• wzrost na Agorze Autor: ~Wiesław [31.178.208.*]
    Skąd ruch na Agorze? Coś wiadomo? Helios ma ruszyć? Pis upada?
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~zibi [46.204.19.*]
    Pandemia się powoli kończy. I chyba już do wszystkich dotarło, że jesienią czwartej fali nie będzie bo szczepienia w końcu idą sprawnie, dostawy szczepionek też idą zgodnie z harmonogramem.

Izrael już otworzył swoją branżę rozrywkową, UK nad tym pracuje. A takim tempem jakie teraz mamy i u nas do jesieni wszyscy chętni powinni być zaszczepieni.

• Re: wzrost na Agorze Autor: ~asd [89.64.56.*]
    dziwne , bo Niedzielski przedłużył zamknięcia kin to powinno lecieć na minima bo i pis dobija ich i gazety się coraz mniej sprzedają
    W kategoriach tygodni masz rację kina będą jeszcze zamknięte, ale w kategorii miesięcy to już ostatnie chwile lockdownu. Nie ma możliwości by wszyscy kupili tanio akcje ostatniego dnia lockdownu.

Sprzedaż gazet pewnie już nie wróci do poziomu sprzed dwóch lat, ale też się poprawi. Jak ludzie przestaną pracować z domów to więcej ich będzie jeździło komunikacją miejską, mijało kioski ruchu i tak dalej. Dziś wielu by mieć gazetę musiało by specjalnie po nią jechać więc korzystają z wersji www. Ma to też swoje dobre strony bo wzrosłą sprzedaż prenumerat cyfrowych.

Ja zacząłem dobierać akcje Agory gdy na większą skalę ruszyły dostawy szczepionek - wtedy gdy perspektywa zaszczepienia wszystkich chętnych skróciła się z wiosny 2022 na jesień 2021.

Obstawiam, że jeśli kina rusza w czerwcu to do końca roku będą już trwale rentowne. Wcześniej przejściowo może być tak że kina się otworzą ale nie będzie jeszcze odpowiedniej liczby chętnych i koszty działalności chwilowo przewyższą wpływy.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~asd [89.64.56.*]
    może masz rację , ale ja myślę że pis robi wszystko by agorze dowalić Kina to najlepsze co agora posiada ale zamknięte przynoszą stratę . Po pisie to ja się spodziewam najgorszego więc mogą i 5 fal wymyślić . Niszczą przedsiębiorców i biznesy ludzi i nikt nie wie ile jeszcze
  • Re: wzrost na Agorze Autor: uorenbufet [192.162.60.*]
    A mnie dziwiło to ze nikt tak długo nie dostrzegał potencjału tych akcji.Podobnie jak poprzednik dobierałem od miesiaca i mam już pozycję zajetą w zaplanowanej wielkosci.Za 3-4 miesiace otwieramy kina(wyposzczona gawiedź jak ruszy to komplety bedą i na seansie w wtorek o 12 godzinie),niewykluczony(prawdopodobny)obrót sprawy na Zetce do tego-last but not least-wysoce prawdopodobne wywalenie sie rządów PiSu(reklamy spólek SP wracają).

PS Jak zdejmą lockdown to tu bedzie z 9 PLN za akcje.

• Re: wzrost na Agorze Autor: ~Wiesław [31.178.208.*]
    No cóż, czas pokaże, w którą to pójdzie stronę. Sporo plusów na horyzoncie, a podstawowy bieżący jest taki, że spółka działa w tej chwili w ekstremalnie trudnych warunkach biznesowo - politycznych i mimo wszystko, lepiej czy gorzej, ale się trzyma. Oby te plusy na horyzoncie były realne, bo też obstawiłem wzrost :)
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~obserwacja [85.221.150.*]
    Dnia 2021-04-14 o godz. 15:34 ~Wiesław napisał(a):
    > No cóż, czas pokaże, w którą to pójdzie stronę. Sporo plusów na horyzoncie, a podstawowy bieżący jest taki, że spółka działa w tej chwili w ekstremalnie trudnych warunkach biznesowo - politycznych i mimo wszystko, lepiej czy gorzej, ale się trzyma. Oby te plusy na horyzoncie były realne, bo też obstawiłem wzrost :)

