• Quiz Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    Mniej więcej za miesiąć pojawi się informacja o sprzedaży mieszkań w pierwszym kwartale 2021 roku.
    W poprzednich latach sprzedaż mieszkań w pierwszym kwartale wynosiła nastepująco: 
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w 2019: 73 locale.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w 2020: 51 lokali.
    Ktoś się pokusi o typ ile będzie w 2021?
    Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi.

• Re: Quiz Autor: ~literat [51.174.81.*]
    W końcu konkretny wpis na temat spólki i jej perspektyw. Ja nie mam pojęcia ale jestem ciekaw opinii Obywatela M i nowegonamstersie. To chyba najbardziej kompetentne osoby ( szczególnie mam na myśli inwestora ( nie spekulanta) nowegonamasterie :)
  • Re: Quiz Autor: ~obywatel-M [37.47.6.*]
    Coś mi się wydaje, że może być około 200, ponieważ nie zdążyli ze sprzedażą mieszkań w IV kwartale 2020r.
    Jeżeli sprzedali wszystkie lokale, które posiadali w ofercie, to łącznie może być ich nawet 225 szt.
    Gdyby to okazało się prawdą, to wtedy mięlibyśmy najlepszy kwartał licząc od początku działalności naszej spółki w tej branży.
    Oczywiście mogę się mylić ale ostatnie wzrosty utwierdzają mnie w przekonaniu, że spółka pokaże bardzo dobre wyniki pomimo pandemii.
  • Re: Quiz Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    Uuuu grubo, no ale zobaczymy :) Spółka pokaże dobre wyniki za 2020 rok w kwietniu dzięki Wikana Square, to prawda, Przy wynikach sprzedaży za I kwartał 2021 poki co zostawie znak zapytania. Swoj typ wrzucę za jakiś czas jak już będa mieli się okazję wypowiedzieć inni :)
    Jesteś optymistą. Ciekaw jestem innych typów.
    Ale ja się nie wypowiadam na temat perspektyw na rynku nierchomości :) Po prostu pozwoliłem sobie na małą zabawę, w wyniku której chciałbym skonfrontować aktualne nastroje na forum z wiedzą na temat tego jak wygladają realia, bo mam bardzo dobrą pamięć I pamietam wypowiedzi wielu z tych którzy dziś się tu wypowiadają (nie mam tu na mysli Obywatela, bo On raczej zawsze wierzył w spółkę I jest w tym konsekwentny), do tego co pisali w przeszłości. Choć słowo wielu chyba nie jest tu do końca adekwatne, bo wielu na tym forum to już nie było od co najmniej dekady. Niezależnie od tego czy mieliśmy wzrosty, czy spadki. I niezależnie czy kurs był 40gr czy 4,80 PLN  

Dla ułatwienia dorzucam dane dla dwóch kolejnych lat:
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w 2017: 74 locale.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w 2028: 63 lokali.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w 2019: 73 locale.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w 2020: 51 lokali.

• Re: Quiz Autor: ~nowynamastersie [46.174.213.*]
    ja na ten przykład nie traktuję inwestowania jak też grania na giełdzie jako zabawy juz dawno wyszedłem z piaskownicy oczywiście jeżeli kogoś to interesuje a zapewne to nikogo nie interesuje
    teraz interesuje mnie np czy sprzedam akcje mabionu po 70 zł, nizej czy jeszcze wyżej kupione dzis po 43 zł
    To pytanie rzeczywiscie dzisiaj powinno miec wyzszy priorytet. Gratuluję I zyczę ci zeby bylo jak najwyzej, ale po pierwsze ja nie oczekuje wypowiedzi tu I teraz, a po drugiej jakos mimo wszystko znajdujesz czas zeby tu zagladac I wrzucac wypowiedzi, wiec w czym problem zeby wrzucic jedną liczbę?? 
    Dnia 2021-03-03 o godz. 13:24 ~Gallileo napisał(a):
    > To pytanie rzeczywiscie dzisiaj powinno miec wyzszy priorytet. Gratuluję I zyczę ci zeby bylo jak najwyzej, ale po pierwsze ja nie oczekuje wypowiedzi tu I teraz, a po drugiej jakos mimo wszystko znajdujesz czas zeby tu zagladac I wrzucac wypowiedzi, wiec w czym problem zeby wrzucic jedną liczbę?? 

