• Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Mike [178.235.220.*]
    Sytuacja techniczna na wykresie jest od ostatniego piątku bardzo korzystna. Po raz pierwszy od kilku miesięcy mamy jednoznaczny sygnał kupna z przełamaniem strefy oporu na poziomie 160. Co ważne, dziś nie ma zanegowania tego sygnału i patrząc w arkusz nie spodziewam się że się to zmieni do końca dnia.
    Brakującym budulcem do utrwalenia nowej fali trendu wzrostowego jest ESPI (którego spodziewam się na dniach) o rozpoczęciu testów certyfikacyjnych na panel covid. Jak w komunikacie Scope utrzyma deklaracje zakończenia tych testów do końca 1Q powinniśmy mieć z automatu kurs w okolicach 180.
    Krótko mówiąc: sytuacja fundamentalna oraz techniczna, jak również kalendarz (zbliżający się ostatni miesiąc kwartału) tworzą bardzo sprzyjający obraz dla kursu.

• Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Ceviche [79.186.247.*]
    Warto zauważyć siłę Scope przy niesprzyjającym otoczeniu. Mam nadzieję, że na pokładzie został świadomy akcjonariat.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~koleś [91.240.130.*]
    Świadomy akcjonariat raczej czeka na kluczowe espi a nie rysuje kresek na wykresie AT.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Mike [178.235.220.*]
    @koleś zgoda że jak to nazywasz "świadomy akcjonariat " (do którego niewątpliwie się zaliczasz) czeka raczej na info zamiast zajmować się rysowaniem kresek. Być może jednak uciekło Twojej uwadze że kapitał na giełdzie nie jest zacumowany na stałe tylko krąży i często podąża za sygnałami (nie tylko tymi fundamentalnymi, ale też technicznymi - czy tego chcesz czy nie). Zdarza się też tak, że ktoś ze "świadomego akcjonariatu" chce kupić / dokupić, ale tego nie robi bo czeka na lepszą cenę. Wtedy właśnie AT i właściwy timing mogą grać rolę :)

Nie ma jednak między nami sporu co do tego że fakty i informacje ze spółki graja tu pierwsze skrzypce.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~xxx [89.250.194.*]
    Obawiam się że Scope jest zbyt mało płynną spółką aby analizować ją pod kątem technicznym. AT sprawdza się wtedy gdy działają wielkie liczby. Tutaj zdarzają się sytuację, że ktoś wyrysuje świecę zakupem jednej akcji. Z drugiej strony nie zaliczam się do dużych inwestorów, a jednak zleceniem sprzedaży mojego pakietu zawiesiłbym kurs pewnie na długo.

Raczej nie ma sensu wyciągać wniosków z takich transakcji.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Rekin [37.248.210.*]
    Pamiętajcie też że to co pisze Mike ma sens. Kreski zawsze wyprzedzają fundamenty często można po tym przewidzieć dobra lub zła informacje.
    Dnia 2021-02-22 o godz. 14:20 ~Rekin napisał(a):
    > Pamiętajcie też że to co pisze Mike ma sens. Kreski zawsze wyprzedzają fundamenty często można po tym przewidzieć dobra lub zła informacje.

No dobra, to weźmy taką sytuację sprzed jakiegoś czasu: zdecydowałem się na chwilę przerzucić część kasy na XTB, bo tam można było się spodziewać wzrostu, tu nic się nie działo. Wychodząc machnąłem trochę kursem w dół, wracając machnąłem w górę. Obroty też na tych sesjach były większe.

Jakie fundamenty wyprzedziły w tym przypadku wyrysowane przeze mnie kreski?

W przypadku płynnej spółki nie miałoby to znaczenia, tu nic nie znaczące zlecenia rysują "magiczne" wzory interpretowane przez techników.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Mike [178.235.220.*]
    Ech Panowie, miło się z Wami konwersuje, ale chyba jednak mocno się nie rozumiemy. Wybaczcie że zaśmieciłem forum jakimś wpisem o nic nieznaczących kreskach. Jak widać "świadomy akcjonariat" w ogóle nie patrzy na bieżące ruchy cen i wykres :)

Pozdrawiam Was.
    Mike, nie zaśmiecasz forum bo piszesz merytorycznie. Ale forum jest miejscem wymiany opinii i dopóki dyskutujemy merytorycznie to może nie warto się zniechęcać, nawet jeśli pozostali mają inne zdanie :)

