Dokładnie ale nie zmienia to faktu że info role spełniło, ludzie go kupili i mamy szarpnięcie na PKN i WIG20 wpisujące się w mocnego od rana banana. Znów ktoś wiedział wczesniej.
Ciekawy dzień mieliśmy. W sumie zaliczyli ten dzień mocy banana który uważam że często występuje na przełomie miesiąca. LOP zbudowali dziś o 2,5 tyś. Obrót dowalili na koniec sesji. Patrząc wprost to idealnie wszystko za siła byczka. Nawet ponad 1850 skończyli choć ja uważam że punkt w tą czy ta nie robi różnicy i koniec tuż pod nic by nie dał misiowi ani nie byłby jego argumentem. Przegrał dziś miś walkę i tyle. Ale to jednak banan i ten koniec miesiąca mnie męczy oraz obrót na koniec. Co wtedy zrobili ? U nas potrafi się wszystko w jeden dzień wywrócić i równie dobrze możemy jutro być bardzo słabi. Dalej podtrzymuje tezę że jesteśmy w konsoli gdzieś miedzy 1800-50. Uważam że dopiero jutro ostateczna walka o 1850 a kolejne dni zadecydują co chcą rozegrać pod rozliczenie a do niego coraz bliżej.
Misiek musi się szybko ocknąć i kontrę robić bo za łatwo 1850 oddał i szybko walkę przegra jak się nie obudzi. Wszystko po stronie byka choć ja liczę że misiek zrobi swoje mocne wejście może po 9.
Kat to tylko banan. Jak robią ruch tak mocny jak wczoraj plus mocno rosnący LOP. A na drugi dzień poprawiają bardzo siło to jak się ma nie rodzić pytanie gdzie jest drugie dno. Wiem Chiny na plus byczka + waluty ale po co się tak śpieszą ?
A co niby misiek dziś zrobił ? Dalej śpi i nic nie robi. Rozciągnął się na parkiecie jak długi a byk tańczy na jego skórze. Mogą sobie na coś liczyć ale prawda na ten moment jest taka.
Nie traktuj tak giełdy że ktoś robi coś złego. FW to walka prawie jak na wojnie aby wygrać. Każdy myśli jak wygrać i być cwańszym. Co byś chciał aby giełda wiecznie rosła i wyglądała jak piramida finansowa ?
Nie wiem jak można zdołować akcje firmy? mówię o takich "graczach" jak My? Akcje są warte tyle ile ktoś za nie chce zapłacić...dlatego różne są wyceny a nie wszystkie akcje jak z żurnala takie samo c/z... A dla rynku jest bardzo dobre, żeby wyceny zeszły do realnych, a potem można robić rajdziki na poszczególnych aktywach. Choćby wczorajsza akcja na orlenie...coś się zmieniło? raczej nic tylko zapowiedź dywidendy...a wartość spółki, czy zysk firmy od tego chyba się nie zmienił, wręcz przeciwnie...a cena rosła....info poszło, kurs wzrósł, ktoś kupił, ale tyle samo akcji ktoś sprzedał..... kto zrobił dobrze, a kto żle okaże się za kilka tygodni...
Ale nie mówię o nas, tylko o dużych Shorciarzach. CD, Allegro było mocno shortowane.Pożyczali akcje i doszli indeksem do 1350. W głowie się nie mieści takie sk... Każdą spółkę można tak zdołować. Może nie prawda?
Jak napisłaem, jeden sprzedał drugi kupił, a w tych czasach , które mamy wycena jest imo pojęciem względnym...przykład choćby CDR...ilu ludzi kasę wtopiło..., akcje pewnie mają ale kupione powyżej 400 pln, a inny się cieszy, bo kupił po 10 a sprzedał po 444 np :)
Nie bardzo rozumiem myślenie Piobora że ma tylko rosnąć. Ktoś kupuje i liczy że rośnie a on sprzeda dalej. Ale wiecznie nie będą znajdywać się ty co kupią drożej. No chyba że mamy QE i ciągle dodrukujemy pustą kasę ale to już było przerabiana i skończyło się inflacją. Kolejny raz zapytam skąd na GPW ma być ciągły świeży dopływ gotówki ?
Nie wiem czy PPK za ładnie ten ruch wygląda i zbyt pilnowany od wczoraj. Raczej bym stawiał że rozgrywają kontrakty pod rozliczenie. Zobacz jakie są zmiany LOPu oraz styl wzrostu. Idealnie wszystko. Robią ruch nawet jak się cofają to nie niżej niż poprzedni lokalny szczyt. Np. dziś poziomy 1860 potem 1872. Teraz to by musieli zejść choć mocniej pod 1872 aby myśleć że może się coś zmienia. Z drugiej strony u góry według mnie prawie dotknęli strefy 1880 z która wcześniej był problem. Mieli by ją tak z marszu zrobić ?
@Rawcio Rawcio sorki , ale o jakich wzrostach na gpw napisałeś bo matematyka nie za bardzo się zgadza ?? prosty przykład: wrzuć sobie wykresy indeksóy np 10 lat wstecz s&p ok 1500 pkt-dzisiaj ok 4000 pkt dax ok 8 000 dzisiaj ok. 15 500 pkt gpw ok 2400 pkt dzisiaj ok 1850 pkt
gdzie my jesteśmy-??
