• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Rosy [83.31.90.*]
    Witam! Założyłam firmę (data rozpoczęcia działalności 1.12.2007), ale wynajem lokalu się nie udało. Nie zdążyłam nawet jeszcze załatwić sprawy w US i ZUS. Mam pracę i zastanawiam się czy nie zlikwidować firmę od razu (gdzieś w necie czytałam że jest taka możliwość w określonym terminem, ale nie mogę sobie przypomnić na którą stronę to czytałam)
    Jestem przerażona po przeczytaniu informacji na forum o problemy które spotkały niektóre nawet po kilka lat zawieszeniu/zamknieciu firmy. Z tego powodu proszę o pomoc jak według was będzie najlepiej – zlikwidować firmę? Czy wystarczy do tego tylko zgłoszenie w Urzędzie Miasta? A co z Urząd Skarbowy i ZUS? A jeżeli firma będzie istniała, a ja pracuje gdzie indziej, to jakie problemy będę miała do rozwiązania, na przykład z Urząd Skarbowy i ZUS?
    Proszę, niech ktoś mi odpowie!!!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Rosy [83.31.90.*]
    Witam! Założyłam firmę (data rozpoczęcia działalności 1.12.2007), ale wynajem lokalu się nie udało. Nie zdążyłam nawet jeszcze załatwić sprawy w US i ZUS. Mam pracę i zastanawiam się czy nie zlikwidować firmę od razu (gdzieś w necie czytałam że jest taka możliwość w określonym terminem, ale nie mogę sobie przypomnić na którą stronę to czytałam)
    Jestem przerażona po przeczytaniu informacji na forum o problemy które spotkały niektóre nawet po kilka lat zawieszeniu/zamknieciu firmy. Z tego powodu proszę o pomoc jak według was będzie najlepiej – zlikwidować firmę? Czy wystarczy do tego tylko zgłoszenie w Urzędzie Miasta? A co z Urząd Skarbowy i ZUS? A jeżeli firma będzie istniała, a ja pracuje gdzie indziej, to jakie problemy będę miała do rozwiązania, na przykład z Urząd Skarbowy i ZUS?
    Proszę, niech ktoś mi odpowie!!!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Pioter [213.76.172.*]
    Witam!
    Przypadkiem znalazłem to forum i myślę,że problem i mnie dotyczy.
    W 94 roku pracując w państwowym zakładzie zarejestrowałem dodatkową działalność(handel obwoźny). Po 2 miesiącach zgłosiłem do US na kartce,że działalność zawieszam.Przez te wszystkie lata nie osiągałem żadnych dochodów i nie prowadziłem żadnej działalności,nieświadomy przepisów nie zlikwidowałem w ZUSie do dzisiaj tego podmiotu.Na chwilę obecną grozi mi zwolnienie z pracy z powodu częstych chorób.Nie wiem co mam robić z tym problemem.To co przeczytałem jest straszne,za tyle lat kara może być zgubna do końca życia.
    Proszę o rady.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~jacirg [156.17.90.*]
    ... właśnie zawieszam działalność.
    Nie dajmy się zwariować.
    Rozróżnienie w kodach wyrejestrowania płatnika: "111 - zaprzestanie" (ma charakter okresowości) i "211 - wykreślenie" (charakter trwałości - inaczej likwidacji) konkretnie coś znaczy!!!
    Przestańmy się stresować ZUS-em. Jego też obowiązuje prawo!
    Pozdrawiam.
    Nie dajmy się zwariować.
    Rozróżnienie w kodach wyrejestrowania płatnika: "111 - zaprzestanie" (ma charakter okresowości) i "211 - wykreślenie" (charakter trwałości - inaczej likwidacji) konkretnie coś znaczy!!!
    Pozdrawiam.
    Nie dajmy się zwariować.
    Pozdrawiam.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.4.133.*]
    I jaki efekt ? ZUS przyjął ? A z jakim komentarzem ? Czy uprzedził o konsekwencjach ?
    Radzę zbierać dokumenty:
    a)pobyt w górach potwierdzić podpisem wójta gminy z zanaczeniem dat
    b)wyjazd za granicę potwierdzić hm, teraz nie ma granic. O! w ladzie w ich urzędzie
    c)nic nie robienie potwierdzić podpisami 100 sąsiadów
    d)pobrać zaświadczenie z banku, że miało się środki na przeżycie okresu nic nie robienia
    e)od żony zaświadczenie, że w nocy było się w łóżeczku
    f)wyłączyć prąd i zaprosić elektrownie by zapisała odczyt przed i po
    g)nie podchodzić do komputera, a najlepiej wyżucić
    h)na mózg założyć rejestrator by pokazać, że o klientach się nie myślało
    i)pożyczyć aparaturę od Kiepskiego do nagrywania snów i nie śnić o pracy..........
    Może się uda wywinąć przed sądem od wydanej decyzji :)
  • prowadzenie dzialalnosci a urlop macierzyński Autor: ~mm. [91.94.145.*]
    Pracowalam w publicznym zakladzie opieki zdrowotnej i prowadzilam dzialalnosc gospodarcza w pewnym okresie poszlam na urlop macierzynski po 6latach ZUS zarzadzał ode mnie uzupelnienia dokumentow i zaplaty pewnej skladki emerytalnej rentowej i zdrowotnej + odsetki i nie otrzymywalam przez te6 lat zadnego zawiadomienia o uzupelnieniu dokumentow. Co mam zrobic i czy musze placic odsetki
  • prowadzenie dzialalnosci a urlop macierzyński Autor: ~mm. [91.94.145.*]
    Pracowalam w publicznym zakladzie opieki zdrowotnej i prowadzilam dzialalnosc gospodarcza w pewnym okresie poszlam na urlop macierzynski po 6latach ZUS zarzadzał ode mnie uzupelnienia dokumentow i zaplaty pewnej skladki emerytalnej rentowej i zdrowotnej + odsetki i nie otrzymywalam przez te6 lat zadnego zawiadomienia o uzupelnieniu dokumentow. Co mam zrobic i czy musze placic odsetki
  • urlop macierzyński a dzialalnosc gosodarcza Autor: ~bankier666 [91.94.173.*]
    Pracując w publicznym zakladzie opieki zdrowotnej prowadzilam dzialalnosc gospodarcza 6 lat temu poszlam na urlop macierzynski.
    Po 6 latach ZUS upmnial sie o zlozenie deklaracji o zaplate wszystkich skladek z tytulu prowadzenia dzialalnosci przez 6 msc. urlopu macierzynskiego. Nie otrzymywalam przez ten okres zadnych zawiadomien o nieuzupelnieniu dokumentacji. Co mam zrobić?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~kłoda roman [83.19.48.*]
    mam pytanie -co z zawieszeniem działalności do 2 lat to propozycja która pojawiła sie teraz czy trzeby będzie płacić składki zus i jakie jak zawiesić gdzie czy w trakcie zawieszenia można zrezygnować i odwiesić działalność czy po dwóch latacvh kiedy konunktura się nie poprawi lub w tym czasie stracę rynek zbytu czy mogę starać się o bezrobocie i na jakich warunkach życzę miłego dnia
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~ja [193.238.200.*]
    jakie dokumenty i gdzie musze je zlożyć chcąc zakończyć działalność?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Wanda żołędziewska [77.223.235.*]
    Podobna sytuacja spotkała mnie tydzień temu. Zaczęłam się interesować w/w sprawą i znalazłam ten adres. Widzę, że wszystkie Wasze działania sięgają 2006 roku. Jesteśmy już w 2008 r. i coś się wyjaśniło ? Nie wiem co robić ? Proszę o kontakt.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Gnom [80.48.226.*]
    Witam, chciałem zawiesić działanośc zeby za jakis czas znowu zaczać jestem na niskim zusie nie chce tego straci jak zamkne dzialaność strace mozliwość otworzenia ponownie działaności na niskim zusie ? jedyne wyjscie zawiesić ?

