Ten sam mrcn, mam stałego nicka, ale net z komórki ze zmiennym IP.
Nie jestem aż takim optymistą jak Wy co do Alumetalu, bo śledzę oraz kupuję/sprzedaję tę spółkę od jej debiutu. Tu są raczej regularne jazdy do 65 zł, a potem zejścia poniżej 40. I według mnie to jest typowe dla GPW. Argumenty macie logiczne co do wyceny, ale jednak spółki surowcowe/przemysłowe nie cieszą się tutaj taką popularnością, żeby lecieć na kosmiczne wyceny. Do tego mamy cykliczność koniunktury. Teraz aluminium jest drogie, za rok może potanieć. Stopa dywidendy na tej spółce to obecnie tyko 5%, płynność niska. Dla porównania na PZU jest w tym roku ponad 10% dywidendy od średniej wyceny, przy ogromnej jak na Polskę płynności.
Zwykle scenariusz na spółkach tego typu jest podobny - spadek po wypłacie dywidendy. Drugą spółką tego typu, którą regularnie kupuję i sprzedaję, jest Lena. Regularna dywidenda, stabilny biznes, w teorii tam nie powinno schodzić poniżej 6 zł, 8 zł nie byłoby zaskoczeniem. A w praktyce regularnie można ja kupic poniżej 3,5, sprzedać w okolicach 5. Dwa lata temu zrobiłem takie roczne kółko, kupiona w styczniu za 2,6, sprzedana za 4.
Dlatego sprzedałem Alumetal powyżej 60 zł i raczej czekam na odkup. Większość kasy wrzuciłem w PZU, które na razie dało 12% zwrotu i powinno dać więcej. Ale bawię się też bez stresu, bo większość kasy mam gdzie indziej, te dywidendowe spółki to raczej miejsce przechowywania nadwyżek ; )