Dnia 2021-02-20 o godz. 21:22 ~Figo napisał(a):
> Podam kilka czynników które będą miały wpływ na wyniki : Im dłużej będą utrzymywane zerowe stopy procentowe tym lepiej dla spółki która ma mniejsze koszty obsługi kredytu, spora część pożyczki pochodzi od głównego właściciela który dokapitaluzowal spółkę . Mamy do czynienia z sytuacją gdzie NBP pilnuje kursu złotego co pozytywnie wpływa na export . Inwestycje w nowe maszyny otwarcie się na nowe rynki oraz restrukturyzację która wdraża nowy udziałowiec zaczynam przynosić wymierne skutki . Jest dużo czynników które przemawiają za tym żeby HRP wyszedł na prostą i w przeciągu 2-3 lat kto wie może doczekamy się dywidendy . Ma ktoś jakieś argumenty przemawiające za lub przeciw ? Ja z mojej strony zalecam ostrożność i napewno nikogo nie namawiam na zakup akcji, pozdro
Piszesz niezbyt logicznie, jak ta spółka może wyjść na prostą w ciągu 2-3 lat przy takim zadłużeniu, nawet gdyby zarabiała 5 mln zł na kwartał to stanowczo za mało aby w tak krótkim okresie się ustabilizować, no może potrzeba na to 10 lat przy sprzyjających okolicznościach takich jak obecnie, złotówka trzymana na niskim poziomie przez NBP i bardzo niska stopa kredytu. Teraz dużo zależy od Zarządu spółki od jego operatywności, grudniowe wyniki bardzo mnie rozczarowały i jeśli się takie powtórzą za parę dni na początku marca ja przynajmniej nie będę miał wątpliwości co dalej robić ze swoim pakietem akcji.
pozdrawiam