Dnia 2021-04-14 o godz. 14:37 ~ZZ napisał(a): > Dnia 2021-04-13 o godz. 15:48 ~czescToJaSawomir napisał(a): > > sa inne sposoby na wymagany free float > > > > firma ktorej glownym zasobem sa roszczeniowi pracownicy, zmieniajacy pracodawcow bez mrugniecia okiem a z drugiej strony klienci, ktorzy moga zmienic dostawce tak samo szybko > > > > oczywiscie, ze wlasciciele beda sie cashowac na gorce > > Dokładnie. Spółka nie posiada wiele co miało by wymierną wartość, a obecna kapitalizacja to ~300 mln? Zabiegi z ostatniego tygodnia dają do myślenia: dwie główne akcjonariuszki (żony wiceprezesów) sprzedały przez ABB ponad milion akcji a dwa dni wcześniej prezes pożycza im 16K akcji :) > > Wg ABB "inwestorzy" (w tym insajderzy) kupili po 235 PLN. Dziś kurs już 292. Matematyka nie wygląda różowo bo widzę, że chęć do spieniężenia jest w akcjonariacie. Najmniejszy z inwestorów z ABB jest dziś w teorii na plusie ~250 tyś. Kuszący szybki zarobek. Oczywiście brakuje obrotów więc może czkać nas długie sypanie po 100-200 akcji i ponowne pompowanie kursu. Dla mnie ciekawe jest to kto wczoraj i przedwczoraj sypał akcjami za 258 i dlaczego dziś skup po 290 na takich obrotach? Dziwnie dużo spekulacji jak na firmę budującą solidne podstawy pod wejście na GPW. Nie wygląda to dobrze ale brawa dla obu Pań współwłaścicielek (i już multimilionerek) realne 12.5mln w garści jest o wiele lepsze niż wirtualne steki mln w kapitalizacji. Dopuszczenie funduszy do akcjonariatu to dla mnie złe info ale to nie koniec bo teraz czekamy na ruch PREZESA (333788 akcji wartych wg ostatniego ABB jakieś 822,5 mln). Jak widać Polska jest rajem i można tu od (prawie) zera do multimilionera w 2 lata, no to trwaj chwilo jesteś piękna!
333788 razy 325 to 78 440 180 zł a nie 822,5mln
zdaj maturę z matematyki albo chociaż test ósmoklasisty to może też zostaniesz milionerem
> 333788 razy 325 to 78 440 180 zł a nie 822,5mln > > zdaj maturę z matematyki albo chociaż test ósmoklasisty to może też zostaniesz milionerem
Ooo wielki Spyro! ewidentny blad przecinka (popatrz na kapitalizacje) ale liczby nie sa tutaj tak istotne, patrz na ogol bo calosc jest nadal ciekawa. Akcje o nominalnej wartości 0.1 PLN sprzedano po 235 PLN (już sama cena debiutu NC i zawirowania kursu z ostatniego miesiaca budza spore watpliwosci w tle przeprowadzonych zaraz po nich transakcji). Chcecie liczyć C/Z C/WK albo kapitalizacje - to liczcie ale z glowa.
Nie ma czegoś takiego jak "wartość nominalna", to o czym piszesz to cena nominalna i nie ma ona żadnego związku z ceną rynkową, emisyjną, czy wartością wewnętrzną.
Dnia 2021-04-15 o godz. 10:34 ~xDDD napisał(a): > Nie ma czegoś takiego jak "wartość nominalna", to o czym piszesz to cena nominalna i nie ma ona żadnego związku z ceną rynkową, emisyjną, czy wartością wewnętrzną.
