niż pieniądze :)
Małe zmieny wczoraj na rynkach były. W dalszym ciagu mamy tendencje i sekwence spadkowe. Jednak intraday to inna historia Plan na dzisiaj? Prosty; Na Dax przy utrzymaniu S1 gram L z celem PP, wybicie górą PP da okazje do L z celem R1
Jankesi sa na wsparciach z H1/H4 wybicie dołem może dac przyspieszenie spadków, utrzymanie odbicie w górę
Wig20 spada 5 sejse z rzędu. Jest moc! :)
Może zakładana przeze mnie korekta na rynkach którą zakłądałem na koniec stycznia/poczatek lutego zaczęła sie od poczatku stycznia? Całkiem możliwe.
Dnia 2024-01-05 o godz. 11:01 ~Daro napisał(a): > Rhett witam po dłuższej przerwie !!! Mam pytanie do Daxa, jeżeli S1 zostanie wybite czy będziesz rozgrywał S do S2 ?
Technicznie było by to jak najbardziej prawidowe zagranie. Oczywiście dla kogoś kto dzisiaj szuka gry Short Ja jednak dzisiaj nie szukam gry S.
Zamknąłem z rei Longa na Wig20 przy 2282 Biorę +30 pkt które podwoiło mi wyniki pierwszego tygodnia handlu :)
Najważniejsze w spekulacji (poza zarządzaniem kapitałem ) jest zamykanie pozycji i realizowanie swoich targetów dziennych/tygodniowych. Jeszcze nikt nie stracił na giełdach kto systematycznie kasuje zyski :)
Kończę dzień. Jestem ciekawy jaki będzie 2 tydzień roku. jeżeli dzisiaj do końca dnia indeksy będa wyciągane w górę wówczas zakładam w przyszłym tygodniu ruch w górę.
na Pzu ładnie dzisiaj spadek zatrzymała średnia sma55 na D1
Dnia 2024-01-05 o godz. 15:30 ~Rhett napisał(a): > Zamknąłem z rei Longa na Wig20 przy 2282 > Biorę +30 pkt które podwoiło mi wyniki pierwszego tygodnia handlu :) > > Najważniejsze w spekulacji (poza zarządzaniem kapitałem ) jest zamykanie pozycji i realizowanie swoich targetów dziennych/tygodniowych. > Jeszcze nikt nie stracił na giełdach kto systematycznie kasuje zyski :) > > Kończę dzień. Jestem ciekawy jaki będzie 2 tydzień roku. > jeżeli dzisiaj do końca dnia indeksy będa wyciągane w górę wówczas zakładam w przyszłym tygodniu ruch w górę. > > na Pzu ładnie dzisiaj spadek zatrzymała średnia sma55 na D1
Zatrzymała bo Ameryka pociągnęła nas za sobą, ale USA w końcówce piątkowej sesji oddało wzrosty :(
Nie na zmian na rynkach. Pozostają jedynie ruchy intraday. Trzeba czekać na większy ruch kierunkowy. Obie strony sa otwarte.
Dzisiaj jak dla mnie Dax do póki utrzymuje PP gram L z celem R1/R2 Wybicie dołem PP neguje grę L do momentu zejścia do S1 gdzie równiez próbuję L. Natomi9ast dojście do R2 pozwoli zagrqć S z bliskim SL
Na złocie utrzymanie poziomu 2030-33 da postawę do zagrania L z celem 2050-53
Wig20? W piatek był na M15 podwójny dołek więc dopóki ten poziom jest utrzymywany gram L z celem 2055-60
Poczytałem w weekend prognozy różnych analytyków dotyczące roku 2024 dla Wig20. Praktycznie wszyscy przewidują, że w 2024 Wig20 będzie zachowywał się dużo lepiej niż inne rynki. Przewidują poziom 2800 a nawet 3000 pkt. Mnie osobiącie te prognozy śmieszą ponieważ sam uważam że w 2024 Wig20 będzie się zachowywał dużo gorzej niż pozostałe rynki! Zakładam dojście w 2024 w piku do poziomu 2600-2650 a następnie spadek w 3 kw do poziomu 2000-2100. natomiast w końcówce roku ponownie wzrost do ok 2300-2400
Poziom 2800-3000 to jak dla mnie całkowita abstrakcja, no chyba że inflacja ponownie mocno przyśpieszy co nie jest wykluczone.
Ależ prosty i przewidywalny był rynek wczoraj! Jak w zegarku.Zarówno na dax jak i Wig20.
Kilka wejść miałem wszystkie zgodnie z planem.
Co na dzisiaj? dax wykonał planowana korektę od wczorajszego R2 do dzisiejszego PP. Dla mnie utrzymanie PP da okazje do gry L z celem 16970 lub R czyli 17007. Wyłamanie dołem PP neguje grę L i trzeba czekać na zejście do S1 lub ponowne wyjście ponad PP.
