• Spostrzeżenia AT Autor: ~Anavrin [5.184.87.*]
    https://www.tradingview.com/x/b4bjRUgN

Cena dobija do długoterminowej linii trendu wzrostowego. Od połowy stycznia respektuje również wewnętrzną linię trendu. W tym tygodniu może się coś wydarzyć z kursem. Być może odbicie od linii trendu wzrostowego. Tak to wygląda technicznie. Potrzebny wolumen.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    Podoba mi się :) Wyglada ze idziemy na kolizje z megatrendem. Nawet kiedy rysuje rozne jego zakresy (wyznaczam od dwoch impulsow wzrostowych) to styk jest nie pozniej niz 19 marca. Ale przyjmuje tez tak jak pokazalas, ze to juz.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Pp [31.0.78.*]
    Cokolwiek sie wydazy (najpewniej nic) po prostu narysujesz nowe kreseczki, tym razem inaczej. Takie jest wlasnie to cale AT. Teraz mowi, ze musi przyjsc wolumen i wyskoczy w gore, no zobaczymy czy tak bedzie, stawiam swoj kapelusz, ze nie.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Mj [79.185.87.*]
    Oględnie - przedstawioną analizę uznać należy za swego rodzaju osobliwość. Kreska pociągnięta po wybranych dowolnie (pod założoną tezę) dołkach, których wyboru autor zapewne nie jest w stanie uzasadnić.

Tu w tej chwili żadnego trendu nie ma. Wskaźniki w strefach neutralnych, bez symptomów na ożywienie (chociażby jakaś dywergencja na RSI).
    Pp, pewnie widziales moje wczesniejsze posty i moze sie zgodzisz, ze szukamy prawdopodobienstw, zakladamy rozne warianty - i Ty postawiles na cos kapelusz, tez na jakiejs podstawie. :) Analiza techniczna to tylko czesc informacji na ktorych opieram swoje zrozumienie sytuacji, ale tez wazna (ocena rozwoju calej branzy / rynku plus fundamenty spolki sa dla mnie kluczowe). Czytam Twojego posta i taka postawa jest mi bliska. Wszystko jest zmienne, a każdy szuka sposobu jak sie w tym umościć, bez zadnych gwarancji, ze wybral wygodny fotel.

Mj z Toba sie zgadzam i nie :) Po pierwsze kazdy taki post jak Anavrin jest cenny, bo moze kogos zainspirowac do wiekszego zaangazowania w to, w co inwestuje swoje pieniadze, moze ktos postanowi sie rozwinac, sam sprawdzi cos wiecej i bedzie to mialo wplyw na jego powodzenie. Po drugie rozumiem, ze czasem trzeba stosowac uproszczenia, ktore generalnie oddaja idee, bo inaczej to byloby tak dlugie jak moje.

Kurs Blirta jest w nadrzednym trendzie wzrostowym od 4 pazdziernika 2018 roku (licze najnizsze i ostatnie dno wczesniejszego okresu spadkow, ktory trwal kilka poprzednich lat). Na ten wielki trend sklada sie wiele mniejszych cykli - trendow, ktore kieruja wykres w gore, w dol i w bok. Dlatego zgadzam sie i nie, bo jestesmy w kilku trendach na raz :) W wielkim wzrostowym (ktory mowisz - jesli dobrze zrozumialem, ze nas nie dotyczy lub nie istnieje i tu sie nie zgadzamy) i w mniejszym od stycznia 2021 - bocznym, o ktorym piszesz i z tym sie zgadzam. To sobie nie zaprzecza. :) Trend wzrostowy mozna ujmowac roznymi metodami i rzeczywiscie ciezko tu mowic o precyzji.

Wrzucam screen, na ktorym ten trend ujalem łukiem, (ktory jest czesto stosowany - podobnie jak linia prosta) a ktory zgadza sie z tym co pokazala Anavrin - zblizylismy sie do przelomu wykresu, a na takich przelomach kurs najczesciej reaguje mocno i okresla dalszy kierunek (chociaz czasem na chwile robi ruch przeciwny o czym pisalem w niekonczacej sie opowiesci 2). Czasem odbija sie od linii trendu mocno w gore, czasem biegnie dalej swoim dotychczasowym lagodnym torem, a czasem na skutek wyczerpania, nie utrzymuje tempa i spada, na dlugo, co znaczy tyle, ze trend stal sie wlasnie przeszloscia. Do tej pory zawsze odbijal do gory, co pokazują czerwone kropy, ale tym razem nie musi byc tak samo. Dlatego warto obserwowac wiele wskaznikow, a nie tylko wykres. RSI (D albo W), ktore mimo wychlodzenia jest wciaz dobre, czy nawet naganiaczy na forum, ktorzy zwykle prognozuja odwrotnosc tego co bedzie (chociaz oni akurat w krotkim terminie, kilku dni czy max. tygodni, bo graja krotko i tylko to ich interesuje, a nie dystans miesiecy czy lat).