"Nie bardzo rozumiem myślenie Piobora że ma tylko rosnąć. Ktoś kupuje i liczy że rośnie a on sprzeda dalej. Ale wiecznie nie będą znajdywać się ty co kupią drożej. No chyba że mamy QE i ciągle dodrukujemy pustą kasę ale to już było przerabiana i skończyło się inflacją. Kolejny raz zapytam skąd na GPW ma być ciągły świeży dopływ gotówki ?"
Mówiłem po postu o wzrostach jednym ciągiem bez korekt tak jak by Piobor chciał. Na bazowych też były korekty nim doszli tu gdzie są. A czemu tak WIG20 wygląda już było wiele razy dyskutowane.
następna sprawa-pokaż mi biura mak. które dają Ci swobodny dostęp do zajęcia krótkich pozycji na akcjach,, dokładnie taki sam dostęp jak do zakupu akcji. brak jest czegoś takiego. za to grubasy mają dostęp nieograniczony-a wiemy przecież kim są Ci którzy zajmują grube krótkie pozycje na akcjach, chyba znasz odpowiedz ? chodzi tylko o to żeby wydymać małych na fw-nic więcej. Ja się na to nie obrażam-gram swoje. Ale to jest chore.
Ale ja się przecież zgadzam z Wami i też twierdzę że chodzi o to żeby wykołować drobnicę. Ale czemu lud ma zrezygnować z lokat i przynieść tą kasę na GPW ? Nie znają się na GPW więc lepiej że trzymają kasę na lokatach bo to bezpieczne. Już raz lud wszedł masowo w fundusze co bank przedstawiał że są bezpieczne jak lokaty i pokazywał historyczne wyceny jak to tylko rośnie i się ludzie przejechali.
Odkąd jest dziadowskie porzucanie akcji zrobił się jeszcze większy syf bo szarpnięcia są si -fiction nie powinno tego być bo jest to odpychające od nas na dłuższą metę .miało to służyć zwiększeniu płynności finansowej tak się stało lecz skutek długo trwały że odpychają tym inwestorów długo terminowych i nasz rynek zaczął być rynkiem nie bazy tylko kontraktowym z ubolewaniem dla właścicieli firm bo giełda ma pomagać w uzyskaniu kapitału dla firm aby rozwijały się i wzmacniały naszą gospodarkę.
Problem jest bardziej złożony. Ile to firm robiło IPO a wyceny były zawyżone albo robiły go w najlepszym momencie przy podrasowanych wynikach a potem wejście na giełdę i równia pochyła. Nawet SP tak robił byłeś Akcjonariatem obywatelskim który zainwestował np. w JSW, PGE, Tauron ? Jak wszystko rośnie kasa płynie z każdej strony i jest niegospodarnie inwestowana tylu OFE, TFI to było fajnie na wszystko byli chętni. Problem zaczyna się kiedy źródełko wysycha i nie ma kto dokładać do piramidy a fakt potem taki jak na bananie. Ile razy może drobnica stracić na produktach giełdowych lub akcjach ? Nie dziwcie się że wolą pewną kasę z lokat.
Do tego trzeba odjąć kasę z ofe -150 mld, które teoretycznie były na giełdzie, do tego suwak na emy, coraz więcej ludzi odchodzi z systemu a mniej zasila, niestabilna i niejasna sytuacja, co zrobi kolejna władza itd. l dlatego u nas jest spadek :)
Jak faktycznie dojdzie 500000 osób w ppk to suwak zostanie definitywnie zrównoważony i hossa musi ruszyć!
Wybiją dzisiejszy szczyt to w/G mnie wyjście z flagi i rajd nad 2000 ptk
Dziwię się każdemu co ma jakąś wiedzę o rynku kapitałowym że nie jest w PPK Ja już wyplacilem przez 3 lata o 4000 więcej niż wyplacilem robię to co miesiąc od szczytu z przed 2 lat cały czas mając 0 w PPK ale korzystam z systemu bo się po prostu opłaca
To jest proste jak korzystać na PPK
Np 10 każdego miesiąca powracają Ci z pensji 200 PLN i pracodawca dopłaca 150 PLN za ok 3 dni nazywasz jednostki w PPK i od razu zlecasz umorzenie środków za kolejne dwa dni masz przelew na konto w banku 305 PLN i do subkonto w ZUS 45 PLN nawet jak od tego 150 pracodawcy odliczysz podatek 12% czyli 18 PLN to i tak zyskujesz 87 PLN i dodatkowo przyszła emerytura Ci się podnosi o 30 gr miesięcznie:)
7777 przy drugim progu i 32 % podatku już trochę inaczej wygląda wyliczenie :-) Poza tym moja firma podpisała umowę z tak dziadowskim funduszem że kiedyś sobie obiecałem że nigdy nie dotknę nic co jest przez nich zarządzane. Nie będę im reklamy robił co to za firma ale kiedyś skargę na nich do KNFu pisałem ... :-)