Witam serdecznie, ja we wrzesniu 2008 roku rozpoczelam CIMA. Studiuje w Anglii, nie mam ukonczonych studiow wyzszych z zakresu rachunkowosci ani ekonomii. Jestem juz po 2 egzaminach, trzeci mam zamiar zdac przd czasem czyli za mniej wiecej tydzien. Po ukonczeniu pierwszego roku CIMA i zaliczeniu 5 egzaminow na co najmniej 50% otrzymuje sie tzw. Certificate in Management Accounting.
Ogolnie material jest dosc latwy, a jesli moge cos podpowiedziec, to zachecalabym do kozystania z ksiazek i materialow CIMA, nie BPP. Oczywiscie temetyka jest ta sama, ale sposob przdstawienia informacji rozni sie dosc znacznie (przynajmniej w mojej opinii i opinii osob studiujacych ze mna) a nalezy pamietac, ze egzamin przygotowany jest przez specjalistow CIMA. Jesli macie jakies pytania, chetnie sluze pomoca!
Pozdrowienia i powodzenia
Elwira
Oczywiscie, ze tak! Zanim zaczelam CIME zastanawialam sie nad studiowaniem AAT. Ale po krotkiej dyskusji z moim FC doszlam do stwierdzenia, ze to bedzie dla mnie najleprzy wybor, ktory pozwoli mi na lepsze poznanie Management Accounts a co za tym idzie awans w pracy!
Pozdrawiam wszystkich CIMowiczow!
Napisalam Ci moj email ale wlasnie patrze, ze ta wiadomosc zostala wyrzucona przez moderatora.
Przepraszam, ale nie zagladam tu codziennie, wiec troche czasu moze to potrwac, zanim odpisze.
Co masz na mysli mowias materialy? Wszystkie niezbedne ksiazki mozesz kupic online na stronie
http://www.elsevierhealth.com/index.jsp
Mam nadzieje , ze pomoglam!
Pozdrawiam
Witam, w odpowiedzi na pytanie odnosnie ksiazek, ja osobiscie uwazam je za wiele lepsze z prostego powodu: przyklady, zadania i wytlumaczenia pojec sa pisane w taki sposob, aby wytlumaczyc dane zagadnienie. Pytania na koniec kazdego rozdzialu nie sa pytaniami "podchwytliwymi", tylko stricte powiazanymi z przerobionym materialem. Jak juz wczesniej wspomnialam, zdawalam juz 2 egzaminy i obydwa udalo mi sie "pokonac" przy pierwszym podejsciu. Wielu studentow z mojej grupy przy przygotowaniu do egzaminu kozystalo z ksiazek i materialow BPP i niewielu z nich zdalo. Ich zdaniem pytania egzaminacyjne byly KOMPLETNIE inne od tych, z ktorymi zetkneli sie w materialch BPP. Pamietajcie, ze jest tylko okreskona liczba pytan, ktora mozna ulozyc na podstawie danego materialu. Zmieniaja sie tylko liczby w nich zawarte. A pytania na egzamin CIMA sa wkladane przez CIMA nie BPP. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Ja wlasnie magluje Business Law & Ethics i Fundamentals of Management Accounting!
Elwiro
Jak przygotowujesz się do egzaminów? Tzn. studiujesz na jakiejś uczelni? Wspominałaś o studentach z grupy, tedy skąd dowolność podręczników- BPP i Elsevier. Znalazłem opinię, że podręczniki Elseviera to "taka sztywna teoria, przedstawiona jeszcze w niezbyt przystepny sposob" ale osoba ta też nie chwlliła BPP- wiele zależy od wykładowcy. Ktoś inny skrytykował pomoce do distance learning (pasi z opinią o wadze wykładowcy). Chciałbym zacząć (za własne pieniądze), i nie wiem co wybrać- BPP, Kaplan, kurs professional (czyli bez ich egzaminów) na pobliskim uniwersytecie.
