• Re: Chcę przypomnieć apel .... @amiki Autor: ostry- [88.156.140.*]
    A na pewno nie Tusku :-)
  • Re: Chcę przypomnieć apel .... @amiki Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Wybicie na Cu
  • Re: Chcę przypomnieć apel .... @amiki Autor: ~sda [185.113.224.*]
    widziales wybicie jak kghm skakal na 63 cu bylo po 212
  • Re: Chcę przypomnieć apel .... @amiki Autor: ~kwestia [185.113.224.*]
    czuje ze stany nam dzis pomoga i zameldujemy sie na 1820

jeszcze trzymamy ponizej 1 orlenem i pzu

kwestia czasu
  • Re: Chcę przypomnieć apel .... @amiki Autor: ~Szuwarek [194.50.61.*]
    No ja się pozamykałem, 4 pkt straty ale odrobione z o wiele większej straty. Widzę że dzisiaj dalszy ciąg mataczenia więc nie ma co ryzykować. Muszą jeszcze wiele osób wywieźć w pole. Widać to na KGHM'ie. Wczoraj za dużo weszło w S i muszą odebrać.
  • Re: Chcę przypomnieć apel .... @amiki Autor: mruczek1969 [188.146.129.*]
    ooo
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: zosia3005 [178.37.197.*]
    KGHM nie waży w indeksie tak dużo jak kiedyś .
    Ostatnio ciągnęli głównie bankami ...
    .. PKO dużo waży a dostał dziś negatywną rekomendacje od City : "sprzedaj" 
    zresztą podobnie jak mBank .... i to jest zagrożenie dla Byka

Przypuszczam , że górka po środowym wyciągu ...
    ... już za nami i wrócimy do spadków .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~Szuwarek [194.50.61.*]
    Też tak myślę, ale chyba nie dzisiaj. 2 dni były bardzo duże obroty i raczej to nie zagranica tylko po prostu spekulanci ruszyli na rynki wschodzące. Dzisiaj jeszcze to pewnie wykorzystają i podciągną do góry, chociaż widać że obroty już trochę mniejsze i chyba powoli wzrost się wyczerpuje.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ostry- [83.5.217.*]
    85 mln po godzinie to nie jest mało , a największy udział w obrocie mają rosnące KGHM i PKN .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: artimar [83.27.168.*]
    witam. Trzeba także pamiętać, że dziś wygasają niektóre instrumenty pochodne na wig20 jak np opcje, które od jakiegoś czasu wygasają co miesiąc, bo jest emitowanych 12 serii. Tak więc sesja może różnie przebiegać.
    Do tego może mamy szybką korektę w locie od szczytów z tego tygodnia i nie zdziwi mnie jeszcze jedno podejście na nowe maksy. W średnim terminie jednak jestem nastawiony prospadkowo, ale zmiana mojego gdybania zależy od dzisiejszego poziomu wsparcia.
    Na wykresach spółek wig20 interwał godzinowy pokazuje wyraźne schłodzenie więc stą może być jeszcze jedna fala wzrostów. A potem się zobaczy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~zobaczcie [185.113.224.*]
    zobaczcie na zachowanie lopu na godzinowym na fw20
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~jak40 [81.18.205.*]
    a ja s od 52 i odnowino po s na miedzi po 67,3
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~ropiarze [185.113.224.*]
    tez siedze w obozie niedzwiedzia