jestem , podbijam na forum posty ponieważ ponad dekadę temu wydawało mi się ze nie popełniłem błędu kupując mastersa jednak pozostając z nimi/teraz wkana obserwuję kto się na tym forum produkuje stwierdzam bida z nedzą
    Widzisz. Ja tez popelnilem dokłądnie ten sam blad, ale tu znowu konczą się podobieństwa, bo ja nie zalozylem rąk tylko wzialem sprawy w swoje rece I udalo mi się ten błąd naprawić. Żałuję, że nie udało nam się tego zrobić razem mimo że dawałem Ci taką możliwość tylko zabrakło Ci odwagi, moze checi, zresztą mozna powiedzieć, że teraz posrednio w małym stopniu dostajesz drugą szansę.
    Dnia 2021-03-03 o godz. 13:32 ~nowynamastersie napisał(a):
    > Dnia 2021-03-03 o godz. 13:24 ~Gallileo napisał(a):
    > > To pytanie rzeczywiscie dzisiaj powinno miec wyzszy priorytet. Gratuluję I zyczę ci zeby bylo jak najwyzej, ale po pierwsze ja nie oczekuje wypowiedzi tu I teraz, a po drugiej jakos mimo wszystko znajdujesz czas zeby tu zagladac I wrzucac wypowiedzi, wiec w czym problem zeby wrzucic jedną liczbę?? 
    >
    > jestem , podbijam na forum posty ponieważ ponad dekadę temu wydawało mi się ze nie popełniłem błędu kupując mastersa jednak pozostając z nimi/teraz wkana obserwuję kto się na tym forum produkuje stwierdzam bida z nedzą

ja generalnie się nie produkuję na innych forach innych spółkach w tamtym tłumie nie byłbym widoczny moje posty byłyby zadeptane przez inne posty wystrzeliwane jak z karabinu kałasznikow przez forumowiczów czasem kogoś muszę op....... to go op.......
    Inwestowanie inwestowaniem, a interesowanie się spółką i rynkiem na którym dana spółka działa uważam za obowiązek. Warto mieć także wiedzę na temat ewentualnego akcjonariatu którego szeregi chce się zasilić I tego co mają do powiedzenia. Nie widzę więc nic złego w tym aby się tą wiedzą dzielić i tą wiedzę zdobywać, niezależnie od formy, bo pozwola to uchronić  przez potencjalnymi stratami, albo właśnie wręcz przeciwnie - odpowiednio wybierając opinie z forum udaje się osiągnać duze zyski. Jeśli nie chcesz się przyłączyć, bo Ciebie "piaskownica" nie interesuje to w porzadku - szanuję.  Jesli jednak nie chcesz odpowiedzieć bo podswiadomie czujesz ze Twoj typ byłby kijem wsadzonym w szprychy wzrostom, a nie chcesz wbrew sobie powiedzieć za duzej liczby zeby sie nie narazić na to ze pozniej Ci beda wytykac pomyłkę...to gorzej.
    jeżeli mogę radzić nie kieruj się radami forumowiczów

