podejściem racjonalnym chciałeś powiedzieć? policzę za Ciebie jeśli (zgodnie z segmentacją sprzedaży dostępną w raporcie za 1Q) przychody w dolarze stanowią 12% portfela zleceń a dolar w okresie koniec czerwca-koniec lipca zmienia się o 1.5%, to efekt tego dla spółki jest równy 0.18% (inaczej 1.8% promila) jeśli chcesz koniecznie porównywać 0.18% i 4.6% to jest to różnica 25-krotna Mówisz, że Euro też.. no tak, miedzy koncem czerwca a koncem lipca 1% zmiany, stanowi 32% portfela więc efekt jest 0.32%. Funt to 17% portfela zleceń - zmienił się o 0.45% - efekt dla spólki 0.08%. Łączny efekt tych 3 walut pomiedzy czerwcem a lipcem to 0.58%. A zmiana przychodów 4.6% czyli prawie 8x więcej. To tak a propos istotności/podejścia/pomijalności.
Zaklinasz rzeczywistość tłumacząc naiwnymi argumentami ich brak efektywności i brak pomysłu co dalej w spółce, nie ma problemu - to Twoje pieniądze. Poczekamy jeszcze miesiąc, zobaczymy ile przychodów za sierpień - pewnie znów okolice 4m (tu jeszcze będą co niektórzy tłumaczyć, że wakacje itd. - tak jakby rok wstecz nie było wakacji), a dalej już tylko publikacja wyników za 2 kwartał i zobaczymy ile tych oszczędności i dostosowań zrobili i czy to nie była przypadkiem czcza gadanina.
A ile to jest w całym 2023 vs 2022? Dzień po dniu bo końce miesiecy tutaj nie nadają się do analizy, chyba, że zakladasz, że spółka nie konwertuje walut na PLN. Cały efekt waluty. Też wartość pomijalna? Policz za mnie, skoro masz juz excela założonego to szybko pójdzie. Na juniora do Teamu się nadajesz. Nie zaklinam niczego, piszę konentarz w jakim pokazuje, że "do pewnego stopnia" waluty nie dodały do wyniku. Każdy zakłada się swoimi $.
Kolego. Kolega Roki cię zgasił, udowodnił ignorancję i niewiedzę, w dodatku pięknie wypunktował. Th spadł o 31% przychodowo, waluty spadły, fakt ale jak dodasz do tego koszyk to ten spadek wyjdzie Ci max 10% bez dokładnego liczenia, a wydaje mi się ze wiele mniej. Z drugiej strony wynikało, ze za zeszły rok wyniki th były wlasnie zawyżone przez dolara który przez cały rok był rekordowo wysoki do złotówki
tak "KKK", w 2022 były ewidentnie zawyżone przez dolara w 2 i 3 kwartale (mimo, że "płakali, że wojna, że covid" działają na minus, a tak naprawde działały na plus bo waluty im pomagały) a mimo to byle jakie (na pewno dużo niższe niż średnia dla sektora) i przy tym sprzyjającym dolarze nie odłożyli nawet górki na ewentualne ciężkie czasy
a to, że wyniki aktualnie lecą przy spadającym dolarze to pokazuje tylko indolencję CFO (jak nie przewidzieli że dolar i euro po 5zł nie będzie w nieskończoność i się nie zabezpieczyli)
nawet nie aspiruję, żeby być juniorem w dziale w którym ty "PLNY" jestes headem czy seniorem
Przygotuj proszę analizę 2023 vs 2022 i pokaż efekt walutowy na kursach dziennych bo przecież takie porównanie jest treściwe. Końce miesiąca można sobie zrobić przy założeniu braku wymiany walut i utrzymania struktury walutowej w niezmienionym kształcie.
Zgasił mnie? Niewiedza? Wypunktowanie? Ale przy czym? Dałem komentarz, że do pewnego stopnia waluty dodają do spadku. Jaka tu jest moja ignorancja czy moje stanowisko, że waluty odpowiadają za 100% spadku? Gość twierdzi, że waluty są pomijalne a potem pokazuje, ze jednak nie. Nie chce zrobić kalkulacji na dłuższym okresie bo wyjdzie faktycznie ile tego jest Nigdzie tego nie powiedziałem, ze waluta jest driverem spadku Nie kreuj rzeczywistosci pod siebie. Oczywiście jest to wiadome, że naganiacie na spadki i czepiacie się wyimaginowanych rzeczy aby podać pod to uzasadnienie.
Z tego co widzę to ja jestem atakowany za to, że przedstawiam temat taki jaki jest. Piszę, że waluty nie sprzyjają to dostaję info, że to efekt pomijalny a tak naprawdę nie jest (sprawa dotyczy wszystkich liczb spadku przychodów w okresach porównywalnych).To chyba inni atakują mnie za to, że piszę w sposób obiektywny, jest sporo osób, które napiszą wszystko aby odkupić taniej bo pewnie się gdzieś umówili na zamkniętym forum...
Zalety wymienione "za" możesz znaleźć w tym i innych wątkach na forum.
