SPOKO.app stale optymalizuje i usprawnia aplikację oraz prowadzi kampanie reklamowe w celu pozyskania nowych użytkowników, dzięki czemu zamierza utrzymać satysfakcjonujące tempo wzrostu. W styczniu 2021 roku SPOKO.app przeprowadził wzajemną promocję marketingową z PrivatBank - największym prywatnym bankiem Ukrainy, który aktywnie pomaga SPOKO.app rozwijać się na ukraińskim korytarzu. W styczniu tego roku wprowadzono kilka zmian w produktach, w tym oparte na sztucznej inteligencji rozwiązanie do weryfikacji tożsamości dla procesu KYC w czasie rzeczywistym (pomaga SPOKO.app weryfikować dokumenty tożsamości i kontrole biometryczne za pośrednictwem wideo-selfie), integracja z Sift.com, anty- systemy oszustw (pomaga poprawić cyfrowe bezpieczeństwo marek takich jak McDonalds, Western Union i Twitter) oraz integracje z dwoma globalnymi partnerami w zakresie akceptacji płatności elektronicznych w całej Europie. W styczniu 2021 roku poprawiono UX aplikacji mobilnej - w tym zupełnie nowy interfejs oraz scenariusze wdrożeń. Zatrudniono nową kluczową kadrę kierowniczą, w tym Maksim Worobiew, który został dyrektorem finansowym (wcześniej CFO w Glovo), a Paweł Biadala jako starszy wiceprezes ds. Globalnego biznesu. (Wcześniej CEO Loc
Spoko to jedna z dziesięciu firm uznawanych za najbardziej perspektywiczne startupy w Polsce. W Polsce rośnie apetyt inwestycyjny, zajmując pierwsze miejsce w Europie Środkowo-Wschodniej pod względem liczby rund venture capital i drugie miejsce pod względem zainwestowanego kapitału wysokiego ryzyka
INDEKS WIG JEST JUŻ BARDZO BLISKO REKORDOWYCH POZIOMÓW - JAROS
GIEŁDY 1 godz. 14 minut temu
Kamil Jaros, analityk BM mBanku zauważa, że WIG jest już blisko rekordowych poziomów. - Tak naprawdę wystarczy jedna dobra sesja, aby WIG ustanowił nowe szczyty - twierdzi.
Według Narodowego Banku Ukrainy łączna kwota pieniędzy przekazanych przez emigrantów w 2020 roku na Ukrainę wzrosła o 200 mln USD. W 2020 roku Ukraińcy przekazali do ojczyzny 12,1 mld dolarów!
Większość Ukraińców jako miejsca pracy wybiera Polskę, Czechy, Włochy, Węgry i Słowację.
Wiemy, że miliony emigrantów na całym świecie szukają prostych i tanich usług przekazów pieniężnych. Jako SPOKO.app zapewniamy błyskawiczne przekazy pieniężne z konkurencyjnymi kursami wymiany i przejrzystymi kosztami transakcji.
Oczywiście że jest konkurencja tylko należy pamiętać do kogo kierowana jest oferta Nasz region to emigracja zarobkowa miliony obywateli innych krajów którzy pracują w Polsce i miliony Polaków którzy pracują za granicą.. poza tym należy mieć nadzieję że SPOKO będzie poszerzać swoją ofertę
W tym biznesie starczy miejsca dla każdego. Bardziej zastanawia mnie jakie przychody ma Spoko, skoro może pozwolić sobie na super biuro i pensje dla 40 osób. Licząc na szybko, to miesięcznych kosztów stałych mają na poziomie 300 tys + kasa na promocje i reklamy. Zakładając, że każdy aktywny użytkownik płaci prowizję tylko 10 zł miesięcznie, to robi się kwota 5 mln, a przecież wiadomo że imigranci zarobkowi często mają tygodniówki. Nie sugerował bym się wielkością miesięcznych przepływów, bo przecież mogą wysyłać mniejsze kwoty a częściej przy stałej prowizji za przelew.
Panowie ochłońcie trochę,tutaj na razie nie ma żadnej spekuły.Drobnica trochę pocharcuje i tyle.Małe zainteresowanie akcjami,to i zniecierpliwieni wyrzucają parę akcji .W mojej ocenie będzie ciekawie,ale to tylko moja subiektywna ocena.
Chcą zatrudnić kolejnych 10 pracowników, do już 40 pracujących.
