• Kto ma rację? Autor: ~Lisek [5.173.252.*]
    Wiek wątków na forum, jedni wieszcza ogromne zyski inni wielkie straty ubranych. Czy z obecnej sytuacji możemy coś wywnioskować?
    Mamy kilka scenariuszy:
    - tzw odbicie zdechłego kota, weszła spoldzielnia/spekula ubrali "ulice" i zaraz banka pęknie , Elba upadnie i koniec gry
    - dające nadzieję infa tj o przekroczeniu 5% oraz o w miarę korzystnych rozstrzygnięciach kilku kwestii z Orlenem - inwestorzy uwierzyli, że firma jest do uratownia...
    W tym przypadku wątpię aby do 08.04 coś się wyjaśniło więc zostajemy z akcjami i czekamy na rozwój sytuacji - najwyżej papieru będzie więcej w domu
    - i najbardziej optymistyczny, ktoś coś wie i rzeczywiście do 08.04 sytuacja firmy się zmieni diametralnie więc skuouje akcje za bezcen.
    Bujając w obłokach może być tak jak ktoś już tu pisał : Orlen wie że przewali w sądzie więc lepiej przejąć mu ta firmę niż wypłacać zaległą kasę. Jako że Nasz narodowy Orlen jest teraz na topie i w grę wchodzi wielka polityka to doagaduje się z wierzycielami/spółkami skarbu Państwa i Elektrobudowa uczestniczy w nowym ładzie... Sąd to najmniejszy problem bo jak się ma władze to można wszystko.

I tu pytanie do Was, który z tych scenariuszy jest najbardziej prawdopodobny? Może jeszcze jakiś wchodzi w grę. W ostatnim oczywiście popuściłem wodze fantazji ale na tym forum robi to większość :)

Spokojnego i dobrych wyborow!
  • Re: Kto ma rację? Autor: ~Elo [5.172.238.*]
    Skup elbudowy przez Orlen

Elbudowa pracuje dla największych tauron, enea, Orlen itd
  • Re: Kto ma rację? Autor: ~filozof [31.1.135.*]
    Otóż odpowiem Tobie, a sam mam akcje i zamierzam je trzymać nawet po zdjęciu z GPW ze świadomością, że do 2025 roku być może nikt ich ode mnie nie odkupi na umowę cywilno-prawną i stracę 100% kapitału.

Otóż nikt nie wie jaki będzie scenariusz.

Kupowałem akcje po 30 zł i po 12 zł i 7zł.

Dlaczego? Bo jak firma, która jest niezbędna dla transformacji energetycznej może być w kłopotach?
    Jak firma, która wypłaca 10zł dywidendy rocznie może być warta 30, 12, 7 zł za akcję?
    Jak w dobie drukowania pięniędzy, pożyczek 0%, programów pomocowych covid jakaś firma (a zwłasza Elektrobudowa) może nie mieć kredytów na kapitał obrotowy i utracić płynność?

A jednak - firma ogłosiła upadłość, akcję były potem po 2zł, 1zł, a nawet 58 groszy.

Jak widać nic nie jest niemożliwe.

Dzisiaj nikt nie może ze 100% pewnością powiedzieć co będzie za 2 tygodnie albo 8 kwietnia.

Może akcje 30 kwietnia będą po 30 groszy a może za 100 zł.

Może ktoś kupi Elbę, może akcje zostaną rozwodnione jak na PBG, a może nie stanie się nic i spółka w ciszy zejdzie z GPW.
    A może w fajerwerkach i 1000% wzrostem wróci na giełdę? Przecież już jest chyba 400% wzrostu od początku roku.

• Re: Kto ma rację? Autor: ~Olo [5.184.224.*]
    Czyli radzisz mi żebym 20 k zł sobie tak utopil niech leży do 2025 r hm ciekawa propozycja dla mnie liczy się sprzedaj puki są tacy co biorą bo tu nikt nie wchodzi oprócz ulicy i spółdzielni jutro się najedzą i koniec zjazd
  • Re: Kto ma rację? Autor: ~Analityk72 [217.96.240.*]
    Stawiam tez na wykup przez Któregoś giganta albo Tauron albo Orlen
    w jednym i drugim przypadku bęą wyroki arbitrazowe korzystene dla ELBUDOWY.
    teraz toczy się wlaka o akcje komu się uda więcej zebrac zeby mieć moziwośc przejęcia dla siebie .
  • Re: Kto ma rację? Autor: ~AmberGold [37.248.219.*]
    Czy wiesz coś Analityku72 o postępowaniu arbitrażowym z Tauronem bo ja nie.

Podziel się proszę wiedzą o co jest spór i na jaką kwotę.

A jeżeli nie wiesz "kończ Waść wstydu oszczędź" - sobie.
  • Re: Kto ma rację? Autor: ~AuAg [37.248.219.*]
    A zatem rozprawmy się z tematem jak czekista z czekistą.

Opcja 1. Zastawka spekulacyjna. Spółdzielnia i te sprawy. Proza życia giełdowego.

Opcja 2. Gra spekulacyjna z wykorzystaniem informacji poufnej o spodziewanych komunikatach z arbitrażu, które rozhuśtają emocje rynku ale de facto niczego nie zmienią w fundamentalnej sytuacji firmy. Materiał do przemyślenia dla KNF.

Opcja 3. Wykorzystanie informacji poufnej o politycznym rozwiązaniu problemu upadłej Elektrobudowy. Materiał do przemyślenia dla KNF.

Rozwinę szerzej wątek Opcji 3 z mojej perspektywy. Nawet gdyby Elektrobudowa wygrała w całości spór z Orlenem to i tak to co będzie miała po odzyskaniu wartości przedmiotu sporu nie wystarczy na zaspokojenie wszystkich wierzycieli w całości, a np. taki Orlen nawet gdyby nabył jednocześnie 100% akcji musiałby przysądzone pieniądze oddać syndykowi. Oczywiście będąc wyłącznym właścicielem Orlen mógłby zaproponować syndykowi "układ" polegający na renacjonalizacji Elektrobudowy dokładając to co będzie brakowało do spłaty długów, pozbyć się syndyka i odzyskać zarządzanie firmą. Przy okazji oczywiście będzie mogło powstać kilka starych rodów. Zdajecie sobie chyba sprawę, że taki myk musiałby wstrząsnąć podstawami obecnego układu politycznego (mamy jeszcze jakąś opozycję ) przy odpowiedzi na pytanie dlaczego nie podano Elektrobudowie koła ratunkowego w czasie gdy kolejne zarządy skamlały bezskutecznie o łaskę u Premiera, Naczelnika Państwa, ARP, PFR, etc. i w samym Orlenie. Afera prawdopodobnie zakasowałaby wszystkie dotychczasowe i nie można nawet wykluczyć (o ile taka fantastyczna intryga to prawda), że pomyślana jest właśnie po to aby obecną ekipę wysadzić z siodła.

Dla porządku i aby nie zostać zaciągniętym przed niezawisłe sądy wymieniam:

Opcja 4. Zamiłowanie do hazardu, intuicja, jasnowidztwo. W końcu każdy może podejmować decyzje co do ulokowania własnych pieniędzy, których nie podjąłby ktoś inny. Ja np. nie gram w kasynie ale są one pełne łowców fortuny. Większość wychodzi goła ale sa też tacy co nie.

[x]
ELBUDOWA -9,93% 0,43 2021-04-08 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.