tez na kghmie po 67

niech was ropa nie zmyli bo to zakonczony kontrakt
    własnie na L czekam po 19 i 1801 ciekawe czy dostane
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~Szuwarek [194.50.61.*]
    Rano się przeraziłem jak zobaczyłem. Już widziałem cyferki na stacjach jak się zmieniają co minutę o jeden grosz wyżej :)
    Potem sobie przypomniałem jak zobaczyłem cenę ropy na bankierze że jednak się nie zmieniła.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: zosia3005 [178.37.197.*]
    Moim zdaniem - jakiś kapitał spekulacyjny zrobił mocną podbitke , głównie bankami ..
    .. na wysokim LOP-ie
    Sprzedali w tej górce ( diabli wiedza komu .. hehehe ) co mieli sprzedać ..
    zredukowali LOP łącznie o 4 K ...
    .. powiedzieli adios ... i sobie poszli
    Wracamy do realiów ..
    Animatorowi. Teraz on wepchnie nam. :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: mielonka [77.65.20.*]
    a po co redukowali? Skoro ma spadać mogli nabrać 10 tysięcy esek, chyba po to był wyciąg żeby nabrać S, a nie zredukować L o marne 4 tysiące...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~zaza [91.224.224.*]
    Ja tam nie wiem, ale:
    1. LOP spadł sporo
    2. Powstał piękny wisielec
    3. Ropa +8% (otwarcie z luką - czy ma szansę się wybronić????????!!!!!!!!!)
    4. DAX mocy nie ma
    5. Dzisiaj piątek

A my jak zwykle (no i jeszcze USA) jesteśmy mocni

Zobaczymy więc...
    nie dajcie się nabrać z tą luką otwarcia kontraktów na ropę, bo to efekt zmiany serii i emisji nowego kontraktu.
    dzisiaj zejscie do 12.30 na minima mysle ze okolice 20 potem podbitka pod stany i zejscie w koncowce ciekawe czy sie sprawdzi
    @mielonka - szacunek
    dochodzę do wniosku że z nas wszystkich jesteś tu najrozsądniejszy i do tego jeszcze zabawny.
    I coś mi mówi że wiosną Twój pakiet akcyjny zbierany na spadkach będzie o wiele więcej wart niż w tej chwili , a Ty z nas wszystkich bez nerwów i stresu zarobisz najwięcej.
    Gdybyś kiedyś chciał po mnie przejąć sukcesję w prowadzeniu forum to miałbym wtedy poczucie że oddaję je w godne ręce.
    przyglądam się treści tej rekomendacji Citi i coś mi tu nie pasuje. Jedno zdanie, bez zmiany wyceny. Do mnie to nie przemawia jako sygnal do sprzedaży PKO BP. czy MBANK. Nie wiem. I to jeszcze bladym świtkiem opublikowane:). Chyba bardziej taki straszak.co widać po zachowaniu kursów. Zaryzykowałem więc i wziąłem trochę akcji PKO do portfela po 25zł. licząc na jakiś intra zarobek bo w dłuższym terminie to może trochę spaść.

Citi obniża rekomendacje PKO BP i mBanku do "sprzedaj" 

19.02. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy Citi obniżyli rekomendacje PKO BP i mBanku do
    "sprzedaj" z "neutralnie" - poinformował Bloomberg. 

W czwartek na zamknięciu sesji giełdowej kurs PKO BP wynosił 25,58 zł, a mBanku 350,65 zł.
    (PAP)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: mielonka [77.65.20.*]
    olaboga, ale mi napisałeś, aż się czerwony zrobiłem :) Dzięki. Tym bardziej, że dla mnie tutaj Ty jesteś największym guru - potrafisz ocenić realnie sytuację i jednocześnie świetnie czujesz rynek. Szkoda, że mało ostatnio piszesz...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: cupertino [83.27.46.*]
    Lop spadł przez ucieczkę z krótkich łykanych 1740-1800
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~akille [95.246.80.*]
    Mnie się widzi ,że pojedziemy do góry .
    Za dużo z Was pisze o ,,S''

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Citi obniża rekomendacje PKO BP i mBanku do "sprzedaj" mi
    Dokładnie. Takie rekomendacje z reguły wychodzą jak chcą skupować.
    Teraz Ty z kolei pogłaskałeś moją próżność.

Piszę tyle ile uznaję za stosowne biorąc pod uwagę że czytają to różne osoby - poczynając od tych zupełnie świeżych spekulantów aż po zawodowych ........ z kręgu don Patrowicza.
    Nie jest łatwo tak dobierać słowa i tematy by nie zaszkodzić tym początkującym i jednocześnie nie dać pożywki tym którzy nie są tu ani w celu konstruktywnej wymiany poglądów ani w celu nauczenia się czegoś.

