Pisałeś mądralo, bo miałeś pewnie informacje ( skoro i tak wtajemniczeni od czerwca 2020 wiedzieli o przymusowej restr.) - jak mówiłem szybciej szatanowi bym uwierzył niż ludziom ze struktur PIS. Decyzja BFG jest wadliwa i czekamy na wyrok WSA/NSA ( mam jeszcze zamiar dosłać dokumentację do uzupełnienia skargi - przy niezawisłych sądach to co ja wysłałem już wystarczy do podważania decyzji BFG - a Leszek zrobił to na pewno dużo lepiej ).
Jest księgowy takie przysłowie: ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.
Poczytaj sobie to księgowy razem z innymi Pisowcami ( przyda się Wam na przyszłość ): zdrowie.radiozet.pl/Psychologia/Zaburzenia-osobowosci/Satysfakcja-z-cierpienia-innych.-Psycholog-wyrozniaja-przynajmniej-3-powody
Miki, no jesteś wariat. Jakie informacje mieliśmy? Co ty bredzisz? Od blisko trzech lat ja i krystyna i jolanta o tym pisalïśmy. Ale inni pisali o czym my bredzimy, łącznie z tobą
?.. i sie z ciebie nie smiejemy, to ty jesteś jakis dziwny. Mozesz sobie pisac skargi, czekac na wyroki itd. Kasy nikt ci nie odda. Wszystko zgodnie z prawem. O czym ty chlopie bredzisz, ty miałes akcje tej spółki, rozumiesz? miałeś akcje.
Księgowy, chłopie! Z jakim prawem zgodne? Pisowskim? Czyli to co Pisowcom pasuje jest ok a te ustawy i artykuły, które im nie pasują to się już nie liczą! Gwarancji nie daję ale 60 % prawdopodobieństwa dam, że wyjdę na tym finansowo na plus ( odszkodowanie kontra średnia cena zakupu akcji) - choć szkoda zdrowia mojego i innych, decyzja BFG polityczna, niepotrzebna i tyle. Kilkadziesiąt tysięcy poszkodowanych wierzycieli Idei, kilkanaście tysięcy poszkodowanych akcjonariuszy i obligatariuszy - narobili ludziom mnóstwo problemów, stresu i strat finansowych po to tylko, żeby Leszkowi pokazać, że niepotrzebnie z PIS zadzierał.
Miki o czym ty bredzisz do mnie!?
O czym ty chłopie kurde bredzisz!?
Takich spraw jest mnóstwo.
Na co ty chłopie liczysz!?
Też tak kiedyś myślałem ale rzeczywistość okazała się inna.
Sam się chłopie przekonasz.
Niestety sformułowanie w ustawie o BFG jest nieprecyzyjne (podejrzewam że dla dobrego adwokata jest to do podważenia): - brak przesłanek wskazujących że możliwe działania nadzorcze lub działania IB pozwolą we właściwym czasie usunąć zagrożenie upadłością
Pytanie co to jest ten właściwy czas ? Obliczyli że potrzeba 30 lat aby IB wyszedł na prostą. Np. dla mnie 30 lat - biorąc pod uwagę niesprzyjającą otoczkę gospodarczo-polityczną wokół IB - to jest właściwy czas. Czyli nie zaszła ta przesłanka.
To tak jakby oczekiwali od przeciętnego skoczka, aby - z najniższej belki i jeszcze z niesprzyjającym wiatrem w plecy - ustanowił rekord skoczni
Wszystko się jednak wg mnie rozgrywa o poprawność wyceny PwC z tymi ujemnymi kapitałami. Jeśli okaże się że ta wycena była nieprawdziwa, to wg mnie nie jesteśmy bez szans jeśli chodzi o odzyskanie środków z akcji. Sprawa na kilka lat
Dlatego oceniono czas jako niewaladciwy. Przecież vank nie może przez 30 kat nie spełniać warunków regulatora i być zagrożony upadłością. Ja uważam, że decyzja była dobra nie ma nic wspólnego z polityką wobec LC, lecz opiera się na merytoryce. Przy pomocy, niewielkich"pieniędzy ~200mln zlikwidiwNo zagrożenie na kwotę 14 mld,,tj. siedemdzuesieciokrotnie większą. Ja uważam to za mistrzowskie działanie. gdyby nawet trzeba była zapłacić te 259 mln odszkodowań, bo więcej nie uzyskacie niż cena akcji z dnia poprzedzającego likwidację, to i tak jest majstersztyk.
Może zrozumiał, chociaż się nie pogodził i będzie się ci skąd ł, aż odejdzie z poczuciem porażki gdy przegra w sądzie. Jakoś jednak mi go nie szkoda, bo ma paskudny charakter.
Ja się mu nie dziwię. Decyzja ma sporo wspólnego z polityką wobec LC. Przyczyną tego co się stało były niskie kapitały. Przyczyną niskich kapitałów było masowe wypłacanie kasy z lokat. Przyczyną wypłacania pieniędzy z lokat była nieustanna nagonka medialna pod koniec 2018r. (Zauważmy że o tym majstersztyku z 31.12.2020 ani słowa nie było powiedziane w TVPIS! Albo bardzo mało bo rzadko oglądam) Przyczyną nagonki była pewnie chęć zemsty za ujawnienie taśm. Nowy zarząd IB odciął się od starego, moim zdaniem przy odrobinie dobrej woli IB wyszedłby na prostą Odbudowa bazy kapitałowej musi się odbyć poprzez oferowanie wyższego oprocentowania na lokatach więc to normalne że czas wyjścia IB na prostą musiał się znacznie wydłużyć. Ale w KNF i BFG tego nie widzą.
Życzę Mike'owi i sobie abyśmy odzyskali środki za akcje
LC dobił Idea Bank sprzedając Obligacje GetBack. Natychmiast spadło zaufanie do banku. Ludzie zaczeli likwidować lokaty mimo dobrych odsetek. Znacznie wzrósł koszt finansowania kapitału.
Od tego są media, aby informować. Get Back to był wielki wałek,za który w normalnym kraju założyciel pierdziałby w pasiaki. Po wybuchu afery GetBacku natychmiast zerwałem wszystkie lokaty w IB i Getin Banku. Więcej nie tykałem niczego, co łączy się z LC. Myślę, że wielu zrobiło to samo. Open Finance to też niezły syf. Kiedyś dałem im się namówić na zakup jednostek funduszu. Gdy po jakimś czasie rynek zaczął spadać, to udawali, że ich nie ma i nie mogłem umorzyć jednostek. W końcu mi się udało. Za jakiś czas bezczelny ch. j zadzwonił do mnie z następną świetną propozycją. Powiedziałem mu to, co się do cytowania nie nadaje.
Co mają wspólnego lokaty w banku z kapitałami własnymi? Kompletnie nic. Kapitaly własne rosną jak Lesiu by wykupił emisję lub w inny sposób dofinansował bank a nie zalozyl tam lokatę.