Forum rządzi Forum radzi Forum nigdy cie nie zdradzi ?????????????????????????? czy to pewne ?????????????????????
    Eee… ja uwazam ze nawet na forum mozna znalezc wiele cennych informacji. Jedyne co jest wazne to umiejetnosc odpowiedniej selekcji, wyławianie tego co jest prawdą, a co kłamstwem lub zwykłym chciejstwem  i wyciaganie odpowiednich wniosków. Tak wiec tu się różnimy, zresztą nie tylko tu, choc kiedys myslalem ze tych roznic jest zdecydowanie mniej.
    "czy to pewne ?????????????????????" - kolejne dobre pytanie
    Dnia 2021-03-03 o godz. 13:27 ~Gallileo napisał(a):
    > Eee… ja uwazam ze nawet na forum mozna znalezc wiele cennych informacji. Jedyne co jest wazne to umiejetnosc odpowiedniej selekcji, wyławianie tego co jest prawdą, a co kłamstwem lub zwykłym chciejstwem  i wyciaganie odpowiednich wniosków. Tak wiec tu się różnimy, zresztą nie tylko tu, choc kiedys myslalem ze tych roznic jest zdecydowanie mniej.
    > "czy to pewne ?????????????????????" - kolejne dobre pytanie

ja się dziwię że się dziwisz

czerpiesz wiedzę o wikanie z tego forum , no to współczuję

brak słów aby opisać moje uznanie na temat forum wikany

tragedia
    Pisalem ogolnie, WIkana nie jest jedyną spolką na GPW, to po pierwsze. Po drugie akurat jesli chodzi o content forum Wikany to dziwne ze mialbym z niego nie korzystac skoro sam go generowalem w stopniu jakichs 90% i wydaje mi sie, a przynajmniej mam taką nadzieję ze merytorycznie jest w miare dobrze oceniany. Przynajmniej się starałem. 
  • Re: Quiz Autor: ~ss [77.252.51.*]
    nietsety od jakiegos czasu, widac stronniczość...piałes i wychwalales w tle wikane jak posiadales pakiet...smiechu warte...
    Z tego co pamiętam prognozy Gallileo zawsze były w miarę trafne. Na pewno nigdy nie przedstawiał nieprawdziwych faktów na forum. Jedyną rzeczą , która wzbudzała czasami mój uśmiech był fakt, że oburzał się gdy jedną akcją dołowano kurs , podczas gdy takie działanie miało miejsce w drugą stronę ( czy też na początku sesji stawiano baton na kupnie i potem ściągano) to zbytnio nie protestował :) No cóż lubimy gdy nasze rośnie a nie spada :) Jednak co musze zaznaczyć kiedy gratulowałem mu wyjścia z inwestycji ( swego maila nieraz publikował na forum ) to kibicował dalszym wzrostom kursu ( co mnie nieżle zaskoczyło) aby pozostali mogli wyjść z inwestycji. Teraz jest tu dosyć drogo i takie realne spojrzenie jest może potrzebne. Za naganiaczy raczej uznałbym różnych Bobów, Romanów i innych, których się to trochę przewinęło i ich prognozy były całkowicie nietrafne. Poczekajmy na prognozy sprzedaży i wtedy zobaczymy kto nagania Obywatel czy też Gallileo :) Pozdro
  • Re: Quiz Autor: ~Gallileo [83.9.116.*]
    Przede wszystkim jesli chcesz ze mną dyskutowac albo coś mi zarzucac to miej odwagę podpisac się normalnym nickiem.
    Gdzie Ty tu widzisz stronniczość? Trzy lata temu gdy kurs był 6-8 razy niższy a ja zachęcałem do zakupów w zasadzie jednym konkretnym celu (aby sie ustrzec przed wycisnieciem) też byłem stronniczy i wyzywano mnie od naganiaczy na bankruta. Gdy od tamtej pory gdy w sytuacji spolki niewiele się zmieniło, kurs urosł 700% procent a ja staram się spojrzec na sytuacje trzezwo i zdroworozsadkowo nadal jestem stronniczy. Przypomnę, że w miedzyczasie pojawiła się też pandemia, która mocno dała się we znaki deweloperom przez niemal połowę roku . Niektórzy z nich nadrobili to jesienią, Wikanie sie to poki co nie udało co pokazal raport ze sprzedazy za 2020 rok. Czy gdy pisałem, że dla mnie wartością godziwą jest wartość ksiegowa +/-10% czyli polowe tego co mamy teraz i po takiej cenie jestem sklonny sprzedac to tez bylem stronniczy? Czy gdy pisalem, że moim zdaniem Wikana nigdy nie bedzie kosztowac juz powyzej 6 PLN tez bylem stronniczy (choc tego akurat teraz nie mozna wykluczyc bo nie byloby az tak trudno napompowac takiego balona małym nakładem srodkow finansowych, pytanie lu wowczas uda sie sprzedac). Czy jestem stronniczy gdy piszę, że w kwietniu będą rekordowe najwyzsze w historii wyniki za Wikana Square?  Faktycznie śmiechu warte
  • Re: Quiz Autor: cmpunk [37.47.47.*]
    Gallileo,jeśli widzisz Wikanę jako balona,to nie powinieneś nawet spojrzeć na +80% społek na giełdzie :-D.
    Do końca kwartału zostało dwa tygodnie. Mój typ: 42 lokale
  • Re: Quiz Autor: ~qw [77.252.51.*]
    galileusz...najlepiej 2 lokale... haha :) ''lubie takich ludzi '' co jak wyjda z papieru to dobrze ''zyczą'' typowy polaczek...typuj typuj :)
    Ale po co tak drwić i obrazac? To nie jest zyczenie tylko prognoza. Poczekajmy dwa tygodnie wszystko sie wyjasni i bedzie wiadomo. Jak pomyle się znacząco i faktyczna sprzedaz bedzie duzo blizej typu obywatela niz mojego to obiecuje ze ogranicze swoje wpisy na forum jescze bardziej bo byc moze faktycznie mam juz coraz mniej madrych rzeczy do powiedzenia.
    Dnia 2021-03-16 o godz. 10:26 ~qw napisał(a):
    > galileusz...najlepiej 2 lokale... haha :) ''lubie takich ludzi '' co jak wyjda z papieru to dobrze ''zyczą'' typowy polaczek...typuj typuj :)

