• Ahoj załogo Autor: tokio100 [159.205.241.*]
    Trzymacie się?

axn, widzisz gdzieś wpływ elektrowni? Bo ja jakoś nie mogę na szybko nic znaleźć, to pozostałę przychody operacyjne?

I pytanie podstawowe, myślicie, że raport nie spełnił oczekiwań, czy, że nowi nie rozróżniają jednostkowego od skonsolifdowanego?:)
  • Re: Ahoj załogo Autor: tokio100 [159.205.241.*]
    Dodatkowo poinformowali na stronie, że ozime miały lepsze warunki pogodowe niż rok temu:)
  • Re: Ahoj załogo Autor: ~axn [83.5.238.*]
    Cześć tokio100 -ja sie trzymam dzielnie, chociaż dzisiejszy scenariusz mnie zaskoczył. nie spodziewałem się i nie przewidywałem aż takiego wpływu różnic kursowych na wyniki. Ale patrząc pozytywnie: przychody znacznie powiększone z 50 do 70 mln EUR i podobnie zysk brutto z 10,6 do 12,9 mln EUR. zysk netto za Q4 szybko licząc 1,7 mln - tu mogło być więcej. Odnośnie elektrowni to jej wpływ był nikły w 2020 bo pracowała jeszcze niedawno na "pół gwizdka". Dopiero w tym roku pownna godnie dorzucić sie do wyników. Ogólnie zaskoczyła mnie reakcja rynku na te wyniki ale nie ma tego złego - poczekam aż pył opadnie i dobieram po taniości. Co dzisiaj różnice kursowe zabrały to w najbliższym roku oddadzą - tak do tego podchodzę. Redukuję Astartę bo tam scenariusz się powinien powtórzyć - dobiorę gdy kurs odpowiednio skoryguje.
    PS. powoli widać efekty na Pointpacku - jesteś tam jeszcze?

• Re: Ahoj załogo Autor: ~rolnik [91.230.17.*]
    powinni zacząć zabezpieczać ryzyko kursowe.
    ale w 2019, było to in plus - sprawdzcie raport roczny za 2019.
    Jak będzie w 2021?

Rekordowa cena ziarna, to rekordowe zasiewy słonecznika i rekordowe zbiory.
    dlugoterminowe kontrakty podpisane dzisiaj, zaprocentują w 2021.
    zgadzam się - już następny kwartał z ujemną bazą już da zarobić - cierpliwość będzie nagrodzona. Tak na marginesie to cieszył bym się jakby tak spadło jeszcze z 10 złotych. Już szykuję kasę na zakupy :)
  • Re: Ahoj załogo Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    pewno zleci trochę. Kolarze muszą uciec
  • Re: Ahoj załogo Autor: tokio100 [84.16.238.*]
    Dnia 2021-03-22 o godz. 19:39 ~axn napisał(a):
    > Cześć tokio100 -ja sie trzymam dzielnie, chociaż dzisiejszy scenariusz mnie zaskoczył. nie spodziewałem się i nie przewidywałem aż takiego wpływu różnic kursowych na wyniki. Ale patrząc pozytywnie: przychody znacznie powiększone z 50 do 70 mln EUR i podobnie zysk brutto z 10,6 do 12,9 mln EUR. zysk netto za Q4 szybko licząc 1,7 mln - tu mogło być więcej. Odnośnie elektrowni to jej wpływ był nikły w 2020 bo pracowała jeszcze niedawno na "pół gwizdka". Dopiero w tym roku pownna godnie dorzucić sie do wyników. Ogólnie zaskoczyła mnie reakcja rynku na te wyniki ale nie ma tego złego - poczekam aż pył opadnie i dobieram po taniości. Co dzisiaj różnice kursowe zabrały to w najbliższym roku oddadzą - tak do tego podchodzę. Redukuję Astartę bo tam scenariusz się powinien powtórzyć - dobiorę gdy kurs odpowiednio skoryguje.
    > PS. powoli widać efekty na Pointpacku - jesteś tam jeszcze?
    >

Że elektrownia nie dorzuciła to ja rozumiem, nie zdziwię się nawet jak jeszcze przeważały w niej koszty. Chodzi mi o to, że nie wiem, czy oni to wrzucają w przychody operacyjne, czy gdzie.
    Różnice mają co roku, przychody też latają między kwartałami, ważne, że na ogólnym poziomie się to zawsze równa. Nawet zobowiązania zaczęły spadać, co mnie zaskoczyło. Po tylu latach i tak jest super.

Na Pointpacku jestem, nie myślę o sprzedaży, chociaż też spodziewałem się lepszego III i IV kw (przy tej wycenie też można mu je wybaczyć;))
  • Re: Ahoj załogo Autor: ~ahoj [31.6.158.*]
    spokojnie balon w rok urósł o 200% teraz czuje 3 dychy jak nic
  • Re: Ahoj załogo Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    Może być... To byłaby okazja. Balon to nie jest.
    Ahoj - albo macrone jak wolisz? Jesteś może z Kwidzyna?
    Ja w Pointpacku mam połowe tego co w Agrolidze. Miałem troche pietra, bo nie było pewności odnośnie żabek - chodziły plotki o tym że inpost odbierze rynek poczcie, ale umowa podpisana więc obawy umarły. Moim zdaniem Pointpack dobrze zapłaci akcjonariuszom w tym roku.

• Re: Ahoj załogo Autor: tokio100 [46.165.210.*]
    Dnia 2021-03-22 o godz. 22:11 ~axn napisał(a):
    > Ja w Pointpacku mam połowe tego co w Agrolidze. Miałem troche pietra, bo nie było pewności odnośnie żabek - chodziły plotki o tym że inpost odbierze rynek poczcie, ale umowa podpisana więc obawy umarły. Moim zdaniem Pointpack dobrze zapłaci akcjonariuszom w tym roku.
    >
    Ja od początku zakładałem tam zbyt dużą dynamikę. Potem jeszcze doszedł strach o allegro, że jeśli będą przejmować inpost, to będą dotowali jeszcze mocniej paczki od nich. Teraz jak Ale będzie stawiać własne paczkomaty, sytuacja się klaruje. Myślę, że będą dalej fajnie rośli na przychodach i jeszcze kilkoma pomysłami nas zaskoczą.

Dziś Agroliga na chłodno wygląda na dobrze. Czekałem przez te miesiące na cofnięcie na 30 i patrzyłem jak rośnie do 60. Teraz chyba mam okazję. Wczoraj się bałem, że może ja czegoś nie widzę, że tak spada, ale chyba nie...

• Re: Ahoj załogo Autor: ~rolnik [31.60.105.*]
    Myślę że nie zejdziemy poniżej 40.00. przeszacowania były księgowe, akurat RdR tak się kurs kształtował.
  • Re: Ahoj załogo Autor: ~rolnik2 [77.113.28.*]
    Tak to jest, jak ludzie poprawnej linijki z raportu nie potrafią wydobyć. Wczoraj wielu było przekonanych o potężnej stracie. Całym wynikiem buja przez wycenę walutową, którą w zasadzie trzeba odsiać, a rozlała się tu wielka panika. Jestem załamany ynwestorami. W następnej "rundzie" będzie ich mniej, to pocieszenie.
[x]
AGROLIGA 3,64% 22,80 2026-03-12 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.