• Re: punkt opłat Autor: ~Godek [83.22.240.*]
    do Thorna:
    no jak MM jest prześwietna to chyba źle się czujesz!?! Przecież oni już prawie nie istnieją.
  • Re: punkt opłat Autor: ~do Godek [83.22.139.*]
    Ty nie siej plotek i kłamstw. Firma ma się dobrze i wprowadza nowe usługi. Wiem cos o tym bo z nimi zaczynam nowe usługi wdażać i to co mają to budzi podziw. Ludzie kreatywni i logiczni. Ci co nie istnieją to Grosik, Płatnik. Nie siej człowieku plot.
  • Re: punkt opłat Autor: ~gość [212.2.100.*]
    do Godek Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Wiem cos o tym bo z nimi zaczynam nowe usługi wdażać
    > i to co mają to budzi podziw.

A co takiego mają co budzi podziw ? Najdroższą ofertę na rynku czy może "gazetę internetową, która niebawem będzie dostępna" - ta informacja jest na stronie od pół roku i wciąż jest "niebawem" - to faktycznie kreatywni są. A może budzi podziw strona, na której jest sporo informacji delikatnie mówiąc mijających się z prawdą jak chociaż ta o kartach MasterCard Clasic i MasterCard Gold, za wydanie których bank nie pobiera prowizji "tylko dla Klientów pozyskanych przez MILAMEDIA". Dla porównania informacja ze strony banku: www.investbank.pl/news/index.html?news=news_44 - więc jak to jest ? Kto się "pomylił" MM czy Invest-Bank ?
  • Re: punkt opłat Autor: ~R.I.P MM [195.205.209.*]
    Thonr jest wlasnie z MM i ostatkie sil probuje naciagnac ludzi na ich "najtansza na rynku" (jak reklamuja siena tym forum) licencje. Z tego co mi wiadomo to maja sie coraz gorzej i coraz wiecej osob odchodiz od nich. No coz - kazdy ma jakies zalety :-)
  • Re: punkt opłat Autor: ~S&S [83.22.219.*]
    A JA WIEM ...
  • Re: punkt opłat Autor: ~Thorn [83.25.92.*]
    A MM ściągnęła pomysł z
    www.inkasa.pl/inkasa-finanse.htm
    (to informacja, a nie reklama)
    a ta firma ściągnęła pomysł z :
    www.incaso.pl/
    a ta firma ściągnęła pomysł z :
    www.grosik.com.pl/ (RIP)

Ot i cała historia. Szkoda, że kolega pismak się nie wypowiedział, bo jeśli zna branżę - to potwierdzi.

A ja nie współpracuję z MM, tylko z Accadią, i jestem z tego zadowolony. A rzucanie błotem, zamiast argumentów jest bardzo zabawne.
    Na temat sytuacji w MM się nie wypowiadam, bo jej nie znam, wypowiadali się inni, być moze lepiej w temacie zorientowani. A z wprowadzaniem usług - no to im schodzi.

Do Gościa:

Najciekawsze jest to potwierdzenie do klienta, o ktorym pisali jakis czas temu. Sezam w Accadii takie potwierdzenia potrafi wysyłać już dawno i nikt nie robi z tego szumu.
  • Re: punkt opłat Autor: ~greg [82.177.236.*]
    Witam
    A kto współpracuje z InvestBank ???
  • Re: punkt opłat Autor: ~Do przedmówców [83.22.177.*]
    No i znowu ktoś jest niedoinformoawany

Pierwszy schemat firmy sprzedającej usługi pośrednictwa finansowego w opłatach to Mieszko i Grosik - jako jedna firma.Potem podzielili się na dwie konkurencyjne firmy. Z czego jedna już padła.

MilaMedia zaś jako pierwsza stworzyła schemat Ogólnopolskiej Sieci Opłat pod nazwą "Grupa Inkaso Polska Sieć Opłat" i takie też punkty zaczeły powstawać w Polsce od lutego 2004, inni podchwycili temat z nazewnictwem i jak grzyby po deszczu powstawały sieci jak - w pażdzierniku 2004 Ogólnopolska Sieć Punktów Obsługi Finansowej Incaso, oraz po nich Inkasa Finanse. Wcześniej sprzedawali program bez "zobowiązań" - poczuli co tracą po ocenie działań MilaMedia.

