• Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~mike [185.135.2.*]
    Trafiłem na artykuł w Parkiecie z czerwca 2020.
    https://www.parkiet.com/Przemysl/306249993-Jednym-z-glownych-celow-Pozbudu-jest-wzrost-sprzedazy-okien-i-drzwi.html
    Plany ekspansji, które przedstawiał pp Fojt były imponujące.
    Minęło niemal rok czasu. Firmy polskie, o czym na forum była mowa, zanotowały wzrost sprzedaży krajowej i eksportu. Obecnie czytam raport roczny i ten sam pp Fojt słowem nie wspomina o osiągnięciach w zakresie pozyskiwania nowych rynków. Pisze natomiast o budowie nowych kanałów sprzedażowych i potrzebie reorganizacji, nowej marce i o tym że mamy covid, który branży nie zaszkodził ale jakoś przedziwnie pozbudowi bardzo. Przez rok czasu nie udało się pozyskać żadnego nowego rynku? Zanotowano tylko potężny spadek sprzedaży na rynku eksportowym, który POZ już miał. PR świetny ale fakty pokazują że król jest nagi. Nie lubię wciskania kitu, a mam wrażenie że ktoś mi tu wciska kit. Mimo że kitu już się do okien nie używa:)
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Tom [5.173.228.*]
    A na jakim poziomie był ten rynek eksportowy i jaki spadek określasz ?
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Zakar [77.111.244.*]
    Mike ja bym się tak o te okna Pozbudu nie martwił:

Według Unii Europejskiej na Starym Kontynencie około 130 mln budynków odpowiada za 40 procent zużycia energii oraz 36 procent emisji gazów cieplarnianych. Neutralność klimatyczną da się osiągnąć jedynie poprzez gwałtowne przyspieszenie termomodernizacji. – W efekcie przygotowano Falę Renowacji, szereg działań zmierzających do co najmniej podwojenia tempa remontów budynków w Europie. Do 2030 roku zaplanowanych jest nawet 35 mln budynków do renowacji, co oznacza, że przyspieszenie ma być nawet nie dwu- ale ponad 2,5-krotnie szybsze niż obecnie – czytamy w informacji przygotowanej przez Centrum Analiz Branżowych.

Według wyliczeń tej agencji badawczej może się to przełożyć na wzrost rocznej sprzedaży okien w Europie do poziomu około 200 mln sztuk! To o ponad dwa raz więcej niż dotychczas. Dla polskich producentów może to oznaczać wzrost popytu na okna z poziomu 15 na ok 30-40 mln okien! Ponadto UE zamierza potroić środki na renowację budynków z obecnych 85-90 mld euro do ponad 260 mld euro rocznie. Podczas OFS 2021 Online powiedziano również, że w kolejnych dwóch dekadach działania termomodernizacyjne mają być równie imponujące.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Zakar [77.111.244.*]
    Re: Zysk netto to prawie 29 mln ~Zakar odpowiada ~mike 2021-05-03 00:01 IP 77.111.247.*

