• DATAWALK moja prywatna analiza Autor: noubeque [37.47.45.*]
    Moim zdaniem 2021 będzie dla Datawalk okresem szybkiego wzrostu. Intensywna rekrutacja, w połączeniu z informacjami z 2020, że nie są w stanie odpowiedzieć na całe zainteresowanie ich usługami potwierdza, że raczej nie będą mieć problemów na poziomie popytu.
    Wąskim gardłem były więc możliwości odpowiedzi na potencjalne zapotrzebowanie - odpowiedni pracownicy.
    Rekrutacja we Wrocławiu przyczyni się do wzmocnienia zaplecza - ta część firmy odpowiada przede wszystkim za rozwój produktu
    Rekrutacje doświadczonych sprzedawców IT w USA przełożą się wkrótce na pozyskanie kolejnych światowej klasy referencji.

(Dygresja: Swoją drogą z IBM odchodzą doświadczeni sprzedawcy, z sukcesami, po to żeby przejść do jakiejś małej firmy z Polski, to czego oni tam szukają? Stabilnej posady - raczej nie, lepszej kasy - na pewno mają w czym wybierać na rynku IT w USA. Skoro dołączyli do DAT to musieli oszacować ryzyko. Muszą być przekonani, że Datawalk, firma z nikąd, bez zaplecza kapitałowego, na konkurencyjnym rynku będzie w stanie wygrać technologią z IBM i Palantirem, a teraz to już z ich duetem). Potwierdzają to doświadczenia ze szkoleń dla doświadczonych detektywów, którzy starali się porównywać Datawalk z i2 IBM i Palantir, na których pracowali wcześniej. To jest zupełnie nowy sposób łączenia danych. Mateusz Ciesielski z DAT tłumaczy że tamte rozwiązania są "staromodne", wymagają aktualizacji, synchronizacji itp. W DAT dzieje się to automatycznie.

Popyt jest, bo produkt dobry (j.w.), dzięki rozwojowi firmy jest szansa na większą podaż produktu, czyli czekamy na wyniki.

Jak wynik za 2020 skorygujecie o czysto księgowy zabieg jakim jest odpis (w kolejnych okresach się nie powtórzy) na 4.719K to strata zmniejsza się do 1.604K.
    Na podstawie IVQ20 można zakładać, że IQ21 będzie już na plusie, nawet pomimo faktu, że znacząco wzrosną koszty wynagrodzeń, związane z intensywną rekrutacją jaką ostatnio prowadzą.
    Można powiedzieć, że prowadzą mega ostrożną politykę finansową. Mogliby pozwolić sobie na bardziej intensywną ekspansję skoro wynik finansowy już się bilansuje (po wyłączeniu odpisu) a na rachunkach mają 65MIO z emisji.
    Dziwią mnie więc oczekiwania niektórych, żeby spółka pokazała zysk już teraz. Oznaczałoby to, że środki z emisji pójdą na lokatę. Alternatywą są intensywne inwestycje w rozwój produktu i zaplecza ludzkiego, i intensywna sprzedaż

Wybór takiej właśnie opcji potwierdzają słowa prezesa:
    1. obecnie koncentrowaliśmy się na wewnętrznych zasobach organizacji, rozbudowie narzędzi i przepustowości poszczególnych elementów procesu go-to-market.
    2. Przygotowujemy się do znacznego wzrostu biznesu
    3. Zamierzamy zwiększyć tempo inwestycji i maksymalizować dynamikę wzrostu udziału w rynku

Obserwuję spółkę od lat. Wiarygodność władz spółki jest według mnie jej ogromnym atutem. W końcu na czymś muszę oprzeć analizę.

Jakie jest ryzyko?

Moim zdaniem największe ryzyko na obecnym etapie jest takie, że nie będą w stanie wykorzystać tej okazji, którą mają na rynku amerykańskim. Są po kilku spektakularnych kontraktach z instytucjami rządowymi. Spektakularnych nie ze względu na wielkość, ale ze względu na znaczenie klienta. Potrzebują ludzi, którzy przekonają do DAT kolejnych zawodników z I ligi. Musimy pamiętać, że nie tylko technologia jest tu istotna. Amerykanie są ostrożni w dopuszczaniu do swoich danych firm z poza USA. Wkracza tu więc polityka.
    Potrzebują wiarygodnych ludzi, którzy mają kontakty w instytucjach USA.
    Plusem jest to, że działają w konsorcjum z firmami amerykańskimi (przypominam 500MIO USD projekt modernizacji analitycznej Departamentu Sprawiedliwości w USA)
    Przykład Palantir pokazuje, że w tej branży, zamówienia rządowe są kluczowe (60% przychodów)

W tym kontekście zagrożeniem jest dotychczasowy brak zainteresowania sektora prywatnego w USA (m.in. firmy ubezpieczeniowe), który mógłby być alternatywą wobec ryzyka amerykańskich instytucji rządowych. Wg słów prezesa z ostatniego GPW Innovation Days, sprzedażowcy obecnie rekrutowani są nakierowani na sektor komercyjny. Warto w tym roku obserwować czy pojawią się efekty w postaci pierwszych kontraktów.