OJ widze już całą gromadkę RABINÓW współbraci Szechtera w Polakożerstwie -mocno obsiedli tu swoją kloakę.
    Dokładnie

Spółka w bardzo niekorzystnej sytuacji biznesowo-politycznej trwa bez większych kłopotów

W przyszłości może być tylko lepiej. Kilka lat temu było ryzyko gdy chciano ją przejąć za pośrednictwem firm państwowych ale teraz spółka jest przed tym zabezpieczona więc nawet jeśli to nie jest jakaś super dochodowa inwestycja to jednak raczej z tych bezpiecznych.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: momotaro [81.190.146.*]
    Tak ,tak Agora to tylko kina. Zapomnijmy o prasie i książce czy też reklamie zewnętrznej które od dawna ciągną wyniki w dół a jedynie kino pozwalało im wyjść na lekki minus. Tak tak kupujta na wyścigi:)
    Nie Agora to nie tylko kina. Ale sama sieć kin Helios jest warta więcej niż obecny kurs akcji całej Agory.

Oczywiście nie zakładam by ktokolwiek w Agorze zgodził się na likwidację ich historycznie podstawowej działalności czyli wydawania GW nawet jeśli to przestanie być dochodowe. Więc istnieje ryzyko że to co sieć kin będzie zarabiać to będzie na bieżąco przejadane przez gazetę.
    Zgoda.Agora to spólka upolityczniona(analogicznie jak spólki SP gdzie dycyzjei są tez motywowane nie tylko merytorycznie )ale to jest uwzglednione w wycenie.I jeszcze raz:jest tu kilka potencjalnych dobrych wiadomosci wiec jest pod co grac.
    Wzrost pewnie nastąpi po otwarciu kin w okrojonej skali czyli połowa miejsc siedziacych może w lipcu lub sierpniu efekt psychologiczny ale finansowo nadal będzie słabo.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~zibi [46.204.2.*]
    Zakładam, ze kina będą rentowne dopiero pod koniec roku. Ale wtedy realna wycena Agory to będzie powyżej 10 zł za akcję.

Bo nie ma powodu by była niższa niż przed pandemią - Agora dużych trwałych strat nie poniosła.

Zakładam też że rząd najpierw pozwoli tylko na 25% zajętych miejsc i bez popcornu. Ale to wystarczająca liczba widzów by kino nie przynosiło strat. Więc długi nie będą się pogłębiać. A na jesieni gdy nie przyjdzie czwarta fala powinno już wszystko ruszyć pełną parą i Helios będzie generował zysk pozwalający na bieżąco regulować raty dawnych kredytów i powoli spłącac też długi związane z pandemią.

W perspektywie 2 lat jeśli wirus nie wróci z jakąś nową mutacją. Kurs powinien wrócić w okolice 12zł.

To wszystko przy obecnym układzie politycznym. Bo gdyby doszło do zmian to wiadomo - może być lepiej lub gorzej.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~ACE [89.64.47.*]
    chyba Orlen dokupuje:)
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~cierpliwy [37.248.200.*]
    ...a kiedy będzie po 152 zł za akcję...czekam na to już 20 lat !
    Nigdy:) Spółka jest słabiutka skoro sami pracownicy domagają się groszy na prąd:)
  • Re: wzrost na Agorze Autor: stachsgh [37.248.222.*]
    Mocne, zobacz koniecznie :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=oVrdIXQ2g30
    chociaż wzrost o vol półlitrówki? Czemu nie:)
    Dzisiaj kupowanie na wyscigi a trzy tygodnie temu leżało złotówke taniej i nikt nie brał pomimo jasnej perspektywy zdjecia lockdownu."rynek ma zawsze racje"LOL
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~zibi [188.147.35.*]
    Kto myśli głową ten kupował. Ale wielu myśli życzeniowo: "nie lubię GW to .na pewno spadnie".

Ale 7,5 to nadal tanio. Ja zakładam 10 zł do końca roku i 12zł w perspektywie dwóch lat. Fakt z poziomu 7,5 za akcję nie wygląda to tak dobrze jak z poziomu 6zł ale nadal zysk fajny a ryzyko znikome.