• Mielonka Autor: zosia3005 [178.37.197.*]
    Ja tam lubię i Ostrego i Ciebie i innych forumowiczów
    właściwie wszystkich poza zagorzałymi hejterami , 
    .. których u nas na szczęście coraz mniej , bo tu ich nie lubimy
    więc ... moim skromnym zdaniem - nasz wątek wyróżnia się tym na plus !

Ale - skoro zbliża się weekend .. i mamy już piątek ..
    .. chciałam nawiązać do lżejszego tematu .
    Już 3 miesiące zamknęły się poniżej 2000 .. listopad , grudzień i styczeń .
    Rozumiem , że honorowy zakład został zrealizowany ..
    ... czy są może jakieś nowe zakłady na tapecie , którym
    moglibyśmy kibicować ?  
    Przydałby się dreszczyk emocji :-))
  • Re: Mielonka Autor: mielonka [77.65.20.*]
    do konsumpcji jeszcze nie doszło, sobota za 2 tygodnie. Ogólnie plan jest taki aby zalać to wszystko taką ilością gorzały, aby lekko wyszło, którąkolwiek ze stron :). Ogólnie lniane super-eko skarpety są już dobrane i idą z USA. Zgadzam się, że to naciągane, bo to w końcu nie moje skarpety, ale chyba chodzi bardziej o zabawę niż o wykończenie mnie. Całe zamieszanie związane z tym tematem sprawia, że następnym razem 10 razy zastanowię się przed wygadywaniem głupot :)
  • Re: Mielonka Autor: zosia3005 [178.37.197.*]
    Czyli kolejnego zakładu nie będzie .... szkoda ... :-(((
    Nie jest źle ... w sumie niewielka niedogodność i jaka dobra zabawa 
    za kurs inwestowania ..
    ... niektórzy dają sobie np rękę czy głowę obciąć .. a to już pewien .. kłopot .. :-))
  • Re: Mielonka Autor: ostry- [83.5.217.*]
    pomylić się w prognozie to żadnej ujmy nie przynosi.
    ważne jak jesteś w stanie wyjść z kłopotu gdy już się pomyliłeś.
  • Re: Mielonka Autor: zosia3005 [178.37.197.*]
    Jasne , ale ..
    .. chodziło mi o coś trochę innego , mianowicie o to , że 
    trzeba zawsze brać pod uwagę każdy scenariusz , zwłaszcza odmienny od
    naszej oceny sytuacji - w średnim i dłużnym terminie .

Ale przede wszystkim zagadnęłam Mielonkę z pobudek ..
    .. czysto .... rozrywkowych .. bo to w końcu będzie fajna impreza .. :-))
    Myślę , że byłby to z pewnością przebój You Tube
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~młody [37.47.9.*]
    Dnia 2016-02-19 o godz. 10:13 zosia3005 napisał(a):
    > Moim zdaniem - jakiś kapitał spekulacyjny zrobił mocną podbitke , głównie bankami ..
    > .. na wysokim LOP-ie
    > Sprzedali w tej górce ( diabli wiedza komu  .. hehehe ) co mieli sprzedać ..
    > zredukowali LOP łącznie o 4 K ...
    > .. powiedzieli adios ... i sobie poszli
    > Wracamy do realiów ..

Dnia 2016-02-19 o godz. 10:23 mielonka napisał(a):
    > a po co redukowali? Skoro ma spadać mogli nabrać 10 tysięcy esek, chyba po to był wyciąg żeby nabrać S, a nie zredukować L o marne 4 tysiące...