Mike w tym artykule który przytoczyłem sugerowano też ogromny wzrost popytu na okna owszem na drewniane nie będzie tak wzrastać bo surowiec jest drogi... Ale jeśli wzrośnie tak bardzo jak tam opisano 2x to Pozbud jakoś powinien umieć się znaleźć na rynku z oknami aluminiowymi i drewniano-aluminiowymi sądzę że to dla Pozbudu szansa zwłaszcza jeśli by się udalo przejsc z tymi liniami produkcyjnymi na produkcję masową wtedy mając efekt skali mozna by było zarobić więcej. A okna drewniane... Moze też się będą sprzedawać jako drogie i ekskluzywne ? Przy tak wielkim wzroście popytu jak sugerują w artykule 2x to przecież możliwe... np w Szwajcarii i Francji nasze okna drewniane powinny być tańsze niż tamtejsze i równie dobrze zrobione przy tak nowoczesnym parku maszynowym jaki przecież jest w Slonawach.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~mike [205.201.55.*]
    Tom. Sprawozdanie finansowe str.49
    Zakar. Zgadzam się z Tobą że potencjał jeżeli chodzi o modernizację budynków w UE. Tylko mam wrażenie mydlenia oczu nowa marką oraz nowym marketingiem, które to przykrywają realny problem, jakim jest nieznajomość branży i nie wykorzystanie szansy jaką jest boom budowlany. Powiedz mi jakie mam podstawy aby uwierzyć że ładne słowa powtarzane w kółko zapewnią POZ wykorzystanie kolejnej szansy dla stolarki?
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Zakar [77.111.247.*]
    Mike ja nie wiem czy mamy komuś wierzyć nie lubię czegoś przyjmować na wiarę... zobaczymy jakie będą wyniki za I kw. może już się coś rozjaśni.
    Wydaje się że powinni wykorzystać szansę na popyt jeśli rzeczywiście wzrośnie o 2x no to chyba tylko totalny nieudacznik nie potrafił by z tego skorzystać hmm.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~B921 [79.110.199.*]
    Cały Mike. Znowu sprzedał pakiecik akcji i zmiana nastawienia na negatywne. W sprawozdaniu znajdziesz informacje o milionowych nakładach na remont zakładów. To nie jest 1 miesiąc. To wymaga czasu.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~mike [185.135.2.*]
    Nie zmieniam nastawienia na negatywne. Trend jest narazie niezagrożony, sytuacja fundamentalna perspektywiczna. W przeciwieństwie do Ciebie potrafie krytycznie spojrzeć na to co razi i nie obrażam innych pogardliwie insynuując Tobie co robisz ze swoim pakiecikiem. Ponownie apeluje o merytoryczną dyskusję a nie wycieczki personalne i pogardę.
    A teraz spójrzmy merytorycznie na to co napisałeś.
    Milionowe nakłady powiadasz i czas na wielkie inwestycje. Oto fakty.
    Nakłady inwestycyjne w mln zł: 2018 = 8.081
    ucięło mi wpis. Jade dalej. 2019=4.724
    2020=3.4
    2021(planowane) tu odsyłam do sprawozdania z działalności zarzadu (str 36) gdzie czarno na białym stoi że w 2021 wydatki te nie będą wyższe niż amortyzacja. Warto też spojrzeć na stronę 108 raportu skonsolidowanego gdzie jest podane wydatkowanie w 2020. Polecam! Jedziemy głebiej. Co znaczy w praktyce firm produkcyjnych nakład w wysokości amortyzacj. Niezbędne minimum, które pozwala na modernizacje i dostosowanie amortyzowanych aktywów do bieżącej produkcji. No to spojrzmy na amortyzację. W mln zł. 2018=4.267
    2019=4.568
    2020=5.224. Wnioski są takie.w roku 2020 wydano na inwestycje niż wynosiła amortyzacji. W ostatnich 2 latach wydano mniej na nakłady inwestycyjne niż w roku 2018. Nie przeprowadzono żadnych istotnych zmian, a poziom nakładów to mniej niż branżowe minimum. Czy Ty nie czytałeś raportu, czy czytałeś go nieuważnie, czy nie potrafisz analizować raportów, czy masz potrzebę wprowadzania w błąd? I uwaga końcowa. Wyobrażam sobie jak wielki hejt spadłby na mnie w wykonaniu Twoim i naśladowców gdyby to ja wykazał się taką niekompetencja. Osiągnął by zenit. Ja grzecznie pytam: whats up?
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~JanuaryL [5.173.245.*]
    Mike ma rację. Gniot!! Trzeba sprzedać akcje póki jest drogo
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Adi [5.173.251.*]
    Po co Wy to piszecie ??? Obrażacie !!! Skoro gniot to powinno Was tu nie być dawno ...
    January. Kompletnie się z Toba nie zgadzam. A jak chcesz sprzedawać, to sprzedawaj. Przedstawiłem sprostowanie wypowiedzi b921 bo wprowadza w bład. I tyle.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~JanuaryL [5.173.245.*]
    Strata ze stolarki, niepewne zyski w przyszłości, koszty ujmowane w szacunkach budżetów tych kontraktów, oraz brak kontraktów kolejowych... Pozbud to gniot. Wiem Mike że chcesz sprzedać drożej ale puścisz zaraz i sprzedasz
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Tom [5.173.251.*]
    Masz akcje ?
    January. Strata na stolarce za 2020 jest. Spróbuj jednak prostego działania jakim jest wzięcie pod uwagę odpisów i aktualizacji wycen i czary mary straty nie ma:) Sytuacja jest daleka od rozwojowej ale nie popadalbym w histerię. Niepewne zyski w przyszłości? To akurat nieprawda. Do końca kontraktu z pkp zyski będą wysokie, a kilka lat to okres kiedy pojawienie się nowych kontraktów jest więcej niż prawdopodobne, ośmielę się twierdzić:) Koszty ujmowane w szacunkach budżetowych? Norma i nie rozumiem co w tym dziwnego? Gniot? To już naganianie. Więc wybacz. A kiedy sprzedam, kupię czy oodam gratis? Moja sprawa. Nie Twoja:) Pozdrawiam
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Analityk [185.135.2.*]
    Szacunku Mike. Kulturalnie i w punkt!
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    January może że by się zdecydował ...:

Dawać na 6 zł ~JanuaryL2021-05-02 13:32IP 5.173.225.*
    Te same podloty co na Asbisie. Hehe
    Wygaszenie obrotów i wjazd na górę bardzo pionowy.

Zapieli pasy?

A tu January pyta:
    Dnia 2021-05-02 o godz. 13:44 ~JanuaryL napisał(a)
    :> Wrzuciłem trochę torpolu do spółek value w swoim portfelu.> >
    > > Szukam spółek z niskim c/z i c/wk. Co polecacie jeszcze?> >
    > > Mam m.in Pozbud (c/z 4.85 i c/wk 0.6) oraz Lubawe ale chyba będę z niej wychodził bo słabe zyski pokazuje.

Bo ma chłopak rozdwojenie jaźni... Albo kłopoty z pamięcią...
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Analityk [185.135.2.*]
    Tak myślę Mike że może warto by wysłać zapytanie do Pozbudu z prośbą o wyjaśnienie kwestii nakładów inwestycyjnych vs deklarację?
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~ja [3.124.11.*]
    Znam dobrze branze. inwestycje tu ponizej amortyzacji to norma bo inwestujesz w 1 rok w linie i potem amaortyzujesz ja przez 10-15 lat wiec jak nie masz jakis duzych nowych projektow to capex bedzie nizszy niz amortyzacja bo projekty odtworzenione to nie sa duze naklady. Akurat capex to nie jest duzy problem bo pozbud ma duze niewykorzystane moce. wiec problem jest komercyjny wzglednie trzeba zrobic jakies modyfikacje jesly trzeba jakos dostosowac mix. naklady rzedu 4m pln to nie duzo ale wystarczy na modyfikacje jesli takie sa konieczne.
    Do:Ja. Myślisz zatem że nie warto się trudzić z zadawaniem pytań u źródeł?
    A na marginesie mam pytanie. Jak oceniasz, znając branże, rynkowe szanse Pozbudu na sukces w ramach stolarki otworowej?
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Stryjek [89.64.26.*]
    Po co się podniecacie ta stolarka jak piniondz teraz leży gdzie indziej, jak im wypali to będzie dobry bonus
    Ja się nie podniecam stolarką Stryjek. Jestem ciekaw. To u mnie naturalne.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Mnie ciekawi ile ten gość co dzisiaj o16:43 kupił z ukrytego zlecenia 110k po 3,14 chce jeszcze dokupić i czy będzie zlecenie podnosił w górę czy tylko trwał na tym poziomie hmmm.
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~B921 [79.110.199.*]
    Mike, nie masz racji.

4 mln zł rocznie nakładów na środki trwałe są wystarczające. Dodatkowo masz obecnie informację, że w 2019 było to 3,4 mln zł. W 2020 o 600 tys. więcej.

