Czy ktoś orientuje czym ta firma obecnie się zajmuje? Które z zapowiadanych w raportach inwestycji są realizowane, a które są tylko np listami intencyjnymi ? Na jakich etapach są te inwestycję? Co się dzieje z budowami biogazowni ? Czy firma prowadzi działalność deweloperską ?
"paaulinka" , rozumiem że oskarżasz mnie o oszustwo. Zarzucasz mi działanie w złej woli w celu osiągania korzyści materialnych, oraz podszywanie się pod osoby trzecie?
Złą wolę? Raczej naiwność, łatwowierność, Nieuzasadniony entuzjazm którym zaraziłeś sporo tu piszących. Ale oni się teraz nie przyznają, że zostali ubrani po 5 czy 6 zł, choć myśleli że są odkrywcami drugiego Columbusa i już szacowali zyski z inwestycji. I to wszystko mimo wyraźnych sygnałów, że tu odbywa się regularna dystrybucja pod dozowane przez zarząd infa o kontraktach. Trzeba mieć różowe okulary (ty pewnie takie posiadasz) aby tego nie widzieć.
u mnie w koszalinie jest farma mdi energia, to jest firma ktora ma duzo projektow zrealizowanych , od lat . A nie jakies wydmuszki ktorych pelno teraz na gieldzie , ktoremontuja fotowoltaike na dachach za 15tys zl :)
Czy ja kiedykolwiek pisałam że to wydmuszka? Gdybyś był na spółce dłużej niż kilka tygodni to wiedział byś, że nie. A to ż oni coś robią akurat nie ma związku z meritum wątku.
Ok jeszcze raz pokrótce. Spółka wchodzi na giełdę z napompowaną, nieodzwierciedlającą potencjału kapitalizacją. I prowadzi działalność. Realizuje kontrakty, wypłaca pensje pracownikom i zarządowi, należności podwykonawcom. Tylko akcjonariusze którzy zainwestowali swoje pieniądze w udziały (kupili akcje), niewiele z tego mają. Bo wartość firmy nie rośnie, zyski się gdzieś rozchodzą i co za tym idzie kurs akcji maleje. A pamiętajmy, ze firma wchodząc na giełdę napompowała kapitalizację. Dochodzi więc element wiecznej dystrybucji. Co się dzieje po kilku, kilkunastu latach? Spółka ma oczywiście osiągnięcia, przez ten czas sporo zrobiła ( nie jest zwykłą wydmuszką jak spółki Patrowicza. Tyle tylko, że akcjonariusze nie związani z zarządem notują straty na spadku wartości akcji. O tym jak to wygląda można zaobserwować na przykładzie dewelopera BBIDEV ( obie spółki mają te same korzenie). Jak ktoś z Warszawy to pewnie kojarzy np. Złotą 44, Foksal czy Centrum Marszałkowską. A co z akcjonariuszami w tym czasie gdy spółka realizowała owe inwestycje? Ano kapitalizacja spadła dziesięciokrotnie, a o zyskach, czy dywidendzie mogli tylko pomarzyć. Mdi ma kapitalizację ok 170 milionów jest takim BBIDEV na początku drogi do urealnienia wyceny.
Jestem tu już kilka miesięcy i póki co się nigdzie nie wybieram. Widzę natomiast, że ~paaulinka waruje tu jak tylko ktoś pojawi się na forum. Albo nieźle wtopiłaś / wtopiłeś (teraz to nie wiadomo jak odmieniać) albo to Ty bawisz się kursem, odganiając każdego, kto tylko zainteresuje się spółką. Do tego używasz tej samej śpiewki o dystrybucji. Wykres miesięczny natomiast, patrząc od początku roku, pokazuje co innego.
~paaulinka .Wielki Ukłon i Szacunek z mojej strony za ostatni post który mówi jak jest. ~Westerchold :)) Nosił wilk razy kilka i ponieśli wilka . Może teraz się uda ? :) paaulinka jest szanasa ? :)) Pozdrawiam i zyków Wam życzę.
Zastanawiające, że gdy pojawiają się posty chwalące spółkę która dotąd niczego nie pokazała, to jest dobrze. Mnóstwo bezkrytycznych opinii, poklepywanie się po plecach, startujące rakiety itd. A gdy odwrotnie się coś napisze, to są pomówienia o zawziętość i uprzedzenia. Ggolas pisze o spółce od co najmniej dwóch lat, i roztacza wokół niej aurę niedocenionej perły. Mimo, że większość która kupiła akcje ma spore straty. I przy tym żadnej refleksji, czemu jest tak źle skoro miało być dobrze?(z kursem). Czemu po dobrych fundamentalnie informacjach w zeszłym roku kurs spadał? Gdy branża rosła, nikt z akcjonariatu nie raportował zejścia z progu. a różne Columbusy, sunexy, czy Photony urosły setki %. Ale może się mylę, i w tym roku będzie inaczej a spółka zarobi te kilkanaście milionów netto. Tyle że tu nikt o zyskach nawet nie wspomina i ich nie szacuje co również świadczy o transparentności zarządu. A zeszłoroczna deklaracja o dywidendzie służyła tylko wiadomo czemu.
Daleko mi do rakiet. Trzeba wiedzieć pod co ostatnio zostali ubrani akcjonariusze podczas ostatniego rajdu na 7 pln, by wiedzieć czemu spada.