ehh filozofowie
Słownik języka polskiego PWN cena 1. «wartość czegoś wyrażana w pieniądzach»
rzuciłem okiem na wyniki i widzę że spółka tania nie jest nie dziwię się że akcjonariuszki ożeniły papier wzrosty rzecz jasna mogą być, ale okazją obecne ceny raczej nie są
Spółka jest liderem w swojej branży w PL, rośnie niesamowicie szybko, rozwija się na USA. Zaklinajcie sobie ile chcecie, ale w 2021 będą okolice miliarda kapitalizacji. Dino też tak było zaklinane jak debiutowało ;)
Dnia 2021-04-14 o godz. 14:41 ~Spyro napisał(a): > Spółka jest liderem w swojej branży w PL, rośnie niesamowicie szybko, rozwija się na USA. Zaklinajcie sobie ile chcecie, ale w 2021 będą okolice miliarda kapitalizacji. Dino też tak było zaklinane jak debiutowało ;)
A jaka to branza? ;) Nie wiem jak to liczysz i na czym opierasz ale wykazujesz duza wiare. Niestety mi z analizy ostatnich wydarzen (i historii spolki) wychodzi cos zgola innego na srednia prespektywę czasowa (wlasciciele cashowali na progu wielkich zmian? wow). Spolka ciekawa, w dlugiej perspetywie moglo by byc dobrze gdyby nie bomba w formie ~800 tys akcji w rękach trzech wlascieli. A moderator po cichutku zaczyna usuwac posty (sztab Wielkiego Spyro pilnuje). Chwile sie poprzygladam, bo smiesznie jest i tak az do bana na forum.... zyskow zycze!
ciekawe sa te 'interwencje' moderatora.. szczegolnie, ze tresc usunietych wiadomosci dalej wisi jako cytat w kolejnych postach - i nie mam pojecia czego sie tam mozna regulaminowo doczepic. ktos wyjasni?
Naprawdę ciekawa spółka, poczytałem więcej w weekend i moze nie tylko ja widze pewne "zbiegi okolicznosci"...
23.03 - info o chęci przejscia na GPW 26.03 - szczyt notowań 438 PLN 30.03 - przy kursie 400 PLN mamy info o "rozwazaniu sprzedazy" cześci akcji przez dwóch z trzech głównych akcjonariuszy
Przez kolejnych 7 sesji sadki do 280 PLN (9.04) przy średnim woulmenie 144 akcje dziennie
W dniach 9.04 i 12.04 (piątek i poniedziałek): dwóch z trzech głównych udziałowców (zony wiceprezesów) sprzedają WSZYSTKIE swoje akcje dopuszczone do obrotu (serie A2, B, C). To brzmi zdecydowanie inaczej niz komuninikat, cytuję: "Dwie akcjonariuszki Spyrosoft sprzedały 10,3 proc. akcji spółki za 25,7 mln zł"
dowiadujemy sie o tym nieco pózniej:
12.04 zawiadowmienie oficjalne: Trzeci glowny udziałowiec (Prezes) pożycza pare dni wczesniej wspólnikom 16000 akcji, tylko po to aby ci je sprzedali po 235 PLN pokrywająć zapotrzebowanie spianse w ABB. 14.04 - zawiadowmie o zakończeniu procesu przyspieszonej budowy księgi popytu („ABB”) 14.04 - zawiadomień o transakcjach osób zobowiązanych (szybko poszło)
Chętnymi na akcje byli miedzy innymi insiderzy. 6100 akcji trafia w ręce wyższego stopnia menagerów Spyrosoftu, wszystko w cenie 235 pln za akcje (czytajcie komunikaty). I co się dzieje na rynku od tego momentu? Ano mamy kilka kolejnych sesji z bardzo wysokimi obrotami (nawet 15x większym od sredniego) i około 8-9 tyś akcji zmienia właścicela przy cenach 260-290 PLN. Dziwny zbieg okoliczności (czasowy i ilościowy) prawda? Ktoś sprzedał, ale ktoś to jednak kupił.
Wszystkie te wydażenia na miesiąc przed publikacją raportu Q1/2021?
Podsumowując, dwaj główni udziałowcy, osoby blisko związane z zarządem, sprzedają przed publikacją raportu wszystko co mogą (a nawet pożyczone akcje) w cenie 235. Prezes posiada nadal sporo akcji dopuszonych do obrotu na NC, czemu nie sprzedal?
Jeśli przejściu na GPW towarzyszyć ma np. nowa emisja, lub dopuszczeniem do obrotu akcji serii A... to czego mozna się spodziewać po kursie?
Może ktoś mi tu sensownie odpowie, lub wniesie jakieś info do dyskusji, tylko proszę nie piszcie o uciekającym "pociągu i windzie".
