• Czy pamiętacie szyderstwa? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    j.w.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_300-000-akcji-jak-zapowiedz-nowego-porzadku,32836201.html
    O ile od wtedy wzrosło?

To dlatego nie ufam ważniakom od negatywnych rekomendacji dla Newagu, i patrzę na to, co proponuje konkurencja na świecie, jakie ma wskaźniki. Nasza perełka nadal jest mocno niedoszacowana względem WSZYSTKICH głównych konkurentów, którzy mają np. C/Z na poziomie 13-15. Mierząc tylko tym wskaźnikiem akcje mogłyby kosztować... A sami sobie policzcie. Bo zysk netto za 2020 będzie moim zdaniem powyżej najbardziej optymistycznych wartości z konsensusu. Tymczasem GPW nie daje szansy na solidną wycenę przy porównywalnym wskaźniku C/Z, a nawet po wycenie nie pozwoli na solidny obrót zapewniający płynność akcjonariuszom. Cena kredytów jest bajecznie niska, a Newag ma dużo kapitałów własnych, to jaki jest sens pozyskiwania kapitału z GPW i ponoszenia kosztów pozostawania na bananowej GPW???

Nasze akcje są poupychane po "skarpetach" OFE i TFI aż miło :) Po aktualizacji większości danych o stanie posiadania akcji na dzień 30 grudnia 2020, w GJ + OFE + TFI zaparkowano już 96,18% akcji. FF jest śmiesznie mały, co widać w obrotach. Mimo to w 2020 r. jeszcze dokupiono od "ulicy".

Duszenie cytryny w zasadzie ustało, bo nie ma z czego wyciskać. Teraz mogą być tylko przerzucania między portfelami. Trwa wyczekiwanie na jakiś zasadniczy ruch, na genialne wyniki po 2020 i w konsekwencji najwyższą w historii dywidendę. Tylko po co się nią dzielić z ulicą? Obstawiam, że ten strategiczny ruch się wydarzy najpóźniej po wynikach 2020, a być może już wkrótce, bo w połowie lutego będą znane wyniki ostatniego wezwania do dematerializacji akcji.

Rok 2020 był bardzo korzystny dla akcjonariuszy Newagu. Rok 2021 w moim odczuciu będzie przełomowy. A czy nadal będziemy na GPW??? Czy nadal GJ będzie panowała nad ponad 50% akcji? Tego nie wiem, ale odnoszę wrażenie, że do lipca/sierpnia 2021 to się rozstrzygnie.

Pozdrawia "analfabeta ekonomiczny i rynkowy"
  • Re: Czy pamiętacie szyderstwa? Autor: ~Jas20 [37.109.33.*]
    Tym bardziej nie będzie im łatwo skupić pozostałe akcje po dobrych wynikach. Myślę że gdyby tak chcieli to zrobiliby to właśnie wcześniej. Teraz bardziej obstawiał bym że kurs pójdzie w górę i dbanie o kurs pod przyszłościowe ewentualne sprzedanie zakładu a nie wyjście z GPW.
  • Re: Czy pamiętacie szyderstwa? Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Wiesz, Próbowali skupić, ale im nie wyszło, dlatego tak byłem wściekle atakowany przez lata, kiedy zniechęcałem do sprzedaży akcji.

W sumie logiczne z tym pozostaniem na GPW i sprzedażą, tylko pytanie, czy miałeś na myśli sprzedaż zakładu, czy całej firmy?
    Bo w grupie kapitałowej jest wiele interesujących komponentów.
    A skoro powiedzmy miałaby nastąpić sprzedaż czegokolwiek (patrz uchwała Walnego dająca większą swobodę Zarządowi) , to przecież powinno im zależeć na wysokiej wycenie na giełdzie, prawda?
    I właśnie ten element mi się nie klei ze sprzedażą, a bardziej z wycofaniem z GPW i wezwaniem z możliwie najmniejszym dyskontem kwotowym, bo od niższej ceny, niż wyceny :)

Wiesz, Próbowali skupić, ale im nie wyszło, dlatego tak byłem wściekle atakowany przez lata, kiedy zniechęcałem do sprzedaży akcji.

W sumie logiczne z tym pozostaniem na GPW i sprzedażą, tylko pytanie, czy miałeś na myśli sprzedaż zakładu, czy całej firmy?
    Bo w grupie kapitałowej jest wiele interesujących komponentów.
    A skoro powiedzmy miałaby nastąpić sprzedaż czegokolwiek (patrz uchwała Walnego dająca większą swobodę Zarządowi) , to przecież powinno im zależeć na wysokiej wycenie na giełdzie, prawda?
    I właśnie ten element mi się nie klei ze sprzedażą, a bardziej z wycofaniem z GPW i wezwaniem z możliwie najmniejszym dyskontem kwotowym, bo od niższej ceny, niż wyceny :)

• Re: Czy pamiętacie szyderstwa? Autor: ~Jas20 [37.109.33.*]
    Myślę że od tego roku zacznie się wysoką wycena. Jakubas w którymś z wywiadów powiedział że Newag to jego emerytura, ja to tak rozumiem że doinwestuje ten zakład i go sprzeda tak jak Krynice wody. Tak mi się wydaje nie jestem tego pewny ale to biznesmen nie kolejarz żeby schodzic z giełdy i produkować sobie pociągi, on woli sprzedać i zainwestować w coś innego,chyba.
    Obyś miał rację. I mnie też tak się wydaje. Ale... tymczasem jakoś nie żre :)
[x]
NEWAG 2,95% 111,60 2026-04-30 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.