Ten rok powinien być ciekawszy pod kątem zrealizowanych umów. Przykłady: https://www.bankier.pl/wiadomosc/MDI-ENERGIA-S-A-Umowa-budowy-elektrocieplowni-na-biogaz-rolniczy-7894824.html https://www.bankier.pl/wiadomosc/MDI-ENERGIA-S-A-Umowa-budowy-elektrocieplowni-na-biogaz-rolniczy-7939668.html Czy też projekty R-Power.
Natomiast pisanie wieczne o spadkach i odganianie od spółki, niejako dalej nakręca spadki. Jeżeli nie ma w tym celu, to po co to robić? Zresztą jak widać na wykresie jest to coraz mniej skuteczne.
paaulinka zapuściłem zapytanie na forum odnośnie informacji o procesie realizacji poszczególnych zleceń opisanych w raportach. Jest ich dużo , są różne w ramach różnych inwestorów. Nie wiem które są realizowane i na jakich są etapach . Czy jest to etap przygotowywana dokumentacji pozwolenie na budowę i warunków przyłączy , czy mamy etap przygotowania do odbiorów technicznych . Jak się mają kontrakty z PGB ENERGETYKA 2,3,4,7,13 ,PGB INWESTYCJE , jakie są efekty współpracy z RPOWER, REMOR SOLAR i innymi . Czy firma stawia wiatraki , buduje biogazownie i stawia farmy pv i czy istnieje w deweloperce . Być może dojdzie jeszcze jedna gałąź grupy OZE myślę tu o bankach energetycznych. Mówię tu o dużej dywersyfikacji , która w erze pandemii , wojnie gospodarczej Europy i Ameryki z Chinami , załamaniem się łańcuchów dostaw z Azji , galopującej inflacji , niestabilnych cen surowców i brakiem siły roboczej może spowodować że w razie "W" nie musi oznaczać tragedii. A ty rzucasz inwektywami !! To nie na temat.
moim zdaniem czekamy na kumulację brakujących informacji
- zakończenie biogazowni kontraktowanych w ub roku - zakończenie farm fotowoltaicznych dla R Power - raport roczny ( w ub roku portfel zamówień był konkretny)
z innych pozytywnie zaskoczyli nowymi kontraktami na bio ( w tamtym roku pózniej sie rozkręcali) moim zdaniem nie ma innej drogi .Banki zaangazowały się w ub r ( moim zdaniem wyniki pod kontrolą) czekam cierpliwie , nie namawiam życzę powodzenia . Co myśłisz Xlatnahaku?
Wypowiem jeszcze ja swoja opinię. Gdyby na tej spolce byla dystrybucja przy okazji dobrych info to fund nie blokował by na silę wzrostu lecz sprzedawał po wyższych cenach . Zresztą kazde wybicie zasypuje a następnie utrzymuje kurs na jak najniższym poziomie sprzedając po 1 akcji. Tych pojedynczych akcji zebralem bardzo dużo. Wykres rownież to pokazuje że jest podobnie jak przed mocnym wybiciem w zeszlym roku. Dlatego ja jestem spokojny o swoj kapitał i ciagle dokupuje. Wystarczy być cierpliwym.
masz wieksze doświadczenie w wydawaniu komunikatów w tej spólce /Nie podali infa o zakończonych bio kontraktowanych w ub roku , R power tez ma się kończyć w I kw 2021 .Szykują się na jakaś kumulację espi łacznie z wynikiem rocznym ? W sumie to własnie ten kwartał lub to pólrocze obstawiam na up dlatego czekam tu cierpliwie. Pozdrawiam
Panowie nie podniecajmy się zanadto bo można się rozczarować. Ta spółka bardzo rozczarowuje pod względem zysku netto choć przychody rosną. Świadczy to o tym że ma mega duże szacowane koszty pewnie idealnie dla banków bo kredytów jest dużo, albo działa na minimalnej marży aby te kontrakty łapać, albo zysk jest grabiony przez zarząd i wprowadzany że spółki. Przewodniczący RN jest jednocześnie szefem funduszu ktory posiada większosciowy udział w mdi. Ponadto warto sobie przypomniec ze wybicie w 2020 r do 7 zł było poprzedzone zakupem akcji przez w/w osobnika ktory chciał dorobić. Reasumując może i jakiś odpal tu bedzie ale jak dla mnie na dno są zdecydowanie za małe obroty aby dołączyli nowi gracze. A stara gwardia tej spółki nie tyka bo wie jakie o co kaman..Ale życzę jak najlepiej w tym roku...
MAcie wieksze doświadczenie w tej spólce ja jestem od ub roku wszedłem po 3,5 i wyjechałem w przedziale 6-7 . Ponownie wszedłem w ten papier jednak zbyt wysoko. Co do nabycia akcji przez członka zarzadu nie widziałem komunikatu zeby sie pozbył . Kupił w podobnym okresie jak ja w ub roku w kursie ok 3,5 . Co sadzicie o braku komunikatów w sprawie zamkniecia prac na 3 biogaz i farmach r power?
Mam pewne obserwacje że jeszcze będzie jedno lub dwa espi o jakimś kontrakcie na biogazownie czy podobny temat i po tych info dowiemy się że ktoś ważny kupił i bedzie to pewnie przewodniczacy RN trochę akcji ...po czym kurs wystrzeli konkretnie w górę. Kiedy obstawiam że pierwsza połowa kwietnia br...