Dzień Dobry Widzę tu niezłe naganianie na spadki. Zbędny trud. Nadchodzą wzrosty. Parę tygodni temu duży kontrakt z Biedronką, teraz trzecia fala i znowu wzmożone zakupy środków higenicznych. Zaczynamy
Ostatni tydzień i HRP udowodni że to nie był przypadek szacuje zysk w przedziale 5,5 -6,5 miliona za poprzedni kwartał co dawało by ponad 15 milionów w kasie HRP
Nie spodziewam się aż tak optymistycznego scenariusza natomiast uważam że HRP ma bardzo sprzyjające warunki do pokazania powtarzalności jeśli chodzi o zyskownosc kwartał do kwartału . Z technicznego punktu sygnały kupna wchodzą dopiero po przebiciu 19 zł jest dość daleko . Ja mam spory zapas jeśli chodzi o tą spółkę bo interesuję się nią już od 2018 r tak więc mogę sobie pozwolić na małe ryzyko z moje strony .
gdyby były wyniki na poziomie 5-6 mln zł zysku kwartalnie osiagniecie ceny 19-20 zł było by w zakresie Harpera ale ja nie łudze się że bedzie tak optymistycznie, nawet 4 mass rosnie jak szalony a tutaj i zadłuzenie i brak zysku stanowi barierę wzrostu
Podam kilka czynników które będą miały wpływ na wyniki : Im dłużej będą utrzymywane zerowe stopy procentowe tym lepiej dla spółki która ma mniejsze koszty obsługi kredytu, spora część pożyczki pochodzi od głównego właściciela który dokapitaluzowal spółkę . Mamy do czynienia z sytuacją gdzie NBP pilnuje kursu złotego co pozytywnie wpływa na export . Inwestycje w nowe maszyny otwarcie się na nowe rynki oraz restrukturyzację która wdraża nowy udziałowiec zaczynam przynosić wymierne skutki . Jest dużo czynników które przemawiają za tym żeby HRP wyszedł na prostą i w przeciągu 2-3 lat kto wie może doczekamy się dywidendy . Ma ktoś jakieś argumenty przemawiające za lub przeciw ? Ja z mojej strony zalecam ostrożność i napewno nikogo nie namawiam na zakup akcji, pozdro
Dnia 2021-02-20 o godz. 21:22 ~Figo napisał(a): > Podam kilka czynników które będą miały wpływ na wyniki : Im dłużej będą utrzymywane zerowe stopy procentowe tym lepiej dla spółki która ma mniejsze koszty obsługi kredytu, spora część pożyczki pochodzi od głównego właściciela który dokapitaluzowal spółkę . Mamy do czynienia z sytuacją gdzie NBP pilnuje kursu złotego co pozytywnie wpływa na export . Inwestycje w nowe maszyny otwarcie się na nowe rynki oraz restrukturyzację która wdraża nowy udziałowiec zaczynam przynosić wymierne skutki . Jest dużo czynników które przemawiają za tym żeby HRP wyszedł na prostą i w przeciągu 2-3 lat kto wie może doczekamy się dywidendy . Ma ktoś jakieś argumenty przemawiające za lub przeciw ? Ja z mojej strony zalecam ostrożność i napewno nikogo nie namawiam na zakup akcji, pozdro
Piszesz niezbyt logicznie, jak ta spółka może wyjść na prostą w ciągu 2-3 lat przy takim zadłużeniu, nawet gdyby zarabiała 5 mln zł na kwartał to stanowczo za mało aby w tak krótkim okresie się ustabilizować, no może potrzeba na to 10 lat przy sprzyjających okolicznościach takich jak obecnie, złotówka trzymana na niskim poziomie przez NBP i bardzo niska stopa kredytu. Teraz dużo zależy od Zarządu spółki od jego operatywności, grudniowe wyniki bardzo mnie rozczarowały i jeśli się takie powtórzą za parę dni na początku marca ja przynajmniej nie będę miał wątpliwości co dalej robić ze swoim pakietem akcji. pozdrawiam
farafara - nie bądź mamoń i nie klej ludziom mózgu swoimi tepawymi i bezsensownymi pseudoargumentami - kompletnie nie rozumiesz tego co podaje raport a ksiegowość to dla ciebie zapewne rodzaj gwoździa ...
poopatrz sobie w raport i naucz sie definicji poszczególnych znaczen - szczególnie zaś - II Zysk (strata) z działalności operacyjnej - 34 687 tys. zł i IV. Zysk (strata) netto - 7 008 tys. zł ...
Podpowiem tylko że CZYSTY zysk uwidaczniany przez firme to taki PO ODJĘCIU WSZYSTKICH kosztów związanych z działalnością firmy w tym także KOSZTÓW spłacania kredytu ...
Oznacza to w bardzo dużym uproszczeniu że firma spłaca wszystkie swoje zobowiązania kwota ok 27,70 mln złotych kwartalnie (niekoniecznie na spłate kredytu ale to kwestia głębszego wejścia w raport aby sprawdzić w ile co włazi)
Stąd w dużym uproszczeniu - bo skoro tak dławisz ludzi owym długiem - to Harper byłby w stanie spłacić się w ciągu 2 lat (25 mln x 4 kwartały x 2 lata = 200 mln ...) a nie 8 czy więcej lat.
Powyższe wyliczenia sa bardzo uproszczone ale tak łopatologicznie wyłuszczam ci problem którego kompletnie nie rozumiesz i ściemniasz z tym długiem jak kartofel bo z taka wiedza to ty nawet "infestorem" nie jesteś, ba nawet i kartofel po mojemu to zbyt wyolbrzymiona nazwa czegoś czym jesteś ...
sorry zator z matematyką i księgowością było u mnie zawsze na bakier , kiedyś nawet miałem założyć Lombard ale zrezygnowałem bo bałem się że nie poradzę sobie z księgowością i wyceną sprzętu który brał bym w komis - nie mówiąc już o pożyczkach które tam się udziela. Co do giełdy to ona nie zawsze kieruje się logiką a długi spółki są ogromnym straszakiem dla inwestorów, tak jest w przypadku Harpera bo z raportu za ubiegły kwartał że spółka zwiększyła zadłużenie do 203 mln zł i to co napisałeś jakoś mnie nie przekonuje - gdy spółka zmniejszy zadłużenie będzie dla mnie bardziej wiarygodna, niebawem raport który pokaże czy ta spółka się rozwija.
Gdzie wy 3 falę macie? Tych fal jest dużo więcej. Media wam w głowach mieszają. Poza tym to nie ma wpływu
na kurs. To co było na początku pandemi już się nie powtórzy.