To wszystko przy obecnym kształcie spółki. Jeśli wygrają w sądzie i uda im się kupić zetkę to kurs powinien być 10-20% wyższy. Ale to traktuję jako ewentualny dodatkowy bonus a nie pewnik, bo batalia sądowa może potrwać kilka lat.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~JJ [5.173.246.*]
    Nadzieja w Heliosie. Ale moim zdaniem płonna. Będzie odbicie na początku, bo ludzie będą chcieli odreagować, potem wciąż jeszcze będzie sporo zachorowań tym razem w niezaszczepionych grupach 30+ czyli klientów Heliosa i oglądalność ustabilizuje się na obniżonym poziomie w stosunku do czasów przedkovidowych. A to nie pozwoli powrócić do efektywności sprzed pandemii. Chyba, że podniosą ceny, ale to też będzie skutkowało obniżeniem popytu. Ponadto ludzie mają Netflixa i umówmy się, coraz większe TV. Pandemia zmieniła też w w sporej grupie postrzeganie pewnych rzeczy. Koleżanka, której nigdy bym o to nie podejrzewał nawróciła się. (ale to nie ta, która jest od wczoraj bohaterką prawicowego TT :-). Jak to mawiają w szpitalu i okopach nie ma niewierzących.

To co mogłoby pomóc ale szczerze nie wiem na ile to lekka polityczna restrukturyzacja Agory. Oni po prostu nie mają zdolności do pozyskiwania nowych czytelników spoza swojej grupy docelowej. A dzisiaj radykalny antypis ma jeszcze bardziej radykalne alternatywy. Czy zostało jeszcze jakieś centrum?

Że nie wspomnę o tym, że na lewicy są ludzie, którzy byli w GTW i z pewnością jeszcze pamiętają Adamowi jak ich przećwiczył. Agora to dinozaur, który z wyjątkiem Heliosa i dawno temu AMS nie miał do szczęśliwych inwestycji poza Gazetą Wyborczą. Jakieś ruchy mogą być, ale strategicznie to paździerz do restrukturyzacji. Gdyby dało się Agorę wykupić, podzielić, wyprzedać, to sam portal byłby więcej warty niż dzisiaj cała Agora. No ale wiadomo, że to nie nastąpi i jest, jak jest.
    Duzo racji w tym jest co napisałes.To jest taka spółka Skarbu Panstwa a rebours.Co nie zmienia postaci rzeczy ze srednia mam 6,46PLN i zarobek w nieco ponad miesiac zacny.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~zibi [37.248.179.*]
    Ja mam jedną zasadę - w biznesie nie ma sentymentów.

To czy lubię czy nie linię programową GW to zupełnie inna sprawa. To nie może mi przesłaniać obrazu spółki jako całości.

Agora to teraz głównie trzy rzeczy: Helios, GW (papierowa i wyborcza.pl) i portal Gazeta.pl

1. Helios - Przed pandemią to była zdrowa siec kin przynosząca dochody. Co będzie dalej? Oczywiście istnieje ryzyko że ludzie będą mniej chętnie chodzić do kin, ale moim zdaniem jest ono pomijalne. Rok 2019 to był rekordowy rok od początku wieku jeśli chodzi o liczbę sprzedanych biletów do kin w Polsce. W latach 90-tych upadało wiele kin bo ludzie mniej chętnie chodzili na seanse. Ale w XXI wieku kina są coraz popularniejsze. I to pomimo tego, że jak zauważyłeś ludzie mają coraz większe telewizory. Wielu ma też kino domowe, abonament Netfliksa lub dostęp do innych serwisów streamingowych.

Krótkotrwały efekt pandemii na pewno będzie. Zakładam że do końca roku będzie mniej widzów. Ale długoterminowo będzie OK. Nawet jeśli 10% społeczeństwa już do końca życia będzie unikało miejsc zamkniętych z obcymi ludźmi. To dla kin nie będzie to wielki problem. Bo kilka lat wcześniej gdy rynek był o 10% mniejszy kina też były dochodowe.