i tu zgodzę się z przedmówcą iż dopiero wtedy wylęgly się raczkujące inne wynalazki . Jeden z najnowszych to accadia - od 10 miesięcy funkcjonuje na rynku. A pomysł wyniósł z Milamedia informatyk tu występuje jako Yahagi. Sprawdzcie początkowe posty forum jak nagania do MM, a potem nieoczekiwana zmiana miejsc i juz w Acc.
  • Re: punkt opłat Autor: ~do Uli z MM i innych [195.205.209.*]
    Dlaczego wiekszosc tych wypowiedzi pochodzi od osob z MM, tylko ze pod roznym nazwami aby stworzyc wizerunek ze ktos Was popiera. Zaraz po tej wypowiedzi pewnie znowu pojawia sie "rozne" odglosy od tej samej osoby.
    Dlaczego krytykujecie ACC piszac, ze ona krytykujewas, skoro tak naprawde to pierrwsi zaczeliscie krytyke i sami nakrecacie tego typu niesmak pomiedzy firmami. Moim zdaniem sa wazniejsze rzeczy niz obrzucanie sie blotem - a mianowicei stworzenie systemu, ktory stwarzalby poczucie bezpieczenstwa nie u wlascicela punktu, ale rowniez u klientow.
  • Re: punkt opłat Autor: ~DODO [84.40.137.*]
    Ja do Partnera
    Oglądałem waszą stronę i instrukcję. Wydaje mi się to dosyć ciekawe rozwiązanie.
    DODO
  • Re: punkt opłat Autor: ~Wywalony 2 [83.25.66.*]
    Wywalonych jest więcej. Wystarczy że się tylko ktoś obok pojawi nawet przez ulicę i juz przestajesz być partnerem a stajsz się konkurentem. Powod nie jest ważny moze nawet krzywo patrzyłes na prezesa i juz cie nie chcą. A nowy startuje z juz wyrobionej pozycji. Bo przecież temu nowemu trzeba sprzedać licencję i nie ważne jest to co obiecywane było a co się wyłączność na jakimś obszarze nazywa. Liczy się kasa wyłącznie kasa a nie partnerzy. Teraz się nie dziwię że informatyk odszedł. Pewnie wcześniej wyczuł co się dzieje albo co bardziej prawdopodobne wy go wystawiliscie. A tą laurkę na jego temat ja jeszcze odnajdę. I pewnie to samo było z autorem programu bo nie uwierzę ze to kulastwo co sie nazywa 7.0 robił ten sam człowiek co dotychczas. Zgadłem ?

Pozdrawiam Wywalonego 1
    Teraz wiem że wystawianie współpracowników w Gi to nie przypadek. Teraz to w Gi norma. Nie jesteś sam.

Bardzo zawiedziony
  • Re: punkt opłat Autor: ~S&S [83.27.152.*]
    kasy fiskalne w punktach opłat;moze byc ciekawie;
    www.moneyservice.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=11

• Re: punkt opłat Autor: ~Yahagi [83.25.76.*]
    A ja poproszę 'wywalonych' o kontakt. Zobaczymy co z tego wyniknie.
    informatyk@accadia.pl
  • Re: punkt opłat Autor: ~do S&S [195.205.209.*]
    Nie jest to zadne utrudnienie. Ja prowadze punkt handlowo-uslugowy i posiadam tak kase fiskalna. Na koniec kazdego dnia wbijam prowizje za wszystkie rachunki - zajmuje to okolo 5 sekund dziennie. Nic trudnego ani uciazliwego
  • Re: punkt opłat Autor: ~S&S [83.27.165.*]
    Oferta Multibanku dla punktów opłat

Multibank wprowadził do swojej oferty bardzo ciekawą propozycję dla osób chcących prowadzić działalność pośrednictwa finansowego - konto firmowe: MultiKonto Business Expert
    Z punktu widzenia osób chcących prowadzić punkt tanich opłat na szczególną uwagę zasługują:

(wyciąg z Taryfy Prowizji i Opłat Bankowych MultiBanku)

Otwarcie rachunku - bez opłat
    Wykonanie przelewu zewnętrznego za pośrednictwem Internetu - bez opłat
    Prowadzenie rachunku (opłata miesięczna) - 15,00 zł

może ktos ma więcej"roboczych"informacji na ten temat...wysłucham opinii
    z góry dziekuje
  • Re: punkt opłat Autor: ~Yahagi [212.2.99.*]
    Multibank:

Ciekawe, ale brak obsługi płatnosci masowych .. brak mozliwosci importu z danych zewnętrznych, pozostaje ręczne wklepywanie lub wybór jednego z 79 zadeklarowanych odbiorców.