Spoko.app buduje własny zespół deweloperski. W najbliższych miesiącach firma zamierza zatrudnić 10 osób m.in. na stanowiskach Chief Technology Officer, Mobile Team Leader, Senior Java Developer, iOS Developer i Android Developer, które będą odpowiadać za dalszy rozwój produktu. https://www.google.pl/amp/s/prnews.pl/spoko-app-szuka-pracownikow-459089/amp
Bardzo dobra informacja niech żałują Ci co nie mają kupionych akcji wielu się śmiało że spoko jak szybko powstało tak sybko upadnie a tu proszę jak się rozpychają pięknie
A wy dalej żyjecie marzeniami i klepiecie się po plecach masakra. Żal mi was bo sami siebie oszukujecie że będzie dobrze A nie bedzie i jeszcze wspomnicie moje słowa . A teraz czekam na hejt
Nikt cię nie będzie hejtować. Każdy ma prawo do własnej oceny, ale merytorycznie proszę. Wpisy typu żal mi was niczego nie wnoszą. Pozdrawiam cierpliwych.
Tak dalej żyje marzeniami... Fin jest wyceniony na na 190 baniek zł co daje 2.6 zł na akcję a za rok wycena ma wzrosnąć do 290baniek zł. Ci co wyliczali wartości spółki też żyją marzeniami? Zacznie się lament w październiku ciekaw osób które sprzedały w ostatnich dniach akcje
Pamiętajcie, że do FinTech Ventures nie nalezy 100% udziałów w PU Group. Jeżeli jest tak fantastyczna wycena PU Group to może FinTech Ventures powinien pomyśleć o sprzedaży swoich udziałów?
Kolego,jak akcje będą po 5 zł,to tacy jak on będą pisać, że akcje przewartościowane, że ubierają naiwnych.Bo frustracji tak mają że własne życiowe niepowodzenia trzeba przenieść na innych.Po co zarabiać,jak można podpisać prowokacyjny bzdury.
21.06 wyniki Spoko za maj. Jeżeli przy tej okazji nie odniosą się do przyszłości tego projektu i samego FinTech Ventures to obawiam się, że na następne informacje będziemy czekać do 16.08 czyli do raportu za II kwartał 2021. Raport kwartalny będzie doskonałą okazją do wyjaśnienia wszystkich istotnych kwestii.
Na jesieni byłem uczestnikiem tego forum, założyłem również kilka wątków (między innymi: https://www.bankier.pl/forum/temat_dzialanie-spoko-w-praktyce,40621199.html), gdzie dzieliłem się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi tej spółki.
W spółkę wszedłem w tamtym czasie kilkoma % swojego kapitału po średniej cenie 70 gr, pomimo, że wielokrotnie wypowiadałem się o tym, że jest to bardzo wysoka cena za ten walor w stosunku do potencjalnego ryzyka (oprócz ryzyka związanego z trafieniem odpowiedniego modelu biznesowego, dużym zagrożeniem jest bardzo niski FF, budzące wiele wątpliwości sprawozdania finansowe i związana z tym inżynieria finansowa stosowana przez spółkę, a także fatalna płynność) . Zdania nie zmieniam, ale zaryzykowałem między innymi dlatego, że udało mi się skutecznie zrealizować transfer na Filipiny (po wielu problemach, ale jednak przekonałem się na własnej skórze, że to działa), czym również się podzieliłem na tym forum.
Pytanie do TP, bo coś mi chyba umknęło. Skąd wziąłeś wycenę tego fintecha na poziomie 190 mln zł?
Zarząd Spółki FinTech Ventures S.A. z siedzibą w Warszawie („Emitent”) informuje, iż dnia 7 czerwca 2021 r. został podpisany przez wszystkie strony („Strony”) list intencyjny („List Intencyjny”) zawarty pomiędzy Emitentem, a GIVCX Tech Limited z siedzibą w Nikozji (Cypr)(„Genesis”), PU Group Limited z siedzibą w Londynie (Wielka Brytania) („Spółka”) oraz Wspólnikami.
Zgodnie z postanowieniami wskazanego Listu Intencyjnego Genesis zamierza zainwestować 1 mln euro w działalność biznesową, którą wdrożyli i rozwijają Wspólnicy w sektorze fintech oraz zapewnić wymaganą pomoc w budowaniu niniejszej działalności („Inwestycja”).
Celem Inwestycji będzie rozwijanie działalności biznesowej Wspólników, tak aby osiągnęła ona wysoki poziom rentowności, a także stała się przedmiotem zainteresowań inwestorów strategicznych.
