Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  187,80 zł , zmiana od tamtej pory: -20,34%

Re: DATAWALK moja prywatna analiza

@noubeque - bardzo dobra analiza. Jeśli osiągną przychody 10M$ to oznaczałoby to wzrost przychodów o ponad 100% w stosunku do 2020. Oczywiście jest to realne ale moim zdaniem to może nie być możliwe. Ja zakładam około 60% wzrost przychodów. I takie tempo powinni utrzymać przez kilka lat. Tak jak pisali w raporcie ostanie miesiące potrzebne były do przygotowania spółki na zwiększoną liczbę klientów. Dlatego dopracować trzeba dokumentacje, szkolenia oraz materiały dla partnerów.

Nie do końca podzielam Twoje obawy o nowe projekty. Pamiętajmy, że DW celuje w niszę projektów o małych wartościach do 1M$ gdzie Palantir nie jest/był zainteresowany. To, że pojawiają się jako bezpośredni konkurent Palantira w większych projektach to niezamierzony "efekt uboczny". Dla mnie kluczowym będzie wskaźnik informujący ile tych drobnych niezaraportowanych kontraktów osiągają z roku na rok. Należy pamiętać, że każdy klient dokłada co roku opłaty związane z odnowieniem licencji, a Ci, którym rozwija się biznes z biegiem czasu będą potrzebowali rozszerzenia licencji więc koniki zostaną słonikami.

Dla wielu rozczarowaniem pewnie był wykres lejka sprzedażowego bo pewnie spodziewali się wartości powyżej 20M$. Dla mnie istotna była by też informacja jak wygląda wykres wskaźnika konwersji lejka. Zakładam, że z biegiem czasu i pulchniejącym portfolio referencyjnym będzie łatwiej pozyskiwać nowych klientów.

Ten rok pokaże jak bardzo odważnie weszli w rynek - stan zatrudnienia i lejka na koniec roku. Z raportu wynika, że mieli ponad 73M PLN na koncie i sporo projektów czekających do rozliczenia w tym roku. Taki zapas pozwala na straty po 6M PLN przez co najmniej 10 lat. To spora poduszka pozwalająca na rozwinięcie skrzydeł i tak jak wspomniałem wcześniej liczyć się będzie ile tych mniejszych projektów wpada im co roku.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DATAWALK 3,74% 149,60 2026-04-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.