Forum Prowadzenie firmy

Re: CIMA - jak zacząć?

Krism,
Tak, zgadza sie. Chodze na wyklady raz w tygodniu (odliczajac wszystkie School Hollidays :-D). Zajecia trwaja od 14.00 do 21.00. W pierwszym roku musisz zdac 5 egzaminow: Fundamentals of Management Accounting | Fundamentals of Financial Accounting | Fundamentals of Business Mathematics | Fundamentals of Business Economics | Fundamentals of Ethics, Corporate Governance and Business Law |. Kilku studentow z mojej grupy jest zwolnionych z niektorych egzaminow, poniewaz studiowali wczesniej na innych kierunkach i przedmioty jak np. matematyka maja juz zaliczone. Warto sprawdzic, czy to rowniez dotyczyloby Ciebie. Mnie niestey to nie dotyczy, wiec musze zdawac wszystkie 5. Kazdego tygodnia mamy wykady z 3 przdmiotow, i po zaliczeniu danego, na jego miejsce wskakuje nastepny. Jesli chodzi o wykladowce, to nie uwazam go za najlepszego. Ma ogromna wiedze, ale takie same trudnosci z przekazaniem jej studentom. To taki tym filozofa i bardzo czesto, gry rozwiazujemy zadanie i jego wynik jest inny od podanego w ksiazce, podwaza poprawnosc tego z ksiazki i totalnie miesza nam w glowach. No i z tego prostego powodu zaczelam coraz czesciej opuszczec zajecia i realizowac program sama w domu bazujac tylko na informacjach z ksiazek CIMA. I tym sposobem zdalam juz 2 egzaminy. Samodzielna praca i systematycznosc (moja pieta Achillesa!) to najlepszy sposob na przygotowanie sie do egzaminow.
Jesli potrafisz sie zmobilizowac i przysiedziec raz w tygodniu kilka godzin przy ksiazkach, to nie potrzebny Ci college czy uniwersytet.
Egzaminy mozesz zdawac wtedy, gdy czujesz sie do nich przygotowany. Tak naprawde wszystko zalezy od Ciebie, bo CIMA jest bardzo "elastyczna". Aby zdawac egzamin musisz tylko poszukac na stronie CIMA najbliszego (lub najdogodniejszego dla Ciebie) osrodka, w ktorym odbywaja sie egzaminy. W pierwszym roku jest to tzw. Computer Based Assesment czyli zestaw pytan na komputer. W wiekszosci jest to test wyboru.
I uwierz mi, gdyby nie podreczniki Elsevier, to nigdy bym tych egzaminow nie zdala!
Mam nadzieje, ze pomoglam. Pozdrawiam i zycze wytrwalosci i wielu sukcesow w studiowaniu CIMA!
Elwira