Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Witam,poradzcie czy jestem już pożarta przez zus
Działalność stara ,jednoosobowa,handlowa.Ryczałt i KpiR.Zawieszenia tj. zaprzestania bardzo częste i bardzo krótkotrwałe na przestrzeni 5 lat (weekendy, święta, choroba, wyjazdy itp). Wyrejestrowywałam się i zarejestrerowywałam się na odpowiednich drukach, porady, ogłoszenia, akceptacja, weryfikacja ZUS. Ciężko mi było policzyć ile mam opłaconych okresów składkowych, więc zwróciłam się do ZUS o podanie w jakich okresach PODLEGAŁAM ubezpieczeniom społecznym z tyt. prow dzał. gosp. ZUS odpisał (podaje dokładnie) "ZUS O/... stwierdza na podstawie posiadanych dokumentów, iż podlega Pani ubezpieczeniom społecznym z tyt prow. dz. gosp. w okresach:(wymieniono wiele okresów od - do, od - do), do nadal".
Zaświadczenie wydaje się na prośbę zainteresowanej.
Były dalsze okresy niewykonywania działalności.
Po likwidacji dg, ubiegając się o zasiłek z urzędu pracy, otrzymałam z ZUS zaświadczenie następującej treści: "ZUS o/... uprzejmie informuje, że podlegała Pani ubezpieczeniom społecznym i ubezpieczeniu zdrowotnemu z tyt prow pzarolniczej dział gosp w okresach(wymieniono okresy)".
Składki na ubezpieczenie zostały opłacone za w/w okresy.
Była Pani zwolniona z opłacania składek z tyt wypłaconego zasiłku chor za okres...
Wyrejestrowała się Pani z ubezpieczeń od dnia(data).
Zaznacza się, iż okres podleg ubezp społ może ulec zmianie z uwagi na toczące się postępowanie wyjaśniające w sprawie faktycznego podlegania ubezp społ.
Postępowania nie wszczęto, a zaniechano.
Upłynęło wiele czasu.
Niedawno ZUS przysłał cyt. "w związku z wystąpieinem na Pani rozbieżności na kóncie rozlicz. jest prowadzone postęp. wyjaśniające.
Wzywa do złożenia pisemnego wyjaśnienia i przedłożenia dokumentacji.
Napisałam wyjaśnienie, dostarczyłam dokumentację. Były koszty(kilka). Napisałam odwołanie do sądu (prawnik), otrzymałam odpowiedź na odwołanie. Niebawem rozprawa.
Przestraszona
Aga