• Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: korben [77.115.236.*]
    Melduje sie na pokladzie, zaokretowalem sie gdyz uwazam, ze ASSECOPOL jest jedna z najbardziej niedowartosciowananych Spolek w sektorze Informatyka (z informatycznych mam rowniez SEVENET, oprocz tego spozywcze i budowlane).

Wyceny wyznaczone na podstwaie danych z serwisu Stock Watch wzgledem srednich w sektorze Informatyka dla nastepujacych wskaznikow wartosci rynkowej:
    • Ceny do zysku
    • Ceny do wartości księgowej
    • Ceny do zysku operacyjnego     
    • Ceny do przychodów     
    • Wskaźnika EV/EBITDA     
    • Wskaźnika EV/EBIT     
    • Wskaźnika EV/Przychody
    wynosza od 142pln do 541pln, srednia z tych 7 wycen wynosi 297pln. To nie pomylka - ACP przegapil wzrosty rynku, od dolka na wiosne zeszlego roku urosl okolo 1/3x, podczas gdy inne Spolki informatyczne wzrosly kilkakrotnie, np SYGNITY ponad 4x.

Srednia moze byc nieco zbyt optymistyczna, bo najwyzsza wycena wyszla wzgledem C/WK (imho najmniej istotnego z tych wskaznikow). Za najwazniejsze wskazniki uwazam EV/EBITDA, C/Z (dajacy najnizsza wycene) i C/ZO, srednia z wycen wg tych 3ch wskaznikow to 164pln.

Wydaje mi sie, ze wartosc godziwa akcji ACP jest na teraz gdzies pomiedzy 164 a 297pln.

I mysle, ze jest szansa na nadrobienie zaleglosci do innych Spolek w sektorze i ruch w kierunku wartosci godziwej. Szansa pojawia sie teraz ze wzgledu na spodziewane sa dobre wyniki za q4 (co spowoduje podniesienie wycen), nowa rekomendacje BOS (tragicznie niska, ale i tak podniesiona o ok 15% w stosunku do poprzedniej i o ok 15% wyzsza od obecnego kursu) oraz zawezajaca sie konsolidacje kursu.

• Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~Bo [5.173.56.*]
    Obyś miał rację, niediszacowaniw widać od dawna, ale jak na razie nic nie może tego tygrysa poderwać do góry.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: korben [77.115.236.*]
    Spolka jest ogromna, ciezko ja rozruszac, za to jak juz wejdzie w trend to nic jej nie zatrzyma. Jest jeszcze 1 argument za: jezeli nie ruszy od razu to mozna spokojnie czekac bo ryzyko spadkow jest niewielkie a do tego Spolka placi przyzwoita dywidende. Ja mam prespektywe przynajmniej srednioterminowa.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: gpowicz [80.238.108.*]
    Dnia 2021-02-09 o godz. 19:33 korben napisał(a):
    > Spolka jest ogromna, ciezko ja rozruszac, za to jak juz wejdzie w trend to nic jej nie zatrzyma. Jest jeszcze 1 argument za: jezeli nie ruszy od razu to mozna spokojnie czekac bo ryzyko spadkow jest niewielkie a do tego Spolka placi przyzwoita dywidende. Ja mam prespektywe przynajmniej srednioterminowa.

Z tego powodu od jakiegoś czasu trzymam papier sam i pewnie podobnie większość użytkowników tego forum. Dobra, solidna spółka przynosząca zyski, czeka w boczniaku na swój moment. Gdyby nie obecny ogólny marazm na WIG20 może już byśmy się go doczekali.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~xyz [194.36.19.*]
    Dnia 2021-02-09 o godz. 19:33 korben napisał(a):
    > Spolka jest ogromna, ciezko ja rozruszac, za to jak juz wejdzie w trend to nic jej nie zatrzyma. Jest jeszcze 1 argument za: jezeli nie ruszy od razu to mozna spokojnie czekac bo ryzyko spadkow jest niewielkie a do tego Spolka placi przyzwoita dywidende. Ja mam prespektywe przynajmniej srednioterminowa.

Przypuszczam, że Solorz znaczący udziałowiec wyciągnie 4 - 5 zł dywidendy za 2020 a nie 3.01zł jak dotychczas
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~MaddoG [91.207.185.*]
    Dlatego ja od października 2020 to trzymam, choć były pokusy żeby sprzedać kiedy w tym samym czasie były pompy na innych spółkach. Jak widać opłacało się.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~spokojny [5.173.1.*]
    raczej ten papier jak ktoś już pisał to obligacje :)
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: korben [77.115.236.*]
    Uwazam ze nie (inaczej bym nie kupowal). Predzej czy poznie ACP zacznie byc wyceniany podobnie jak inne Spolki IT - krajowe lub miedzynarodowe - srednie CZ dla krajowych to ok. 15, a czesc z nich ma niepewne perspektywy - zbyt duze zadluzenie, itp - wiec nie ma powodu by stabilna i bezpieczna Spolka dywidendowa miala ten wskaznik ponad 2x mniejszy (podobnie sprawa wyglada z innymi wskaznikami, przy czym dla niektorych to nie jest 2x a np. 4x). Zle sie wyrazilem, nie powinno byc powodu do gorszej wyceny. Podejrzewam, ze powod jest taki, ze jako wielka Spolke z GPW zagranica wrzuca ACP do jednego worka z walorami kontrolowanymi przez SP (jak PEKAO czy ENEA na przyklad) i wycenia z odpowiednim dyskontem. Tym czasem mowiac wprost tu bezposrednio nie zagraza Sasin (a posrednio zagraza wszystkim Spolkom na GPW). Spodziewam sie ze to sie bedzie zmieniac albo juz zmienia stopniowo. Zapewne sa duzi inwesorzy dostrzegajacy wartosc ACP i wykorzystujacy sytuacje do akumulacji i oni stopniowo zyskaja przewage, co bedzie widac po kursie.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~MaddoG [91.207.184.*]
    "Lubię kupować towar, który ma wysoką wewnętrzną wartość, po obniżonej cenie" - Warren Buffet :)
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~obserwator [5.173.1.*]
    tak tak , i będzie jeszcze bardziej atrakcyjna
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~Bo [83.15.187.*]
    Będzie, przez ostatnie spadki, ale zwłaszcza - wierzę w to - dzięki wynikom za IV kw. 2020
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: korben [37.248.119.*]
    Heh, zaraz bedzie kurs 3-cyfrowy. Mi cierpliwosci nie wystarczylo (dosc szybko). Mimo, ze generalnie w sumie portfel wzrosl mi podobnie jak w tym czasie ACP, to te szanse przegapilem. Dalszych wzrostow zycze, funndamentalnie jest jeszcze dlugo gdzie rosnac.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~Bo [5.173.73.*]
    Cierpliwi w końcu wynagrodzeni.
  • Re: Wycena ASSECOPOL na podstawie wskaznikow wartosci rynkowej Autor: ~Aa [89.64.97.*]
    Według simplywall.st Asseco jest niedowartościowana

https://simplywall.st/stocks/pl/software/wse-acp/asseco-poland-shares#valuation

[x]
ASSECOPOL 4,41% 236,60 2025-10-28 13:58:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.