Inwestycja zostanie dokonana na podstawie wyceny Spółki i jej działalności biznesowej odpowiednio na poziomie 42.000.000 EUR pre-money oraz 43.000.000 EUR post-money. W rezultacie, po dokonaniu inwestycji Genesis będzie posiadać 2,33% akcji Spółki.
Genesis zamierza zainwestować 1 mln euro w dwóch ratach, w sposób następujący:
- 450 tys. euro zostanie wpłacone na rachunek bankowy Spółki po zakończeniu Inwestycji („Data Pierwszej Subskrypcji”)
Cześć 2:
W terminie 6 miesięcy od daty podpisania niniejszego Listu Intencyjnego, Strony zamierzają zawrzeć stosowną umowę (porozumienie akcjonariuszy) w oparciu o List Intencyjny, o czym Spółka poinformuje odrębnym raportem bieżącym.
Dodatkowo, w ciągu 9 miesięcy od dnia Daty Pierwszej Subskrypcji Genesis będzie miało prawo do objęcia dodatkowych udziałów w Spółce na łączną kwotę do 2.000.000 EUR w oparciu o wycenę działalności biznesowej według zasady pre-money w wysokości 65.000.000 EUR.
Drodzy forumowicze zerknijcie jak szybko rozwija się ta branża:
Klarna o krok od miana najdroższego jednorożca w Europie. Jej wycena poszybuje do 40 mld dolarów
Klarna, systemem płatności online, który stworzył Szwed polskiego pochodzenia, Sebastian Siemiątkowski, niedługo zakończy kolejną rundę finansowania. Udział w inwestycji ma między innymi SoftBank.
Według nieoficjalnych informacji CNBC wycena spółki po tej rundzie wzrośnie do 40 mld dolarów. Może to być ostatnia runda przed oczekiwanym przez rynek wejściem firmy na giełdę, jeśli Klarna zbierze mniej niż 1 mld. Po zakończeniu kolejnej rundy finansowania Klarna stanie się najwyżej wycenianym, prywatnym europejskim jednorożcem. Poza SoftBankiem, wśród inwestorów Klarny znalazł się także chiński Ant Group i raper Snoop Dogg.
Niespełna trzy miesiące temu, po zebraniu miliarda dolarów, fintech wyceniany był na 30 mld dolarów.
Jak działa Klarna na świecie?
Klarna to systemem płatności online, odwracający sposób płacenia za zamówiony produkt. W przeciwieństwie np. do PayPala oferuje możliwość zapłacenia za zamówiony przedmiot dopiero po otrzymaniu go do rąk, a nie jak zazwyczaj bywa przed zamówieniem.
Twórcami Klarny są Niklas Adalberth, Victor Jacobsson oraz Sebastian Siemiątkowski.
Aplikacja dostępna w Szwecji, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy USA pozwala na odroczenie płatności za zakupy internetowe lub podzielenie ich na kilka rat. W Szwecji działa jako instytucja bankowa. W kilku krajach wydaje również karty płatnicze. W Polsce zakres usług fintechu jest na razie ograniczony do pośredniczenia w płatnościach internetowych.
Sukcesy spółki
Firma jest obecna na rynku od 15 lat i zatrudnia ponad 3 tys. pracowników. Współpracuje z 200 tys. partnerami takimi jak: Sephora, Groupon, Ralph Lauren, Nike, Adidas, H&M, czy Asos. Klarna przejęła też niemieckiego operatora płatności Sofort. Od 2020 r. jest także dostępna w USA i Australii. Commonwealth Bank of Australia zainwestował w firmę 200 mln dolarów.
Od kilku lat spółka jest jedną z najlepiej wycenianych firm fintechowych w Europie. W 2019 r. wartość Klarny była oceniana na 5,5 mld dolarów. Rok później, po otrzymaniu finansowania rzędu 650 mln dolarów, wycena spółki poszybowała do 10,65 mld dolarów.
Fintech obsługuje ok. 90 mln klientów rocznie w 17 krajach, w tym ok. 11 mln osób w USA. W pierwszej połowie 2020 r. miała przychody rzędu 466 mln dolarów. (wzrost o 36% rok do roku) i wolumen transakcji szacowany na 22 mld dolarów. (wzrost o 44%. rdr). Między innymi z powodu ogromnych inwestycji, na które pozyskuje kapitał, firma ma stratę wysokości 59,8 mln dolarów.