Chciałeś coś dodać od siebie czy tak Ci się tylko zacytowalo? Bo kto jak kto ale chyba Ty nie powinieneś oczekiwać ode mnie że będę opowiadał że 4,50 to bardzo tanio skoro sam się bałeś kupować po 50gr? Nie mówię że nie będzie drożej bo może ale też nie oszukujemy się że jest jakoś wyjątkowo tanio.
    nawet bardzo tanio a dlaczego to wiadomo
    kupuj zatem i zakonczmy te dywagacje
  • Re: Quiz Autor: ~Kolo [217.173.4.*]
    Ten galileo to zwykly cwaniak...czytam od dawna te jego wypociny...pisze to co jemu jest na reke...taka wik powinna isc na 10 pln. Dobrze napisales ..typowy polaczek cwaniaczek....
    A co jest mi na rękę w tym co dzisiaj napisałem panie qw vel ss vel kolo? Jak już próbujesz mnie zdyskredytować, obrazic (albo i to i to) to sugeruje więcej czujności bo ten powtarzajacy się co kilka słów i nadużywany w Twoich wpisach trojkropek calkowicie cię zdradza. Zenujace...
    No prosze... szybko udalo sie wyjasnic kto to taki zyczliwy ten Mr. Trojkropek.

Autor: ~norbi [217.173.4.*]2021-03-01 19:26
    galileo...czy wyciagniety to sie okaze...czuje notkę zazdrości ze oddałeś za tanio :)) i wieszczysz spadki...a tu moze jeszcze grubo iśc...kto wie...

