• BIOPLANET - analiza Autor: ~jazz [188.146.231.*]
    Witam
    no cóż , jest to czego się obawiałem - kurs spada. A jak ma kuśwa nie spadać jak wyniki od czterech kwartałów coraz gorsze.
    I co z tego że przychody miesięczne rosną r/r , skoro koszty rosną jeszcze bardziej. W efekcie spada rentowność operacyjna i netto.
    Tak było w zeszłym roku - popatrzcie na wyniki ostatnich 4 kwartałów. Przychody stabilne, średnio ok. 50 baniek ale zyski operacyjny i netto z kwartału na kwartał coraz mniejsze. Nie ma się co oszukiwać, obawiam się, że nie będzie lepiej. Koszty będą rosły szybciej niż sprzedaż - lockdowny i rosnące ceny paliwa vide ubożenie społeczeństwa. Do tego zero działań promujących zdrowy styl życia - np. zdrowe jedzenie - ze strony administracji państwowej. Wręcz przeciwnie - pomoc państwa jest, ale dla super marketów i ich przetworzonego żarcia. A tak państwo rzekomo dba o zdrowie obywateli.
    Krótka prognoza dla BIP : DAWAĆ DZIADA NA 20
    Lepiej to mieć za sobą, niż się łudzić pół roku. Przynajmniej obroty wzrosną.

• Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~Ww [5.184.231.*]
    Przy marzy 1 proc nie ma opcji na dobre wyniki bez automatyzacji oraz ekonomii skali. W jedno i drugie bioplanet idzie. Nie przesadzajmy. Spokojnie czekać na wyniki. Jest magazyn, są nowe maszyny, jest nowy kanał dystrybucji na zachód. Pokaż mi konkurencję. Albo kogoś kto jest bliski takiemu poziomowi. Kwestia promocji zgoda. Ale przyjdzie na to czas. Jeszcze tylko trzeba rozwiązania systemowe bo rolnikom na dużą skalę też się musi opłacać. Poczytaj o duńskich rozwiązaniach. Będzie dobrze. Ale każdy decyduje sam
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: m.post [5.185.19.*]
    A mamy cię Jezz Ty sprzedałeś swoje sztuki i tu naganiasz na spadki... He he.
    To żeś się dał wypruć, przecież zamykają nas spożycie BIO jeszcze wzrośnie i zyski BIP w 1Q będą rekordowe,
    To się zdziwisz wówczas co z kursem się stanie.
    He he.
    Będziemy Ci machać z pokładu jak kurs 100 przebije.
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~John [83.30.27.*]
    Jazz a chcieliśmy od ciebie brać po 40-42 zł a Ty nie chciałeś sprzedawać. Teraz z pocałowaniem ręki można po 37zł kupić. Ja pakiecik kupiłem w cenach 38-42 zł i myślę że na tym jeszcze zarobię. Pozdrawiam
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: rozmarynpl [79.184.29.*]
    Witam inwestorów, wszedłem dziś za 36. Na razie mało, bardziej chodzi o to żeby codziennie patrzeć na wykres i obroty. Myślę że za rok będzie tu fajny wynik. Będzie okazja do dokupienia taniej to dokupię.
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~obserwator [89.250.201.*]
    pisałem już o tym. ale niektórzy tak zaklinają rzeczywiści, ze liczą na 100 zł per szt.
    korekta zysku IV kwartał -557 tys. o różnice kursowe ?? przy rosnących obrotach koszty nie spadają a nadal rosną również, to jednak nie jest dobry diagnostyk, i €=4,6

może jednak być spadkowo
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: m.post [37.47.104.*]
    https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/zywnosc-ekologiczna-z-az-jednej-czwartej-pol-plan-komisji-europejskiej/gqeqvtg