drugie pytanie mam zaległośc w płaceniu skladek w zus 3 miesiece moge zawiesić działanośc czy musze uregulowac najpierw składki ?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Krzys [83.30.181.*]
    Witam wszystkich od czytania az mnie głowa zabolała,podobny problem,działalność gospodarczom prowadziłem jako zajęcie dodatkowe,zawieszenia do tej pory zawsze polegały na zgłoszeniu telefonicznym do ZUS przez panie prowadzące moje spr.podatkowe i tą drogą zawiesilem od lutego 2007 w tymże m-cu miałem wypadek i uszkodzilem rękę chorowałem do 04.11.2007 ze świadczeniem rehabilitacyjnym włącznie.Po chorobie wróciłem do mojej pracy podst.ale gospodarczej nieodwiesiłem nie czułem się na siłach,i dzisiaj stwierdziłem że muszę coś z tym zrobić i rozwiązać temat ale te skladki zdrowotne mnie przerazaja.Tymbardziej ze raz zawiesilem na 1 m-c a jakas pani w zusie tego nie zaznaczyla i dostalem od razu upomnienie do zaplaty.Sprawa się wyjaśniła i nic nie bylo dlatego to zdarzenie uspilo moją czujność i nigdy nie dostawalem wezwania do zaplaty przy tzw.zawieszeniu.Teraz przypadek losowy.Co z tym zrobić?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~cris [83.30.181.*]
    Witam wszystkich od czytania az mnie głowa zabolała,podobny problem,działalność gospodarczom prowadziłem jako zajęcie dodatkowe,zawieszenia do tej pory zawsze polegały na zgłoszeniu telefonicznym do ZUS przez panie prowadzące moje spr.podatkowe i tą drogą zawiesilem od lutego 2007 w tymże m-cu miałem wypadek i uszkodzilem rękę chorowałem do 04.11.2007 ze świadczeniem rehabilitacyjnym włącznie.Po chorobie wróciłem do mojej pracy podst.ale gospodarczej nieodwiesiłem nie czułem się na siłach,i dzisiaj stwierdziłem że muszę coś z tym zrobić i rozwiązać temat ale te skladki zdrowotne mnie przerazaja.Tymbardziej ze raz zawiesilem na 1 m-c a jakas pani w zusie tego nie zaznaczyla i dostalem od razu upomnienie do zaplaty.Sprawa się wyjaśniła i nic nie bylo dlatego to zdarzenie uspilo moją czujność i nigdy nie dostawalem wezwania do zaplaty przy tzw.zawieszeniu.Teraz przypadek losowy.Co z tym zrobić?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~cris1111111111 [83.30.181.*]
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~xpooze [84.234.146.*]
    Po przeczytaniu wszystkich komentarzy doszedlem do wniosku ze to juz kompletna paranoja, wrecz utopia. Urzednik wie lepiej co robisz i co masz robic. Biurokrata rzadzi Twoja dzialanoscia jak chce, utrudnia, komplikuje, robi z Ciebie debila i to w sposob perwersyjnie zlosliwy. Jedynym rozwiazaniem jest wystawic im te biurka na ulice niech ludzie naucza ich dobrych manier, normalnego podejscia do przepisow i rozumu. Innego wyjscia NIE MA. Dodatkowo kazdy z tych szkodnikow powinien otrzymac sadowy nakaz DOZYWOTNIEGO prowadzenia dzialalnosci gospodarczej w Polsce !
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~ISLA [83.30.104.*]
    isla
    kiedyś ,do 2005 roku można było zawieszać działalnośc w ZUS wypełnić
    należało ZUS ZWPA i ZUS ZWUA ,ale się strasznie denerwowali,bo
    ludzie wyrejestrowywali działalnośc na np.30 dni w miesiącu ,na jeden
    dzień odwieszali działalność {ZUS ZUA, ZUS ZFA }i płacili 1/30 stawki emerytalnej,rentowej,chorobowej,wypadkowej i FP ale całą zdrowotną,
    teraz podobno zawieszać można tylko w szczególnych przypadkach,mając działalność sezonową itp, natomiast w US nie można było zawiesić działalności trzeba było składać zerowe VAT7 ale podobno od 20 września ma się to zmienić
    czekam z utęsknieniem,ale myslę że jeżeli będzie można zawiesić działalność w US to i w ZUS też bo inaczej jest to bez sensu,tym bardziej
    że jeżeli nawet ktoś nie ma zawieszonej działalności w US to przy zerowym
    obrocie nic nie płaci, a w ZUS musi płacić składki,nie ma zmiłuj się,
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Brydzia [77.253.179.*]
    UHH dobrze ,że to przeczytałam zanim podjęłam jakieś działania :-o chciałam czasowo zawiesić dział., ale po tym co się naczytałam ochota mi przeszła, wolę zlikwidować. Ciekawi mnie tylko jedna sprawa, jeśli teraz zlikwiduję, to czy przy ponownej rejestracji przysługuje mi znów ten niski ZUS jeśli teraz nie minęły 2 lata?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Brydzia [87.205.217.*]
    Żeby uniknąć kłopotów, chyba lepiej zlikwidować firmę, tylko nasuwa mi się pytanie, czy jeśli znów będę chciała rozpocząć,to znów będzie mi przysługiwał ten niski ZUS? Teraz nie minęło 2 lata od rozpoczęcia. Będę wdzięczna za info w tej sprawie
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Marek223 [83.31.108.*]
    Witam.

