Prędzej czy później okazuje się, że ci, którzy wygrywają to ci, którzy myślą, że mogą wygrać
Richard Bach (ur.1936)
Moi Kochani Pisowcy - ja tam będę walczył do końca zgodnie z tym cytatem przeciw bezprawiu - gdyż wierzę pomimo braku praworządności w Polsce w mojej opinii, że jednak to ja na końcu końców się będę śmiał! A wraz ze mną inni poszkodowani, również wierzyciele Idei, których Idea gdyby dalej funkcjonowała spłaciłaby - tego jestem pewien ( gdyż był to dobry i konkurencyjny bank ).
No to jeszcze jeden cytat:
„Cierpliwość jest towarzyszem mądrości.” św. Augustyn
A najlepszym dowodem, że to był dobry i konkurencyjny bank jest fakt, że Państwo wraz ze swoim instytucjami potrzebowało ponad 2 lata od momentu wpisania na listę ostrzeżeń publicznych (generalnie wpisanie Banku na taką listę to jest początek końca dla banku ), żeby go przejąć!
I słusznie Taa mówisz - ale Idea przyznała się do błędu, sama oskarżyła poprzedni zarząd i faktycznie poszkodowanym by pieniądze wypłacila ( strata 2 mld zł z 2018 to nie była strata gotówkowa - tylko sztuczne odpisy na wartość frmy, aktywo na podatek odroczony itd. ). Idea gotówkowo była nadal silna na koniec 30.12.2020 - warto o tym pamiętać. A Getbackowców na sam koniec oszukało Państwo Polskie -BFG przecież sam mówił, że konsultował decyzję z NBP, MF czyli ogólnie z Moimi Ukochanymi Pisowcami:)
Części oddala tam gdzie był misseling. Idea tym klientom zwróciła. A ja czekam kiedy Państwo Polskie przeprosi mnie i nie tylko mnie za wywłaszczenie mnie z majątku i działanie na szkodę banku. Z przeprosinami oczywiście się będzie wiązać godziwe odszkodowanie!
Ja rozumiem, że Państwo chciało Bank przejąć w ramach strategii nacjonalizacji sektora bankowego wyznaczonego przez Morawieckiego ( bo generalnie na tym się łatwo zarabia dobre pieniądze a bariery wejścia do sektora są bardzo wysokie ). Ale tak się tego nie robi...
Trzeba było akcjonariuszom wypłacić odszkodowanie, przejąć wszystkie zobowiazania Idei - a tak macie Moi Kochani Pisowcy kilkaset skarg ( w tym skargi zbiorowe ), które będą toczyć się latami - i tak te pieniądze Skarb Państwa wypłaci w mojej opinii- o tym jestem przekonany- kwestia tylko czasu i wysokości odszkodowania.
A sposób w jaki to przeprowadzono ( przym. restr. ) - no Moi Kochani Pisowcy! Al Capone z mafią sycylijską by się nie powstydzili! Raczej mogliby się nawet trochę douczyć jak działać! To moja opinia do której mam prawo!