I Ty masz czelnosc wyzywac mnie od cwaniaczkow i Polaczkow, jak wszyscy dobrze wiemy co sam wypisywales jak kurs byl 50gr i jaki miales stosunek do spolki? Teraz nagle ci sie odmienilo? Naprawde jestem zazenowany
  • Re: Quiz Autor: bankier55 [85.221.141.*]
    ostatnia średnia 0,93------oddałem końcówkę z podziękowaniem do Gallileo za dobre merytoryczne opinie
    gratuluje pieknej stopy zwrotu, tylko pozazdroscic
  • Re: Quiz Autor: ~qw [77.252.51.*]
    to dobrze ze jestes zazenowany tylko szkoda ze nie swoimi wpisami również :))
    Co za typ, ręce opadają
    cóż ---------na ziemi każde stworzenie jest potrzebne======a wracając najlepsza była spółka ATS---wiele wiele lat byłem na minusie ==oddałem z ładnym plusem i bonus---bezpłatne akcje które natychmiast oddałem po 0,24---pozdrawiam i wszystkiego dobrego
    0d roku jestem między innymi na LBW i raczej startuje --świetne info aż buzika się raduje
    Gratuluję, w tym i pod koniec zeszłego roku wiele uśpionych przez lata spółek obudzilo się i ruszyło do gory. W tym największą nadzieja dla posiadaczy Wikany, że na tej fali jeszcze pojdzie do gory bez szczególnego powodu i w oderwaniu od fundamentów. U mnie w tym roku największy zarobek na Mirbudzie ps. Dzięki Oxfordczyk za zwrócenie uwagi, szkoda że wcześniej byłem zblokowany kapitałowo na Wikanie bo byłoby dwa razy więcej
    Gratuluję, w tym i pod koniec zeszłego roku wiele uśpionych przez lata spółek obudzilo się i ruszyło do gory=========i to bajkowo ruszyło-----zmykam dodam będę obserwował i wrócę ?Szczególnie po przebiciu 5 zł
  • Re: Quiz Autor: ~Gallileo [83.6.138.*]
    No i mamy zagadkę rozstrzygniętą...

- liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w Q1 2017: 74 locale.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w Q1 2028: 63 lokali.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w Q1 2019: 73 locale.
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w Q1 2020: 51 lokali.
    -----------------------------------------------------------------------
    - liczba umów deweloperskich i przedwstępnych w Q1 2021:: 65 lokali.

Jest trochę lepiej niż sie spodziewalem, ale ze swoimi 42 sztukami bylem blizej, niz obywatel z jego 225
    Teraz przed Wami wyniki za rok 2020 na koniec kwietnia (tu kokosow nie będzie, maly plus, albo maly minus), a kilka tygodni poźniej wyniki za pierwszy kwartal 2021 i najlepsze od wielu lat z powodu rozliczenia Wikana Square.
    W tych cenach nie kupilbym juz ani jednej sztuki, ale gdybym mial to bym juz chyba teraz przynajmniej do majowych wynikow nie sprzedawal
    Powodzenia
  • Re: Quiz Autor: ~Gallileo [83.6.138.*]
    wyniki za 2020 z 30 kwietnia przesunięte na poniedziałek 19 kwietnia
  • Re: Quiz Autor: ~Panda [94.254.176.*]
    Jednak pojawiły się kokosy:)
  • Re: Quiz Autor: ~rafi [89.64.70.*]
    a szczegóły tych kokosów?
    Czy ja wiem czy to sa kokosy? Wynik jest lepszy niż się spodziewałem, ale z jednego konkretnego powodu. 90 mieszkan z Wikana Square (czyli jakies 40% sprzedanych) jednak rozliczyli w samej koncowce roku 2020. Spodziewalem się ze wszystko pojdzie na wynik I kwartału 2021. W takiej sytuacji wynik za 2020 jest rzeczywiscie lepszy od oczekiwanego, ale trzeba się liczyć z tym ze wynik za Q1 2021 juz nie bedzie taki rewelacyjny (wczesniej obstawialbym z 10mln zysku na czysto jedynie w tym kwartale, a tak bedzie pewnie polowa z tego).
  • Re: Quiz Autor: ~obywatel-M [37.47.9.*]
    ale prezes poinformował, że nowy rok rozpoczęliśmy z ponad 250 sprzedanymi, a nieprzekazanymi lokalami o wartości niemal 96 mln zł, a więc wynik za IQ może być naprawdę bardzo dobry.
    Tylko ze te wiele z tych mieszkan to w wynikach pojawi sie pewnie za rok, bo to sa w duzej mieszkania w Wikana Residence, czy w Swidniku gdzie dopiero zaczeli budowy. Miałeś info o liczbie przekazanych w I kwartale. To było 151 lokali I wynik bedzie oparty na tej liczbie, co mysle ze da wlasnie zysk na poziomie 5-6mln  netto

