Dnia 2021-03-22 o godz. 19:39 ~axn napisał(a):
> Cześć tokio100 -ja sie trzymam dzielnie, chociaż dzisiejszy scenariusz mnie zaskoczył. nie spodziewałem się i nie przewidywałem aż takiego wpływu różnic kursowych na wyniki. Ale patrząc pozytywnie: przychody znacznie powiększone z 50 do 70 mln EUR i podobnie zysk brutto z 10,6 do 12,9 mln EUR. zysk netto za Q4 szybko licząc 1,7 mln - tu mogło być więcej. Odnośnie elektrowni to jej wpływ był nikły w 2020 bo pracowała jeszcze niedawno na "pół gwizdka". Dopiero w tym roku pownna godnie dorzucić sie do wyników. Ogólnie zaskoczyła mnie reakcja rynku na te wyniki ale nie ma tego złego - poczekam aż pył opadnie i dobieram po taniości. Co dzisiaj różnice kursowe zabrały to w najbliższym roku oddadzą - tak do tego podchodzę. Redukuję Astartę bo tam scenariusz się powinien powtórzyć - dobiorę gdy kurs odpowiednio skoryguje.
> PS. powoli widać efekty na Pointpacku - jesteś tam jeszcze?
>
Że elektrownia nie dorzuciła to ja rozumiem, nie zdziwię się nawet jak jeszcze przeważały w niej koszty. Chodzi mi o to, że nie wiem, czy oni to wrzucają w przychody operacyjne, czy gdzie.
Różnice mają co roku, przychody też latają między kwartałami, ważne, że na ogólnym poziomie się to zawsze równa. Nawet zobowiązania zaczęły spadać, co mnie zaskoczyło. Po tylu latach i tak jest super.
Na Pointpacku jestem, nie myślę o sprzedaży, chociaż też spodziewałem się lepszego III i IV kw (przy tej wycenie też można mu je wybaczyć;))