TRZYMAĆ NIE PANIKOWAĆ - JEDZIEMY DO 1 SETKI!!!
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~jazz [188.146.68.*]
    Jestem jeszcze na pokładzie, tylko się zredukowałem. Poczekamy na wyniki za 1 i 2 kw. Pozdro.
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~Wojtek [46.169.29.*]
    No chyba nie dzisiaj.
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~obserwator [89.250.201.*]
    z raportu rocznego wynika, że będzie odpływ gotówki w 2021 w wysokości 5,510 mln zł (2,1 mln - planowana dywidenda, 1,9 mln - podatek CIT za 2020, 1,5 mln - premie zarządu) - pytanie jak taki odpływ gotówki wpłynie na finansowanie bieżącej działalności czy Spółka nie zadłuży się na pokrycie tych zobowiązań, czy zyski 2021 pozwolą sfinansować te wydatki i zapewnią dalszy dynamiczny wzrost?

sprzedaż 1 q 2021 optymistyczna, ale ciekawe jak to przełoży się na wynik
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: m.post [5.185.19.*]
    Nie panikować i nie roztrząsać.

Wyniki znakomite, rozwój firmy od 0 w kilkanaście lat niesamowity. Zarząd pracuje tam na pełen budzik.
    To pierwsza taka premie dla nich w historii firmy i zasłużona.
    Zbudował ktoś z Was taką firmę w 15 lat w tak trudnym i konkurencyjnej branży? i to od 0...a.

Czy ktoś tu stracił? Emisja była po 6 zł!!!

Trzeba poczekać spokojnie na wyniki 1Q.

Wg mnie firma jeżeli chce realizować dalszą ekspansję i rozbudowywać centra logistyczne - co jest niezbędne, przy rosnącym popycie na produkty, musi poprawiać wyniki finansowe, gdyż nie uzyska dalszego finansowania.

Także bądźcie spokojni. Każdy kolejny kwartał 2021 będzie lepszy jak 2020, a wynik w 2021 zostanie poprawiony!!!

Jazz ile zredukowałeś?

• Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~jazz [46.204.0.*]
    Sporo.
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~jazz [46.204.18.*]
    Około 3,5 k udało mi się sprzedać przez luty i marzec po cenach powyżej 40 pln. 15 k sprzedałem znajomym na umowę cywilno-prawną po 30 pln za papier. Mają tyle hajsu że jak spadnie na 20 to pewnie nawet nie zauważą. Zostało mi dokładnie 1576 akcji BIP. Cóż....chyba nie jestem zbyt mocny psychicznie. Ale nie jest żle, tak jak już pisałem, kupowałem po cenie średnio 10 pln, zbierałem od stycznia do kwietnia 2020. Liczyłem na to że jak wzrosną przychody i zyski to wzrosną również obroty, poprawi się płynność. Tak się jednak nie stało. Gdyby coś złego działo się na rynkach, trudno byłoby mi wyjść z inwestycji. Jeśli kurs BIP spadnie w okolice 20 część tego co sprzedałem może odkupię. Nadal uważam że przed BIP jest wielka przyszłość. Ale nie da się szybko zmienić mentalności i nawyków żywieniowych Polaków. Na to trzeba czasu. Być może za 3-4 lata akcje BIP będą kosztować, jak mówi mój mały siostrzeniec, " czysta ". Czego sobie i Wam życzę :)
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: ~Www [91.223.64.*]
    Przy taki obrotach można by powiedzieć jazz że bawiłeś się w szorciarza
  • Re: BIOPLANET - analiza Autor: m.post [37.47.74.*]
    Akcje BIP mają wielką przyszłość.
    Cóż nie dziwie się, że 300 czy 400% korciła skróceniem ale prawdziwa nagroda czeka gdzie indziej...
    No cóż. Z dobrymi spółkami w trendzie tak jest, że ryzyko minimalne odkupienia nawet wyżej, jak się chłodzą wskaźniki.

Teraz kluczowe będą wyniki 1Q ale jakoś spokojny jestem.

Tu się będą jeszcze działy wielkie rzeczy, bo akcje skupowane przez silne ręce. A płynność niska tylko wyrzucić walor w górę do niespotykanych poziomów.

Wyceny spółek z branży w USA czy Europie, są najlepszym tego przykładem.

Kapitalizacja obecnie 100 mln przy wartości majątku spółki to śmiech, a tym bardziej potencjale.

Ja się zastanowię nad redukcją przy kapitalizacji 500 mln a docelowo myślę, że 1 mld to wcale tu nie będzie mało.

[x]
BIOPLANET 0,00% 27,00 2026-03-26 15:26:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.