Na Wig20 dzisiaj wsparciem jest 2300. Utrzyamnie tego poziomu wskazuje grę L z celem 2328 i nastepnie 2350 Wyłamanie 2300 dołem neguję gre L wówczas trzeba czekać na zejście do strefy 2280-84
Pzu jest cały czas zakiszone więc nic nowego nie da się napisać.
Rynki nie mogą się zdecydować ja jakiś mocniejszy ruch kierunkowy. Po spadkach z początku roku mamy konsolidację więc gramy od bandy do bandy. Dax broni wsparcia na 16750 a opór ma na strefie 16850-900 więc dopóki tak jest obowiązuje jedynie gra L od wsparcia i S od oporu. I sam to praktykuję. Wig20 wczoraj rozgrywałem 2 razy. Pozycja L najpierw z poziomu 2300 wypadła na SL -4 pkt a nastepnie L od 2284 dał +20 pkt Na dzisiaj planuje dokładnie to samo. Na złocie wpadła mi rano pozycja L przy 2030 SL 2027 TP 2047 Pzu bez zmian
To mamy zmiane na rynkach :) Zmieniły sie sekwencje na wzrostowe na dax i jankesach Wczoraj dax dawał książkowe okazje do gry L a następnie S. Klasycznie wg pivotów co też rozgrywałem. Tak samo Wig20. Złoto zawróciło niecałego dolara od mojego TP a nastenie wypadłem na kroczącym SL. Ale i tak wpadł ładny zysk.
Co na dzisiaj? Dax jest pomiędzy R1 a R2. Więc klasycznie od R2 spróbuję zagrać S z bliskim SL Natomiast zejście do okolic PP da okazję do gry L
Na jankesach Nq też spróbuję zagrać S gdzieś od 17020-40
Na złocie wpadła mi kolejny raz pozycja L przy 2029 SL 2024 TO 2045
Na Wig20 jak będzie utrzymane na otwarciu 2300 gram L z bliskim SL
Pzu powoli zmierza do wsparcia i powienien być ruch w górę
No chyba że polytycy jak zwykle wszystko spie....pszą i zagranica powie GPW do widzenia.
Co to się działo wczoraj na rynkach !!! Piękne ruchy! Wszystko dokładnie niemal jak od linijki :) Rozgrywałem praktycznie cały dzień i wczoraj zrealzowałem swój cały styczniowy target. Dax najpierw S potem L, ponownie S i L. Na zocie wpadł mi TP ale o 8 usd wyżej niz był ustawiony :) Następnie po szybkim spadku ponowiłem 2 poycje L i celuje w 2045 Nq też najpierw S nastepnie L Wig20 tu wyleciałem na SL ale od 2260 wyłapałem 20 pkt. Jdnym słowem rollercaster Co na dzisiaj? Prawdę mowiąc ja odpuszczam handel. Ale moim zdaniem dax jeżeli utrzyma 16750 to powinien być ruch do góry do 16850 a po wybiciu górą do rejony 16950-979 zejście poniże 16750 neguje grę L na chyba że od S1
Wig20 jest słaby jak niemowlę więc możan grac jedynie scalpy lub intraday
Pzu doczłapało w końcu do wsparcia na 45,60 więc teraz jeżeli utrzyma poziom powinien zacząć się ruch w górę do 47,60
Nowy tydzień zaczyna się spokojnie. Dax na interwale H4 D1 jest w szerokiej konsolidacji w długoterminowym trendzie wzrostowym.' Odbija sie a to od górnego a to od dolnego ograniczenia. W piatek nie wydarzyło sie nic ciekawego. Chodziaż w dalszym ciągu dobre otoczenie do handlu intraday. Dzisiaj? W nocy Dax obronił PP a rano dotarł niemal do R2. Oczekuję podejścia jeszcze do 16950-970 gdzie spróbuję zagrać S Natomiast generalnie mysle że będzie atak na ATH w tym tygodniu.
Na złocie czekam na zejście do strefy 2030-45 gdzie zagram L z celem 2065-70
Wig20 jest bardzo słaby. Jedynie handel scalpowy lub intra.
Pzu ładnie cofnelo do wsparcia i teraz powinien być ruch w górę.
Dnia 2024-01-14 o godz. 08:39 ~Daro napisał(a): > Rhett jeżeli mogę zapytać, masz ustalone targety ( dzienny, miesięczny itp.) osobno na każdy indeks czy raczej plan ogólny ?
Target: dzień, tydzień, miesiąc, kwartał, rok. Bez względu na to na czym. Ale! Każda otwarta pozycja bez względu na instrument musi mieć ustalony SL i TP co jest już planem na ten isntrument