Świadomy akcjonariat również czasem kieruje się kreskami, tyle że ja bym nie przeceniał ich znaczenia na tej spółce. Może jakieś wsparcia czy opory utrwalone w dłuższym czasie... ale tu też przydałoby się potwierdzenie wielkością obrotów. Na małych obrotach mogę Ci wyrysować wszystko co chcesz :)
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~koleś [91.240.130.*]
    Też tak myślę, tu czasem wystarczy kupić czy sprzedać akcji za 5 tys zł, żeby kurs mocno podbił lub spadł, co wprowadza trochę zamęt w AT.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~qwertyy [88.156.132.*]
    jakby ta obrót x10 to kreski byłyby bardziej znaczące
    Dziś mamy bardzo fajny przykład na to dlaczego należy z rezerwą podchodzić do AT na tak mało płynnych spółkach. Załóżmy że sesja kończy się teraz i co mamy? Objęcie bessy :) Tylko, że tę formację wyrysowało zaledwie 998 akcji (stan na godzinę 13.05) Żeby było jeszcze ciekawiej - kurs otwarcia wyznaczył zakup JEDNEJ akcji. Gdyby nie ta jedna transakcja objęcia by nie było, bo kolejna transakcja była już poniżej wczorajszego kursu otwarcia.

Tego typu ruchy są zupełnie nieznaczące i taką sesję można w zasadzie traktować jak niebyłą. Gdyby było tu przebicie jakichś wsparć czy oporów, to przy takich wolumenach również nie ma sensu brać tego pod uwagę.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Scope [188.147.107.*]
    xxx nie chciałbym żebyś się obraził ale troszkę od rzeczy mówisz. Rozumowanie Mike’a jest w 100% poprawne i obraz techniczny się broni. Objęcie bessy? Nie wiem kto Cię w szkole finansów uczył? Ja patrzę na wykres i widzę że mimo zwały na rynku kurs podciągnęli na koniec i wsparcie obronione. To się nie dzieje w oderwaniu od wykresu. To ma znaczenie mimo że Tobie się wydaje że nie ma.
  • Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~xxx [178.42.18.*]
    Dnia 2021-02-23 o godz. 17:18 ~Scope napisał(a):
    > xxx nie chciałbym żebyś się obraził ale troszkę od rzeczy mówisz. Rozumowanie Mike’a jest w 100% poprawne i obraz techniczny się broni. Objęcie bessy? Nie wiem kto Cię w szkole finansów uczył? Ja patrzę na wykres i widzę że mimo zwały na rynku kurs podciągnęli na koniec i wsparcie obronione. To się nie dzieje w oderwaniu od wykresu. To ma znaczenie mimo że Tobie się wydaje że nie ma.

Scope, proponuję, abyś raz jeszcze przeczytał mój post zanim skomentujesz.

Po pierwsze - mówiłem o stanie wykresu na godzinę 13:05 i wymowie świec GDYBY SESJA ZAKOŃCZYŁA SIĘ W TAMTEJ CHWILI. W tamtym momencie wyrysowana była klasyczna formacja objęcia bessy - oczywiście nie można tego mówić dopóki sesja się nie zakończy, stąd moja uwaga "gdyby sesja się zakończyła" i podanie dokładnego czasu.

Po drugie - zobacz jakim wolumenem "podciągnęli na koniec". Kilkadziesiąt akcji? To i tak dobrze. Niejednokrotnie widziałem tu "podciąganie kursu" zakupem na koniec sesji jednej czy kilku akcji. Widziałem to wiele razy na różnych małych spółkach, gdzie dominowało wyczekiwanie i komuś się wydawało, że takim zakupem jednej czy paru akcji zmieni obraz techniczny :). Jak widać są inwestorzy, którzy się na to łapią, a to przecież śmieszne - przy takim wolumenie bez żadnego wysiłku potrafię Ci tu wyrysować dowolną świecę.

W analizie technicznej każda formacja staje się istotna tylko wtedy, gdy jest potwierdzona dużymi obrotami. Dlaczego? Ano właśnie dlatego, żeby zakup paru akcji nie był polem do interpretacji BO TAKA TRANSAKCJA NIC NIE ZNACZY.

Też kiedyś miałem problem z tym, żeby to zrozumieć, ale jak trochę poobserwujesz przebieg sesji na wykresie minutowym (najlepiej na bardziej płynnej spółce, żeby się nie zanudzić) to zobaczysz jakie transakcje mają znaczenie i dlaczego.

I żeby nie było - jestem tu długoterminowym od kursu 40 zł na akcje i SCP stanowi ogromną większość mojego portfela, więc nie kwestionuję zdania Mike bo mam w tym jakiś niejasny interes. Tylko skoro już dyskutujemy, to używajmy może poważnych argumentów. Ta spółka nie potrzebuje wyszukiwania argumentów "na siłę". Ona broni się sama.

• Re: Nowa sytuacja techniczna na wykresie Autor: ~Kolega [94.134.246.*]
    Majk antywskaźnik buhehehe
    ogomna wiekszosc w sturtupie mikrafalówkowym z kuźni total scumersów? Noooo gratulacje. siedzisz chłopie na bombie. Jak huknie to tym razem na 70 zjazd, w sam raz na małe kółeczko!
[x]
SCPFL -1,67% 153,40 2025-10-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.