Kazdy sam podejmie decyzje w co, dlaczego i na jak dlugo inwestuje.
    A ten post nie jest niczym wiecej, niz poszukiwaniem wlasnej odpowiedzi.
    Czy wrocimy na nizsze poziomy 10 - 17 na dluzej?
    Czy wyznaczymy nowa zielona kropke na gornej linii szczytow? :)

link

• Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~One2 [89.64.18.*]
    Długi i merytoryczny komentarz. Tylko zastanawiam się nad tym łukiem. Czy to oznacza, że ktoś ("mityczny grubas") przyłożył sobie cyrkiel do wykresu i postanowił tak kupować i sprzedawać żeby powstała ładna wzrostowa linia w kształcie łuku, respektująca wszyskie wspomniane punkty? Albo wszyscy podświadomie swoimi transakcjami do tego dążą? To mi przypomina trochę wróżenie z układu planet, albo spadających liści z drzewa.
    One2 :D Myśle że grubas ma cyrkiel...
    Też skłaniam się do tej teorii. Wydaje się najbardziej prawdopodobna ;)
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Miro [195.182.9.*]
    Śmieszy mnie tekst o grubasie na tej firmie. Ja, biedny żuczek, pare tygodni temu, chciałem sprzedać akcji za ok. 20 pare tysięcy bo musiałem. i co...... zaniżyłem kurs prawie o 5%. - przysłowiowy "śmiech na sali". Warzywniak to i tak za dużo powiedziane... Kto w coś takiego tu wejdzie.
    To dobrze, że śmieszy. To znaczy że rozpoznałeś ironię.
    Zeby sie nie rozpisywac o wolumenach, odsylam dzis na wykres Mabiona w ktorego tez nikt by nie wszedl :), obroty jeszcze tydzien temu rzadko przekraczaly kilkaset tysiecy pln a wolumen kilkanascie czy kilkadziesiat, czyli ta sama liga co Blirt, ale 18 lutego to juz kilka baniek. A 300% procent w kilka dni szybciej pojawi sie wlasnie na kazdej spolce, ktora miala miesiacami wolumen jak w warzywniaku a nie na KGHM. Wolumen nie pojawia sie wczesniej przypadkowo, tez patrz case Mabiona. Ale nie stawiam tu na taki scenariusz.

No dobrze a teraz na serio to byloby lepiej dla kazdego, zeby zrozumial, ze grubas istnieje i profesjonalnie wyciaga kase z rynku, zajmuje sie tym zawodowo i do tego ma cyrkiel. Malo tego od ponad wieku rysuje te same luki, na kazdym mozliwym aktywie. Bańka Dow Jones z 1929, banka zlota z lat siedemdziesiatych, banka dotcomow w 2000, banka krypto z 2018. Naloz na siebie te wykresy (w necie jest duzo porownan), ale najpierw usiadz. Wszystkie takie same.

Grubas byl i bedzie zawsze, jakkolwiek brzmialoby to niepowaznie. Ale bardziej powinien nas interesowac cyrkiel, bo o ile rynki, aktywa, techniki, narzedzia zmieniaja sie, tak jak zmienia sie swiat, to jedna rzecz sie nie zmienia wcale. A to jest to co inwestorzy maja w sobie glebiej niz swoje dna, cos co jest starsze i silniejsze niz cokolwiek innego w nas, co steruje kazdym zyciem bezwzglednie majac je w swojej wladzy, niewazne czy jestes prehistorycznym jaskiniowcem czy nowoczesnym mieszczaninem. To pierwotny i bezwarunkowy instynkt, odruch, ktory pomija myśl, logike i wszystko co chcesz. Dlatego w jednej chwili 90% rynku stadnie nagle rzuca sie na jakis papier, nawet kiedy wiedza ze jest smieciem. Dlatego, nagle nie wiadomo czemu akurat dzisiaj wszyscy panicznie wyprzedaja po kazdej cenie cos co jest najlepszym papierem w ich portfelu. Jak wytlumaczyc, ze powtarza sie to od dziesiecioleci akurat w tych samych punktach? Ja odpowiem, chociaz o bledach poznawczych, super obezwladniajacych emocjach żądzy, strachu czy żalu, o stadnych zachowaniach, mysleniu grupowym, poczytac mozna w specjalistycznych opracowaniach np. Markowitza ktory z teorii inwestowania behawioralnego dostal Nobla - ja powiem tyle - bo dlatego, ze cyrkiel kazdy z nas ma w glowie, tyle ze grubas nie uwaza, ze to jest mityczne, tylko do perfekcji rozpracowal jak od zawsze reaguje nasz ukryty cyrkiel i korzysta z tego pelnymi lapami. A jesli tak nie jest, to czemu miedzy 80-90% rynku traci kapital? Dlatego emocje to pierwsza sprawa do opanowania, na ile sie tylko da.

I zgodzam sie, ze analiza techniczna sama w sobie nie dziala. To byloby za proste. Dlatego nie mamy pewnosci czy na przelomie Blirt pojdzie do gory czy do dolu. Moge tylko wybrac co uwazam za bardziej prawdopodobne. Wszystko. :)
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Miki [5.173.48.*]
    Dawno już nie mam akcji Blirta, ale lubie czytać Twoje długie posty :) Pozdrawiam
    Tego co na Mabionie się dzieje kreskami nie wyjaśnisz, info zrobiło swoje.
    Prawda. Zeby to wyjasnic to trzeba chyba byc po kresce. :))) Chodzilo mi o to jak wolumen moze sie zmienic z dnia na dzien na warzywniaku.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Mj [95.49.184.*]
    To co innego. Logika i spójność w Twoich kreskach jest.

