Panowie tutaj do maja nic się nie wydarzy dopiero wyniki za pierwszy kwartał powinny ruszyć spółkę wszyscy liczyli na mocne wybicie po wynikach rocznych i zapowiedzi wysokiej dywidendy niestety pani prezes przyoszczędziła na nas I teraz część ludzi nie wie co robić a tak naprawdę to trzeba spokojnie poczekać
Spokojnie MAJ się jeszcze nie skończył. A sytuacja którą dzisiaj widzimy była do przewidzenia darmowe akcje które zostały przydzielone dzisiaj wypływają bo innego wytłumaczenia nie ma cena stopów aluminiowych dzisiaj + 7 euro wysoko cena Złomu aluminiowego jest korzystna
Pisałem kiedyś na forum, że Alumetal to spółka, na której nie da się stracić. Kupić poniżej 50 czy wręcz 40, sprzedać powyżej 60, po drodze brać dywidendy. I dokładnie tak zrobiłem. Kupowałem jak dziki poniżej 40 zł. Trolle szalały. Powyżej 60 zł sprzedałem wszystko w ostatnich tygodniach. Powiedzmy sobie szczerze, na co można liczyć przy kupnie za 60 zł? Na wzrost do 70? To mało prawdopodobne, a przy tym tylko 14%. Teraz trzeba czekać na kolejne spadki w okolice 40 zł, pewnie za rok lub dwa. Kupić tanio i znowu poczekać na wyskok powyżej 60. Mam na Alumetalu już 3 czy 4 tanie obroty w ostatnich kilku latach.
Opchalem wczesniej troche nizej nie na maksie, ale narzekac nie moge. Dawno nie bylo korekty i nalezala sie. Diwid. 2 zlocisze za duzo nie poprawi wyniku w moim portfelu, jednak moze byc. Pazernosc gubi.
Zrobiłem to samo jesli chodzi o kupno , natomiast jeszcze nie sprzedałem akcji. Po korekcie powinna nastapić kolejna fala wzrostu napedzana super wynikami w kolejnych kwartałach. Wydaje sie że WZA moze także zwiekszyć dywidendę. Na rynku brakuje aluminium i innych surowców więc kolejne kwartały tez beda znakomite. Wkrótce rewelacyjne wyniki za rekordowy w historii Iq 2021. Być moze w tym tygodniu pojawia sie dokładne szacunki za IQ 2021 (łamanie SL na dzisiejszej sesji ;). Ale swoje zarobiłes i git jesli widzisz gdzies indziej lepsza okazje. pozdrawiam
Mnie Alumetal trochę oduczył pazerności. W poprzednim kółku sprzedałem większość po 60-66, ale trochę mi zostało i zamroziłem część gotówki na trzy lata. A przydałaby się potem w okresie covidowym. Dlatego teraz zrealizowałem całość, tym bardziej, że zysk wyszedł na dobrym poziomie. Cześć przerzucam na korektach w swoje dwie główne spółki, część włożyłem w PZU przy średniej 31 zł. Stopa dywidendy powinna być co najmniej podobna, a o ile na Alumetalu nie widzę szans na więcej niż 10-15% w optymistycznym scenariuszu, tak na PZU przy cenie 31 powinno być do wzięcia 30-50%.
Oczywiście to trochę loteria, bo nie wiadomo, jaki konkretnie horyzont i co ostatecznie wyjdzie. Tym niemniej Alumetal mam w obserwowanych i jeśli cena będzie atrakcyjna, na pewno zacznę szarpać. Ale na takich spółkach jesienią po dywidendzie często są zjazdy. Vide: Lena, którą też obracałem. W sumie to nawet nie wiem, kto to robi, pewnie fundusze. Zawsze się dziwię, gdy takie spółki jak Alumetal są sprzedawane za 35 zł, albo Lena za 2,50 zł. Trzeba być strasznie głupim, żeby tak sprzedawać. No ale ktoś to robi, a wtedy zjawiam się jak misio przy beczce miodu ; )
Mam AML ale jako jedną z 9-ciu spółek , portfel mocno zdewersyfikowany. Na AML liczę na silną dynamikę zysków. Do tej pory z powodu covida było kiepsko z wynikami. Teraz odbiorcy domagają się przyspieszenia dostaw, dla mnie oznacza to tylko jedno - mają puste magazyny.
Zysk netto I kw 2020 r to 11,8 mln zł - w I kw 2021 r oczekuję ok 30 mln Zysk netto II kw 2020 r to 4 mln zł - w II kw 2021 r oczekuję podobnie ok 30 mln zł.
Może kurs na takie wyniki zareaguje. Pewności oczywiście nie ma.