Jesli czujesz klimat - reszte dospiewaj sobie sam.
  • Re: punkt opłat Autor: ~S&S [83.27.165.*]
    dziekuje Yahagi..
    s_w_o_jak@interia.pl
  • Re: punkt opłat Autor: ~re: "do MJ" [217.116.100.*]
    Czyżbyś była tą najseksowniejszą blondynką z M&M's czyli sławną WŚCIEKŁĄ "SS" ?
    Twój wielbiciel ślicznotko ;) Cmokas ;);) Kocham Twoje teksty tutaj! Grzesiu
  • Re: punkt opłat Autor: ~Gregor [83.27.46.*]
    Czytaj dokładnie i między wierszami też: WYWALONY. Jestem "wywalony" z MM. Czy mogę jakąś ofertę z ACCADI?
  • Re: punkt opłat Autor: ~Yahagi [83.25.85.*]
    No to odezwij się.. zapraszałem wszystkich wywalonych do kontaktu:
    informatyk@accadia.pl

• Re: punkt opłat Autor: ~? [217.116.100.*]
    Tak się zastanawiam właśnie... Na tym forum ludzie z MM i ACC to kanał wręcz, sądząc po niektórych wypowiedziach. Jak ktoś moze się do nich przyłączyć?
  • Re: punkt opłat Autor: ~TOM.... [84.40.137.*]
    NARESZCIE JAKIŚ ROZSĄDNY GŁOS, ....
  • Re: punkt opłat Autor: ~TOM.... [84.40.137.*]
    ze strony pepe to nie wynika, aby wasz program i firma...ect w Polsce ale dobrze jest pomarzyć
  • Re: punkt opłat Autor: ~św.Mikołaj [83.27.182.*]
    ....ten kto jest najlepszy na rynku nie p....rzy takich bzdur ....i nie udziela sie tylko sprzedaje swój najlepszy produkt...
    a jak widze to tutaj tylko 2 firmy ...jedna lepsza od drugiej...
    p....e bzdur...
    parodia
    i co moze ktos zaprzeczy?
    ACC i MM... ?a moze z...ne TT..?
  • Re: punkt opłat Autor: ~św.Mikołaj 2 [83.27.182.*]
    kto przetrwa na rynku / żałosne żadna sieć-a dlaczego?/czyżby wszyscy tworzyli drugi AMWAY itp.. które umarły śmiercią naturalną -mozna miec świetne plany ale to wszysto zależy od biorców / klientów / jeżeli bedzie dalej taki syf na rynku to żadna sieć nie utrzyma się / opłaty skończą się na wiosnę /pozostaną ochłapy /pozostaną nieliczni którzy wypracowali sobie rynek i markę / a gadanie o super programie czy inne bzdury to zwykła ściema / program jak program żaden nie jest doskonały / co za róznica czy bede pod szyldem A/ MM/ TT/ Itx / Msz / czy stworze na swoim rynku własną markę / grunt to zaufanie klientów a żadna sieć tego nie zapewni bo dba tylko o swoj garnuszek / i o to jak najwiecej zgarnąc kasy /
    oj teraz to bedzie sie działo na forum / a moze i lepiej /
  • Re: punkt opłat Autor: ~Tacco [195.205.209.*]
    a czy slyszeliscie ze w mieszku dzieje sie corac gorzej? Z IGPF odchodza kolejne osoby - oj niedobrze sie dzieje, niedobrze. W koncu.... Grosik (R.I.P.) i Mieszko to kiedys byla jedna firma - i pewnie ta druga skonczy podobnie.
    Do mojego przedmowcy - i prosze nie siadac na mnie - pisze to co uwazam. Dziwisz sie, ze najczesciej sa wypowiedzi odnosnie ACC i MM. Moim zdaniem to nic dziwnego, poniewaz sa to pierwsze i najbardziej znane firmy na rynku, ktore nie rozliczaja sie poprzez centrale - a po ostatnich aferach kazdy zwraca na to szczegolna uwage. Jesli nie prowadzisz tego typu dzialalnosci - powiniennes to zrozumiec; jesli natoamist dzialasz w tej branzy - to albo zostales pokrzywdzony i teraz sie wyzywasz, albo prowadzisz punkt, ktory rozlicza centrala i boisz sie ich upadku. Wedlug mnie tylko takie firmy jak ACC i MM (czyli bez cetralizacji) maja przyszlosc na naszym rynku.
  • Re: punkt opłat Autor: ~kzh600 [80.51.51.*]
    Jestem zainteresowany otwarciem takiego punku prosze wiecej informacji!!!Dzieki i pozdrawiam!!!!!!!
  • Re: punkt opłat Autor: ~Godek [83.27.164.*]
    Zobaczcie to:

Aresztowano zarząd agencji Grosik

Wojciech Więcko, Białystok. (20-11-2005 17:47)

Do aresztu trafił dwuosobowy zarząd Grosika, ogólnopolskiej agencji zajmującej się pośrednictwem w płaceniu rachunków. Prezesowi Mariuszowi B. i jego zastępcy Magdalenie T. zarzucono przywłaszczenie nie mniej niż 1,2 mln zł od 2,6 tys. klientów z całego kraju
    Artykuł archiwalny; Gospodarka / 1.6 kB

i to:

Punkty przyjmowania opłat poza kontrolą

Andrzej Kulej (20-11-2005 20:43)

W Polsce co miesiąc ludzie płacą ok. 60 mln rachunków. Wartość płaconych przy okazji pośrednikom prowizji szacuje się na 60 mln zł. Biją się o nie banki, poczta i agencje pośrednictwa. Z agencji korzysta około 10 proc. Polaków. Wymuszają one na bankach i poczcie obniżkę prowizji. Firmę tego typu może założyć oszust albo bankrut

Co Wy na to Forumowicze?
  • Re: punkt opłat Autor: ~Kamila [83.27.164.*]
    Najlepsze jest zdanie:
    FIRMĘ TEGO TYPU MOŻE ZAŁOŻYĆ OSZUST ALBO BANKRUT.
    To daje do myślenia...
  • Re: punkt opłat Autor: ~obesrwator [195.205.209.*]
    Mam pytanko. Na forum tym mozna znalezc ciekawe wypowiedzi, jednak wiekszosc z nich ma na celu algo kogos oczernic, albo przekonac na sile do swoich racji. Chcialbym jednak prosic wszystkie te osoby, ktore wypowiadaja sie negatywnie o poparcie swoich wypowiedzi faktami, a nie wypisywanie tendencyjnch zdan. Jesli ktos uwaza, ze dana firma jest dobra lub zla, ze przetrwa lub nie - napiszcie dlaczego.
    Ja napisze o najwiekszej wadzie niektorych sieci przyjmowania oplat - otoz jest to centrala, ktora sprawuje kontrole nad pieniedzmi. Moim zdaniem takie sieic nie maja przyszlosci, poniewaz coraz wiecej osob zwraca uwage na to, na jakiej zasadzie one funkcjonuja. Z drugiej strony rowniez nowi potencjalni biorcy obawiaja sie, a dotychcasowi odchodza od teog typu firm na rzecz tych, ktore daja mozliwosc dzialania na wlasny rachunek.
    Wiekszosc zarzutow pada pod adresem MM i ACC - jesli ktos ma osobiste porachunki z tymi firmami niech nie wypowiada sie na tym forum - to nie jest miejsce do tego; jesli natomiast ktos faktycznie uwaza ze firmy te sa zle i nie mowi tak tylko dlatego ze pracuje w konkurencji - to nie poda konkrente przyklady i fakty.
    Mam nadzieje ze kazdy przemysli to i potraktuje do forum jako miejsce do wymiany doswiadczen, a nie jako miejsce ujscia swoim emocjom
  • Re: punkt opłat Autor: ~ślusarz [84.40.137.*]
    Ja też chciałbym otworzyć taki punkt opłat i chciałbym także wiedzieć ile trzeba mieć na początek. Nie chcę żadnej sieci, tylko sam chcę prowadzić opłaty i sam rozliczać się przed klientami. Czy ktoś może powiedzieć coś pożytecznego czy cały czas będziecie blagować sobie nawzajem?
    czekam na konkretne propozycje na forum, a dopiero potem zdecyduję czy
    z którymś z Was (przedstawiciele) bede rozmawial.
  • Re: punkt opłat Autor: ~Przedstawiciel [83.25.98.*]
    >> czekam na konkretne propozycje na forum, a dopiero potem zdecyduję >> czy z którymś z Was (przedstawiciele) bede rozmawial.

