Tego co sam pisał, a nim się samym okazał. Ale w sumie, to giełda, kto powiedział, że nie wolno być hipokrytą? : "W perspektywie kilku najbliższych lat nie ma dla mnie większego znaczenia, że wartość pakietu spadła mi (czysto wirtualnie oczywiście) od kilkaset tys. zł od maksimum, bo już nie raz przekonałem się, że prawdziwe pieniądze na giełdzie zarabia się dzięki konsekwencji i cierpliwości. Naturalnie zaskoczyła mnie reakcja posiadaczy akcji na wejście do sWIGu, na informację o akwizycji w Austrii, kapitalne wyniki II kwartału ... Nie myślałem, że jest tu aż tylu krótkoterminowych spekulantów."
Minęło ponad półtora miesiąca od mojego pierwszego wpisu na tym forum i kurs wrócił na ten sam poziom (no dokładnie, to jest 5 groszy wyżej :) ). Wszystko co napisałem pozostaje jednak aktualne i jestem spokojny o dalsze losy naszej spółki. W perspektywie kilku najbliższych lat nie ma dla mnie większego znaczenia, że wartość pakietu spadła mi (czysto wirtualnie oczywiście) od kilkaset tys. zł od maksimum, bo już nie raz przekonałem się, że prawdziwe pieniądze na giełdzie zarabia się dzięki konsekwencji i cierpliwości. Naturalnie zaskoczyła mnie reakcja posiadaczy akcji na wejście do sWIGu, na informację o akwizycji w Austrii, kapitalne wyniki II kwartału ... Nie myślałem, że jest tu aż tylu krótkoterminowych spekulantów. Ktoś powie - dlaczego nie wywaliłeś na górce i nie odkupujesz niżej? Po pierwsze, to dlatego, że pakiet kilkudziesięciu tys. akcji Sunexu, ma swoją "bezwładność" i na pewnym poziomie nie da się "kręcić kółek", po drugie - w co innego na GPW miałbym teraz inwestować ? Staram się mieć chociaż trochę rozłożony kapitał i mam obecnie w portfelu trzy inne spółki, by nie umrzeć z nudów przy obserwacji kursu Sunexu ;) - ale wciąż uważam, że w perspektywie kilku najbliższych kwartałów to właśnie Sunex może najbardziej "błyszczeć" na tle rynku. Dzięki branży, sezonowi grzewczemu, rekordowym dynamikom przychodów i zysków spółki, cenie EUR ... Pomyślcie - prawie każde większe spotkanie zaczyna się obecnie i kończy dyskusją o cenach ogrzewania. I tak w całej Europie ...
Miłej soboty Misiaczki i Tygryski ;)
P.S. - przygotujcie się na przyszłotygodniowe szacunki III kw. i już dziś włączcie wyobraźnię. Przychody to jedno, ale pomnóżcie je przez możliwy aktualny poziom marż !
O losy spółki może i można być spokojnym ale o losy kursu akcji już nie bardzo ...może to spaść do poziomu kilku zł i kisić się tak przez kilka lat a to już umoczony kapitał . Tu potrzeba jakiegoś mocnego impulsu np; zapowiedź wypłaty wysokiej dywidendy przez kilka lat , zapowiedź skupu akcji po wysokiej cenie ,odpuszczenie podatku sasina lub jakies znakomite programy rządowe - dla zielonej energii...itd...itd...bo inaczej to słabo wygląda dla kursu akcji.
Jesteś pewien mario, że znasz spółkę na której forum (mam wrażenie przypadkowo) się znalazłeś ?
ad "może spaść do poziomu kilku zł" - oczywiście, ryzyko jest immanentnym elementem inwestowania na giełdzie i zawsze może nagle spaść do kilku złotych, jak i wzrosnąć do kilkudziesięciu, ad "zapowiedź wypłaty wysokiej dywidendy przez kilka lat" - słyszałeś może o tym, że Sunex (jako jedyna spółka OZE) od kilku już lat regularnie wypłaca ok. 30% zysku netto swoim akcjonariuszom (nie zwalniając przy tym w inwestycjach i rozwoju spółki), ad "skup akcji po wysokiej cenie" - dywidenda i skup to obecnie tylko na Grodnie, chcesz za dużo szczęścia na raz, ad "odpuszczenie podatku Sasina" - jak można odpuścić coś, czego nie ma ? Na ten moment Sunex nie podlega, ad "znakomite programy rządowe" - główny rynek Sunexu to Niemcy, czytałeś o Pakiecie Wielkanocnym albo REPowerEU ?