To wszystko co piszesz jest prawda i tak pewnie będzie w tym roku Zysk Netto na poziomie 100 milionów a jeszcze trzeba dodać że w przyszłym roku dywidendę powinna być na poziomie 6 zł a w kapitale zapasowym pozostaje dalej 30 mil do podziału za 2019 tylko jest jedno małe ale Rada nadzorcza uchwaliła Skup akcji cena 25-45 I przeznaczyli na to ponad 100 mil uchwała z lipca ubiegłego roku WYDAJE SIĘ ŻE CENA JEST ŚMIESZNA ALE NIE DO KOŃCA PAMIĘTAJCIE ŻE FUNDUSZE EMERYTALNE BĘDĄ MUSIAŁY ALBO SPRZEDAĆ ALBO ODDAĆ SP AKCJE sądzę że zarząd już od dawna rozmawia z funduszami a cena za tak duży pakiet musi być dużo niższa obawiam się że może to być 4 Z przodu jedyny pozytywny Akcent to to że akcje muszą być umorzone czyli zniknie ponad 2 000 000 akcji Z giełdy
Trzymam kciuki za Was, natomiast niewiele wskazuje na aż taki wzrost. Historyczny szczyt na ok. 66 zł, wielokrotne cofnięcia do poziomu poniżej 40 zł. Dywidenda poniżej 5% przy wycenie 60 zł. Wydaje się, że poziom 60-70 zł to max, nie widzę wskazań do wyższych poziomów. Ja to kalkuluję w ten sposób, że ile mogę ugrać od poziomu 60 zł? 20% (72 zł) to byłyby historyczne szczyty przebite mocno. A 20% to jest mało, szczególnie gdy miałem na swoim pakiecie średnio już 60% zysku. Na takim CLN teoretycznie do ugrania jest dużo więcej, dlatego stopniowo przerzucam środki do tych bardziej obiecujących firm. Na Alumetalu moja strategia pozostaje taka sama: sprzedawać powyżej 60 zł, kupować poniżej 40 zł. Dlatego wyszedłem, ale trzymam kciuki!
wystarczy spojrzeć na wykres Kęt, tam przez ostatnie lata kurs nieustannie biję historię. Tak samo będzie na Alumetal. A wiesz dlaczego? Bo jest ssanie na aluminium, potrzebne do budowy baterii, akumulatorów, płyt głównych itd. Za rok będziemy widzieć trzycyfrowa wycenę Alumetal. Ludzie!! tu jest tylko 15 mln akcji!!!! mnóstwo funduszy w akcjonariacie.
Też oczekuję że 60 - 70 zł zostanie przebite, bo niby dlaczego firma z dynamicznie rosnącymi zyskami , płacąca dywidendy ma być notowana przy C/Z 10 czy 11 ?
No chyba że zyski nie będą rosnąć aż tak dynamicznie. Dużo wyjaśni się za kilka dni w najbliższy poniedziałek.
co prawda inne IP, ale Ty to Ten sam mrcn_ [5.184.40.*] z ACT ? ja w surowcach zbyt dużo sie nie bawiłem jeszcze ale właśnie tu widzę potencjał (w stali już jestem) i przebicie maxów powinno otworzyć drogę trzycyfrową, przewertowałem sporo ostatnich raportów i tak to "odczytałem", bujało się tyle razy 60-67, mhmm, czego tu brakuje ? póki co optymizm na bananowej zmalał, bo u nas "sra..e" jest na byle komunikat zza Oceanu może macie jakieś ciekawe dostrzeżenia na co warto polukać ? "spółki nie krzaki" :)
Ten sam mrcn, mam stałego nicka, ale net z komórki ze zmiennym IP.
Nie jestem aż takim optymistą jak Wy co do Alumetalu, bo śledzę oraz kupuję/sprzedaję tę spółkę od jej debiutu. Tu są raczej regularne jazdy do 65 zł, a potem zejścia poniżej 40. I według mnie to jest typowe dla GPW. Argumenty macie logiczne co do wyceny, ale jednak spółki surowcowe/przemysłowe nie cieszą się tutaj taką popularnością, żeby lecieć na kosmiczne wyceny. Do tego mamy cykliczność koniunktury. Teraz aluminium jest drogie, za rok może potanieć. Stopa dywidendy na tej spółce to obecnie tyko 5%, płynność niska. Dla porównania na PZU jest w tym roku ponad 10% dywidendy od średniej wyceny, przy ogromnej jak na Polskę płynności.
Zwykle scenariusz na spółkach tego typu jest podobny - spadek po wypłacie dywidendy. Drugą spółką tego typu, którą regularnie kupuję i sprzedaję, jest Lena. Regularna dywidenda, stabilny biznes, w teorii tam nie powinno schodzić poniżej 6 zł, 8 zł nie byłoby zaskoczeniem. A w praktyce regularnie można ja kupic poniżej 3,5, sprzedać w okolicach 5. Dwa lata temu zrobiłem takie roczne kółko, kupiona w styczniu za 2,6, sprzedana za 4.
Dlatego sprzedałem Alumetal powyżej 60 zł i raczej czekam na odkup. Większość kasy wrzuciłem w PZU, które na razie dało 12% zwrotu i powinno dać więcej. Ale bawię się też bez stresu, bo większość kasy mam gdzie indziej, te dywidendowe spółki to raczej miejsce przechowywania nadwyżek ; )
To spółka ma solidną bazę do tego żeby kiedyś odpalić przede wszystkim niskie zadłużenie firmy zmodernizowanie pieców z elektrycznych na gazowe mądre zarządzanie firmą nawet w tych trudnych czasach kiedy montownie samochodowe stanęły spółka przynosiła cały czas Zysk i to pokazuje siłę tej spółki a co do kursu to niestety ale fundusze emerytalne będą decydować jak się zachowa cena