Bardzo mało zważywszy ze nie jest to najbadziej wyczekiwana gra ostatnich miesięcy. Na dodatek prawie dwa miesiące obsuwy wiec koszta dodatkowe ponosili przez ten czas... ważne ze portfolio powiększają ale jeżeli oni chcą sie skupić na własnych produkcjach to powinni sie odciąć od portowania i wydawania innych gier i wydawać rocznie jedna duża własna gre i druga mniejsza i taki schemat byłby lepszy wg mnie
Też nie do końca mogłoby się to sprawdzić. The Amazing American Circus to ich własna produkcja a gra raczej po tym co możemy obecnie zaobserwować hitem nie będzie. Dobrze, że coś też w międzyczasie portują i wydają bo jest to swego rodzaju dywersyfikacja. Gdyby mieli całe swoje siły i finanse poświęcić na tytuł który będzie klapą to mogło by się źle skończyć. Z tego co można obecnie zaobserwować to zarówno produkcja własnych gier jak i marketing leżą u nich po całości.
Nie do końca sie zgodzę. Takie gry jak Cyrk mogą być zaoferowane węższej grupie klientów ale za wyższa cenę znając fakt, iż gry maja pare lat żywota to obstawiam ze swoje zarobia. Na dodatek maja zbiórkę na Kickstarterze budują społecznośc trochę pieniędzy dostaną wiec Sadze za jeżeli nie bedzie zbyt wielu błędów to mozemy być miło zaskoczeni.
uwazasz, ze problem z zebraniem 50tys zl nie jest klapa totalna? Spolka z kapitalizacja ok 40mln zl ledwo wyciaga 50tys na kickstarterze. Powiem szczerze ja bym na miejscu prezesa chyba sam wplacil zeby sobie siary oszczedzic.
Przed chwila sprawdziłem ponad 50% zebranej kwoty i 2.5 tyg do końca zbiórki wiec jest duża szansa ze wyjdzie. Prezes na pewno by mógł wpłacić ale oni chcą jak najbardziej poszerzyć baze potencjalnych fanów= Klientów. Myśle ze spółka więcej wydaje i inwestuje niż zarabia. Samo wydanie Effie na Xboxa na razie bez NS tez świadczy o tym ze dużo przed nimi jeżeli chodzi o jakość i ilośc produkcji
Niestety ale jest znikoma szansa, że zbiórka się uda. Kampanię musi wesprzeć jeszcze około 200 osób, czyli o ponad 50 więcej niż do tej pory. Raczej marna szansa biorąc pod uwagę, że największy boom jest przy starcie kampanii. No ale obym się mylił. Może mają w zanadrzu jakąś akcję marketingową która odmieni sytuację. Dodam tylko, że nieudana kampania (a była by to już 3 taka na ich koncie) raczej nie jest wizerunkowo dobrą reklamą, tym bardziej biorąc pod uwagę śmieszną, jak na gamedev, kwotę do uzbierania.
pierwsze kilkadziesiat % bylo zebrane dzieki early birds. Te juz sie wyprzedaly wiec nie ma nawet cienia szansy na uzbieranie tej kwoty. Nie oszukujmy sie ale marketing tutaj nie istnieje. Nie mam pretensji o to do Klabatera bo spolke nie stac na wieksze reklamy ale interesujacy tytul sam by sie obronil. Robienie gry ktora ma szanse u jakiejs garstki odbiorcow kiedy nawet nie stac ich na wypromowanie to pchanie sie na sile w jakis target.
Nie ukrywam, ze wisze tutaj na haku i zal mi wyjsc na minusie bo wiem, ze niedlugo moze chociaz troszke urosnie i wyjde na swoje.
Zupelnie nie spodziewalem sie, ze spolka pojdzie w takim kierunku po debiucie.
Powodzenia twardojajecznym ktorzy tez sie kisza jak ja :)
Mam podobnie. Też siedzę obecnie na niewielkim minusie. Niestety w tej chwili mają zdecydowanie za dużo tematów rozgrzebanych: - naprawa bugów z Heliborne i Crossroads Inn - portowanie Heliborne i Crossroads Inn na konsole - potrowanie produkcji od zewnętrznych studiów - trzy gry własne w produkcji a do tego przecież nie można zapomnieć o eventach, imprezach branżowych, prowadzeniu mediów społecznościowych, marketingu itp. Jak na tak skromny team to trochę dużo tego na siebie wzięli. Chyba sami już nie wiedzą za co mają się zabrać. Mimo wszystko wierzę, w sukces spółki. Pytanie tylko kiedy?
nno jak to, muwiliscie, że na premiere zodiaca to bendzie po 800 zł, ubrałem się słuchając was po 8.4 i teraz co mam zrobić ? pobuerali naiwnnych ? a zodiac miał byc perełka...
Po prostu zespół jest zbyt mały w stosunku do pracy jaka ma. Z tego co wiem ostatnio go trochę powiększono więc może pare tygodni krócej będziemy czekać na następne gry. Effie miało wyjść pod koniec grudnia na XO oraz NS i na to drugie będziemy czekać około 4 tyg. Nie zapominajmy o Zodiaku i tej drugiej grze ze studia z RU gdzie nie wyszło im kompletnie dostali spora nauczkę zapewne ten rok będzie kolejnym wyzwaniem. Nie ukrywam lekko obawiam się raportu za 4Q 2020, może być strata a wolałbym aby byli in plus cały czas nawet te kilkadziesiąt tysięcy.