pozdrowienia z Wyspy, Krzysztof
Krism,
Tak, zgadza sie. Chodze na wyklady raz w tygodniu (odliczajac wszystkie School Hollidays :-D). Zajecia trwaja od 14.00 do 21.00. W pierwszym roku musisz zdac 5 egzaminow: Fundamentals of Management Accounting | Fundamentals of Financial Accounting | Fundamentals of Business Mathematics | Fundamentals of Business Economics | Fundamentals of Ethics, Corporate Governance and Business Law |. Kilku studentow z mojej grupy jest zwolnionych z niektorych egzaminow, poniewaz studiowali wczesniej na innych kierunkach i przedmioty jak np. matematyka maja juz zaliczone. Warto sprawdzic, czy to rowniez dotyczyloby Ciebie. Mnie niestey to nie dotyczy, wiec musze zdawac wszystkie 5. Kazdego tygodnia mamy wykady z 3 przdmiotow, i po zaliczeniu danego, na jego miejsce wskakuje nastepny. Jesli chodzi o wykladowce, to nie uwazam go za najlepszego. Ma ogromna wiedze, ale takie same trudnosci z przekazaniem jej studentom. To taki tym filozofa i bardzo czesto, gry rozwiazujemy zadanie i jego wynik jest inny od podanego w ksiazce, podwaza poprawnosc tego z ksiazki i totalnie miesza nam w glowach. No i z tego prostego powodu zaczelam coraz czesciej opuszczec zajecia i realizowac program sama w domu bazujac tylko na informacjach z ksiazek CIMA. I tym sposobem zdalam juz 2 egzaminy. Samodzielna praca i systematycznosc (moja pieta Achillesa!) to najlepszy sposob na przygotowanie sie do egzaminow.
Jesli potrafisz sie zmobilizowac i przysiedziec raz w tygodniu kilka godzin przy ksiazkach, to nie potrzebny Ci college czy uniwersytet.
Egzaminy mozesz zdawac wtedy, gdy czujesz sie do nich przygotowany. Tak naprawde wszystko zalezy od Ciebie, bo CIMA jest bardzo "elastyczna". Aby zdawac egzamin musisz tylko poszukac na stronie CIMA najbliszego (lub najdogodniejszego dla Ciebie) osrodka, w ktorym odbywaja sie egzaminy. W pierwszym roku jest to tzw. Computer Based Assesment czyli zestaw pytan na komputer. W wiekszosci jest to test wyboru.
I uwierz mi, gdyby nie podreczniki Elsevier, to nigdy bym tych egzaminow nie zdala!
Mam nadzieje, ze pomoglam. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci i wielu sukcesow w studiowaniu CIMA!
Elwira
Witam, jesli jest to Computer Based Assesment, to tak. Z reguly osrodki egzaminujace sa bardzo elwstyczne, jesli chodzi o terminy. Natomiast kazdy nastepny egzamin, to juz niestety normaly, pisemny egzamin i terminy sa ustalone dla wszystkich takie same. Ale masz dwie sesje: jesienna i letnia, wiec zawsze masz wybor co i kiedy chcesz zdawac.
Witam,
to zalezy do ktorego! Egzamin z Business Economics i Fundamentals of Financial Accounting mialam tydzien po tygodniu i przygotowania do obydwu zaczelam mniej wiecej na miesiac przed nimi. Ale jesli ktos systemaczynie pracuje z textbookiem to powinno mu to zajac znacznie mniej czasu.
Pod koniec maja mam egzamin z matematyki a pozniej w czerwcu dwa: Fundamentals of Management Accounting i Business Law & Ethics wiec po malu zaczynam sie do nich zabierac, pomino tego ze program mam jeszcze nie zrealizowany w calosci.