No moze bedzie troche więcej tego zysku. W I kwartale 2020 widze ze 5mln było przy 94 lokalach to przy 150 moze bedzie z 8. Niebawem sie okaze
    Tak, czy inaczej zysk będzie i to niemały. Przypuszczam, że pierwszy kwartał 2021r. powinien zamknąć się zyskiem około 9 mil. zł.
    co daje prawie 0,47 zł. na akcję. To oznacza tyko wzrosty, tak myślę.
  • Re: Quiz Autor: ~Gallileo [83.9.122.*]
    Aktualna wartosc ksiegowa to 2,42, nawet jesli byloby te 9mln i doliczymy te 47 gr to wartosc ksiegowa bedzie 2,99 PLN.
    Osobiscie aktualnie nie zaplacilbym wiecej za akcje Wikany glownie ze wzgledu na wyjatkowa niska plynnosc. Lata gnojenia spolki zrobily swoje. Moze za jakis czas sie to zmieni, jest na to jakas szansa, ale na razie jest jak jest.
    Nie chcialbym byc zlym prorokiem, ale jak B. tu nie pomoze to wzrostow zadnych nie bedzie. To ze w tej chwili kurs jest na 4 PLN to tez jedynie jego zasluga. Widac to zreszta po reakcji rynku na te wyniki. NIby jest ok 5mln zysku... a obrot 1200 PLN i to glownie dlatego ze ktos kilkaset sztuk chcial bardziej sprzedac, a nie kupic.... no chyba ze B. pomoze. Powtorze to co juz napisalem wczesniej... w najblizsyzm czasie jakbym mial to bym pewnie nie sprzedawal, ale na pewno bym nie dokupowal
    W jednym się nie zgadzam, ponieważ aktualnie znajdujemy się jeszcze w trendzie wzrostowym. Wkrótce pojawią się wyniki za Q1, co zapewne przyczyni się do ruchu w górę. Zresztą , akcje ktoś nabywał w wyższych cenach, licząc na kolejną falę wzrostową. Oczywiście płynność w tej cenie jest znikoma ale do większej wyprzedaży nie doszło tylko do korekty po ostatnich wzrostach. W mojej ocenie 5 zł powinniśmy przekroczyć jeszcze w tym kwartale, a co dalej zobaczymy. Trzeba też zaznaczyć, że spółka ma olbrzymi potencjał. który powinna wykorzystać pomimo pandemii. W liście czytamy "Mamy potencjał, by do końca roku wprowadzić do sprzedaży blisko 700 lokali w ośmiu projektach w Lublinie, Świdniku, Tarnobrzegu i Zamościu, z łącznie blisko 36 tys. mkw. powierzchni użytkowej. Wierzymy, że rok 2021 będzie kolejnym udanym okresem w historii Grupy WIKANA, również pod względem osiągniętych wyników finansowych" To też pokazuje kierunek jaki Wikana sobie wytyczyła, a to powinno przełożyć się na cenę rynkową akcji.
[x]
WIKANA 5,33% 7,90 2025-10-03 16:26:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.