Ja im daję czas przynajmniej na rok-dwa. Wtedy będzie można oceniać postęp prac. Jak chcesz oceniać, skoro jeszcze zakład i produkcja nie ruszyła w 100%? Robią minimum dla obecnych kontrahentów. Prezes zakłada osiągnięcie do 2023 r. 100 mln zł przychodów. Mi to wystarcza - i dopiero z tego będzie można go rozliczać.

B921. Wiesz, nie róbmy z firmy Pozbud przed zmianami jakiejś tragedii. Nie startują od zera, mieli swoje kanały dystrybucji na swoją miare. Nie za bardzo trafiają do mnie ciągłe przekazy że wszystko trzeba poprawiać, bo efekt jest taki że na razie dużo stracili nie tylko na poziomie skali i zyskowności. Spójrz chociażby na opinie z gotowork. Odeszła doświadczona kadra. Ok, jest pomysł na większą masowość i masz rację że warto im dać czas. Negatywnie oceniam brak efektów sprzedażowych podtrzymujących status quo przy jednoczesnym malinowym PR. Jest taka prosta zasada przy każdych zmianach: po pierwsze nie szkodzić. Tu jej moim skromnym zdaniem zabrakło.
    Napisałem tego maila na adres relacji inwestorskich. Stonowanego bez emocji. Mimo wszystko ciekaw jestem reakcji. A jeżel trochę dziś przesadziłem i wyszła lekka nadinterpretacja to przeraszam. Miałem dzisiaj dzień w domu, zaangażowałem się w dokładne przejrzenie raportów i po prostu puściło mi dzisiaj jak zobaczyłem jak znów wchodzisz w tą bajkę z lekceważeniem. Do tego standardowy w swojej demagogii inwestor. To chyba byłoby na tyle. Pozdrawiam.
    Cześć.

Na początku sprostowanie danych przedstawionych przez b921.
    1. Nakłady na inwestycje w modernizacje zakładu w 2020 to 3.4 mln zł i były niższe o 1.324 mln zł od tych z 2019, a nie jak twierdzi b921wyższe o 600tys.
    2. Sformułowanie "milionowe nakłady na remont zakładu, które wymagaja czasu" to wprowadzanie w błąd. One zostały już wprowadzone. Nawet przy obecnym istotnym spadku skali sprzedaży są one milionowe i nie przekraczają kwoty wynikajacej z amortyzacji.
    3. Sformułowania że "prezes zakłada osiągnięcie do 2023r. 100mln zł przychodów. Mi to wystarcza" lub "daje im czas przynajmniej rok-dwa" dla mnie osobiście nie zwalniają z weryfikacji okresowej. Mija właśnie rok od zapowiedzi ekspansji na kraje europejskie. Postanowiłem zweryfikować postep prac u źródła, w POZ.

Kolega o pseudonimie "ja", który twierdzi że zna branże, uważa że obecne nakłady są wystarczające. Jeżeli tak jest i modernizacja którą przeprowadzono starczy na 10-15 lat to tym bardziej czas na pierwsze efekty. Przecież minął rok.
    Kolega "ja" poruszył wątek nie wykorzystania mocy produkcyjnych. To problem POZ od conajmniej kilku lat (były nieudane próby wynajęcia produkcji dla zew. marek). Obecny pomysł zarzadu to próba stworzenia nowej marki i jej "lepszy" marketing oraz zmiana jakościowa na poziomie oferowania. Tym bardzie, ja osobiście, potrzebuję informacji jak wygląda sytuacja w tym zakresie po roku od wprowadzenia strategii. Dla mnie wydaje się to tym bardziej istotne, że w raporcie za 2020 nie znajduje żadnej informacji o postępach w tej sprawie.