Kolejne ryzyko to oczywiście konkurencja. Trudno zakładać, że są oni jedyną spółką Big Data, która ma takie ambicje. Konkurencyjnych firm jest kilka choćby wspomniane już na forum Thales, Visalllo, Splunk albo część firm z zestawienia: https://www.g2.com/categories/crime-analytics
    Oczywiście największym konkurentem pozostaje Palantir + IBM.

Wątek przejęcia, na który czekają długoterminowi inwestorzy:

W kontekście sojuszu IBM i Palantir Datawalk może stać się smakowitym kąskiem dla dużego gracza w rodzaju Oracle. Ale żeby Kirk Bradley namówił ich do takiej inwestycji to Datawalk musi najpierw znacząco zwiększyć skalę działalności (po co im spółka z przychodami 4 mln USD), by udowodnić w praktyce wartość swojej technologii. Wg mnie jest to perspektywa 2023-24. Rok 2021 powinien być bardzo dobry. Zakładam optymistycznie, że w tym roku zrobią 10 mln USD.

Bieżący wzrost kursu.

Zakładam, że jeszcze w 2021 zobaczymy 500PLN. Obserwując jednak historyczny wzrost cen akcji DAT, a wcześniej PIL, widać, że bardzo długo sukcesy spółki nie znalazły odzwierciedlenia w cenie. Pomimo realizacji kolejnych etapów rozwoju kurs tkwił przez 4 lata w trendzie bocznym po czym wystrzelił w kosmos. Obecnie z racji swojej wielkości i udziału w indeksie WIG40 jest szansa na bardziej zrównoważony wzrost kursu.

Technicznie wygląda to bardzo byczo. 5 letnia konsolidacja z gwałtownym wybiciem w roku ubiegłym a teraz stabilizacja w okolicach 200, na razie 8 miesięcy. Jeśli potwierdzi się, że spółka dalej dynamicznie się rozwija to w kolejnej fali docelowo może to być nawet 1000 PLN (przełom 2022/23) czyli zapowiadane 1 mld USD
    Jeśli pod wpływem czynników rynkowych (słabość rynków akcji na świecie) kurs by spadał to wg mnie warto ustawić się na kupno po 130-150

Kolejne lata pokażą czy 2021, ewentualnie 2022, to najlepsze co spółkę spotkało, czy przeciwnie, wysiłki aktualnie podejmowane przełożą się na skokowy wzrost przychodów i wypromowanie marki Datawalk.

Pozdrawiam

To moje przemyślenia. Zachęcam wszystkich do indywidualnej analizy. Nie ma pewniaków. Każdy sam ponosi odpowiedzialność i konsekwencje swoich decyzji. Chętnie zapoznam się z alternatywną analizą DAT.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: ~del [83.24.128.*]
    Świetna analiza, dzięki!

Kolega widzę także uczestniczył w GPW Innovation Days. Dane dotyczące liczby zapytań, które wtedy były pokazywane, faktycznie są świetnym prognostykiem. Dlatego nie myślę o zmniejszaniu pozycji w najbliższym czasie.

Ciekaw jestem natomiast, czemu od kilku miesięcy jest cisza co do kontraktów. Nie to, żebym był zmartwiony, bo tak jak już tutaj gdzieś pisałem - liczę na drugą połowę 2021, kiedy to minie ~18 miesięcy od początku pandemii i powinniśmy zobaczyć pierwsze efekty tych zapytań.

Zastanawiam się na ile prawdopodobny jest scenariusz, że w dalszej przyszłości spółka, kiedy będzie już dojrzała i w przypadku braku przejęcia, będzie chciała wejść na NASDAQ. Szczerze mówiąc wolałbym chyba taki rozwój sytuacji niż przejęcie.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: ~klocek [81.18.213.*]
    A ja ten pogląd nie mam poglądu. Podobało by mi się 250 zł.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: ~swiss [89.217.162.*]
    ok , czesc mu i chwala za wysilek . przynajmniej nie boii sie facet szacowac konkretnych liczb.
    wydaje mi sie ,ze duzo bedzie zalezec w usa od nowej ekipy. zamowienia rzadowe byc moze troche postoja bo decyzje beda podejmowac juz inni. Z drugiej strony dendencja w USA jak dzis czytalem jest jezeli chodzi o cyberbezpieczenstwo bardzo pozytywna. Utworzono po raz pierwszy w historii na szczeblu federalnym urzad koordynujacy. Sa juz nominowani ( znani i uznani w branzy fachowcy ) i teraz musza byc oni potwierdzeni przezsenat ( co niestety moze potrwac pare miesiecy) . Branza jest diabelnie konserwatywna , jednak za Trumpa byl nepotyzm i chaos.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: noubeque [37.47.38.*]
    Raport potwierdza, że przed DAT bardzo dobre perspektywy. Koncentracja na wzmocnieniu zaplecza (dział wdrożeniowy, rozwój produktu, sprzedaż) pozwoli w tym roku znacząco zwiększyć wartość lejka sprzedażowego (moim zdaniem 20-25MIO USD na koniec 2021). To daje perspektywę przychodów w 2022 na poziomie 100MIO PLN. Przychody 2021 szacuję na 30-40MIOPLN.

