Uważam, że nominalne wzrosty są dopiero przed nami. Pewnie będzie to dla niektórych śmieszne, ale dotarłem na FB do pracownika magazynu SFD w Opolu, który od 6 lat tam pracuje.
Cytuje: "Stary ku_wa, takiego zapie_dolu jak teraz nie było nigdy, każdego dnia k__wa jeszcze więcej!"
I tak po cichutku bez rozgłosu,szumu czy zamieszania sobie rośniecie? Liczyłem ,że jednak spadnie na tą złotówę.Kiepsko.Może to zabrzmi śmiesznie ale wciąż mam nadzieję choć malejącą.Pamiętajcie że nie takie przepały już GPW widziała.Po dotknięciu 5-tki odbiło znacząco w dół.Myślę że tu zacznie się wywalanie bo po co mają robić dystrybucję tego co zebrali w cenie 0,5 po 3 albo 4 jak można po 5 (mają dokładnie 1000%). Mówił ktoś że ma relację pracownika z magazynu w Opolu...Moim zdaniem to nieprawda.Można różne historie wymyślać pomagające podbić kurs a przede wszystkim wykonać sprzedaż...1 zł,tam czekam z niemiłosiernie wielkim worem i myślę że za rok/dwa sprzedam po 10.Wszystkiego dobrego.
oj na 1PLN, to Ty chyba się już nie doczekasz, nie mówię, że nie będzie korekty do 3-4 PLN, ale z tą złotówką to życie marzeniami jak na cdp o powrocie powyżej 400pln. pozdrawiam.
Warto mieć marzenia ale ja zawsze wybieram te realne.
Fundamentalnie nie ma takiej mozliwosci by poniżej 120mln kap zeszło więc się zastanów. W okolicy 4zł stali chetni z pakietami i nic nie dostali jeszcze 2tyg. temu.
Sprawa jest prosta albo próbuje się przenosic wyzej albo zbierac powoli z prawej a póki co podziwiaj i czekaj na 1zł. Moze po splicie 1:5 kupisz tez fakt
Brałem niestety dopiero po rajdzie po wynikach w okolicy 1.50-1.80zł.
Zrealizowałem dawno wkład plus maly zysk w miedzyczasie mała dyw i reszty nie musze nigdy sprzedawac tym bardziej ze kolejne dyw w drodze więc tak to wyglada bejbe moich akcji raczej nikt nie dostanie no chyba ze za kilkadziesiąt zl to sie zastanowię.
zapisz się w ofercie publicznej :) za 1zł pewnie cały worek dostaniesz i za rok/dwa sprzedasz tak jak chcesz po 10zł :) plan doskonały :) tylko czemu ma spaść akurat na 1zł? może 10gr? aaa rozumiem bo akurat tam masz ten duży worek... no tak to wszystko tłumaczy... ja ci bym radził go przesunąć na 10gr lub 1gr wtedy kupisz odpowiednio 10x czy 100x więcej... i jeszcze jedna rada jak już tak sobie gawędzimy, ustaw w karnecie po 1zł 10gr lub 1gr to swoje olbrzymie zlecenie bo jak narazie nic tam nie widzę :) a tak wiesz może ktoś się skusi :)
Dnia 2021-04-09 o godz. 17:37 ~inwww napisał(a): > zapisz się w ofercie publicznej :) za 1zł pewnie cały worek dostaniesz i za rok/dwa sprzedasz tak jak chcesz po 10zł :) plan doskonały :) tylko czemu ma spaść akurat na 1zł? może 10gr? aaa rozumiem bo akurat tam masz ten duży worek... no tak to wszystko tłumaczy... ja ci bym radził go przesunąć na 10gr lub 1gr wtedy kupisz odpowiednio 10x czy 100x więcej... i jeszcze jedna rada jak już tak sobie gawędzimy, ustaw w karnecie po 1zł 10gr lub 1gr to swoje olbrzymie zlecenie bo jak narazie nic tam nie widzę :) a tak wiesz może ktoś się skusi :)
Całkowicie rozumiem Waszą reakcję i spodziewałem się,ale między wierszami wyczułem jednak wątpliwości u każdego.Na rynku odżywek SFD ma też konkurencję...Ale najbardziej liczę na spekułę która będzie chciała wytrzepać wartościowy papier,a że wyniki są dobre to tym bardziej zostaje tylko solidne dołowanie i długie trzymanie kursu jak najniżej.Ja sobie poczekam a wy zrobicie w/g uznania. Co do wystawienia zlecenia to chyba nie sądzisz że będę przechowywał niepracującą gotówkę.Spółka jest obserwowana i w każdej chwili mogę uwolnić środki z WIG20 gdy kurs osiągnie wiadomy poziom,