Wszystko robione było pod emisję i spełnienie odpowiedniego Free Float. Teraz mogą iść na GPW. Fundy musiały być wpuszczone bo inaczej GPW, stabilnośc kursu, płynność nie byłyby spełnione.
Muszą być obroty żeby spółka była poważna.
Gdyby nie emisja (zwiększenie FF) kurs zapewne byłby 400+
Obroty stąd, że ktoś na pewno kto brał po 235zł sprzedał, zwiększył sie FF - tak zapewne miało być.
Kurs będzie dużo wyżej w momencie wejścia na GPW. Zobaczymy wyniki, jeśli one będą dobre, dynamika wzrostu będzie zachowana to tutaj będzie bardzo ciekawie. Natomiast to jest spółka do zakopania na 2-4 lata. Wtedy nie będę wróżył, ale może być naprawdę dobry, stabilny wzrost. Właściciele raczej potencjalnie będą się cashować przy emisji. Natomiast raczej nie na GPW ;) Resztę możecie sobie dopowiedzieć.
Dnia 2021-04-19 o godz. 18:15 ~Spyro napisał(a): > Wszystko robione było pod emisję i spełnienie odpowiedniego Free Float. Teraz mogą iść na GPW. Fundy musiały być wpuszczone bo inaczej GPW, stabilnośc kursu, płynność nie byłyby spełnione. > > Muszą być obroty żeby spółka była poważna. > > Gdyby nie emisja (zwiększenie FF) kurs zapewne byłby 400+ > > Obroty stąd, że ktoś na pewno kto brał po 235zł sprzedał, zwiększył sie FF - tak zapewne miało być. > > Kurs będzie dużo wyżej w momencie wejścia na GPW. Zobaczymy wyniki, jeśli one będą dobre, dynamika wzrostu będzie zachowana to tutaj będzie bardzo ciekawie. Natomiast to jest spółka do zakopania na 2-4 lata. Wtedy nie będę wróżył, ale może być naprawdę dobry, stabilny wzrost. Właściciele raczej potencjalnie będą się cashować przy emisji. Natomiast raczej nie na GPW ;) Resztę możecie sobie dopowiedzieć.
No nie wiem, trochę to koncert życzeń co piszesz poza tym o jakiej emisji mowa? Nie było nowej emisji (to być może dopiero przed nami) ale może faktycznie akcje do zakopania na 2-4 lata z tym ze w tej branży w 4 lata "wszystko sie moze zdarzyć"...
Zastanawia mnie niespójna postawa udzialowcow (czytaj Zarzadu) i ta szamotanina na papierze (obroty) w ostatnim tygodniu w tle ostatnich wydarzeń. Sporo z tego obrotu to ludzie związani z firmą, być może skołowani już nieco bo to oni kupili na debiucie, widzieli już kursy na poziomie 438 i to oni wiedza więcej niż ja i to ich menagerowie w ABB objęli akcje od żon prezesów po 235... a Prezes sie udzielał w mediach ostatnio osobiście naganiając nowy narybek do nowego projektu (wow, sam Prezes to robi?), wcześniej w jednej z wypowiedzi mówił o problemach z pozyskaniem pracowników jako czynniku hamującym, i dużych inwestycjach w HR z tym związanymi.... Ogólnie ostatnio coś gęsto w mediach. Kombinat PR pracuje pełna parą i coś mi sie zdaje, że nie będzie to dobrze rzutowało na wyniki Q1/21.... a takie szybkie tempo rozwoju (szczególnie kadr) jest nienaturalne w branży technologicznej (gdzie trzeba specjalistycznej wiedzy) i prowadzi w końcu do anomalii. Bez urazy ale każdy wie jak się pracuje w branży soft, jakie są oczekiwania, jakie rotacje w normalnych czasach a co dopiero zdalnie w erze covida... i przyrostem kadr w tempie 25% rocznie. Recepta na przegrzanie albo na sukces, nie wiem.
Zalecam czujność i czekam na wyniki, to co się wydarzyło ostatnio to bylo duze plum i długo jeszcze pofaluje (o ile nie poleci kolejna cegła).