Nic nie zmieniło się w temacie ? Już ponad rok cisza.... Właśnie naszedł mnie kontroler ZUS-u i czuję, że będę musiał płacić zaległe składki - co skończy się całkowitym bankructwem :/ kocham Polskę ... co za chory kraj. Nic tylko wyjeżdżać, człowiek pracował zarabiał grosze, a teraz wyjdzie na minus ...
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Marek456 [83.31.122.*]
    Witam. Nastała cisza w wątku... Czy coś się zmieniło ? Właśnie mam kontrolę ZUS-u i czuję, że będę musiał płacić zaległe składki za okresy zawieszenia działalności ? To będzie bankructwo :/ ...
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Karys [83.21.35.*]
    Coś mnie tchnęło zajrzeć do netu. Właśnie zawiesiłem działalność ale słyszałem o problemach. Tak więc na forum po wiedzę a tu EUREKA - dzięki wielkie - w poniedziałek idę wyrejestrować działalność i będę spał spokojnie. Dzięki za informacje drodzy przyjaciele!
  • Zwrot żle naliczonego chorobowego Autor: ~krystynazera [83.9.72.*]
    Dziś byłam w Zus-ie złożyć wniosek o zwrot żle naliczonego zasiłku chorobowego po ogłoszeniu wyroku Trybunału Konstytucyjnego niestety nie przyjęto mojego wniosku bo przebywając na chorobowym i św.rehabilitacyjnym miałam własną działalność gospodarczą i wyrok ten mnie nie dotyczy.Proszę o odpowiedż czy jest to prawda.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Kania [78.8.155.*]
    Witam,poradzcie czy jestem już pożarta przez zus
    Działalność stara ,jednoosobowa,handlowa.Ryczałt i KpiR.Zawieszenia tj. zaprzestania bardzo częste i bardzo krótkotrwałe na przestrzeni 5 lat (weekendy, święta, choroba, wyjazdy itp). Wyrejestrowywałam się i zarejestrerowywałam się na odpowiednich drukach, porady, ogłoszenia, akceptacja, weryfikacja ZUS. Ciężko mi było policzyć ile mam opłaconych okresów składkowych, więc zwróciłam się do ZUS o podanie w jakich okresach PODLEGAŁAM ubezpieczeniom społecznym z tyt. prow dzał. gosp. ZUS odpisał (podaje dokładnie) "ZUS O/... stwierdza na podstawie posiadanych dokumentów, iż podlega Pani ubezpieczeniom społecznym z tyt prow. dz. gosp. w okresach:(wymieniono wiele okresów od - do, od - do), do nadal".
    Zaświadczenie wydaje się na prośbę zainteresowanej.
    Były dalsze okresy niewykonywania działalności.
    Po likwidacji dg, ubiegając się o zasiłek z urzędu pracy, otrzymałam z ZUS zaświadczenie następującej treści: "ZUS o/... uprzejmie informuje, że podlegała Pani ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu z tyt prow pzarolniczej dział gosp w okresach(wymieniono okresy)".
    Składki na ubezpieczenie zostały opłacone za w/w okresy.
    Była Pani zwolniona z opłacania składek z tyt wypłaconego zasiłku chor za okres...
    Wyrejestrowała się Pani z ubezpieczeń od dnia(data).
    Zaznacza się, iż okres podleg ubezp społ może ulec zmianie z uwagi na toczące się postępowanie wyjaśniające w sprawie faktycznego podlegania ubezp społ.
    Postępowania nie wszczęto, a zaniechano.
    Upłynęło wiele czasu.
    Niedawno ZUS przysłał cyt. "w związku z wystąpieinem na Pani rozbieżności na kóncie rozlicz. jest prowadzone postęp. wyjaśniające.
    Wzywa do złożenia pisemnego wyjaśnienia i przedłożenia dokumentacji.
    Napisałam wyjaśnienie, dostarczyłam dokumentację. Były koszty(kilka). Napisałam odwołanie do sądu (prawnik), otrzymałam odpowiedź na odwołanie. Niebawem rozprawa.
    Przestraszona
    Aga
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Endriu [83.4.140.*]
    Okazuje się , że zawsze diabołek tkwi w szczegółach. Owszem zwiesić działalność można ale gdy prowadzi się jedną firmę, gdy sa to już dwie firmy nie ma możliwości zawiwszenia jednej. Problem tkwi w kretyńskich przepisach z wpisem do ewidencji który jest jeden i obejmuje wszystkie działalności.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~AD [85.128.7.*]
    W jakim terminie nalezy powiadomić US i zus o zawieszeniu działalności?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Teresa Flejszar [83.12.107.*]
    Karanissa Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Cześć,
    >
    > Mam pytanie: chciałabym zakończyć działalność
    > gospodarczą i waham się, czy ją całkiem
    > zlikwidować czy tylko zawiesić. Obiło mi się o
    > uszy, że nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie" i
    > pomimo wyrejestrowania się w ZUS-ie mogą mi za
    > jakiś czas dołupać zaległe opłaty zdrowotne.
    >
    > Czy ktoś miał z tym do czynienia? Jakie dokumenty
    > i w jakiej kolejności muszę złożyć? Zacząć od
    > ZUS-u (jaki dokument), od US (to jest podatek
    > dochodowy i VAT) czy od Urzędu Gminy (wpis do
    > rejestru gospodarczego)? Poradźcie, bo nie mam
    > bladego pojęcia, a nie opłaca mi się już płacić co
    > miesiąc składki zdrowotnej i bujać się z tymi
    > wszystkimi papierami.
    >
    > Pozdrawiam
    >
    > K.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności sp..zoo Autor: ~P.P.H.U..sp;zoo [83.20.19.*]
    Jakie są niezbędne dokumęty żeby zawiesić lub zlikwidować sp.zoo
    Firma nie zatrudnia żadnych pracowników,nie posiada majątku,jest wyrejestrowana w ZUSie nie ma zaległości podatkowych i praktycznie nie prowadzi żadnej działalności.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~NOWA MATKA POLKA [83.238.182.*]
    W piątek przed Sejmem demonstrować będą kobiety, od których ZUS domaga się zapłaty zaległych składek na ubezpieczenie społeczne za okres urlopów macierzyńskich.