stary dobry jesteś i pewnie świetnie wypadasz na tle... przedszkolaków z takimi tekstami :) każdy ma wątpliwości? niezła teza, taka życiowa :) sfd ma konkurencję ? naprawdę? a kto nie ma? może jakaś spółka z wig20? spekuła bedzie dołować nam kurs? heh najpierw musiałaby mieć papier :) no nic zostaniesz w takim razie ze swoim wirtualnym workiem na wig20 :) a tymczasem jedziemy dalej :) a ty obserwuj
Dnia 2021-04-09 o godz. 19:23 ~inwww napisał(a): > stary dobry jesteś i pewnie świetnie wypadasz na tle... przedszkolaków z takimi tekstami :) > każdy ma wątpliwości? niezła teza, taka życiowa :) sfd ma konkurencję ? naprawdę? a kto nie ma? może jakaś spółka z wig20? spekuła bedzie dołować nam kurs? heh najpierw musiałaby mieć papier :) no nic zostaniesz w takim razie ze swoim wirtualnym workiem na wig20 :) a tymczasem jedziemy dalej :) a ty obserwuj
Tak jest,broń swoich pieniędzy - też bym tak robił,ale nie trzymając,tylko sprzedając,bo robi się niebezpiecznie.Zwróć jeszcze raz uwagę na to co już pisałem o 1000%-towym wzroście i że obecne (i te przyszłe) wyniki są już w cenie. Co do spekuły to obaj wiemy że jest tu obecna choć,trzeba przyznać,mocno przyczajona.Może ktoś zainwestował tu prywatne środki (dlatego taki spokój),ale dysponuje aparatem i uważam że teraz go użyje.Spółka (nie mylić z kursem) rośnie i będzie rosła,ale odwzorowanie jej obecnej wartości było już przy 4 i jest kilka miesięcy żeby to sprzedać i zdołować a następnie podnieść żeby jeszcze raz wyrazić kursem znowu jej prawdziwą (już wyższą) wartość przy okazji przepompowując z rynku do kieszeni sporo gotówki.Możecie być na mnie źli,ale ja tak uważam bo tak podpowiada mi logika,doświadczenie i intuicja.Powodzenia.
P.S.Życzę Wam Rafale i Darku kolejnych 100% czyli dychy,ale ja kompletnie w to nie wierzę,bo to już byłoby 2000 % ! Ta spółka jest na to zbyt niemrawa i za bardzo z boku.
Spokojnie ja znam wartość swoich papierów posiadanych a jest ich ponad 60 nie licząc kryptowalut i czegos które tak się rozwija i będzie rozwijać, przy takich wskaznikach się nie sprzedaje.
Większość czeka tutaj na wyniki z ekspansji zagranicznej które to noe wiadomo czy będą już widoczne w 2021r
Póki co czekamy na wyniki za 1kw.
Więc albo czekasz z nami albo podziwiaj jak rośniemy ewentualnie jak chceszbcoś co jeszcze tyle nie urosło a jest rwarte inwestycji czyli: Dekpol, Mostostal Płock, NTT, Remak i zarabiaj jak np Ja.
Dokładnie, jaki miałby być sens pozbywania się spółki z portfela, która rozwija się dużo szybciej niż zakładają najwięksi optymiści. Spółk,i która oprócz bardzo dynamicznego rozwoju, ma uchwaloną politykę dywidendową, a w 2021 r. najprawdopodobniej zwiększy zysk netto dwukrotnie, z perspektywa dynamicznej poprawy na lata kolejne. Wycena nadal jest bardzo atrakcyjna na zajmowanie pozycji w horyzoncie dlugoterminowym, a sam fakt, że rośnie w ciszy pokazuje jaki jest potencjał gdy zrobi się głośno. Dodatkowo patrząc na nasz wątek, w zdecydowanej większości w spółkę zaangażowani są stabilni inwestorzy, którzy dostrzegają ogromny potencjał.
W pierwszym kwartale SFD powinno wygenerować ok 5 mln zł zysku netto i zakładam, że będzie to najsłabszy wynik w tym roku, a po pierwszym półroczu spółka przebije cały fenomenalny rok 2020 r.
Steve nie żyj już tą złotówką, jesteśmy po czteromiesięcznej konsolidacji 4-4,40 zł, następuje wybicie na większym wolumenie, nie można zaklinać rzeczywistości.
W 2012 wchodziłem w CD Projekt, wyszedłem na początku 2020 r, (8 lat z akcjami) po sprzedaży miałem wrażenie, że trzymałem je max 2 lata. SFD jest dla mnie kolejną spółką na lata, bo na całej GPW nie widzę innej która ma tak nieograniczony potencjał. Jesli SFD dobrze rozegra temat marki AllNutrition w skali globalnej (na swiecie nie istnieje dominujaca marka suplementów dla amatorów) wycena może także być globalna, a póki co jest powiatowa.