Jeśli wg Ciebie przychody YTD 23 VS YTD 22 -16% uzasadnia spadek kursu o ~70% to ja uważam inaczej i uważam, że to nie miejsce na dalsze sypanie.
Niepodoba się Wam spółka to można zainteresować się innym podmiotem i tam się udzielać.
Sporo rozmow tutaj sprowadza się do typowej gadki z kierowcą taxi, początkowa wymiana poglądów i potem każdy ciągnie merytorykę rozmowy pod siebie i swój cel.
Trochę wskaźników dla tych którzy nie wiedzą czemu spada:
Zmiana wyniku operacyjnego R/R:-1184.36% Zmiana aktywów R/R: -30.81% Zysk na akcje: -9.31 PLN Zmiana zysku na akcje (R/R): -565.03% Zmiana przychodów ze sprzedaży R/R: -0.17% Rentowność aktywów (ROA): -37.47% Zmiana rentowności aktywów R/R: -540.35% Rentowność kapitału własnego (ROE): -51.79% Zmiana rentowności kapitału własnego R/R: -537.86% Marża zysku operacyjnego: -4.14% Zmiana marży zysku operacyjnego R/R: -193.07% Marża zysku netto: -28.03% Zmiana marży zysku netto R/R: -434.15% Marża zysku brutto: -4.32% Zmiana marży zysku brutto R/R: -160.85%
Dnia 2023-08-20 o godz. 10:03 ~Plny napisał(a): > Z tego co widzę to ja jestem atakowany za to, że przedstawiam temat taki jaki jest..... > > Jeśli wg Ciebie przychody YTD 23 VS YTD 22 -16% uzasadnia spadek kursu o ~70% to ja uważam inaczej i uważam, że to nie miejsce na dalsze sypanie. > > Niepodoba się Wam spółka to można zainteresować się innym podmiotem i tam się udzielać. > > Sporo rozmow tutaj sprowadza się do typowej gadki z kierowcą taxi, początkowa wymiana poglądów i potem każdy ciągnie merytorykę rozmowy pod siebie i swój cel.
pierwszy się napiąłeś jak Ci napisaliśmy, ze kursy w czerwcu i lipcu były prawie na tych samych poziomach i sam pierwszy wyjechałeś z personalnymi "juniorami" i "kierowcami taxi"
zarzucasz, że traktujemy dane wybiórczo a sam zacząłeś od porównania czerwca i lipca, więc się odnieśliśmy do czerwca i lipca. Na tę chwilę tylko ja tu jakiekolwiek cyfry rzetelne przytoczyłem, więc nie czuję się w obowiązku przedstawiać Ci analiz i Cię edukować - zrób to sam i nam udowodnij, że tkwimy w ciężkim błędzie, bo teksty typu "spółka spadła o 70% więc już więcej nie spadnie" są dziecinne :) proponuję, zacznij od zorientowania się ile faktur softwarehousy wystawiają ostatniego dnia miesiąca a ile w inne dni kalendarzowe to przestaniesz się ekscytować kursami walut w pierwszych dniach miesiąca... a w drugim kroku poczytaj sobie co to jest "efekt bazy" i połącz to z datą kiedy zaczęli doliczać do sprzedaży brainhint i kiss, moze zrozumiesz dlaczego YTD jest tylko minus 16% i dlaczego tak ostro zaczęli tracić przychody od kwietnia
Jak spółka jest mocna to pokaże za półrocze dodatnie marże i pozamyka nam szczekaczki, życie pokaże już za kilka tygodni. Na dziś są chyba jedynym notowanym softwarehousem który traci przychody i jeśli dalej tak będzie to te 70% spadku będzie tylko przystankiem w drodze do piekła.
I finally - forum jest od tego żeby każdy pisał co chce i tak jak uważa, a nie od tego żeby same laurki wystawiać, jak się Tobie nie podoba co czytasz to zawsze można "zainteresować się innym wątkiem i tam się udzielać"
Proszę o wskazanie gdzie jest mój komentarz, że waluta odpowiada za 100% spadku lub gdzie jest moje stanowisko przez Was wskazywane, że cały spadek to efekt waluty? Gdzie jest moja ignorancja i niewiedza? Czekam na odniesienie oraz na analizę rok do roku
Policz sobie te dwa okresu w tych samych wautach w ujęciu dziennym to będziesz miał dokładne porównanie spadku lipiec poprzedni rok vs lipiec br. Niewiedza i wypunktowanie to bardzo fane hasełka tylko z jakiej mojej wypowiedzi kipi tą niewiedzą i wypunktowanie? Podajcie cały rok 2023 i 2022 i ile jest z tyt. spadku waluty, ujęcie miesieczne pokazaliście i wyszło tyle ile wyszło i oczywiście nie jest to 0. Zobaczmy ile wyjdzie na całym roku.
Niestety system do postowania wiadomości urywa tekst w miejscach gdzie są znaki szczególne i trzeba dopisywać tekst w nowych wiadomościach. Oczywiście, po "THG się po tym nie podniesie" były heheszki ale bankier ich nie pokazał. Jutro sprzedajcie dalej akcje cierpliwym.