Resort pracy przygotował nowelę ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, która ma umorzyć te zaległości i zmienić przepisy dotyczące płacenia składek przez matki.

Jak informują organizatorzy demonstracji, zrzeszeni na portalu www.zlikwidujzus.com, chodzi o kobiety, które między rokiem 1999 a 2006 w trakcie urlopu macierzyńskiego były zatrudnione na etatach i jednocześnie prowadziły firmę. Osoby te otrzymywały z ZUS informacje, że z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej w tym okresie mają płacić jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne.
    Teraz ZUS wzywa do zapłacenia zaległych, jego zdaniem, składek, mimo że wcześniej często sam wydawał zaświadczenia poświadczające brak zaległości wobec ZUS. Przez kilka lat przepisy w tej kwestii były na tyle niejednoznaczne, że nawet sądy wydawały różne wyroki. Dopiero Sąd Najwyższy w 2006 r. rozstrzygnął ostatecznie tę kwestię, uznając, że osoby te powinny były płacić wszystkie składki, nie tylko zdrowotne, ale też emerytalno-rentowe (społeczne).

Według informacji Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, sprawa dotyczy obecnie ok. 46 tys. osób.

ZUS podkreśla, że wykonuje obowiązujące przepisy i musi domagać się zapłaty zaległości. - W ramach obowiązującego prawa staramy się robić wszystko, żeby ta sytuacja była jak najmniej uciążliwa dla pań, które się w niej znalazły - powiedział Przemysław Przybylski z ZUS. Dodał, że gdy zmieni się prawo, ZUS się do tych zmian dostosuje.

Zmiany w prawie przygotowało już MPiPS. Jak poinformował Departament Ubezpieczeń Społecznych, projekt nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i ustawy Prawo bankowe "zracjonalizuje sytuację osób, które w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego z innych tytułów uzyskują niewielkie dochody, a z drugiej strony ułatwi prowadzenie działalności gospodarczej kobietom aktywnym zawodowo po urodzeniu dziecka".

