Czy to Solejuk z CLN?
Mnie Alumetal trochę oduczył pazerności. W poprzednim kółku sprzedałem większość po 60-66, ale trochę mi zostało i zamroziłem część gotówki na trzy lata. A przydałaby się potem w okresie covidowym. Dlatego teraz zrealizowałem całość, tym bardziej, że zysk wyszedł na dobrym poziomie. Cześć przerzucam na korektach w swoje dwie główne spółki, część włożyłem w PZU przy średniej 31 zł. Stopa dywidendy powinna być co najmniej podobna, a o ile na Alumetalu nie widzę szans na więcej niż 10-15% w optymistycznym scenariuszu, tak na PZU przy cenie 31 powinno być do wzięcia 30-50%.
Oczywiście to trochę loteria, bo nie wiadomo, jaki konkretnie horyzont i co ostatecznie wyjdzie. Tym niemniej Alumetal mam w obserwowanych i jeśli cena będzie atrakcyjna, na pewno zacznę szarpać. Ale na takich spółkach jesienią po dywidendzie często są zjazdy. Vide: Lena, którą też obracałem. W sumie to nawet nie wiem, kto to robi, pewnie fundusze. Zawsze się dziwię, gdy takie spółki jak Alumetal są sprzedawane za 35 zł, albo Lena za 2,50 zł. Trzeba być strasznie głupim, żeby tak sprzedawać. No ale ktoś to robi, a wtedy zjawiam się jak misio przy beczce miodu ; )