Dnia 2022-10-01 o godz. 13:42 ~mario napisał(a): > O losy spółki może i można być spokojnym ale o losy kursu akcji już nie bardzo ...może to spaść do poziomu kilku zł i kisić się tak przez kilka lat a to już umoczony kapitał . Tu potrzeba jakiegoś mocnego impulsu np; zapowiedź wypłaty wysokiej dywidendy przez kilka lat , zapowiedź skupu akcji po wysokiej cenie ,odpuszczenie podatku sasina lub jakies znakomite programy rządowe - dla zielonej energii...itd...itd...bo inaczej to słabo wygląda dla kursu akcji.
No fakt - na sunex jestem o 5 zł - bardzo małym pakietem a moja średnia zakupu to 17 zł (pakiet kilkadzisiąt tys akcji) . Z połowy wyszedłem pakiecikami po kilkaset akcji od 23 zł do 19,05 zł .. z połowa akcji zostałem ...i czekam ...na wiekszą niż 30% dywidende (chociaz 50 %) , skup akcji po godziwej cenie (może być bez dywidendy). podatek sasina - jeszcze niema a już znakomicie działa - z giełdy przez tydzień wyparowało 70 mld zł ...programy dofinansujące polskie gospd ..wydaje mi sie że byłyby lepsze niz programy niemieckie...Portfel też mam rozłożony na inne spółki - aczkolwiek teraz jest duże ryzyko polityczne a co za tym idzie inwestorzy wolą miec gotówkę ...
Sven, brawo! W punkt. Cieszę się teraz podwójnie, że podjąłem po analizach decyzję inwestycyjną i jestem akcjonariuszem SUNEX - ze względu na samą spółkę oczywiście :) jak i na to że w akcjonariacie są osoby, które nie piszą głupot :) Wręcz przeciwnie. Kto wie, może się w kilka/kilkanaście osób nam uda nawet spotkać i powymieniać doświadczeniami inwestycyjnymi itp. Kiedyś na innej spółce zorganizowaliśmy się w kilku akcjonariuszy.
Pisałem w wątku, że czuję, że nie jestem tutaj jedyny z podobną szkołą inwestycyjną i poglądami o sytuacji https://www.bankier.pl/forum/temat_re-a-bylo-15-kola-zysku-a-jest-13-straty,56998117.html
Dokładnie Sven - popieram wszystko co napisałeś ! Nie sztuką jest kupić na górce i wysypać się w panice na dołku. Kupowanie w mocnej czerwieni nie jest zgodne z naszą psychiką, ale, o ile nie jest to typowe "łapanie spadających noży", to jest to świetny sposób na promocyjne zakupy, nawet kosztem zwiększenia średniej ceny zakupu. Ja w piątek dobrałem pakiecik za 18,60 zł, po odbiciu od 18,10 zł. Obecna wycena stawia Sunex poza TOP20 najdroższych spółek w WIGu (wg c/z), przy jednych z najwyższych na rynku perspektywach wzrostów sprzedaży i zysku.
Bo nie po to tu byli żeby dać wam zarobić, to są triki spekuly. Ale zamiast się przejmować, myślicie samodzielnie i analizujcie fundamenty razem z otoczeniem makro. Tu jeszcze bardzo dobrze będzie Nie dlatego że jacyś goście, kapitany czy inni to mówią ale dlatego że spółka jest zdrowa rozwojowa, dobrze zarządzana i ma coś co się nazywa szczęście.