W trakcie wzrostowej sesji w środę 17 lutego zamknięto dokładnie 1826 pozycji, od otwarcia sesji do zakończenia dogrywki. Po uwzględnieniu skalpowania i gry jednosesyjnej można przyjąć, że w tym czasie "obróciło" się około 5 tysięcy pozycji, natomiast wolumen obrotu wyniósł dokładnie 25134 kontrakty. Tak więc okolo 20 tysięcy "nowych" kontraktów zawarto bez zmiany LOP. Słowo nowych umieściłem w cudzysłowie, ponieważ w tych zakładach tylko jedna strona była nowa. Z uwagi na to, że sesja była wzrostowa ( jak po sznurku ), więc musiało się to odbywać w myśl schematu:
    > - posiadacz pozycji krótkiej ( zyskownej lub stratnej, w zależności od tego kiedy została otwarta ) kupuje kontrakt zamykając ją, a sprzedaje mu go nowy gracz, który ze swoją krótką pozycją wchodzi na jego miejsce. Drugą stroną w tym kontrakcie pozostaje dawny posiadacz pozycji długiej ( zyskownej lub stratnej, w zależności od tego kiedy została otwarta ).
    > - nowy gracz kupuje kontrakt z nadzieją na wzrosty, a sprzedaje mu go posiadacz pozycji długiej ( zyskownej lub stratnej, w zależności od tego kiedy została otwarta ). Drugą stroną w tej transakcji pozostaje dawny posiadacz pozycji krótkiej ( zyskownej lub stratnej, w zależności od tego kiedy została otwarta ).

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~babcia [89.77.169.*]
    kapitał wychodzi z giełdy - krótka mówiąc
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~Emi [5.172.247.*]
    Zosiu masz jakieś zamiary co do PKO ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~akille [95.246.80.*]
    Dziś chyba większość ma racje ,kontrakty w USA na coraz większym minusie .
    Forum na wysokim poziomie ,dużo dobrych analityków .
    Ja tu żółtodziób ,na kontraktach dopiero trzeci miesiąc .
    Cały czas mam S na PKO , wczoraj dobrałam lekko poniżej 26
    ogólnie - gram tam zygzaki .. zamykam niżej otwieram wyżej
    ale .. odświeżam tylko S .. nie gram w górę

Przed nami jeszcze problem frankowców .. i wcale nie wykluczyłabym
    dalszego obniżania stóp % przez RPP

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DZIEWIĄTY Autor: ~aflo [89.230.200.*]
    link

Co powiecie na taki scenariusz?
    Pan J. Rzeźniczek trochę błędnie ocenił zmianę dzisiejszej LOP. O godz. 12:32 kiedy pisał swój komentarz jej spadek od dzisiejszego otwarcia wynosił tylko 58 pozycji, natomiast 650 pozycji zamknieto po zakończeniu wczorajszej dogrywki, uwzględniając transakcje zaksiegowane na rachunku błędów. Patrząc jednak od wczorajszego zamknięcia suma ta wynosiła prawie 700 pozycji.
    link
    Pisałem o tym dziś już o 9.10 rano na blogu u kolegi Alberta Rokickiego.
    Czyli jesteś jasnowidzem, ponieważ komentarz J. Rzeźniczka jest z godz. 12:32 :)
    1. O spadającym LOP-ie p.Rzeźniczak pisał już wczoraj.
    2. W swoim komentarzu nie odnosiłem się bezpośrednio do jego komentarzy tylko do samego "zjawiska" znikających w nocy pozycji bez żadnej oficjalnej informacji np. w postaci transakcji pakietowych.

A generalnie zdecydowana większość tych 4 tys. pozycji których ubyło w ciągu ostatnich 3 dni "zgubiła się " w ten sam sposób.
    Na zamknięciu sesji były a na otwarciu dnia następnego już ich nie było.
    Według GPW żadnych transakcji pakietowych na FW20 nie było.
    Więc gdzie się podziały te pozycje ?