A skąd wiesz, że my będziemy chcieli rozmawiać z Tobą ? Myślisz, że będziemy obok Ciebie obskakiwać ? Ja np. jestem przedstawicielem - i mnie się nie chce. Wbierz sobie oferte, a potem może z Tobą opogadamy.
  • Re: punkt opłat Autor: ~re:Przedstawiciel [83.26.240.*]
    To moze napisz jakiej sieci jesteś przedstawicielem.
  • Re: punkt opłat Autor: ~obesrwator [195.205.209.*]
    Mieszko - tez mi numer. Jest to firma, ktora w kolejce do podzielenia losa Grosika itp. stoi na pierwszym miejscu. Powiem tylko tyle ze coraz wiecej osob od nich odchodzi - a to o czym swiadczy.
    A poza tym - czyzby malo znany byl fakt ze Grosik i Mieszko to byla kiedys ta sama firma?
  • Re: punkt opłat Autor: ~re Mieszko [83.26.251.*]
    Dajcie spokój. Przeciez to nie był przedstawiciel Mieszka. To czysta prowokacja a Wy dajecie sobą manipulować. Nie po raz pierwszy zresztą.
  • Re: punkt opłat Autor: ~Mieszko pada [195.205.209.*]
    Mam znajomego,ktory prowadzi punkt przyjmowania oplat Mieszko. Mowi ze ostatnio ma coraz wiecej reklamacji. Sprawdzil nawet jak idapienaidze dokonujac wplaty na wlasne konto - szly ponad tydzien. Dlatego radze wszystkim osoba wspolpracujacym z ta firma o zastanowienie sie. Bo firma ta nigdy sie nei przyzna ze cos jest zle - dopiero bedzie o tym wiadomo jak zglosi upadlosc - a wtedu juz bedzie za pozno.
    Z Grosikiem bylo podobnie - tez wszystko by6lo ladnie i pieknie - niby awarie i konserwacja systemu - a tak naprawde zaczely sie ogromne opoznienia, az w koncu pieniadze przestaly docierac.
  • Re: punkt opłat Autor: ~greg [82.177.236.*]

WITAJCIE...
    TAK RYNEK SIĘ NIESTETY ROBI CIASNY...CZY SIEĆ CZY DZIAŁANIE NIE ZAPEŁNIA PUNKTU KLIENTAMI...SIEDZIAŁEM TU MIESIĄC WCZESNIEJ CZYTAŁEM , PATRZYŁEM, A SWOJE SCIEZKI WYDEPTALEM I ZAŁOZYŁEM TAKI PUNKCIK;)
    POD WŁASNA MARKĄ, SAM SIE ROZLICZAM Z BANKIEM POPRZEZ ZMASOWANE PRZELEWY...OPŁATA DLA BANKU RÓWNA CO BYM MUSIAŁ PŁACIC SIECI...A JAKA PEWNOŚĆ ZE JAK POSLE PRZELEW TO BEDZIE ZA 24 H...A KLIENT TO DOCENI..NIESTETY NA DZIEŃ DZIEJSZY DO PUNKTU ZAGLĄDA OK 3 SŁOWNIE TRZY OSOBY DZIENNIE!! A DZIAŁAM OD 1 GRUDNIA:).. U KONKURENCJI ZROBIŁA SIĘ TAKA NEDZA OD UPADKU GROSIKA ZE LEDWO NA 4 PUNKTACH W MIESCIE WYRABIA 120 (STO DWADZIEŚCIA) NA DZIEŃ PRZELEWÓW...NĘDZA NEDZA I JESZCZE RAZ NEDZA...ZŁOTE CZASY SIĘ ZAKOŃCZYŁY A ODBUDOWA ZAUFANIA LUDZI BEDZIE KOSZTOWAĆ SPORO.... POZDRAWIAM FORUM...WEŻCIE SIĘ DO PRACY NA RZECZ BUDOWY DOBREJ OTOCZKI DLA TAKIEJ DZIAŁALNOSCI..ALBO PODAJCIE JAKIEŚ SPRAWDZONE METODY..;)
  • Re: punkt opłat Autor: ~uwagas [195.205.209.*]
    Masz 100% racje - jednak powiem szczerze ze jest jeszcze jedna rzecz, ktora psuje ten rynek - otzo firmy, na rzecz ktorych przelewane sa pieniadze. Otoz potrafia one ksiegowac takie przelewy nawet 2 tygodnie (a niektor enawet miesiac). W miedzyczasie wydzwaniaja do klienta twierdza ze nie maja pieniedzy. Jesli klient powie ze wplacal na poczcie - wszystko jes tok, ale jelsi powie ze wplacal w tego typu punkcie - mowia ze pieniadze juz powinny byc i ze jeszcze ich nie maja.
    Ja prowadze dzialalnosc w sieci, w ktorej mam umowe bezposrednio z bankiem i pienaidze ida bez posrednictwa centrali. Dzieki temu jestem w stanie wydrukowac prawne potwierdzenie realizacji danego przelewu z prgoramu bankowego - daje je klientom. Radze wowczas, zeby klient jeszcze raz zadzwonil i spytal sie czy pieniadze dotarly - jesli nie wowczas niech powie ze ma prawne potwierdzenie bankowe ze pieniadze sa u nich - wowczas zawsze sie one znajduja a firma przeprasza klienta. Ale ile z was mialo takie sytuacje, ktore nie umialo wyjasnic. Wowczas wiekszosc winy ponasza firmy, ktore ksieguje pieniadze za dlugo.
    Ile z was zwrocilo na to uwage?

