tak, kupilem na ostatnie 5 minut przed ostatnimi wzrostami. Co prawda nie tyle co chcialem, bo plan byl zeby z 100k w papierze miec. ale jest OK, nie mozna byc pazernym :-)
po (dobrej) znajomosci z MLS napisz prosze jak widzisz kurs XTB po obcieciu dywidendy. Ja wiem, ze dlugofalowo super spolka (i tez tam bede), ale potrzebuje gotowki za 1-2 miesiace a tu jak osiadzie na 16zl, to potrafi siedziec pol roku...
> > po (dobrej) znajomosci z MLS napisz prosze jak widzisz kurs XTB po obcieciu dywidendy. Ja wiem, ze dlugofalowo super spolka (i tez tam bede), ale potrzebuje gotowki za 1-2 miesiace a tu jak osiadzie na 16zl, to potrafi siedziec pol roku... > >
trudno być prorokiem na XTB... Dużo będzie zależeć od harmonogramu zdarzeń, jeżeli szacunki spodziewanych dobrych wyników pojawią się w poniedziałek, to ruszy mocna winda. Jeżeli po odcięciu, to przez kilka dni może się cofać. Trzeba jednak pamiętać, że w 2021 to 1Q będzie najsłabszy... Zatem, powinno rosnąć sukcesywnie.
Dnia 2021-04-15 o godz. 20:19 ~NowyPLW napisał(a): > dzieki Oldie, chyba jednak zaryzykuje i potrzymam jeszcze troche. na XTPL sobie odbije jak cos.. > > > > ps. przygladales sie kiedys Vigo? polecam. troche ostatnio wzroslo co prawda, ale mysle ze nadal atrkacyjnie, technologia jest swietna > >
spox. Powiem coś niepopularnego, ale ja akumuluję CLC. Na lata.
> spox. Powiem coś niepopularnego, ale ja akumuluję CLC. Na lata.
tak, pamietam nasza krotka wymiane zdan na CLC. gdyby nie ten numer z akcjami, to tez bym tam byl, bo chyba mysle podobnie jak Ty. I kurde, naprawde szkoda, bo maja super perspektywy, chca przechodzic na rynek glowny i w ogole. natomiast jak pomysle ze jest cala masa akcji, ktore mozna do woli wrzucac w rynek, to trudno mi sie przemoc..
Podpisali umowę, nie wiadomo na jakich warunkach, raptem na rok Chińczycy wszystko skopiują, nie zapłacą i tyle z tego może być. Optymizm zupełnie nieuzasadniony. Dobre info będzie tylko takie jak pochwalą się konkretną, dużą transakcją o określonej kwocie stanowiącej przychód spółki. Teraz, to tak jak w przypadku umowy z Bandi, mogą być tylko koszty.
Dnia 2021-04-15 o godz. 19:26 ~nieznany napisał(a): > Podpisali umowę, nie wiadomo na jakich warunkach, raptem na rok Chińczycy wszystko skopiują, nie zapłacą i tyle z tego może być. Optymizm zupełnie nieuzasadniony. Dobre info będzie tylko takie jak pochwalą się konkretną, dużą transakcją o określonej kwocie stanowiącej przychód spółki. Teraz, to tak jak w przypadku umowy z Bandi, mogą być tylko koszty.
mistrzu... żyjesz trochę w przeszłości... nie masz pojęcia, jak działa globalny rynek. Jak naruszą prawa patentowe lub czegoś nie zapłacą, to nic nie sprzedadzą na zewnątrz, a przynajmniej na rozwinięte rynki.
Chyba jesteś prawdziwy Oldboy który w Chinach nie był. Pojedź Bracie na wycieczkę i zobacz sobie jak wygląda rzeczywistość. Oni nic nie muszą eksportować i sprzedawać na zewnątrz ich rynek wewnętrzny to wchłonie, da zarobić rozwinąć produkcję technologie trochę udoskonala, a potem, zachód przymknie oczy i kupi wyświetlacze bo będą tanie. Taki Globalny Świat Staruszku trochę byś go pozwiedzał.
Byłem w Chinach wielokrotnie, i na wycieczkach, i biznesowo.
Jak każdy kraj autorytarny, Chiny potrzebują eksportu i twardej waluty. Tego nie zapewni rynek wewnętrzny, nawet najbardziej chłonny.
Rynki zewnętrzne nie "przymykają oczu, bo kradzione, ale tanie"... Żyjesz czasem przeszłym. Cywilizowany świat chroni własność intelektualną solidarnie, na każdym etapie, bo doskonale wie, że jeśli będzie postępował inaczej, to sam zostanie okradziony. Kradzież własności chronionych patentem jest ścigana we wszystkich krajach rozwiniętych bezwzględnie, nikt w USA, UE, Japonii, Kanadzie, Arabii Saud, czy RPA nie zaryzykuje kupna kradzionego, bo narazi się na odpowiedzialność karną i materialną, a będzie ścigany z urzędu.
Żyjesz dziecinko stereotypami, widać, żeś niebywały i z niskiej klasy społecznej.
No popatrz! Istny obieżyświat :) jak nie ogląda Przez szybę labu czym podnieca się przez miesiąc to ocenia chiński rynek przez pryzmat outsidera który był tam na chwile :D
Zacytuje klasyka w d.... byłeś oldboy i g... widziałeś odejdź od komputerka, o tej technologii g.... wielkie wiesz, sporo firm decyduje się na nieopatentowanie technologii właśnie by ni ułatwiać chinolom kradzieży. Nieznany ma dużo racji