Elwira
Witam,
Financial Accounting zaliczylam na 73%. Srednia zdawalnosci to 63 czyli calutkie 10% powyzej!!!! Business Economics to niestety tylko 53% ale ponoc to najgorszy egzamin w calym roku i bardzo rzadko ludzie zdawaja go za pierwszym podejsciem. Ja dalam rade, choc z niezbyt "popisowym" wynikiem. Ale moj szef powiedzial :"Elwira, pamietaj co sie liczy w CIMA najbardziej: 50% i masz to z glowy!"
Pozdrawiam!
Witam serdecznie,
wlasnie wczoraj przegladalam moje stare notatki, testy i pomoce do nauki CIMA i doszlam do stwierdzenia, ze pewnie juz ich nie bede potrzebowala ( przynajmniej te dwa zaliczone egzamny!) wiec jesli ktos ma ochote moge je oddac w "dobre rece" . Ksiazki do dwoch pierwszych przedmiotow tez mam ale te kosztowaly mnie po £35.00 i poza kilkoma sladami zakreslacza i olowka sa "bradn new", wiec oczywiscie te moge odsprzedac. Oprocz tego CD testami.
Pozdrawiam
Elwira
Tak jesli sie nie myle, to w drugiej polowie maja. Ale na pierwszym roku system jest bardzo elastyczny (zdawany na programie komputerowym) wiec egzamin mozna zdawac, kiedy tylko ma sie ochote. W nastepnych latach sesje sa dwie: w listopadzie i maju.
Co macie przez to na mysli? Wspomnialam wielokrotnie juz wczesniej, ze w pierwszym roku egzaminy sa egzaminami zdawanymi na specjalnie skonstruowanym programie komputerowym, wiec nie rozumiem skad to zaskoczenie!
Pozdrawiam
Nie mam pojecia. Musialabym sie zorientowac, ale podejrzewam, ze to najzwyklejszy egzamin pisemny, taki jak kazdy inny. Wiem na pewno, ze na zaliczenie niezbedne jest uzyskanie 50% z danego przedmiotu. Na wyniki trzba czekac okolo miesiaca i otrzymuje sie je poczta.
Egzamin mozna zadawac podczas sesji letniej (maj) albo jesiennej (wrzesien- jesli sie nie myle).
Ja wlasnie przezywam bolesci zoladka, bo jutro egzamin. Trzymajcie kciuki!
Pozdrawiam
Elwira
Witam serdecznie wszystkich CIMowiczow. Jestem juz po matmie i ....
Bylo strasznie ciezko, ale dalam rade.
Niestety dostalam tylko 50% ale, jak mi wczesniej powiedziano: "Pass is a pass and at the end of the day that is all you need!"
No i tak tez do tego podchodze.
Dodam tylko, ze sposrod 7 osob, ktore musialy zdawac ten egzamin (pozostali dostali tzw. exempt czyli przeniesienie zaliczenia z poprzednich studiow) ja jestem jedyna, ktora zdala.
Pytania wymagaly mnostwa kalkulacji, przy niektorych spedzilam nawet po 10 minut, wiec egzamin skonczylam rowno z uplywem dozwolonego czasu.
Za 2 tygodnie prawo i etyka a za 3 rachunkowosc zarzadcza.
Pozdrawiam
Elwira
Jeszcze dwa. Oba mam zamiar zdac przd terminem. Pierwszy - Company Law and Business Ethics - 04.06.2009 i drugi - Management accounts- tydzien pozniej.
W polowie sierpnia bede w Polsce i jesli ktos jest naprawde zainteresowany studiowaniem CIMA, to jak juz wczesniej wspominalam moge oddac moje wszystkie notatki (a sporo tego) i odsprzedac ksiazki. Wysylanie tego poczta byloby dosc kosztowne, wiec jesli ktos ma ochote, to nie ma sprawy. Jeli nie, to idzie w kosz, bo zajmuje zbyt duzo miejsca i pewnie mnie sie juz nie przyda. Poza tym musze zrobic miejsce na przeszloroczne materialy. Pozdrawiam