Jesli chodzi o przleewy - ja mam ich srednio 100-130 dziennie na jednym punkcie.
    Pozdrawiam
  • Re: punkt opłat Autor: ~uwagas [195.205.209.*]
    Dodam jeszcze tyle, ze na te wszystkie sytuacje posiadam dowoy, ktore swiadcza o winie firm, ktore ksieguja wplaty.
    A moze sprawa tkwi jeszcze gdzie indziej? Moze to banki przetrzymuja pieniadze? (byl na ten temat kiedys artykul w Wyborczej)
  • Do: uwagas Autor: ~Król [83.27.185.*]
    A cóż to za dziwaczne określenie: "PRAWNE potwierdzenie bankowe"? A to Ulka wymyśliłaś! Jakie bzdurne określenie jeszcze wymyślisz?
  • Re: punkt opłat Autor: ~Jack [84.40.137.*]
    Widzę, że nic się nie zmienia. Ponownie proponuję wizytę na stronie PEPE. Zobaczcie OM Partner, porównajcie z innymi. To jest godne zastanowienia.
    Jack
  • Re: punkt opłat Autor: ~Ciekawy [83.25.99.*]
    A jak jest z rachunkiem bankowym u Partnera ? On jest mój prywatny ? Czy Partner udostępnia go tak jak Accadia ? Tego nie mogłem znaleźć.
  • Re: punkt opłat Autor: ~do ciekawy [195.205.209.*]
    Z tego co mi wiadomo to w ACC masz mozliwosc, aby konto bylo tylko twoje - ale wowczas musisz za nie placic
    No nie, konto jest wliczone w 4 gr. I tu różnica. Dlatego pytam, czy dochodzi jeszcze koszt utrzymania rachunku, czy też nie, bo to kilka złotych, a tego nie doczytałem.
  • Re: punkt opłat Autor: ~jack do Ciekawy [84.40.137.*]
    to jest twój rachunek w banku, z którym współpracujemy.
    Nie ma wzmianki o wspólnym koncie, bo tak czy tak(1wersja lub 2 wersja)
    sam się rozliczasz.
    No to to chciałem wiedzieć. To wynika, że PEPE powinien jeszcze podać informację o bieżącym koszcie utrzymania rachunku, bo przy innych, nawet przy TAKKO podał, a przy Partnerze nie, i to troche zaciemnia. A jaki to bank ? Jaki koszt ?
  • Re: punkt opłat Autor: ~Król [83.27.185.*]
    kto to jest samulewska?
  • Re: punkt opłat Autor: ~re [83.27.178.*]
    to nowa sieć opłat
  • Re: punkt opłat Autor: ~Król [83.27.185.*]
    Tak? Nie słyszałem. Od dawna działa? Podaj jakieś namiary.
  • Re: punkt opłat Autor: ~re: ):Król [83.26.113.*]
    Bardzo prosie nie obrarzać mojej kohanej i uadnej "SS" :P