Życzę miłego dnia!
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~ja [3.120.178.*]
    ciezko z pelna pewnoscia stwerdzic czy naklady sa wystarczajace. Mialem na mysli fakt ze to nie jest na pewno glowny problem w obecnym otoczeniu rynkowym. Dlaczego (i tu rowniez odpowiedz na pytanie Mike o szanse na zwiekszenie sprzedazy) - bo rynek jest obecnie bardzo rozgrzany w calej Europie. Do tego dochodzi nam wkrotce zielony lad ktory nakreci koniunkture jeszcze bardzeij. I do tego na tym rynku mamy sktruktualne zmiany gdzie polscy producencji wypieraja zachodnich z ich rynkow. Wiec mamy wzrost udzialow na rosnacym rynku czyli podwojny efekt. W tym otoczeniu Pozbud wykazal sie fatalnie nie potrafiac wykorzystac szansy. Ale to przeszlosc. Czy uda sie to zmienic? Zarzad probuje innego podejscia wiec mam taka nadzieje bo uwazam ze przy takim otoczeniu rynkowym i majac wolne moce trzeba miec talent zeby to zmarnowac. Wiec jestem optymista. Co do mixu produkcji to drewno faktycznie bylo mocno wypierane ale ten trend juz mozna powiedziec sie skonczyl i ustabilizowal na poziomie ok 15% w Europie. jelsi chcesz kupic mieszkanie w jakies drozesz inwestycji to duza szansa ze okna beda drewniane i bedxze to jeden z glownych punktow marketngowych. Wiec i tak mowimy o bardzo duzym rynku ktory bedzie rosl razem z calym rynkiem dlatego ze inwestycje na renowacje pojda w duzej mierze na stare budownictwo gdzie sa drewniane okna. Do tego zarzad zaiwestowal juz w produkcje aluminium i firma ma tez mozliwosci produkcji okien z aluminimum i drewniano aluminiowych wiec ogolnie mamy bardzo duzy potencjal pomimo ze to nie jest core market. Ale nie mowimy o firmie ktora jest jakim duzym graczem ale raczej o mocnym sredniakiem wiec szans na znalezienie woulemnu do wykorzystania mocy nei bedzie brakowac. Trzeba poczekac i zobaczyc jak to bedzie sie rozwijac w 2021. przejscia z produkcji projektowej na seryjna nie zrobi sie tak szybko i tu mam nadzieje ze 2020 byl tym rokiem przejsciowym i to juz za nami. czekamy na kontrakty z deweloperami w PL i wzglednie export. Jesli kolejne kwartaly nic zasadniczo nie zmienia to wtedy stwerdze ze zarzad nie wie kompletnie co robi w tym segmencie li wtedy trzeba sprzedac moce a kupcow przy takich perspektywach rynku (mowi siw o wzroscie produkcji okien w PL nawet o 10-20m/rok). Taka sprzedaz przy obecnej wycenie pozbudu mocno ponizej warotosci aktywow nie bylaby zla wiadmoscia
    Wielkie dzięki za ten głos. Mam podobne zdanie. Dodatkowo postanowiłem po prostu okresowo srawdzać postępy. Na marginesie masz dokładnie takie same wnioski jak kolega combo, jeżeli chodzi o potencjał sprzedaży segmentu stolarki i pozytwny wpływ takiego zabiegu. W razie gdyby nie pojawił się sukces.
    Pozdrawiam!
  • Re: Stolarka w POZ - PR i fakty Autor: ~ja [3.120.178.*]
    Firma wciaz ma fatalny PR. Pisza to samo w kazdym raporcie. Przez kilka lat pisali o swietnej strategii szukania chetnego na zakup czesci mocy i rosnacym eksporcie, Do tego wysylanie wynikow 4 miesiace po zamknieciu roku i do tego o godzinie 22 to brak szacunku do akconariuszy. Jestem dlugoletnim akconariuszem i juz kiedys o tym im napisalem. Mialem nadzieje ze to sie zmieni z nowym Zarzadm i zbieram sie zeby znowu do nich napisac. Tu tez jestem optymista ale jak za kilka kwartalow nic sie nie zmieni to chyba do nich zadzwonie i ulze sobie
[x]
COMPREMUM -4,19% 0,87 2025-10-08 16:47:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.