2. Gazeta Wyborcza - Tu sprawa jest prosta nie mają konkurencji i nie ma nic na horyzoncie co by mogło im zagrozić. Jest pewna (spora) grupa czytelników którzy chcą czegoś więcej niż Fakt czy Super Express i GW to od 30 lat jedyna gazeta która pisze o wszystkim. Opisywali Afery za rządów AWS, opisywali za SLD, opisywali za PO i opisują za PiS. To jedyna gazeta gdzie obok siebie można przeczytać różne opinie na ten sam temat. To jedyna gazeta gdzie obok siebie można przeczytać co na ten sam temat sądzi lewica i prawica. Ksiądz i feministka. Profesor i pracownik magazynu. Rolnik i przedsiębiorca. I jest to też jedyna tak przekrojowa gazeta - od polityki, przez sport i naukę aż po literaturę i sztukę. I właśnie dlatego liczba prenumeratorów cyfrowych bardzo szybko rośnie.

Naprawdę nie widzę na horyzoncie nic co by mogło im zagrozić. Od kilku lat GW przechodzi z modelu reklamowego na model abonamentowy. Dzięki temu uniezależniają się od reklam spółek SP i przychylności władzy. Ale też stają się mniej narażeni na zapowiadany podatek od reklam. Nawet jeśli przez jakiś czas GW nie będzie w stanie się sama utrzymać to kierunek jest moim zdaniem dobry co potwierdzają podobne działania prasy zachodniej.

3. Portal gazeta.pl - To jedna z najczęściej odwiedzanych stron w polskim internecie. Sam ten adres jest wart fortunę. Tym bardziej że nie jest nawą własną. Pod tym adresem za jakiś czas może być zupełnie inna gazeta zamiast wyborczej. Takich stron Agora ma więcej: sport.pl, moto.pl. Same adresy (w sensie nazw domen) są warte miliony a jeśli uwzględnimy jak dobrze są wypozycjonowane to jest to nie do przecenienia. Ewentualny podatek reklamowy może w portal uderzyć. I osobiście nie wiązałbym przyszłości spółki z portalem. Dawniej większość osób rozpoczynało swój dzień w sieci od wejścia na jakiś portal (Onet, Wirtualna Polska, Gazeta), ale obecnie większość zaczyna od Facebook'a a na inne strony wchodzą tylko wtedy gdy czegoś chcą. Jak ktoś szuka informacji to wejdzie od razu na wyborcza.pl nie potrzebuje tej całej portalowej otoczki. Więc długofalowo myślę że znaczenie tej strony będzie zanikać.
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~Wiesław [31.178.208.*]
    Przyjemna zmiana przez ostatni miesiąc, bo brałem średnio po 6,52. Miła osłoda przy grubych stratach na cdp, pcf i tsg...
    Zastanawiam się co do perspektyw, biorę pod uwagę tylko Helios i Next Film. Tradycyjnie późna wiosna i lato nie jest najlepsza w kinach, bo jest ciepło i ludzie siedzą na dworzu/wakacjach. Zastanawiam się jednak, czy ta tradycja nie zostanie w tym roku jednak przełamana - dystrybutorzy przygotowali premiery kilkuset filmów, co więcej promocja polskich produkcji jest dofinansowana z pieniędzy publicznych (dotacje PISF), zaś Next film dystrybuuje przede wszystkim polskie filmy.
    Jestem ciekawy rozwoju wypadków, ale trzymam akcje, bo liczę na wzrosty, choć oczywiście różnie może być.

• Re: wzrost na Agorze Autor: ~Uorenbufet [192.162.60.*]
    Jutro otwierają kina.Wrozylem kilkA tygodni temu cenę w tym momencie na 9PLN.Troche się pomyliłem in minus ale i tak jestem zadowolony z inwestycji.Tu na prawdę rynek dwa miesiące temu pokazał swą nieefektywność i zbyt późno rozpoczął dyskontowanie zdejmowanie obostrzeń.W moim mieście Helios rusza dopiero za tydzień
  • Re: wzrost na Agorze Autor: ~Uorenbufet [192.162.60.*]
    Poprawka-otwarcie za tydzień.
[x]
AGORA -0,49% 8,06 2026-04-02 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.