Projekt zakłada również umorzenie należności kobietom, które w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą nie opłacały obowiązkowych składek na ubezpieczenia społeczne w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego z innego tytułu.

W noweli zaproponowano także rozwiązania dla ubezpieczonych, które nie opłacały obowiązkowych składek z działalności gospodarczej w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Osobom takim zostałby wyznaczony nowy termin na opłacenie tych należności, a opłacenie ich we wskazanym terminie spowodowałoby nienaliczanie odsetek za zwłokę.

Osoba, która ze względu na sytuację materialną nie byłaby w stanie uregulować tych należności w terminie, miałaby prawo do wystąpienia o rozłożenie ich na raty.

Kiedy nowela wejdzie w życie, osoba jednocześnie prowadząca działalność gospodarczą i pobierająca zasiłek macierzyński z innego tytułu, będzie obowiązkowo podlegała ubezpieczeniu z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego.

W wyniku tych zmian osoby podlegające obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego będą mogły, bez utraty tego ubezpieczenia, prowadzić działalność gospodarczą, korzystając z ochrony ubezpieczeniowej, jaką daje pobieranie zasiłku macierzyńskiego. To samo dotyczyłoby kobiet wykonujących umowę-zlecenie, agencyjną czy pracę nakładczą.

Projekt nowelizacji został przekazany Radzie Ministrów.
  • Re:oświadczenie na protokół pokontrolny zus Autor: ~Tomaszek634 [194.63.132.*]
    Witam
    Mam problem, ponieważ jestem pierwszy raz po kontroli ZUZ i nie za bardzo wiem co powinienem zrobić, zwracam się do Was o pomoc.
    Obecnie czekam na protokół pokontrolny.
    Znalazła parę błędów dotyczących np błędnego kodu okresu choroby. Przykład: zamiast dać 314 to dałem 313, itp. Podpowiedzcie co powinienem napisać w oświadczeniu.
    Pozdrawiam
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~iwona Muzolf [83.23.58.*]
    Dnia 01.01.2003 dokonałam zawieszenia dział.gosp-wypełniłam vat-z,nip-1,zwua,zwpa.Do dzisiaj nie dokonałam likwidacji działalności,czy poniosę konsekwencje
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~chief [78.131.146.*]
    WItam!!!
    Likwiduje sklep z ubrankami dzieciecymi oraz rzeczami jakie sie w nim znajduje.
    cały towar jest nowy z metkami.
    preferuje sprzedaż całości towaru wraz z mozliwościa wynajmu lokalu w dogodnym miejscu.
    mozliwa jest rowniez sprzedaz na czesci, czyli sprzedaz poszczegolnych rzeczy jakie Panstwa interesuja.
    na stanie posiadam;
    --- śpiochy
    --- kaftany
    --- body
    --- swetry
    --- koszulki
    --- dresy
    --- bluzy dresowe
    --- spodnie
    --- getry
    --- spódniczki
    --- komplety okolicznościowe

Jestem otwarty na Panstwa propozycje, jezeli ktoś z Panstwa byłby zainteresowany prosze dzwonic pod nr 517 200 701 lub pisać chief007@wp.pl

cena oczywiście do negocjacji
    pozdrawiam!
    WItam!!!
    preferuje sprzedaż całości towaru wraz z mozliwościa wynajmu lokalu w dogodnym miejscu.
    mozliwa jest rowniez sprzedaz na czesci, czyli sprzedaz poszczegolnych rzeczy jakie Panstwa interesuja.
    na stanie posiadam;
    --- śpiochy
    --- kaftany
    --- body
    --- swetry
    --- koszulki
    --- dresy
    --- bluzy dresowe
    --- spodnie
    --- getry
    --- spódniczki

Jestem otwarty na Panstwa propozycje, jezeli ktoś z Panstwa byłby zainteresowany prosze dzwonic pod nr 517 200 701 lub pisać chief007@wp.pl

pozdrawiam!
    WItam!!!
    na stanie posiadam;
    --- śpiochy
    --- kaftany
    --- body
    --- swetry
    --- koszulki
    --- dresy
    --- bluzy dresowe
    --- spodnie
    --- getry
    --- spódniczki

pozdrawiam!