• Hipotetyzując Autor: ~Rrrr [178.43.198.*]
    My jako Polska, ale wszyscy do około również mają trudny orzech do zgryzienia, z którym sobie nie radzą. Co wg Was można zrobić żeby stać się panem sytuacji lub znaleźć światełko w tunelu? Olać sprawę i niech się dzieje wola nieba, trzymać się ograniczeń i wprowadzać nowe, czy jeszcze jakiś inny pomysł?
  • Re: Hipotetyzując Autor: ~mike_bt [91.218.200.*]
    Wg mnie coś pomiędzy - szczepić starszych (60+), to w miarę szybko można zrobić - u młodszych wirus ma 0.2% śmiertelności, więc podobnie jak grypa. Dużo testować, tam gdzie skupiska ludzi, trzymać reżim sanitarny i otwierać gospodarkę. Szybkie testy na każdym POZ. Usprawnić inspekcję sanitarną, testować bezobjawowych, szybko przecinać łańcuch zakażeń.

Nie ma idealnego rozwiązania, obie skrajności wg mnie złe.
  • Re: Hipotetyzując Autor: ~Rrrr [178.43.198.*]
    Mniej więcej się z Tobą zgadzam mike_bt. Droga środka prawie zawsze najlepsza. Dlaczego w TV i wśród super epidemiologów nie są w stanie rozważyć np szczepienia 60+ i odmrożenie gospodarki...
  • Re: Hipotetyzując Autor: ~Rozsądny_Inwestor [5.173.225.*]
    Bo średnia wieku "ekspertów" to właśnie 60 + Oni są już stypendystami ZUSu i im się wydaje, że ich stypendia nie będą dożywotnio zagrożone, zwłaszcza że covid właśnie czyści szeregi stypendystów ZUSU.
  • Re: Hipotetyzując Autor: ~mike_bt [91.218.200.*]
    Są w stanie - natomiast jako Państwo nie będziemy się wysilać i obraliśmy tłumaczenie "robimy tak jak inni, Niemcy, Franzuci". Taką oto ma to podejście zaletę, że nawet jak zachodni sąsiedzi szczepią/testują więcej to można powiedzieć, że tamci przecież bogatsi no i tak to działa. Struktura elektoratu władzy jest taka a nie inna i można (a nawet trzeba) formułować proste przekazy.

Cała ta pandemia wyraźnie pokazuje imposybilizm decyzyjny i brak umiejętności właściwej syntezy rekomendacji ekspertów (epidemiologów/ekonomistów). Ogólnie triumf populizmu w sytuacjach ekstremalnych jest jeszcze bardziej przerysowany.

Mimo to nieudolność jest tak duża, że i tak wychodzą "kwiatki", które rozumie każdy - zamknięte lasy, zamknięte stoki, otwarte Lidle, zamknięte odzieżówki, zamknięte szkoły, otwarte szkoły, testowanie nauczycieli bez sensu, brak testowania bezobjawowych ludzi z kontaktu, nieudolny sanepid... etc...respiratory, maseczki, testy, sensu w tym zero, frustracji coraz więcej. Procesy erozyjne wymagają czasu i erozja władzy oraz utrata jej autorytetu jest w mojej ocenie nieuchronna (rolnicy, przedsiębiorcy, zwykli narciarze i inne duże grupy).

Ja liczę na to, że społeczeństwa dojrzałe położą w sezonie 2021 duży nacisk na testowanie i szczepienie a także otwarcie świata bo tak zrobić powinny a nasze małpowanie sprawi, że i u nas się ten standard podniesie.

Nie miejmy jednak zbyt wysokich wymagań.
  • Re: Hipotetyzując Autor: ~Miki [5.173.88.*]
    https://www.o2.pl/informacje/covid-19-maja-dosc-obostrzen-dantejskie-sceny-na-ulicach-6598249870363616a
[x]
BIOMAXIMA -2,18% 10,76 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.