Witam. Doczekaliśmy się !!! Kilka miesięcy temu pisałem o komunikatach, których oczekuję od spółki w najbliższym okresie. Najważniejszym oczekiwanym była oczywiście informacja o podjęciu działań w celu przeniesienia na główny parkiet. Dodatkowo pisałem wówczas, że idealnym rozwiązaniem byłoby przejście na główny parkiet wsparte niewielką emisją.
Emisja będzie niewielka i co najważniejsze PUBLICZNA !!! Co ona oznacza ? Oznacza to, że spółka będzie musiała opublikować prospekt emisyjny, co za tym idzie (najważniejsze) co najmniej 3 instytucje będą musiały stworzyć wycenę spółki.
Polecam zatem przeanalizować prospekt DADELO i wycenę na poziomie 220 mln zł lub ANSWEAR na poziomie 600 mln zł.
Uważam, że cena emisyjna będzie mieścić się w przedziale 8-12 zł, tj ok. 1 milion nowych akcji.
Osobiście myślę, że zarząd, główny akcjonariusz nie zakładał, aż tak dynamicznego rozwoju i dość szybko umorzył te 3,3 mln akcji kupionych za bezcen. Mogłyby one zostać teraz zaoferowane w drodze ABB i spółka uzyskałaby potrzebny kapitał.
Nie pozostaje nic innego jak tylko trzymać, akumulować akcje i cieszyć się kolejnymi historycznymi rekordami.
Co do wyceny porównawczej z Dadelo, to się zgadzam w pełni. To jest to na co czekałem. Obserwuję notowania Dadelo i ładnie się trzyma kapitalizacji 235 mln przy niecałych 70 mln przychodów w 2020.
Ale mi osobiście wychodzi, że spółka musi wydrukować ok. 2,6 mln akcji, by drobni byli w posiadaniu co najmniej 25% akcji. A to oznacza cenę emisyjną poniżej 1 euro. Chyba, że będzie w ofercie publicznej mix: emisja plus sprzedaż przez Prezesa albo emisja plus sprzedaż przez spółkę akcji nabytych w programie skupu akcji. To wg mnie zależy jaki jest finansowy interes CEO Pazdana.
Witaj. Interes głównego akcjonariusza widzę tylko jeden. Maksymalna wycena spółki. Jeśli chciałby przejść na główny parkiet w najmniej skomplikowany sposób zaoferowałby część swojego pakietu inwestorom instytucjonalnym. W takiej formie zaproponowanej przez zarząd przejście na główny będzie miało charakter IPO (czyli najbardziej skomplikowany) ale też najbardziej przejrzysty.
Do tej pory widziałem interes CEO w tym, by skupować akcje (patrz skup od Walendziaka z Gym Glamour) i mieć dobry pieniądz z dywidendy. Spółka niedawno wydała gotówkę na rozbudowę magazynu, także nie zakładałem jakichś istotnych wydatków rozwojowych. Rozumiem, że za rok CEO będzie miał 75% zamiast 80% spółki, za to bardziej doinwestowanej i wyżej wycenionej przez duży parkiet.
Przy tak dużym udziale głównego akcjonariusza, najbardziej korzystne długoterminowo dla niego byłoby ściągnięcie SFD z giełdy. Skoro zdecydował się pójść krok dalej w stronę rynku, uważam, że głównym argumentem dla niego jest prestiż (wysoka wycena).
Spokojnie do przejścia daleka droga, ale jest kolejna cegiełka do tego, by wartość spółki rosła. Może po tym info zaczną się zgłaszać fundusze zainteresowane kupnem akcji? Mogą otworzyć magazyn np w De lub innym kraju by móc działać szybciej i lepiej. Jeszcze dużo jest do zrobienia