Ten rok to dalsze rozpychanie się na rynku amerykańskim - znaczący wzrost. Będę przyglądał się jakie będzie zainteresowanie, poparte umowami, na rynku europejskim.

Raport za IQ21 będzie bardzo dobry, choćby ze względu na informację, że "rozpoznanie znacznej części przychodów z największego dotychczas projektu zakontraktowanego na 2020 rok przesunęło się na 2021 rok"

Kolejna istotna uwaga prezesa „iż mniejsze transakcje stały się standardowym elementem działalności stopniowo odchodzimy od ich komunikowania, jednakże są one stale realizowane.”Spółka zaczyna już funkcjonować nie jak start-up, przychody stały się normą, a chwali się tylko znaczącymi umowami.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: ~Siwaka [5.173.179.*]
    Mam podobne odczucia po lekturze. Ciekawi mnie ta transakcja. Po lejku widać że to było około 3 mln usd. Słabo wypadł fakt że 24% przypadło na transakcje ze spółka zależną, ale nawet mimo to perspektywa jest obiecująca. Jeżeli uzyskają przychody na poziomie 40 mln PLN to trwałe przejdziemy ponad 200 zł.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: ~hazard [91.246.67.*]
    @noubeque - bardzo dobra analiza. Jeśli osiągną przychody 10M$ to oznaczałoby to wzrost przychodów o ponad 100% w stosunku do 2020. Oczywiście jest to realne ale moim zdaniem to może nie być możliwe. Ja zakładam około 60% wzrost przychodów. I takie tempo powinni utrzymać przez kilka lat. Tak jak pisali w raporcie ostanie miesiące potrzebne były do przygotowania spółki na zwiększoną liczbę klientów. Dlatego dopracować trzeba dokumentacje, szkolenia oraz materiały dla partnerów.

Nie do końca podzielam Twoje obawy o nowe projekty. Pamiętajmy, że DW celuje w niszę projektów o małych wartościach do 1M$ gdzie Palantir nie jest/był zainteresowany. To, że pojawiają się jako bezpośredni konkurent Palantira w większych projektach to niezamierzony "efekt uboczny". Dla mnie kluczowym będzie wskaźnik informujący ile tych drobnych niezaraportowanych kontraktów osiągają z roku na rok. Należy pamiętać, że każdy klient dokłada co roku opłaty związane z odnowieniem licencji, a Ci, którym rozwija się biznes z biegiem czasu będą potrzebowali rozszerzenia licencji więc koniki zostaną słonikami.

Dla wielu rozczarowaniem pewnie był wykres lejka sprzedażowego bo pewnie spodziewali się wartości powyżej 20M$. Dla mnie istotna była by też informacja jak wygląda wykres wskaźnika konwersji lejka. Zakładam, że z biegiem czasu i pulchniejącym portfolio referencyjnym będzie łatwiej pozyskiwać nowych klientów.

Ten rok pokaże jak bardzo odważnie weszli w rynek - stan zatrudnienia i lejka na koniec roku. Z raportu wynika, że mieli ponad 73M PLN na koncie i sporo projektów czekających do rozliczenia w tym roku. Taki zapas pozwala na straty po 6M PLN przez co najmniej 10 lat. To spora poduszka pozwalająca na rozwinięcie skrzydeł i tak jak wspomniałem wcześniej liczyć się będzie ile tych mniejszych projektów wpada im co roku.
  • Re: DATAWALK moja prywatna analiza Autor: ~insajder [188.124.183.*]
    60% wzrostu przychodów średniorocznie daje nam przychody w 2025 na poziomie 150 mln zł. Moim skromnym zdaniem jest to za mało w stosunku do kapitalizacji spółki w granicach 850 mln - 1000 mln. Ryzyko podnosi też fakt, że nie wiemy jakiej marży możemy się spodziewać przy tego typu przychodach i gdzie jest poziom breakevan.
[x]
DATAWALK -0,82% 145,00 2026-04-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.