Co wy tutaj z tą polityką dywidendową wyjeżdżacie, czytałem to już w paru miejscach. Jakie znaczenie ma dywidenda rzędu może 10 lub 20 gr ? Liczą się obecne i przyszłe trendy, zmieniająca się świadomość itd. Zapotrzebowanie na zdrowy styl życia, szeroko pojęty fitness po pandemii ( albo jak kto woli w czasie pandemii :) ) będzie rosło i myślę że SFD w pełni będzie brało udział w tych trendach. Już to gdzieś w którymś wątku pisałem. SFD jest spółką wzrostową i to ma priorytet. Dywidenda i to tak małej wielkości to sprawa trzeciorzędna jeśli SFD za kilka lat będzie kosztować 100 zł. Weżmy za przykład choćby Columbus. Też kosztował 50 gr. A latem zeszłego roku 110 zł. Przy spółkach wzrostowych najważniejsze są trendy i oczywiście dobre wyniki tych spółek. Powodzenia i życzę cierpliwości. Gratulacje dla tych co wchodzili poniżej 1 zł.
Teraz pomysl o tych o których piszesz co wchodzili ponizej 1zł albo o tych vo mają srednią do 2zł czy ma znaczenie dla nich dywidenda 20gr... odpowiem ci ma i to duże tym bardziej ze już dwie wczesniej otrzymali.
Spółka wzrostowa na tym etapie nie powinna wypłacać dywidendy! Każda złotówka powinna być zainwestowana by przynosić kolejne zyski. Tu wypłacają dywidendę a z drugiej strony będzie emisja akcji bo potrzebny kapitał an rozwój... Do zwolenników jej wypłaty: co z tego że dostaniesz 10-20gr skoro rozwodnią ci kapitał. Emisja na bank nie będzie po cenie rynkowej tylko po średniej ważonej+ dysknto. Więc gdzie sens panowie, gdzie sens? Dywidendę wypłaca się gdy spółka nie potrzebuje kapitału na rozwój!
1. Polityka dywidendowa została uchwalona jeszcze w roku 2020 r. 2. Spółka dynamicznie się rozwija, skokowo poprawia wyniki finansowe, wiec dywidenda jest jednym z argumentów dla inwestorów długoterminowych, akcje są w silnych rękach, mnie podatne na spekulacje. 3. Chyba każda spółka która przenosi się na GPW, robi niewielka emisję ( patrz Creepy Jar ostatni debiut z NC na GPW). Nie tworzyłbym historii pt." Płaci dywidendę, a robi emisję". 4. Prospektu nie będzie, ale będzie memorandum informacyjne, które powinno zawierać wycenę spółki. (Czy to metodą porównawczą czy DCF , SFD zostawia daleko w polu inne podmioty). 5. Zakładam rozwodnienie max. 2-2,5%.
Najważniejsze to utrzymanie obecnej dynamiki wzrostu sprzedaży i dalsza poprawa wyników finansowych.
Panowie aby była jasność, sfd nie potrzebuje kasy z emisji na rozwój, musi mieć trochę wyższe rozproszenie czyli emisję/sprzedaż przez właściciela i musi jakoś uzasadnić tą wymuszona regulaminowo emisję więc piszą że na rozwój - tak więc pewnie też tak faktycznie te środki będą wykorzystane, to że jest dywidenda to dobrze bo są inwestorzy którzy tylko w takie spółki wchodzą a co do emisji z dyskontem to nie jestem taki przekonany
sporo nowych "twarzy" sie pojawia :) to może tylko napawać optymizmem a 6zł w tym tygodniu możliwe jak najbardziej, później wyznaczymy kolejne realne poziomy :) a wyniki za 1kw tylko wzmocnią przekaz :)
coś Ty, żadna gra, spóła pokazuje świetne wyniki sprzedaży, to się przełoży na procentowo wyższą rentowność zysk netto będzie pewnie mhm :) plus artykuł dziś w parkiecie otwiera oczy nowym inwestorom :) emisja na kilka procent nie ma znaczenia! to wymóg który trzeba spełnić. Wiesz ile osób by się zapisało gdyby było po 4.4? :))))
Witaj, W polityce dywidendowej ustalone jest min. 20 lub 25 % zysku. Była zaliczka 0,04 zł, zakładam, że druga wypłata będzie podobna. Plus pewnie pod koniec roku zaliczka z 2021 r.
Wszystko zalezy od potrzeb inwestycjnych, ale co ważne taka forma działalości (B2C) gwarantuje regularność w dodatnich przepływach operacyjnych, więc spółka generuje gotówkę na bieżąco.
Najbliższą konkurencją jest inna firma ale jej nie ma na giełdzie i też jest ligę niżej niż SFD. 7fit to nie jest żadna konkurencja dla SFD. To jest kilka lig niżej. SFD to taka ekstraklasa z aspiracjami do ligi mistrzów w przyszłości a 7 fit to B klasa jakby użyć porównania piłkarskiego.
przesadziłeś z tym 7fit, zgadzam się do do pozycji SFD, ale wtedy 7Fit to zwyczajnie II Liga zaskakujące jak została na peronie na kapitalizacji koło 7,5mln zł (!) przy takich wzrostach SFD