Już kiedyś pisałem o księgowaniu transakcji na domyślnym rachunku błędów, więc nie będę się powtarzał. Nie jest to żadna sensacja a standard, nie tylko na GPW. Dlatego też podając zmiany LOP trzeba być ostrożnym, bo łatwo o pomyłkę.
    Skoro to standard to powinien zdarzać się często i w obie strony.
    Wprawdzie nie zauważyłem codziennych takich "błędów" ale nie twierdzę że nie jest tak jak mówisz, bo poza okresem rolowania nie zwracałem jakiejś większej uwagi na zmiany LOP na otwarciu w stosunku do zamknięcia w dniu poprzednim.
    Będę się musiał temu przyjrzeć.

no właśnie ostry. To jeszcze nie moment, że zaczyna się rolowanie, więc nie wiem, czy ta dyskusja o LOP jest coś warta. Oczywiście w kategorii ciekawostki to zawsze coś znaczy, ale poza tym, to niepotrzebnie zaśmieca głowę.
    Młody jest wielbicielem komentarzy o LOPie bo praktycznie często podaje te swoje statystyki. Jeśli mu to daje zarobek to jest cenne narzędzie z warsztatu inwestora.
    Zobaczymy jak wygaśnie ta seria. i czy będzie aktywne rolowanie.
    Dziś liche obroty więc sesja na przeczekanie bez większej wartości prognostycznej.
    Dnia 2016-02-19 o godz. 15:27 artimar napisał(a):
    > no właśnie ostry. To jeszcze nie moment, że zaczyna się rolowanie, więc nie wiem, czy ta dyskusja o LOP jest coś warta. Oczywiście w kategorii ciekawostki to zawsze coś znaczy, ale poza tym, to niepotrzebnie zaśmieca głowę.
    > Młody jest wielbicielem komentarzy o LOPie bo praktycznie często podaje te swoje statystyki. Jeśli mu to daje zarobek to jest cenne narzędzie z warsztatu inwestora.
    > Zobaczymy jak wygaśnie ta seria. i czy będzie aktywne rolowanie.
    > Dziś liche obroty więc sesja na przeczekanie bez większej wartości prognostycznej.

LOP, obok ceny i wolumenu, jest wskaźnikiem w oparciu o które można analizować rynek kontraktów. Bez tego prognozy są tylko domysłami lub zgadywaniem jak się ma szczęście. Brak LOP i wolumenu bardzo przeszkadza w grze na platformach foreksowych, jeżeli gra się na innym instrumencie niż np. CFD na FW20.
    prognozy są zawsze jedynie zgadywaniem, bo warsztat z narzędziami AT ma się nijak do rzeczywistości jeśli dojdzie jakieś nagłe zdarzenie na rynkach finansowych o charakterze politycznym, gospodarczym etc.
    A nasz rynek ma słabą płynność w zestawieniu z rynkami bazowymi i do tego praktycznie spora część spółek z wig20 jest Skarbu Państwa, więc trafienie z prognozą na bazie AT jest także jedynie przypadkowym trafieniem. No i do rysowania formacji oczekiwanych na wykresie wcale nie potrzeba sporo kapitału więc kiepsko z obiektywizmem. Do tego dochodzą automaty, które w niektórych momentach fundują nam głupie zagrywki.:)

Ja nie jestem wyznawcą AT, wręcz przeciwnie. Moja analiza służy temu aby zorienować się, w ktorym kierunku w najblizszym czasie zamierza podążać "przewodnik stada", i nie jest dla mnie ważne kim on jest i ilu ich jest. Byc może ma rację ten forumowicz, ale to dla mnie tylko ciekawostka przyrodniczo-biologiczna.

Dnia 2016-02-18 o godz. 20:50 ~JJ napisał(a):
    .......................................................
    > P.S. Cale to rzekome szwagrowanie / grubasowanie / wozenie leszczyny / ubieranie w papier to tak w 30% jest prawdziwe, nikt, zwłaszcza zagranica się w to nie bawi, 80% pozycji na kontraktach posiada DWOCH grubasow (możemy przyjąć, ze jeden to JPM, a drugi to GS) a reszta to plankton - oni graja miedzy sobą, a nie z cala reszta :)
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.