Natomiast co do zachowania kursu, to ja już za stary jestem i za bardzo przyglądam się temu co na Blrcie się odstawia, żeby nie widzieć, iż ktoś bardzo cierpliwie (podejrzewam, że jeszcze na 3 tygodnie cierpliwości mu starczy) odbiera drobne paczki od nieciepliwych. Pewnie zbierze przez te 2 miesiące pakiet rzędu kilkudziesięciu tysięcy.
    Mj, widzialem kilka razy wykresy Anavrin na roznych forach i ona ujmuje w minute to co wazne, a tylko ja mam takie natrectwa, ze musze je robic w sposob najbardziej zlozony i pisac te rozprawki i tylko Miki mnie podnosi na duchu :))) Dzieki Miki. Ktos zbiera i sprzedaje tez troche jednoczesnie.
    wystarczy podstawić koszyk i kilkadziesiąt tysięcy to można w jeden dzień tu zebrać, bo ktoś ma parcie na powolne ale systematyczne pozbywanie się akcji
    Na moj malpi rozumek to pare dni temu spoldzielnia sporo sprzedala i chcialaby odkupic nizej nawet 5-10% bedzie dobrze. Przepraszam, ze spamuje Mabionem, ale czy ja dobrze widze, ze maja obrot 80 mln pln, czyli dwa razy wiecej niz Orlen czy duzo wiecej niz KGHM? Boom nowych kont maklerskich dlugo nie potrwa...
    Ludzie zaczeli kupować papier trzy razy droższy niż parę tygodni temu nie dlatego że poprawiły się wyniki spółki, ale dla obietnicy przyszłych zysków. Kupują plotki, przyjdzie czas na sprzedawanie faktów.

Aktualnie na Blircie fakty już zostały sprzedane.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Rusty [195.136.56.*]
    One, ale przecież tutaj nikt nie czeka z akcjami ze względu na to co było, tylko na to co będzie. Niech każdy sobie odpowie czy warto.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: abesiak [89.25.182.*]
    Mabion to bardzo ciekawy przypadek. w zeszłym roku wchodziłem ze względu na słaby sentyment do spółki i utratę około 70 % wartości. Średnią miałem koło 20. Od października obrót systematycznie spadał. Totalnie nic się nie działo, od czasu do czasu jakiś zryw i powrót do bazy około 20-25. Plotki pojawiały się wcześniej o szczepionce i coś tam im nie wychodziło. Swoje zarobiłem ale cierpliwość trzeba było mieć spora. W sumie teraz tak się zastanawiając to Kuba masz racje zestawiając Blirta i Mabion. Sentyment podobny, zachowania kursu tez podobne. Trzeba siedzieć cierpliwie w krzakach i czekać :) Ja zapakowany na maxa zbierać będę jak zdrowo spadnie a tak to czekam.
  • Re: Spostrzeżenia AT Autor: ~Rusty [195.136.56.*]
    Anavrin, Kuba przeglądam Wasze wątki od jakiegoś czasu i mam podobne podejście jak i osobiste projekcje na przyszłość :) Mi ten cały mega trend przypomina coś na wzór Parabolic Curve Pattern, także wiemy na co czekamy. Oczywiście POTENCJALNIE. Ale warto czekać, bo widać że kurs zbiera się do mocnego ruchu w którymś z kierunków - a więcej jest czynników przemawiających za górą.
    Kiedys to pisalem, ze zeszloroczne wyniki moim zdaniem sa juz zdykontowane, psychologicznie to zeszly rok, co bylo to bylo. I dlatego nie stawialem na wyszczal po kwartalnym. :)) Teraz jest 2021. Uznaje, ze wyniki za I kwartal 2021 sa nawet wazniejsze niz roczne 2020, a przy nich dalsze informacje ze spolki. 2021 to nowy rozdzial, nowa codziennosc, a nie pandemia, bo pandemią juz nie bedziemy nazywali tego co przed nami, chociaz mozliwe ze statystyki covid nie zmienia sie na lepsze, ale musimy zyc, pracowac, latac na urlopy, itp. a cale sektory gospodarki, ktore sa pod respiratorem musza sie znow otworzyc i to bedzie nowa codziennosc, nowy swiat. I kwartal musi byc bardzo dobry, zeby pokazac, ze w tym nowym swiecie Blirt i testy sa nienaruszalnym elementem.

Przyjmuje, ze deal jest w tym zeby I kw. 2021 utwierdzil tych ktorzy juz sa zeby zostali i tych ktorzy szukaja fundamentalnej spolki zeby weszli. A spekula w bonusie byc moze zrobi lot na 80 baniek obrotu :) i wiekszosc inwestorow bedzie jeszcze latami budzila rodzine w srodku nocy krzyczac Blirt...
[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.